login leden
nieuws  13-07-2023 

Zomertips . . .

De zomervakantie, tijd voor . . .

 

We hebben deze pagina aangevuld met extra nieuwe zomertips!

Tips mail je naar info@bni.nl dan nemen we deze op.

 

Veenhuizen bestaat 200 jaar! In het kader daarvan zijn 7 unieke, tijdelijke, overnachtingsplekken op verschillende plaatsen in het rechtlijnige landschap geplaatst. De bouwwerken zijn ontworpen en gebouwd door jonge en al gevestigde ontwerpers, architecten en kunstenaars. Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van duurzame materialen die zoveel mogelijk lokaal geteeld, geoogst of gevonden zijn. Zoals de tijdelijke hotelkamer gebouwd met gewassen en mosselschelpen als grondstof

https://www.bitterenzoet.nl/veenhuishotel

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=55754

https://www.kolonienvanweldadigheid.nl/nl/overnachten/3816481972/veen-huis-hotel

 

Proud To Be Soft in MOYA  (Museum of Young Art)

Van 16 april tot 24 september 2023 kun je in de oude karakteristieke fabrieksloodsen van het MOYA museum ondergedompeld worden in de meterslange kleurrijke en uitgesproken textiele kunstwerken van Barbara Broekman. Als boegbeeld en voorloper in de textielkunst heeft Broekman internationale erkenning verworven. Haar werk richt zich op universele thema’s als vrouwelijkheid en verlies. Broekman gebruikt hiervoor zowel ouderwetse textielbewerkingstechnieken als ultramoderne weefmachines. Op zondag 10 september organiseert het museum een ontbijt waar Barbara Broekman ook aanwezig zal zijn om over haar werk te praten. Starttijd 11.00 uur en reserveren via de site van MOYA.

https://moya.museum/

https://www.barbarabroekman.nl/work-on-view

 

Bezielde Schoonheid – Tegels uit de Art Nouveau in de architectuur
Keramiek speelde in de ontwikkeling van de Nederlandse art nouveau (1895-1914) een belangrijke rol. Architecten maakten volop gebruik van tegels voor kleurige accenten en blikvangers aan hun gevels.
https://nederlandstegelmuseum.nl/zien-en-doen/tijdelijke-tentoonstellingen/nu-te-zien/245-bezielde-schoonheid-tegels-uit-de-art-nouveau-in-de-architectuur

 

Bureau Europa Maastricht – Material Landscapes – Architectenbureau Werkstatt onderzoekt bio-based bouwmaterialen. Treed de werkstatt binnen, een werkplaats van gedachten en maakprocessen. Leer hoe de wereld in verandering is en hoe architectuur daar positief aan bijdraagt.

 

Het futurisme & Europa
De esthetiek en wisselwerking van deze stroming met andere avant-garde kunstenaars en stijlen zoals De Stijl en Bauhaus. Schilderijen en sculptuur, meubels, tapijten, keramiek, interieur- en toneelontwerpen, kleding, boeken, grafisch werk en gebruiksvoorwerpen.
https://krollermuller.nl/het-futurisme-europa

 

Damast design – ontwerpen met licht en schaduw
Een tentoonstelling over het ontwerp- en maakproces voor damasten tafelgoed. Een uniek verhaal van ontwerp tot hét pronkstuk op tafel.

https://textielmuseum.nl/tentoonstellingen/damast-design/

 

Arcam Amsterdam

Opening tentoonstelling ‘Out of Office – Amsterdamse maquettes op reis’

Met maquettes van hedendaagse Amsterdamse gebouwen en bouwprojecten zoals het Zuidasdok. Het grootste deel van de 37 maquettes behelst projecten die deel uitmaken van gebiedstransformaties, zoals in het Amstelkwartier en Buiksloterham.

Out of Office zomer tentoonstelling maquettes op reis

 

Black & White – de kracht van contrast
Het ultieme contrast: zwart en wit, donker en licht. De tentoonstelling Black & White combineert de kracht van contrast met de kracht van de natuur.
https://www.flowerartmuseum.nl/nutezien

 

Maarten Baas: It’s about time
In Voorlinden kun je de wonderlijke werken van Maarten Baas zien. Zijn meest recente klokken uit zijn Real Time-serie, de fascinerende beeldinstallatie I think, therefore I was en de digitale waterval Second Nature. En een nieuwe stap in zijn Clay-serie.

En ben je toch in Voorlinden?
Neem dan gelijk de tekeningen mee van Rogier Roeters.

