login leden
nieuws  26-03-2020 

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Manon Poliste

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat vrijdag a.s. op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Manon Poliste ontwerper bij Inbo.

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
De sociale radiussen heb ik geintroduceerd. Waarbij thuis, het wooncomplex en de buurt ieder zijn of haar eigen kenmerken hebben. Ontmoetingen met bekenden zijn nog steeds aan de orde, maar ontmoetingen met familie, vrienden en collega’s gaat vooral via de digitale media.

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Wachten is het nieuwe verblijven. Wachten klinkt negatief en maakt de dag ook lang. Daarom heb ik vooral het thuisverblijven als uitgangspunt. Hierbij probeer ik elke ochtend voor de werkdag begint toch alleen naar buiten te gaan om frisse lucht te halen dat zorgt voor een goede start.

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Positief dat de zon naar binnenschijnt op mijn werkplek met uitzicht naar buiten toe. Er is nog voldoende reuring met de bus en de mensen op straat. Als dit straks wegvalt weet ik niet of het nog zo fijn is om bij het raam te zitten.
Negatief dat het lijkt alsof je in een onrealistische film bent beland. Het ene moment kijkend naar buiten lijkt het alsof er niets aan de hand is, maar toch elk uur komt er weer een nieuwe update naar voren waarbij je schrikt.

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Je werkplek zo optimaal mogelijk houden. Contacten leggen met collega’s tijdens de werkdag anders wordt het wel heel eenzaam.
En groen natuurlijk!!

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?  
Wachten is het nieuwe ontmoeten. Bij een project voor een revalidatiecentrum maakte ik van de tijd die clienten intern zaten optisch kleiner door ze in de maatschappij te houden. Niet de nadruk op het revalideren, maar de nadruk op de persoon zelf door het revalidatietraject te verweven met activiteiten die normalerwijs binnen vier muren werden uitgevoerd. De ambulante clienten en familieleden, die dan ‘’wachtte’’ kondne gebruik maken van de faciliteiten. Hierdoor verkleinde ik de tijd en zorgde vor interactie waardoor de tijd werd vergeten.

6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
De openbare ruimte en pleinen vanuit de vorige eeuw. Waar iedereen buiten leeft en de sociale interactie groot is.

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Zorg voor voldoende daglicht.
Zorg voor zicht naar buiten.
Haal groen in huis.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
De nieuwe openbare ruimte, als we eindelijk weer samen naar buiten kunnen en mogen.

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Nee

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Ik ben benieuwd hoe architecten, stedenbouwkundige versus interieurarchitecten verschillend naar wachten kijken. Is er overlap of is er een groot verschil?

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid