“Als de winter komt, kan de lente dan ver weg zijn?” is een vertaling van de laatste regel uit het gedicht “Ode to the West Wind” (1819) van de Engelse dichter Percy Bysshe Shelley. In het origineel luidt deze regel: “O Wind, If Winter comes, can Spring be far behind?” Het volledige gedicht is online beschikbaar op de website van de Poetry Foundation
De feestdagen staan voor de deur, en wat is een betere tijd om naast het feesten ook nieuwe ideeën op te doen? Daarom presenteren wij “Als de winter komt, kan de lente dan ver weg zijn? – BNI december tips” – een verzameling vol inspiratie, tips en tricks ter voorbereiding op een frisse start in het nieuwe jaar. Wij wensen je een hele fijne kerstperiode en alle goeds voor 2025 toe! Aanvullende suggesties? Mail naar info@bni.nl; wij werken deze pagina tot 19 december bij!
Textielkunst publieke ruimte in Museum Landgoed Fraeylemabor Slochteren
Vanaf de Allersmaborg in Ezinge maakt textielkunstenaar Annie Vriezen van de jaren 60 tot 2000 geweven kleden, batik en applicaties. Jarenlang heeft haar verbeelding de publieke ruimte in Groningen gekleurd. De tentoonstelling kijkt ook vooruit. Ook vandaag is de textielkunst onderdeel van de publieke ruimte. In 2022 ontwierp Aleksandra Gaca de wandbekleding voor de nieuwe raadzaal van het stadhuis in Groningen. Een voorbereidend paneel van haar 36 panelen tellende ‘Geweven landschap’ is te zien in de expositie. In Vriezen en Gaca komen het verleden en heden samen. Een Nederlandse die leerde weven in Polen en een Poolse die leerde weven in Nederland, beide geïnspireerd door het Groninger landschap en de eindeloze mogelijkheden van de textielkunst. Van 5 oktober t/m 30 maart 2025.
Memphis Design in Groninger Museum
Op een avond in december 1980 riep de Italiaanse designer Ettore Sottsass een internationaal gezelschap van jonge ontwerpers bij elkaar. Dit was het moment waarop de Memphis groep ontstond. Hun doel was om spannend design te maken met felle kleuren, asymmetrische vormen en met combinaties van goedkope en dure materialen. Memphis gaf het Groninger Museum de aanzet tot een nieuw verzamelgebied: modern design. Alessandro Mendini, die ook een ontwerp voor Memphis heeft gemaakt, creëerde tien jaar later het gebouw van het Groninger Museum in deze stijl. T/m zondag 9 maart 2025
Hoe van Gogh naar Groningen Kwam in Groninger Museum
Weinig mensen weten dat in het Groninger Museum één van de grootste tentoonstellingen van Vincent van Gogh te zien is geweest. Het Groninger Museum vertelt met de tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam het verhaal van eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten, die vanaf 1896 de moderne kunst naar het Noorden brachten. De tentoonstelling opent op 30 november 2024. Te zien t/m 5 mei 2025.
Almond Blossoms in het Groninger
In 1896 vormde het Groninger Museum, nu de locatie van Academie Minerva, het decor voor een vernieuwende Van Gogh-tentoonstelling. Dit markeerde een modern elan in Groningen, met focus op vernieuwing en anders leren kijken. Vanaf 13 december tot 9 januari geven 20 studenten van Academie Minerva, in samenwerking met het Groninger Museum, een eigentijdse invulling aan deze historische gebeurtenis. Hun expositie verbeeldt thema’s als natuur, het maakproces en mentale gezondheid. Geïnspireerd door Van Goghs “Almond Blossoms”, een symbool van nieuw begin en mentaal welzijn, presenteren zij werk dat de tijdgeest van een nieuwe generatie kunstenaars weerspiegelt.
De vernieuwde Groninger Archieven, ontworpen door INBO, zijn een absolute must-see. Dit architectonische hoogstandje transformeerde de archieven van een gesloten, donkere plek naar een lichte en open ruimte waar geschiedenis en innovatie samenkomen. Het ontwerp brengt de collectie op een unieke manier tot leven, met grote schermen en glazen wanden waarop historische stukken zichtbaar zijn gemaakt. De harmonieuze inrichting biedt voor ieder wat wils: een warme, uitnodigende entree, en rustige werkplekken in de serene leeszaal. Het is niet alleen een plek om te onderzoeken, maar ook om te genieten van de sfeer en de unieke presentatie van Groningen’s rijke historie.
Museum Belvédère in Heerenveen/Oranjewoud
Mooie exposities, maar het strak vormgegeven museumgebouw is ontworpen door Eerde Schippers van INBO architecten is zeker een bezichtiging waard. Het gebouw is innig verbonden met het landschap en de kunst. De donkere basalt gevel valt bijna weg tegen de stammen van de bomen in het museumpark. Alleen de twee openingen van de entree en het restaurant lichten op. Het reliëf in de gevel verwijst subtiel naar het verkavelde weidelandschap.
