Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat vrijdag 27 maart op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Jennifer Foster interieurarchitect van Studio JAAF.
1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Een studio aan huis maakt deze oproep relatief eenvoudig. Veel afspraken gaan nu via video-conference. Locatiebezoek wordt nu veelal uitgesteld wanneer dit niet noodzakelijk is.
2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Wachten is voor mij een gedwongen moment van rust. Hoe die rust ervaren wordt is afhankelijk van de context. Het wachten op een behandeling bij een tandarts is natuurlijk heel anders dan het wachten op een trein of het wachten totdat je de sleutels van je nieuwe huis krijgt.
Thuisblijven voelt voor mij niet als wachten, omdat ik niet gedwongen word tot rust. Mijn bewegingsvrijheid wordt beperkt, maar binnen die beperking heb ik nog genoeg ruimte om dingen te doen.
3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Het thuisblijven zie ik als een perfect moment voor zaken die normaalgesproken makkelijk uitgesteld worden. PR, website update, vakliteratuur lezen, reflecteren over mijn doelen en nieuwe doelen stellen.
Ik mis de vrijheid om bij klanten af te spreken of vrienden ‘in real life’ te zien wel. En het voelt erg onnatuurlijk en onaardig om met een grote boog om mensen heen te moeten lopen.
4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Ik probeer het positief te benaderen en meer als ‘kans’ te zien. Nieuwe tools ontdekken, werkwijzen aanpassen voor het moment. Wie weet komt er een nieuwe werkwijze uit voort die beter werkt dan hoe het eerst gedaan werd.
5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?
Wachten biedt ook kansen om mensen te verbinden. Vaak gebeurt wachten niet alleen. In mijn ontwerpen speelt verbinding tussen mensen en verbinding tussen mensen en de plek een grote rol. Een positieve benadering van ‘wachten’ is ‘verblijven’. Door fijne plekken te creëren, wordt het wachten op die plekken niet meer een gedwongen situatie. Men wíl dan graag op die plek zijn.
6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Een plek die geassocieerd wordt met wachten, is de bushalte. De ontwerpers Mouna Andraos en Melissa Mongiat hebben fantastische muzikale schommels ontwikkeld die samen een symfonie spelen wanneer ze in beweging worden gebracht. Ik wacht op het moment dat dit toegepast gaat worden in bushokjes.
7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
De inrichting van het huis bepaalt het gebruik van de ruimte. Een interieur dat inspeelt op jouw gebruik, zorgt voor optimaal gebruik en kan zo rust geven. De onrust die soms met wachten gepaard gaat, kan daardoor worden verzacht. Ook werkt het bieden van afleiding. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van kunst of planten die verzorgd moeten worden.
8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Een van de projecten waarmee ik wil starten is onderzoek naar geluid in relatie tot ruimtelijke elementen in de openbare ruimte. Hopelijk kan dit eind van de lente of begin van de zomer starten.
9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
‘Life between buildings’ van Jan Gehl is een aanrader. Erg interessant om te lezen hoe een stad en de openbare ruimte ontworpen kan worden op het stimuleren van verbinding tussen mensen. Wanneer we weer met z’n allen buiten mogen zijn en interactie mogelijk is, levert het boek een nieuwe kijk naar openbare ruimte op.
10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Lonneke Reijalt van Studio Morgen