Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat a.s. vrijdag op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Marjolein van der Tol interieurarchitect bij Crielaers Company.
1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Wij werken vanuit huis, bouwvergaderingen gaan gewoon door online, gelukkig werken wij altijd al flexibel vanuit De Groene Afslag, geregeld bij klanten en ook vanuit huis. Het ontwerpen in stilte is juist heel fijn, zonder afleiding.
2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Er zijn een aantal projecten on hold gezet door het Corona virus. Gelukkig zijn er ook nog projecten waar wij momenteel aan door kunnen werken. We focussen ons even alleen op het werk waar wij nog wel invloed op hebben en wij hebben nu de ruimte om onze naasten te ondersteunen. Wij houden vertrouwen.
3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Volgens mij is structuur in de dag erg belangrijk, niet alleen focussen op het nieuws en bezig zijn met de toekomst, maar nu is de tijd van het hier en nu. De stilte opzoeken, waardoor de creativiteit nog meer gaat stromen. Dan komen nieuwe inzichten vanzelf.
4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Naast de dingen die moeten gebeuren zoals het begeleiden en ontwerpen van de lopende projecten en het lesgeven aan de kinderen is er ook ruimte om weer meer in contact te staan met de natuur, maar ook bezig te zijn met autonome vormgeving.
5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?
Wachten is een plek om je eigen ruimte in te kunnen nemen, maar ook in contact te staan met andere. Je moet je er veilig voelen, dus rugdekking en overzicht helpen hierbij. Comfortabel zitten of lopen. Doorkijkjes voor interactie. Zo is het Pandhof in Utrecht een historische plek, waar je kan wandelen, zitten, kijken & terugtrekken. Elementen uit het Pandhof proberen wij dan te verwerken in een modern kantoorpand. Zoals in een gang bij de Gemeente Hollands Kroon.
Waarbij je met nissen in de muur doorkijkjes creëert, maar waar je ook even kan wachten…
6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Ik vind het Pandhof in Utrecht een prettige wachtomgeving. Het merk Verpan heeft een mooi vormgegeven zitelement om te wachten. Een modulaire bank genaamd cloverleaf. Het is een eigentijds design, waarbij je individueel kan zitten, maar toch ook samenkomt.
7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Ik denk dat het belangrijk is om jezelf en de mensen om je heen goed te blijven verzorgen, bij het verzorgen van jezelf helpt het om je huis te structureren en op te ruimen. Het is fijn om een plek te hebben waar je samenkomt en een plek waar je je even kan terugtrekken. Het liefst plekken met voldoende daglicht, uitzicht op de natuur (elementen) en een goede akoestiek. Zo vind ik het kunstwerk van David Hockney erg sprekend voor deze periode van wachten. Do remember they can’t cancel the spring.
8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
We design spaces for being. Wij hopen dat na deze periode van bezinning er een opdrachtgever op ons pad komt die ons de vraag stelt om zijn of haar organistie te adviseren, waarbij wij een stressvrije omgeving mogen creeeren waarbij voeding, interactie, inspiratie, beweging en ontspanning belangrijke pijlers zullen zijn.
9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
De IDFA heeft 200 prachtige documentaires online staan.
10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Van de architect Peter Zumthor. Hij realiseert prachtige gebouwen met mooie natuurlijke materialen en oog voor detail.