login leden
nieuws  23-03-2020 

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Julia Swanenberg

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat a.s. vrijdag op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Julia Swanenberg interieurontwerper en start-up-lid bni.

1.     De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Ik hou mij strikt aan de richtlijnen van het RIVM. Zo min mogelijk de deur uit, alleen wanneer dit echt nodig is. Ik vind het naar om te zien dat er nog steeds mensen zijn die zich hier niet aan willen houden.

2.     Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Als wachten wil ik het niet ervaren, omdat ik denk dat je het dan voor jezelf onaangenaam maakt. Probeer het als iets positiefs te zien en het beste van je tijd te maken. Juist de taken op te pakken waar je jezelf eerder geen tijd voor gunde.

3.     Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Positief vind ik dat je tijd overhoud en zo efficiënter kan werken. Zo komt bijvoorbeeld de reistijd te vervallen, deze gebruik ik in de ochtend voor een workout zodat ik fris en vol energie mijn dag kan beginnen.  Echter kan het ook snel een beetje eenzaam aanvoelen. Geen collega’s om mee te sparren en zo over je designer’s-block heen te komen. Ook familie en vrienden spreek je natuurlijk een stuk minder.

4.     Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Gelukkig leven we in de tijd van het digitale tijdperk: veel videobellen met vrienden, familie en collega’s.

5.     Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?  
Wachten betekent voor mij even de rust er weer in brengen. Ik heb zelf weinig geduld en vind wachten vaak maar vervelend en zonde van mijn tijd. Een fijne omgeving helpt daar zeker aan mee.

6.     Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Een omgeving die ervoor zorgt dat jij je tijd vergeet. Wanneer ik in een fijne en inspirerende omgeving zit, ervaar ik het niet meer als wachten maar als een moment van rust.

7.     Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Dat kan zeker! Zoals ik al zei vind ik wachten in een fijne inspirerende manier een moment van rust. Zorg voor een ruimte waarin jij echt tot rust kan komen. Dit is voor iedereen weer anders, maar voor mij is dat een georganiseerde, opgeruimde en vooral rustige ruimte met niet te veel poespas.

8.     En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Als het wachten klaar is heb ik hoogstwaarschijnlijk genoeg ideën en plannen die uitgewerkt moeten gaan worden. Mijn gedachtes zijn nooit aan het wachten, die staan 24/7 aan.

9.     Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
De TED-talk van architect Ole Shceeren: ‘Why great architecture should tell a story’. Hij is er van overtuigd dat de mensen die in een gebouw wonen of werken evenzeer deel uitmaken van het gebouw als beton, staal en glas waaruit het is opgetrokken. Heel inspirerend en iets waar ik ook zeker in geloof!

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid