de meerwaarde van een mentor
Pas afgestudeerde bachelor- en masterstudenten van een erkende kunstacademie kunnen ook lid worden van de bni.
Een lidmaatschap heeft een groot aantal voordelen, denk aan vergroting van je netwerk, het opdoen van kennis, diverse kortingen maar ook het kunnen delen van ervaringen met andere bni leden. Deze lidmaatschapsvorm heet kandidaat lidmaatschap en is er voor de eerste vier jaar na de opleiding.
We kunnen je voor deze vier jaar een mentor aanbieden. Een mentor is een bni-lid dat al enige jaren ervaring heeft en dus goed de weg weet binnen het vakgebied en jou kan begeleiden. Hoeveel en hoe weinig dat is, is volledig aan jou en uiteraard ook afhankelijk van de wijze waarop jij de vereiste beroepservaring gaat invullen. Met een bni lidmaatschap ben je verzekerd van een mentor en dus van het feit dat je je hier tijdens je beroepservaring geen zorgen meer om hoeft te maken!
Maar naast een mentor wil je natuurlijk ook werkervaring opdoen. En ook hierin kan de bni je helpen. We hebben een netwerk van bedrijven en interieurarchitecten. Op deze manier willen we waarborgen dat je zonder zorgen twee jaar lang een ervaringsplek hebt. Dit kan één plek zijn, maar ook meerdere plekken, dit laatste zorgt juist ook weer voor een breed palet aan ervaringen.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met één van de medewerkers van de bni door te mailen naar: info@bni.nl of te bellen naar 020-7372362.
Sinds 1 januari 2015 ben je verplicht om na het afronden van je masteropleiding eerst twee jaar beroepservaring op te doen voordat je je kunt inschrijven in het architectenregister en dus de titel architect mag voeren. Dat geldt voor de titel stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect.
Deze verplichting is in 2010 opgenomen in de Wet op de Architectentitel. De wijze waarop de beroepservaringperiode moet worden doorlopen is uitgewerkt door Bureau Architectenregister in de Regeling Beroepservaringperiode.
De Beroepservaringsperiode kan via een zelfstandige (individuele) route óf via een geïntegreerd programma doorlopen worden:
Deelnemers BEP + PEP talk mei 2023 Dag van de Jonge Ontwerper
In mei wordt elk jaar de BEP & PEP voorlichtingsdag-/talks gehouden.
Benieuwd hoe een moduledag bij PEP eruitziet? Bekijk de aftermovie van de Dag van de Jonge Ontwerper 2023!
Wil je met BEP + PEP starten in september? De bijeenkomst van 15 mei 2024 informeert je over het individuele en geïntegreerde programma van de beroepservaringperiode. Alumni delen hun ervaringen en al je vragen kunnen beantwoord worden.
Lees hier over de eindtermen van de beroepservaringsperiode.
Op deze pagina kun je ervaringsverhalen lezen over diverse routes die door de deelnemers zijn geschreven.
Om je na het doorlopen van het geïntegreerd programma, het ruimtelijk traineeship of de zelfstandige (individuele) route in te kunnen schrijven in het architectenregister, moet je opleiding erkend zijn. Heb je een Nederlands Master-diploma in de disciplines architectuur, interieurarchitectuur, tuin- en landschapsarchitectuur en stedenbouwkunde, dan is dit geregeld. Lees hier welke diploma’s dat zijn.
Heb je echter een buitenlandse diploma, bijvoorbeeld een Master-diploma van een universiteit in België, dan moet deze altijd eerst door het Architectenregister onderzocht/erkend worden voordat je kan starten met de beroepservaringperiode. Het heeft namelijk geen zin om de beroepservaringperiode te doen als je buitenlands diploma niet erkend is. Vraag dus op tijd dit onderzoek aan.
Voor meer informatie over de Beroepservaringsperiode ga naar de website.
Het aantal deelnemers aan de beroepservaringsperiode groeit en ook het aantal ontwerpers dat, na het doorlopen ervan, in de architectuur een betaalde baan heeft en behoudt, blijft onverminderd hoog. Voordat de beroepservaringperiode in 2015 werd verplicht om je in te kunnen schrijven in het Architectenregister, waren de ervaringen met de vrijwillige beroepservaringperiode al positief. Toen vond 95% van de deelnemers aan Het Experiment of De Beroepservaring een baan in de architectuur. Ondanks de economische crisis. Dat was een hoopvolle en belangrijke boodschap aan de vooravond van het wettelijk verplicht worden van de beroepservaring periode. Drie jaar naar de invoering van deze verplichting is er een onderzoek uitgevoerd door Architectuur Lokaal. Het geeft aan hoe de BEP er nu voor staat; is het aantal dat een baan vindt nog steeds zo hoog, waar werken ze en waar komen ze vandaan? Open het onderzoek hier.