Koninklijk Eise Eisinga Franeker
De Planetariumkamer is waar het allemaal ‘om draait’ in het Eise Eisinga Planetarium. Het model van de zon met de 6 planeten die eromheen draaien, werkt nog steeds. Daarmee is het het oudste werkende planetarium ter wereld. Bij uw bezoek krijgt u uitleg in de Planetariumkamer. Deze uitleg duurt ongeveer 15 minuten. De rest van het museum, waaronder het raderwerk, kunt u op eigen gelegenheid ontdekken.
Ontdek de Sterrenhemel in Burgum
Ontdek de magie van de sterrenhemel tijdens de wekelijkse publieksavonden bij De Sterrenwacht in het OBSERVEUM, elke vrijdag en zaterdag. Met helder weer bieden de telescopen een unieke kijkervaring van de betoverende sterrenpracht.
Kerstbomenwandeling met de boswachter op Schiermonnikoog
Wandel samen met de boswachter langs de mooiste natuurlijke kerstbomen op het eiland. We struinen over de kleine paadjes in het bos, op zoek naar typisch kerstige natuur. Na afloop weet je precies hoe je het verschil ziet tussen een den en een spar, welk mos je vaak in kerststukjes tegenkomt en waarom roodborstjes in de winter tegen het raam tikken. 19, 24 en 26 december.
Abe Bonnema Prijs in Fries Museum Leeuwarden
De Abe Bonnema Prijs 2024 is gegaan naar Maarten van Kesteren voor zijn indrukwekkende transformatie van de Nimeto-schoolgebouwen en openbare ruimte. Met slimme ingrepen en een sterke visie heeft hij een duurzaam, ruimtelijk en architectonisch hoogwaardig ensemble gecreëerd dat een nieuwe standaard zet voor schoolgebouwen. De tuin is openbaar toegankelijk, en de buurt kan gebruikmaken van werkplaatsen en vergaderruimtes, wat zorgt voor maatschappelijke meerwaarde. Bezoek het Fries Museum voor inspirerende architectuurtentoonstellingen en ontdek meer over de Abe Bonnema Prijs en het werk van getalenteerde architecten!
Het Grootste Poppenhuis van Nederland Drents Museum Assen
Ga mee naar een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon.
Het indrukwekkende Nijsinghhuis in Eelde
In 1971 kochten Jos en Janneke van Groeningen dit monumentale, zeventiende-eeuwse pand voor een symbolisch bedrag van 1 gulden, onder de voorwaarde het pand volledig te restaureren. Dit hebben ze waargemaakt en met behulp van vijf kunstenaars is het huis van binnen voorzien van prachtige wandschilderingen.
Deze voormalige woning met rijke geschiedenis is een opzichzelfstaand kunstwerk van de Noordelijke Realisten, en u heeft de mogelijkheid om binnen een kijkje te nemen.
Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau Drents Museum De Buitenplaats
In de openingstentoonstelling Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau staan bloemen in de kunst van de Nederlandse art nouveau centraal. De bloem als komst voor een nieuwe tijd, precies zoals in het nieuwe Drents Museum De Buitenplaats. Bloemverbeelding: met topstukken en verrassende objecten uit de collectie kunst rond 1900 van het Drents Museum en een paar uitstapjes naar het heden, neemt Drents Museum De Buitenplaats de bezoeker mee in de bloemverbeelding rond 1900. In de tentoonstelling zijn onder meer werken te zien van Chris Lebeau, Julie de Graag, Simon Moulijn, Johanna van Eijbergen, Carel Adolph Lion Cachet, Ruud van Empel en Saskia Boelsums. T/m 6 april 2025, met uitzonderingen.
Villa Rams Woerthe werd gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters. Het architectenbureau Van Gendt bouwde met dit huis één van hun duurste villa’s. Dat kun je goed zien aan de zwierige smeedijzeren art nouveau-details, het kleurig glas-in-lood en de uitgebreide dienstvleugel. Vind meer over de bouwkunst, de inrichting en de bewoners. Het souterrain van Villa Rams Woerthe bieden onderdak aan het Hildo Krop Museum met een bijzondere collectie werken van Hildo Krop, Stadsbeeldhouwer van Amsterdam.
Beklim de watertoren in Sint Jansklooster
Beklim de watertoren aan de rand van de Wieden! Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden over deze unieke natuur. 14, 21 en 28 december.