 

Fabrique des Lumières: Dalí & Gaudí
Fabrique des Lumières wordt verlicht door de kunstwerken van een van de meest grandioze kunstenaars aller tijden: Salvador Dalí. Zijn beroemdste psychedelische kunstwerken op het ritme van de muziek van de legendarische band Pink Floyd.
https://www.fabrique-lumieres.com/en

 

Nieuwe kansen, nieuwe kunst
Wat hebben Theater Tuschinski, de Bijenkorf en de synagoge aan het Jacob Obrechtplein met elkaar gemeen? Ontdek het in de nieuwe tentoonstelling over de rol die Joden speelden in de ontwikkeling van kunst- en architectuurstijlen in Nederland, zoals art nouveau, Amsterdamse School en art deco.
https://www.jck.nl/nl/tentoonstelling/nieuwe-kansen-nieuwe-kunst

 

Colour Rush!
Een installatie van Sabine Marcelis staat volledig in het teken van kleur. Op uitnodiging van het Vitra Design Museum creëerde de Nederlandse ontwerpster Sabine Marcelis in het Schaudepot één eenvoudige, golvende beweging door de ongeveer vierhonderd tentoongestelde stukken te sorteren op kleur.
https://www.design-museum.de/en/exhibitions/detailpages/colour-rush-an-installation-by-sabine-marcelis.html

 

Disney – Telling Timeless Stories
Storytelling, maar dan anders. Mickey Mouse, Sneeuwwitje, Pinokkio: wie kent ze niet? Walt Disney Animation Studios weet generaties lang jong en oud te betoveren met de magie van animatie. In de grote internationale tentoonstelling krijg je een kijkje in de keuken van deze wereldberoemde animatiestudio.
https://forum.nl/nl/agenda/disney-telling-timeless-stories?date=28-06-2023

 

Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen
Jugendstil komen we vooral in de steden tegen, maar het opmerkelijke is dat we in kleinere dorpen en steden van Noord-Nederland soms sprankelende voorbeelden tegenkomen.
https://museumtijdschrift.nl/tentoonstellingen/een-vleug-jugendstil-in-oost-groningen/

 

Leven in een stroomversnelling
Nederland in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Ontdek meer over de technische en culturele veranderingen in Nederland na de Eerste Wereldoorlog. Door allerlei vernieuwingen raakt het leven voor veel Nederlanders in meerdere opzichten in een stroomversnelling.
https://museumtijdschrift.nl/tentoonstellingen/leven-in-een-stroomversnelling/

 

ARTIS-Zoomeravonden
De twintigste editie staat in het teken van Planetary Health: een gezonde toekomst van de aarde en al haar bewoners.
https://www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/zoomeravonden/

 

Into Nature: Time Horizons, Drenthe
Zomer van 2023 – Into Nature is een organisatie die kunstwerken verbindt aan de bijzondere kenmerken van het Drentse landschap. Tweejaarlijks organiseren zij een buitententoonstelling en een doorlopend activiteitenprogramma. Deze zomer is het thema Time Horizons en maak je, via een netwerk van wandel- en fietsroutes door het Drentse Borger-Odoorn, kennis met de werken van kunstenaars als Stefan Cools, Maria Barnas, Randy Lee Cutler en Müge Yilmaz. Wil je zien.
https://intonature.net/?utm_source=NS-dagjeuit-ezine-special&utm_medium=dagje-uit&utm_campaign=juni-2023

 

CODA Paper Art
CODA Museum Apeldoorn toont tot en met 12 november 2023 bijzondere papierkunst in de elfde editie van CODA Paper Art. Dat papierkunst meer is dan knippen, plakken en vouwen tonen 22 kunstenaars uit binnen- en buitenland.
https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/coda-paper-art-2023?utm_source=NS-dagjeuit-ezine-special&utm_medium=dagje-uit&utm_campaign=juni-2023

 

Folly Art Norg – een wandeling langs 15 follies rond Norg

30 juli – 27 augustus 2023

 

Kasteeltuin Assemburg en het nieuwe biodiversiteitspad met de sinysfolly van Guusje Witte – student TU Delft

 

ZOMERTENTOONSTELLING ‘AAN DE HORIZON’ in het Centraal Museum

Een zomerse reis door de kunsten met o.a. Etel Adnan, Anna Aagaard Jensen, Baby Reni, Gustave Courbet en Fiona Tan. In deze tentoonstelling reflecteren hedendaagse, moderne en oude kunstenaars op de reis door het landschap. Kunstenaars zoeken immers al eeuwenlang naar een nieuwe horizon, zowel letterlijk als figuurlijk.

