Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat a.s. vrijdag op de mat van onze leden en abonnees valt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Darlaine Heitinga interieurarchitect.
1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
In de manier van werken verandert niet veel voor mij. Ik werk veel in co-creatie en diverse teams. Ik communiceer voornamelijk met digitale middelen als Skype en deel documenten via Google Drive of andere apps. Privé is het daarentegen wel anders, mensen zitten in de 2-4e ring van mijn ‘Personal Space’.
2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Ik ervaar het niet als wachten, omdat ik niet stil zit. Ik zoek proactief naar manieren hoe verder te kunnen met projecten en met samenwerkingen. Ik wacht op een goed moment om een frisse neus te halen. Amsterdam blijft druk.
3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Ik heb het gevoel geen controle te hebben op hoe lang we moeten ‘thuisblijven’. Ik neem bewust tijd om na te denken wat waardevol is voor mij als persoon, maar ook op werkvlak.
4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Ik kijk naar hoe ik mensen kan helpen die niet de ervaring hebben met flexibel en thuiswerken. Daar heb ik deze post over geschreven op Linkedin.
5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?
In publieke high traffic omgevingen zoals luchthavens, dit zijn complexe mini & maxi steden, maak ik vaak in co-creatie ontwerpen voor een airportproces zoals een securityproces. We kijken dan naar hoe we het gevoel van wachten kunnen verzachten door goede communicatie, materiaalgebruik, verlichting en voorspelbaarheid.
6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Waar mensen zelf kunnen kiezen hoe ze willen wachten, genoeg informatie krijgen over de wachtijden en afleiding krijgen door daglicht, groen, entertainment en voorzieningen als oplaadsysteem, WiFi, etc.
7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Duidelijkheid, voorspelbaarheid en afwisseling geeft mij, maar ook mijn kinderen rust. Ik maak een duidelijke planning en verdeling in plekken voor iedere activiteit en sluit ook de school- en werkdag af. We starten bijvoorbeeld de ochtend met een “werkoverleg” aan tafel en ik maak ruimte voor werkplekken en speelplekken. Mijn tip is: verplaats je steeds door het huis wat past bij hoe je je voelt en wat je wilt doen.
8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Kantoren staan nu leeg, mensen werken meer vanuit huis. Wonen wordt net als werken flexibeler en variabeler. Je ziet steden, mensen en hun gedrag veranderen. Wat is overbodig of juist nodig. Mij lijkt het interessant om onderzoek te doen naar een goede mens-omgeving. Dit kan voor werk-, woon-, zorgomgevingen en luchthavens, waarin sociaal contact en ‘Personal Space’ belangrijk is. Nu helemaal omdat we letterlijk sociaal een stapje terug nemen van een ander.
9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Tijdens mijn Masterclass Omgevingspsycholgie kreeg ik deze TED talk te zien van Amanda Burden. Wat mooi is om te zien is dat je als je vanuit diverse perspectieven samenwerkt er goede en onverwachte oplossingen voor mensen en hun omgeving gerealiseerd worden. “Als ik één les heb geleerd in mijn leven als stedenbouwkundige, is het dat openbare ruimtes kracht hebben. Het gaat niet alleen om hoeveel mensen ze gebruiken, het gaat om het nog grotere aantal mensen, dat zich beter voelt over hun stad enkel door te weten dat ze er zijn.”
10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Ik kan er niet een opnoemen. Ik vind het altijd interessant om te lezen waarom mensen doen wat ze doen en hoe ze het doen. Wat hun drijfveren en hun dromen zijn. Ik laat me graag verrassen.