Ontdek de mooiste ijssculpturen van Nederland in Zwolle
Stel je een plek voor waar de ijzige kou je hart verwarmt. Waar winterse kilte overgaat in warme bewondering. Een magische wereld waar creativiteit geen grenzen kent en waar elke stap een nieuwe ontdekking brengt. Deze plek bestaat. Het is een plek waar kunstenaars van over de hele wereld samenkomen om de kou te trotseren en spectaculaire kunstwerken uit ijs te creëren. Dit is niet zomaar een plek. Dit is het IJsbeelden Festival. Van 14 december tot 2 maart 2025.
Vaar mee naar Vogeleiland in Kraggenburg
Het Vogeleiland ligt midden in het Zwarte Meer. Op het water zitten het hele jaar vogels. Eenmaal aangemeerd bij het Vogeleiland kom je in een echte jungle waar tientallen vogelsoorten broeden, vlinders vliegen en zelfs reeën leven. Op het eiland lopen we naar de vogelkijkhut. En misschien vliegt de zeearend wel langs. 14, 29 december en 3 januari.
De glazen balkons van de Eusebiuskerk: durf jij?! Arnhem
De glazen panoramalift in de Eusebiuskerk brengt je naar het hoogste punt van Arnhem waar je het spectaculaire uitzicht kan bewonderen. De glazen balkons – helemaal van glas! – aan de oost- en westkant van de toren op 60 meter hoogte bieden een fenomenaal uitzicht! De glazen balkons van de Eusebiuskerk is dé selfieplek bij uitstek. Dagelijks; de Eusebiuskerk is op sommige feestdagen gesloten op 1 januari, Koningsdag, 1e en 2e kerstdag. Na 16.00 uur worden er geen toegangstickets meer verkocht. De lift in de Eusebiustoren gaat om 16.15 uur voor de laatste keer omhoog.
Fototentoonstelling doorzonwoningen in Openlucht Museum Arnhem
Een straat met 6 doorzonwoningen, de Prinses Margrietstraat 2 t/m 12! De straat vertelt het verhaal van het wonen in Nederland van de jaren ‘60 tot nu. In de huizen van de nummers 8-12 kun je verschillende fototentoonstellingen bezoeken over de zo typische doorzonwoning.
Ontdek de verrassende veelzijdigheid van de meest all-round kunstenaar van Nederland. Olieverven, tekeningen, aquarellen, etsen, houtsneden, litho’s, boekillustraties, kalenderplaten, geboortekaartjes, reisimpressies en andere ontwerpen zijn te bewonderen in het unieke museum over Anton Pieck.
Meer dan 40 sculpturen en installaties van kwetsbare materialen. In een maatschappij waarin barsten steeds zichtbaarder worden en een stevige basis niet langer vanzelfsprekend is, hebben breekbaarheid en kwetsbaarheid vele vormen en uitvoeringen. Ongerustheid en zorgen over onze leefomgeving en veiligheid zijn van invloed op de menselijke conditie en weerbaarheid. De tentoonstelling Breekbaar, van 1 september 2024 tot en met 2 februari 2025 te zien in CODA Museum Apeldoorn, neemt beeldende kunst gemaakt van kwetsbare materialen als keramiek, porselein, glas, gips, eierschalen en spiegels als uitgangspunt om te reflecteren op de grote kwesties van onze tijd. Tot 02/02/2025.
Size Matters in Museum MORE Gorssel
In de tentoonstelling Size Matters | Monumentale tekenkunst nu laat Museum MORE tientallen grote en grootse tekeningen zien. Deze werken nemen compromisloos de ruimte in en eisen de aandacht op van de beschouwer. Van tekeningen op meterslang papier of doek tot video-animatie en ruimtevullende installaties. Size Matters draait niet alleen om indrukwekkende formaten maar biedt ook een rijk spectrum aan verschillende tekentechnieken en onderwerpen. Ontdek de monumentale en magistrale kunst van 28 gevestigde en aanstormende toptekenaars uit binnen- en buitenland. Te zien t/m 2 februari 2025.
Andy Warhol: Vanitas bij Schunk in Heerlen
SCHUNCK Museum presenteert samen met The Andy Warhol Museum in Pittsburgh de tentoonstelling Andy Warhol: Vanitas. Vanitas toont meer dan honderd werken en objecten uit de collectie van het Andy Warhol Museum. 15 sep 2024 t/m 16 mrt 2025.
Open de Luiken in Museum Van Bommel van Dam Venlo
Ontdek de verhalen achter de metershoge veelluiken en vele schilderijen van de realistische schilder Evert Thielen. Van nieuw en nooit eerder getoond werk tot publiekslievelingen. Nog tot 23 februari 2025.
Ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg
De mysterieuze Valkenburgse grottengangen zijn omgetoverd tot sfeervolle markt vol licht en muziek. Daar waar de kerstmarkten een echte beleving zijn. Daar waar je eindeloos kunt wandelen in unieke wonderschone winterlandschappen. Daar waar de kerstliefde door de maag gaat. Daar waar duizenden kerstlichtjes fonkelen en zovéel leuks te beleven is. In Valkenburg strijk je neer, voor een kerst in magische sfeer, zowel bovengronds als ondergronds! Van 15 november 2024 t/m 5 januari 2025.
Nieuwe inrichting Maastricht Museum
Maastricht Museum heeft een nieuwe inrichting. Hierbij is gehoor gegeven aan de wensen van de bezoekers. Zoveel te zien! In het Maastricht Museum ontdek je het verleden van Maastricht. De tijdlijn van de vaste presentatie neemt je mee langs belangrijke thema’s in de geschiedenis van de stad. Van prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen, vestingstad en fabrieksstad tot aan het Verdrag van Maastricht in 1992. Daarnaast vertelt het museum de verborgen verhalen van Maastricht in de vorm van verrassende wisseltentoonstellingen.
Design voor de planeet – Design Museum Den Bosch
Al eeuwenlang dromen ontwerpers, architecten en ingenieurs ervan om de wereld naar hun hand te zetten. Wat als we hele continenten konden bouwen, orkanen konden temmen of de straling van de zon konden dimmen? Dit soort grote, opzettelijke ingrepen in de natuur wordt ook wel geo-engineering genoemd: het aanpassen, bouwen, vormgeven van de aarde zélf. De tentoonstelling Design voor de planeet toont voor het eerst het design en de geschiedenis van het fenomeen geo-engineering. Te zien van 14 september 2024 t/m 12 januari 2025.
Dwarsverbanden Van Abbe Eindhoven
Multi-zintuiglijke collectiepresentatie: ervaar kunst door te ruiken, horen, voelen en zien. Met 120 kunstwerken strekt de collectiepresentatie Dwarsverbanden zich uit over alle vijf de verdiepingen van de collectievleugel van het museum. Een reis door de 20ste en 21ste eeuw, langs de levens van kunstenaars en hun kunstwerken. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Tot 1 juni 2026.
Audiobeleving Wander/Wonder – Zintuigelijke dwaalroute in STDLK Museum Breda
Als eerste museum introduceren wij een geheel nieuwe manier om kunst te beleven: geen traditionele audiotour, maar een grensverleggende audiobeleving. Speciaal ontwikkeld door kunstenaar en filosoof Annemijn Rijk voor de tentoonstelling Soulmates, biedt deze bijzondere beleving de mogelijkheid om kunst op een dieper, lichamelijk niveau te beleven.
‘Het Zuiderlicht’ gaat om verbinden, ontmoeten, warmte en licht. Den Bosch staat in het licht door ‘Het Zuiderlicht’. Vier pleinen in de stad worden omgetoverd tot magische plekken met elk een eigen thema. Daarnaast zijn er diverse lichtinstallaties als cadeautje voor de stad, zijn bewoners en bezoekers. Zoals de kapel van Atelier Van Asseldonk voor het Het Noordbrabants Museum op het museumkwartier. Het plein is omgedoopt tot het ‘Sierplein’. Het object draait om het ontmoeten en samenkomen van kleuren en mensen. Geïnspireerd op de nieuwe huisstijl van Gemeente ‘s-Hertogenbosch en de thematiek van het Zuiderlicht. Als een klein labyrint met 2 ingangen volg je de de gekrulde paden. De transparant gekleurde panelen vermengen zich tot nieuwe kleuren en leiden naar een centrale ontmoetingsplek onder het licht.
BiermanHenket is sinds het begin intensief betrokken bij de herbestemming en restauratie van het zeventiende-eeuwse Kruithuis in ‘s-Hertogenbosch: eerst rondom de haalbaarheidsstudie, nu met een zorgvuldig, realistisch en doordacht ontwerp. Het markante en rijksmonumentale gebouw gaat daarmee, ruim vierhond jaar na de oorspronkelijke bouw, een nieuwe toekomst als vesting- en watermuseum tegemoet. Kruithuis – Bomvol verhalen – Van 1629 tot nu en terug.
Bestaande uit 13 onderdelen, vormen samen de grootste stormvloedkering ter wereld en zijn een bezoek zeker waard. Dit imposante project, ook wel een van de zeven wereldwonderen genoemd, laat zien hoe Nederlanders omgaan met het water. Bovendien is het gelegen in een schitterende omgeving met heerlijke stranden, mooie natuur en vele culinaire adresjes. Ontdek de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, indrukwekkende onderdelen van de Deltawerken. Of bezoek Neeltje Jans en leer over de Deltawerken en de nacht van de watersnoodramp in 1953.
Kijk in/onder de kap in Zierikzee
De kapconstructie in Stadhuismuseum Zierikzee is een knap staaltje vakmanschap. Bezoekers staan vaak met achterovergebogen hoofd te kijken naar de prachtige samenstelling van binten, spanten en gordingen. Het verhaal van de zolder; het voormalige stadhuis in de Meelstraat is sinds 2012 in zijn geheel in gebruik als museum voor de collectie van de gemeente Schouwen-Duiveland.
De dijken breken – Watersnoodmuseum
Het is de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Een zware storm uit het noordwesten drukt het water van de Noordzee omhoog in het Engelse Kanaal. Nog voordat de vloed op z’n hoogst is, breken de dijken in Zuidwest Nederland.
De kunst van het herstellen raakt in de vergetelheid door welvaart en de komst van fast fashion. Er zijn hele generaties die nog geen knoop kunnen aannaaien. Inmiddels is zelf kleding maken en repareren weer helemaal hot. Opvallend veel hedendaagse modeontwerpers en kunstenaars halen inspiratie uit ‘ouderwets’ brei-, haak- en stopwerk en passen het toe in hun creaties. Het Zeeuws Museum opent de modetentoonstelling: DARN. Je kent dit Engelse woord misschien als verwensing maar het betekent ook ‘gestopt gat in kleding’. T/m 25 januari 2026.
De mooiste kerststal van Nederland in Museum Catharijneconvent Utrecht
Van 13 december 2024 t/m 12 januari 2025 is De mooiste kerststal van Nederland weer te zien. Een unieke ervaring, die wil je niet missen!
Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel: 50 jaar Simplistisch Verbond in Beeld en Geluid
In de naoorlogse tijd waarin alles te complex was geworden, richtten Kees van Kooten en Wim de Bie het Simplisties Verbond op. De boodschap: alles moet simpeler. Een visie die we vandaag de dag misschien ook kunnen gebruiken. In het Mediamuseum van Beeld en Geluid in Hilversum bezoek je nu de tentoonstelling 50 Jaar Simplisties Verbond. T/m 19 januari 2025.
Koninklijke baljurken en briljanten op Paleis Soestdijk
Ontdek de betoverende wereld van het koninklijk hof bij ‘Schitteren op Soestdijk’! Stap binnen in de wereld van pracht en praal | 22/11 2024 – 23/02 2025.
Bezoek het Rietveld Schröderhuis. Ontworpen in 1924. Bewoond tot 1985. Architectonisch hoogtepunt van De Stijl en icoon in de stad Utrecht. Het nieuwe boek van Jessica van Geel “Een biografie van het huis” waarmee dit erfgoed op een nieuwe manier tot leven wordt gebracht is er te koop.
Architect en ontwerper Mart van Schijndel (1943-1999) bracht in zijn eigen woonhuis in Utrecht al zijn meubelontwerpen uit de dertig jaar van zijn carrière bij elkaar. Het huis, niet zichtbaar vanaf de straat, werd opgeleverd in 1992, maar is nu al een monument – het jongste monument van Nederland. Alleen op afspraak, elke eerste zondag van de maand, of op een andere dag als je zelf een groepje van max. 10 personen samenstelt. Reserveren kan via 06 22 69 07 11 of info@vanschijndelhuis.nl.
Rondleidingen Bieb Neude Utrecht
Wat doen de leeuwen bij de ingang? Wie maakte het glas-in-loodraam? Verken binnen een uur het voormalige postkantoor én de huidige bieb. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu. Ontdek de collectie en de fijnste zit-, lees- en werkplekken.
Welkom thuis, lieverd Centraal Museum Utrecht
Aagaard Jensens wulpse, markante en dwarse stoelen, tafels en lampen nemen meer ruimte in dan nodig is om te functioneren. Ze domineren de ruimtes. Stap binnen in een wereld van moderne stijlkamers, waar elke ruimte een eigen ‘gastvrouw’ heeft. In deze inspirerende setting, waar haar eigen kunst en collectieobjecten samenkomen, nodigt de kunstenaar je uit om je eigen verhalen te creëren: Welkom thuis, lieverd. Van 19 okt 2024 tm 30 mrt 2025.
Beleef het ambacht Nationaal Glasmuseum Leerdam
Zie hoe op ambachtelijke wijze glasobjecten gemaakt worden. Fascinerend om te zien hoe met vuur, pure spierkracht en jarenlange ervaring de hete en stroperig substantie vorm krijgt. Voor jong en oud is glasblazen een van de meest spectaculaire ambachten.
‘Krijn de Koning & Armando’ in Elleboogkerk Amersfoort
Afgelopen zomer heeft de Armando Stichting 80 werken geschonken aan museumkoepel Amersfoort C. Deze ruimhartige schenking omvat schilderijen, tekeningen, bronzen beelden en keramische vazen en bestrijkt vrijwel het gehele oeuvre van kunstenaar Armando, die in 2018 op 88-jarige leeftijd overleed. Museum Flehite en Kunsthal KAdE tonen een selectie van de werken in de Elleboogkerk aan de Langegracht 36 in Amersfoort. Voor de presentatie bedacht kunstenaar Krijn de Koning een eigenstandige architectonische structuur van witte wanden waaraan het werk van Armando is gehangen. Nog tot en met 5 januari 2025 te zien.