https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/aan-de-horizon

 

Schilderswijk Bewonerstours in Den Haag

Jarenlang stond de Schilderswijk bekend als onveilig, maar in de Bewonerstours laten de mooie kanten zien van de meest internationale buurt van Nederland (die maar liefst 120 nationaliteiten telt!). Een twee à drie uur durende wandelingen met verhalen van verschillende buurtbewoners. Je krijgt zo een intiem kijkje in hun leefomgeving. Luisteren naar wonen aan een negentiende-eeuws hofje, staan op de multiculturele Haagse markt, in jeugdcentrum Samson of zitten in een Marokkaans theehuis. Elke wandeling is anders. Kom en laat je verrassen.

https://www.schilderswijkbewonerstours.nl/

 

Klim naar Het Grote Raam

De Grote Sint Laurenskerk is het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar. De kerk is de hele zomer toegankelijk. Plus: Beleef de spectaculaire Klim naar Het Grote Raam vanaf 1 juli 2023! Klim naar 40 meter hoogte en ontdek onderweg het verhaal van de kerk en het raam. Als bezoeker klim je naar 40 meter hoogte, waar je van een fabelachtig uitzicht over Alkmaar en omgeving kan genieten. Al klimmende leer je over nooit eerder vertelde verhalen van de kerk en het raam en kom je oog in oog te staan met Sint Laurens. Nog tot 13 augustus.

www.klimnaarhetgroteraam.nl.

 

Museum Het Schip

Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Bezoek aan het museum het Schip is een ware ervaring.

https://museumtijdschrift.nl/artspot/museum-het-schip-2/

 

Vincent meets Rembrandt

Zonder twijfel zijn Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh twee van de grootste Nederlandse kunstenaars aller tijden. Mijlenver uit elkaar met meer overeenkomsten dan je ooit had kunnen denken. In Vincent meets Rembrandt: the Untold Story* ontdek je, te midden van een continu veranderend 360-graden-canvas op de eeuwenoude binnenmuren van de Noorderkerk, hoe Vincent van Gogh al in zijn Amsterdamse periode gefascineerd raakte door Rembrandt, en hoe zijn werk is geïnspireerd op de schilderijen, etsen en zienswijzen van de grote meester.

Een bijzondere ervaring die al je zintuigen prikkelt.

 

De kunst van architectuur

Ontdek verschillende museumgebouwen, die dienen als een functionele ruimte om kunst en cultuur te exposeren en daarnaast op zichzelf een kunstwerk zijn. Denk aan: Groninger Museum, Kunstmuseum Den Haag, Bonnefanten, Depot Boijmans van Beuningen, Museum Het Schip, Kunsthal Rotterdam

en Museum W.

https://www.museum.nl/nl/architectuur

 

Gebouwde omgeving

Het ABC Haarlem is het centrum voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en de regio Kennemerland. In het ABC doe je mee aan activiteiten rondom interieur, architectuur, stedenbouw en landschap. Het ABC Architectuurcentrum Haarlem richt zich op allen die zich beroepsmatig met de gebouwde omgeving bezig houden. Architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en beleidsmakers en ook voor voor het brede publiek, jongeren en onderwijsinstellingen.

https://www.museum.nl/nl/abc-architectuurcentrum-haarlem

 

Het Czaar Peterhuisje

Is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Peter de Grote logeerde er toen hij voor scheepstimmerman leerde. Russische tsaren, vorsten en zelfs Napoleon bezochten het! Het Czaar Peterhuisje uit 1632 is één van de oudste houten huisjes van Nederland. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 in Zaandam het vak van scheepstimmerman kwam leren.

https://www.museum.nl/nl/czaar-peterhuisje

 

Drawing Centre

Drawing Centre Diepenheim is met zijn bijzondere locatie in de luwte, het kunstpodium waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en samen van de kunst en de natuur te genieten. Hét kunstpodium voor tekenen in Nederland. Vanuit nieuwsgierigheid naar de rol en betekenis van het tekenen binnen hedendaagse artistieke praktijken ontstaan tentoonstellingen, publicaties en publieke programma’s. Daarnaast biedt het Drawing Centre residencies, masterclasses en een educatieprogramma aan.

https://www.museum.nl/nl/drawing-centre-diepenheim

 

Pierre Cuypers

Het Cuypershuis vertelt over architect en vormgever Pierre Cuypers, zijn ambitie, visie en bedrijvigheid. De presentatie in het museum laat je ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest het klaarspeelde vele grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid in het bijzondere gebouw – voormalig woon- en werkplaats van Pierre Cuypers – is zicht- en voelbaar, waardoor een bezoek een onvergetelijke en inspirerende ervaring is.

https://www.museum.nl/nl/het-cuypershuis

 

Huis Sonneveld

Aan de rand van het Museumpark in Rotterdam, is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De museumwoning laat zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het modernisme omarmde, en hoe die keuze hun dagelijkse leefomgeving kleurde. Van Nelle & Feyenoord. De stadsvilla is begin jaren 30 ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Zij waren ook verantwoordelijk voor het interieur, in nauwe samenwerking met W.H. Gispen.

https://www.museum.nl/nl/huis-sonneveld

 

Zomervakantie in het TextielMuseum

Ontsnappen aan de warme zomerzon? Nou ja, ontsnappen! Kom naar het TextielMuseum met de hele familie! Dobbel, speel en speur samen door het museum en ervaar hoe textiel gemaakt wordt: van vroeger tot nu. Ga zelf aan de slag in ‘Makersgeheimen #3’, maar mis ook de tentoonstelling ‘Textile now’ niet, waar hedendaagse kunstenaars relevante verhalen vertellen en textiel je aan het denken zet.

 

About

The Upside Down Amsterdam is ’s werelds grootste omgekeerde social media-ervaring. Met 25+ kamers en installaties 1500m2 geestverruimende en kleurrijke ervaring. Allemaal binnen in het thema van ‘The New Dutch’: typisch hedendaagse Nederlandse cultuur op een leuke manier.

 

Watch back

De kick-off Designing Cities For All: Re-Generation. Designing Cities for All is back in 2023/2024 with a brand new focus: regenerative design. With Sarah Ichioka, Sophie Wartenbergh, Amal Abbas-Saal, Pepijn Duijvenstein, & Jackie Ashkin.

https://dezwijger.nl/programma/dcfa-re-generation-kick-off

 

IJsselbiënnale 2023

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel en een uitgebreid programma Nevengeul.

www.ijsselbiennale.nl

 

Shepard Fairey @ STRAAT

Vanaf 7 augustus 2023 is de internationaal invloedrijke, Amerikaanse straatkunstenaar en activist Shepard Fairey (bekend van de Barack Obama campagneposter HOPE) eregast bij het STRAAT Museum in Amsterdam, hét museum voor street art en graffiti. Naast de grote solo tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level (met meer dan 130 objecten) maakt hij twee nieuwe werken: een gigantische muurschildering (14 x 14,8 m) op de imposante zijgevel van het museum en een werk voor de STRAAT collectie.

 

Hoe laat is jouw lievelingskleur?

8760 klokken in 100 kleuren bevragen tijd en kleur in het Kunstmuseum M. in Almere.

Op een kleurrijke manier het tijdsverloop van één jaar ervaren. In de kunstinstallatie 100 colors no.45 ”8760 hours” van de Franse architect, kunstenaar en ontwerper Emmanuelle Moureaux. Haar kunstinstallatie bestaat uit 8760 klokken van papier in 100 kleuren: elke klok staat voor één uur. Alle klokken tezamen staan voor alle uren in één jaar. Het kunstwerk staat stil, maar als je erlangs loopt en wat langer plaatsneemt in de installatie, lijkt het alsof de wijzers van de klokken bewegen. Hoe ervaar jij tijd? Welke kleur past bij dit moment? Ontdek het in het M Punt.

https://jijbentm.art/event/emmanuelle-moureaux/

 

‘100 jaar Mythe Maison d’Artiste’

Het is al 100 jaar lang Early Dutch Design waar we trots op kunnen zijn.

Een tentoonstellingsproject dat in 2023 achtereenvolgens wordt uitgevoerd in Huis Doorn (Doorn), het Kunstmuseum (Den Haag), Museum de Tiid (Bolsward), het Van Eesteren Museum (Amsterdam), de LocHal (Tilburg) en Het Nieuwe Instituut (Rotterdam). Deze musea en culturele centra zullen het project accommoderen en faciliteren.

Lees ook onze eerdere publicatie via deze link: https://bni.nl/nieuws/reconstructie-maison-dartiste/

https://www.100jaarmaisondartiste.nl/

 

Mono Japan

Fans van Japans vakmanschap en design? Dit jaar is het MONO JAPAN event met de nadruk op de verbinding tussen mensen en objecten onder het thema “Gemeenschap”. Van 15 – 17 september in Loods 6 Amsterdam.

https://www.monojapan.nl/

 

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid