Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat volgende week op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Frans Pijpers interieurarchitect bij INTER/ALTER
1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Wij zijn een bureau met 3 medewerkers en we werken afwisselend thuis en op kantoor; er is dus altijd 1 persoon op ons kantoor. Zo lang dit mogelijk is.
2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Het is heel vreemd en zelfs demotiverend in deze bizarre situatie. Het voelt niet als wachten maar meer als afwachten…
3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Qua werken vind ik het voornamelijk negatief. De afleiding is te groot en de omgeving nodigt niet uit om er even hard tegen aan te gaan.
4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Vooralsnog regelt het zicht organisch. De orderportefeuille loopt leeg of staat on-hold. Het wordt dus daadwerkelijk rustiger. Dit roept dan tevens weer onrust op.
Het geeft wel weer ruimte om zaken op orde te stellen en achterstallig werk bij te werken.
5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?
Wachten is doorgaans geen activiteit die direct aan de orde is bij onze projecten. Hoewel de lobby van een hotel soms wel deze functie herbergt. Dus wil je dit “wachten” zo aangenaam mogelijk maken (of juist niet!).
6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Een ceremonieruimte van een uitvaartcentrum geeft vaak even een gevoel van rust en bezinning, terwijl de dode in de kist wacht op zijn uitvaart of crematie. Vaak ervaar ik dit als fijne ruimtes.
7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Ik zie niet in waarop je zou moeten wachten in een huis? Tenzij dat op de taxi is die je naar het station of vliegveld brengt. Dan zou de woon/zit kamer de ruimte zijn waar ik rustig zou wachten.
8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Hopelijk kunnen we dan verder met een hotelproject wat op de stapel ligt om te starten! Als we tenminste een handtekening krijgen…?
9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Online is zoooooo veel te zien en te horen. Kijk of lees dan eens een website in plaats van alleen maar kijken naar plaatjes (Pinterest e.d.). Een stuk tekst geeft je de mogelijkheid om zelf de situatie die je leest te visualiseren. Dat stimuleert je fantasie en ruimtelijk denkvermogen. Al die plaatjes “vervuilen” je fantasie.
Veel opdrachtgevers komen ook aan met plaatjes en zeggen dan: ”Kijk, zo wil ik het ook!”
Ik zeg dan doorgaans dat dit helaas al bestaat en dus niet meer origineel is. En dat ik al zeker niet dat ga kopiëren, tenzij
10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Hans Maréchal