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving Bewapend met water in de keelkazemat van Fort bij Nigtevecht. De expositie is elke zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur te bezoeken.
Winterstation Spoorwegmuseum Utrecht
Schaatsen tussen de treinen. Deze winter kun je dat zomaar waarmaken. Tenminste, als je het Winter Station in het Utrechtse Spoorwegmuseum bezoekt. Daar kun je rondjes schaatsen rondom een grote, antieke stoomlocomotief. Behalve schaatsen kun je ook de nostalgische carrousel in, genieten van live-acts en marshmallows roosteren. Van 21 december 2024 t/m 5 januari 2025.
De tentoonstelling DIVA viert de ongeëvenaarde kracht en de grenzeloze, feminiene creativiteit van iconische artiesten die met hun bravoure en ambitie de ‘status quo’ hebben uitgedaagd. Aan de hand van ruim zestig looks en kostuumontwerpen van wereldberoemde designers, gedragen door onder meer Maria Callas, Josephine Baker, Marilyn Monroe, Tina Turner, Shirley Bassey, Cher, Elton John, Rihanna, Lady Gaga, Björk en Billie Eilish, laat de tentoonstelling zien hoe deze diva’s met hun podiumkunsten grenzen verlegden en voor een blijvende impact in de samenleving zorgden. 26 oktober 2024 – 2 maart 2025.
Museumwoning Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. In Huis Sonneveld zie je hoe een welgestelde Rotterdamse familie in de jaren dertig van de vorige eeuw woonde en leefde. Open van dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00.
Nieuwe Instituut – Tuinen van de toekomst. Ontwerpen met de natuur
Tuinen van de toekomst is een tentoonstelling over de geschiedenis en toekomst van de moderne tuin. De tuin staat weer volop in de belangstelling, niet alleen als idyllische plek om je terug te trekken, maar ook als proeftuin voor nieuwe ideeën en experimenten rond biodiversiteit, sociale rechtvaardigheid en een duurzame toekomst. Tuinen van de toekomst was eerder te zien als Garden Futures in het Vitra Design Museum. 16 november 2024 – 13 april 2025.
Nieuwe Instituut – New Store 3.0
12 december opent de 3e editie van de pop-up New Store in Nieuwe Instituut. De mogelijkheden van regeneratieve retail worden er getest met producten van 7 ontwerpers. De winkel blijft zeker een jaar open.
Nieuwe Instituut – Built Homecoming
Voor NOOK ‘Play’ sprak Thierry Somers met Abel Blom, die twaalf jaar nauw samenwerkte met architect Aldo van Eyck. Dit interview biedt waardevolle persoonlijke inzichten in de speelse en menselijke benadering die Van Eyck in zijn werk nastreefde. De tentoonstelling ‘Built Homecoming’, is tot medio januari te zien is in het Research Centre van Het Nieuwe Instituut; een intieme inkijk in het huisarchief van Aldo en Hannie van Eyck, gevuld met boeken, films, foto’s, tekeningen en kunstwerken die zij gedurende een halve eeuw verzamelden. Het archief weerspiegelt hun levenslange inspiratie en visie. 13 september 2024 – 12 januari 2025.
Highlights Museum Voorlinden Wassenaar
Sommige werken zijn permanent te zien in museum Voorlinden. Het zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven – je moet ze ondergaan.
Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje in Kunstmuseum Den Haag
Van oer-Hollandse vlaflip tot een koninklijk dessertbuffet. Van baklava tot een Charlotte Russe. Van pudding en ijs tot overheerlijke desserttaarten. In Kunstmuseum Den Haag staat de geschiedenis én het plezier van het toetje in Europa centraal. Aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, schilderijen en nog veel meer duiken bezoekers in de overheerlijke, zoete wereld van het dessert. Ze zullen worden verrast door een speelse afwisseling van kunsthistorische voorwerpen en creatieve uitingen van hedendaagse makers. Auteur en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden is gastconservator van de tentoonstelling. T/m 6 april 2025.
Unieke tentoonstelling Secrets of Italian Drawings in het Depot Rotterdam
Vanaf zaterdag 23 november opent er een bijzondere interactieve tentoonstelling Secrets of Italian Drawings in het Depot van Museum Boijmans van Beuningen. Hierin komt een schat aan tekenwerk uit de Italiaanse renaissance aan bod. Denk aan werk in krijt of inkt van onder meer Fra Bartolommeo, Palma Giovane, Tintoretto en nog veel meer Italiaanse meesters. In deze onderzoekstentoonstelling van 48 kunstwerken krijgen bezoekers een unieke kans om 21 tekeningen te ontdekken die nog nooit eerder zijn tentoongesteld. Hoe zie je dat een kunstenaar linkshandig of rechtshandig was? Hoe ontdek je dat iets een vervalsing is? Deze en nog veel meer geheimen worden opgelost in Secrets of Italian Drawings, die loopt van 23 november 2024 tot en met 23 maart 2025.
Reflectie in patronen in Museum Vlaardingen
Met deze expositie eert het museum het indrukwekkende vijftigjarige oeuvre van Wilma Kuil (Vlaardingen, 1949). Zij staat bekend om haar opvallende gebruik van tegenovergestelde patronen en kleuren op bedrukt textiel. Reflectie door patronen en herinneringen. Waar veel kunstenaars beginnen met een blanco canvas, kiest Kuil voor kleurrijke, voorbedrukte stoffen als basis. Zo werkt zij met gestreepte, gebloemde en gestippelde klederdrachtstoffen, afkomstig van dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. De botsende en vloeiende patronen in haar creaties onthullen telkens weer nieuwe beelden. T/m 16 februari 2025.
Bikkeltocht – Winter op de Nieuwkoopse Plassen
Ga met een fluisterboot het bikkelkoude water op. Ervaar hoe de winter de Nieuwkoopse Plassen in zijn greep heeft! Waan jezelf een poolreiziger, als de koude wind om je oren suist. Tijdens de tocht speuren we met verrekijkers naar de vogels die deze winter rondom de Nieuwkoopse Plassen verblijven, zoals de smienten en de kolganzen. Ook als het buiten nog niet zo koud is, waan je je tijdens de Bikkelvaartochten alvast in winterse sferen. 15, 29 december, 12, 26 januari en 9, 23 februari.
Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden in Amsterdam
Van 11 oktober 2024 t/m 27 juli 2025 presenteert Museum Het Schip een tentoonstelling over tuinsteden en tuindorpen die gebaseerd zijn op de tuinstadgedachte. De tuinstadgedachte is een vorm van volkshuisvesting en stedenbouw die aan het eind van de negentiende eeuw ontstond in Engeland. Het was een directe reactie op de krotten en sloppen en bood arbeiders een nieuw perspectief op een mooie en gezonde leefomgeving in het groen.
Stitch Witch in Museum Kranenburgh Bergen
Ontdek het grensverleggende werk van kunstenaar en ecofeminist Lara Schnitger in de tentoonstelling Stitch Witch. Haar levendige, kritische installaties laten je nadenken over gender, seksualiteit en de natuur. Laat je inspireren door haar visie, eigen beeldtaal, inventiviteit en expressie.
Bouwen op woongeschiedenis: van verzet tot vernieuwing bij Arcam
De tentoonstelling toont de invloed van woonprotest en woonbeleid op historische en hedendaagse stedelijke vernieuwing in Amsterdam Noord, Zuidoost en Nieuw-West. De tentoonstelling neemt je per stadsdeel mee langs de klassieke architectuurgeschiedenis, historische woonprotesten en de hedendaagse geleefde stad en legt kruisverbanden tussen de drie verhaallijnen. Met het hervertellen van deze verhalen wil Arcam laten zien dat de architectuurgeschiedenis van deze drie Amsterdamse stadsdelen meerstemmiger en rijker is dan de dominante vertelling. Van 15.11.24—31.12.25.
Schokland in Zuiderzeemuseum Enkhuizen
De ziel van Schokland is een boeiende, nieuwe tentoonstelling over het verdwenen Zuiderzee-eiland, zijn bewoners en de gevolgen van hun migratie – 165 jaar geleden – voor hun nazaten van nu. Daarnaast komen ook hedendaagse migranten aan het woord. Van 11 oktober t/m 30 maart 2025. Én, de nieuwe editie van Zuiderzeelicht (tussen 13 december en 5 januari) neemt verteller Huub Stapel je mee naar het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland. Via licht, beeld en geluid komt het verhaal over een visserszoon uit Emmeloord in 𝗗𝗲 𝘀𝗰𝗵𝗲𝗹𝗽 𝘃𝗮𝗻 𝗦𝗰𝗵𝗼𝗸𝗹𝗮𝗻𝗱 stukje bij beetje tot leven.
Life in a Different Resolution in Nxt Amsterdam
‘Life in a Different Resolution’ nodigt je uit om de relatie tussen mens en machine te verkennen, via twee decennia aan baanbrekende creaties van het kunstenaarscollectief Random International. De overzichtstentoonstelling, die is gecureerd door Bogomir Doringer, daagt conventionele opvattingen over het menselijk bewustzijn uit en onderzoekt hoe technologie zijn toekomstige evolutie kan vormgeven. Je komt grootschalige kunstinstallaties tegen, die inspelen op de vervaagde grenzen tussen mens, natuur en kunstmatige intelligentie. Daarmee reflecteren zij op wat het vandaag de dag betekent om mens te zijn. Tot 12 januari 2025.
Happy Birthday Amsterdam: 75 kunstenaars vieren het feest van 750 jaar Amsterdam
H’ART Museum viert met een kleurrijke tentoonstelling het jubileum van de hoofdstad. 75 totaal verschillende kunstenaars laten de stad in alle facetten zien. Van een romantische Magere Brug door de jonge Karel Appel tot het legendarische (en nu voorbije) nachtleven door de lens van Erwin Olaf. H’ART Museum trakteert op een kleurrijke parade kunst. ‘Happy Birthday Amsterdam’ laat de stad zien zoals weinigen hem zagen. Door de ogen van 75 kunstenaars. De stad die al eeuwenlang kunstenaars inspireert. De stad van uitersten. Van de ruige havenstad tot de idyllische grachtengordel en van de stoere nieuwbouwwijken tot de kleurrijke clubscene. Van 4 december 2024 tot en met 16 maart 2025.
Ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op Gooilust
Ga mee op een bijzondere wandeling door het betoverende Bos van Blaauw op Buitenplaats Gooilust in ’s-Graveland. Onder begeleiding van een ervaren gids duik je in de fascinerende historie van deze bijzondere plek. Tijdens de wandeling van ongeveer twee uur, inclusief een bezoek aan de historische Siertuin uit 1823, ontdek je unieke verhalen en verborgen details over het landgoed en zijn vroegere bewoners. 22 december en 19 januari.
Het dak op! – Over het veranderende daklandschap in ABC Architectuurcentrum Haarlem
Met de expositie Het dak op! Over het veranderende daklandschap laat het ABC Architectuurcentrum zien dat daken – en met name platte daken – mogelijk uitkomst bieden en een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij het verwezenlijken van de woningbouwopgave, de klimaatadaptatie en de energietransitie. Op de expositie wordt het daklandschap getoond als ‘nieuwe laag’ (ook wel ‘de vijfde gevel’ genoemd). Een laag die ruimte biedt voor de urgente stedelijke opgaven en tegelijkertijd een aantrekkelijke leefomgeving mogelijk maakt. 29 september 2024 – 13 april 2025.
Kunst buiten de muren – Museum Murals door heel Nederland in 2024
Stel je voor: twintig musea die de traditionele grenzen doorbreken en kunst naar buiten brengen. In Museum Murals worden street artists geïnspireerd door de schatten van museumcollecties. Door eeuwenoude schilderijen, intrigerende objecten en betoverende verhalen. Met als resultaat: levensgrote muurschilderingen. Streetart gaat verder dan het traditionele canvas en brengt kunst naar daar waar we leven, werken en spelen. Verspreid door heel Nederland maken de Museum Murals de omgeving mooier. Midden in een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor. Er is geen ontsnappen aan deze enorme meesterwerken. Dus waar wacht je nog op? Ontdek waar je de murals kunt bewonderen en ga op pad!
Kerst met een bijzondere thuisfilm
AFFR en Archined brengen dit jaar ook weer extra kerstsfeer in huis met een bijzondere online streaming speciaal voor de feestdagen! Gedurende twee weken kun je genieten van een unieke filmervaring, perfect voor een gezellige avond thuis. Op 19 december onthullen zij welke prachtige film je, tegen een klein bedrag, comfortabel vanaf je eigen bank kunt bekijken. Volg AFFR.NL
VPRO Cinema heeft een nieuwe top 50 van de beste films op Netflix samengesteld. Omdat het aanbod continu verandert, zijn meer dan 25 films uit de vorige lijst (oktober 2023) verdwenen, maar er zijn ook veel mooie nieuwe titels bijgekomen. De lijst bevat een mix van klassiekers en moderne meesterwerken, met een verrassende nieuwe nummer 1.
Kerstfilms van 2024: van leuk tot meuk
Van liefde in rendiertruien tot Satan op bezoek. Het beste, slechtste en beste slechtste uit 32 uur aan kerstfilms in 2024.
Leuk: ‘Dit is geen kerstfilm’ – ‘That Christmas’ – ‘Nutcrackers’ – ‘Niko voorbij het noorderlicht’ (Niko ja Myrskyporojen Arvoitus) – ‘The Snow Sister’ (Snøsøsteren) – ‘Black doves’
Leuke meuk: ‘Red one’ – ‘Terrifier’ – ‘Our Little Secret’ – ‘An Almost Christmas Story’ – ‘Meet Me Next Christmas’ – ‘Mary’ – ‘Hot Frosty’
Meuk: ‘Dear Santa’ – ‘Carry On’ – ‘Jack in Time for Christmas’ – ‘The Merry Gentlemen’
(Deze link is uit NRC 11 december 2024 en werkt alleen voor abonnees)
An insta reel from Konstantin Petrov: onbedoelde maar belangrijke visuele verslagen van de laatste maanden van het WTC before 9/11.