login leden
nieuws  20-09-2021 

Vitra: nieuwe Circle Store en tentoonstelling

Circle Store in Zaandam geopend

 

 

 

Op 9 september jl. waren we aanwezig bij de opening van de eerste Circle Store in Nederland. Deze Circle Store is de derde na Brussel en Frankfurt. Het openen van de stores past in de verdere stap van duurzame ontwikkeling bij Vitra.

 

In de winkel worden gebruikte artikelen uit tentoonstellingen, beurzen en showroompresentaties weer in omloop gebracht. Naast klassieke stukken, omvat het assortiment producten van hedendaagse designers uit de Vitra collectie, waaronder sofa’s, accessoires en bureaustoelen voor thuis. Door het openen van de Vitra Circle Store Nederland wil Vitra meer aandacht voor bewuste consumptie, duurzaamheid en het belang van het origineel ontwerp onderstrepen.

De Circle Store is gevestigd in een monumentaal pand op het HEMbrugterrein in Zaandam. Voor in ere herstelde, gerestaureerde en gereinigde objecten kun je ook eerst online kijken en dan komen en kopen. Dit kan op vrijdagen en vanaf 1 oktober op de vrijdag en zaterdag. Meer info hier.

 

 

Here We Are!  –  Women in Design 1900 – Today

 

Als ontwerpsters van meubels, mode of industriële producten, als interieurarchitecten of als ondernemers – vrouwen hebben grote bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van het moderne design. In de geschiedenisboeken van het design komen ze echter veel minder voor dan mannen. Met ‘Here We Are! Frauen im Design 1900 – heute’ wil het Vitra Design Museum daar iets aan veranderen. De tentoonstelling geeft een overzicht van ontwerpsters uit de afgelopen 120 jaar en herschrijft de facetrijke geschiedenis van design, met aandacht voor de strijd om gelijkheid. Er worden werken getoond van ongeveer 80 ontwerpsters, waaronder moderne protagonisten zoals Eileen Gray, Charlotte Perriand, Lilly Reich of Clara Porset, onderneemsters zoals Florence Knoll en Armi Ratia, maar ook minder bekende personen zoals sociaal hervormster Jane Addams. Het hedendaagse design wordt vertegenwoordigd door ontwerpsters als Matali Crasset, Patricia Urquiola, Julia Lohmann of het collectief Matri- Archi(tecture). In deze collectie kunnen bezoekers het heden en de toekomst ontdekken.

 

Vandaag de dag is ongeveer de helft van de designstudenten vrouw en vrouwen hebben binnen vele toekomstgerichte designgebieden een toonaangevende rol. Aan de hand van verschillende prominente stukken werpt de tentoonstelling ‘Here We Are! Frauen im Design 1900 – heute’ een blik op het creatieve ontwerpproces en de arbeidsomstandigheden van vrouwen in de designwereld, van de vroegmoderne tijd tot het heden – van de iconische objecten van Eileen Gray en de tot nu toe nauwelijks bekende nieuwe ontdekkingen, tot hedendaagse activistische netwerken en feministisch designonderzoek. Het geheel focust op een thema dat maatschappelijk zeer actueel is en dat een nieuw licht werpt op het moderne design.

 

De tentoonstelling bestaat uit vier delen, die de museumbezoekers meenemen op een reis door de designgeschiedenis van de laatste 120 jaar.  Door een overzicht over al die visies te geven is de tentoonstelling “Here We Are! Frauen im Design 1900 – heute’ even divers als de discussies over feminisme in onze huidige samenleving. Op die manier biedt ze een nieuwe, eigentijdse kijk op de geschiedenis van moderne vormgeving en actuele debatten en geeft ze stof tot nadenken, over wat design in de 21e eeuw moet zijn, over wie het definieert en voor wie het bedoeld is.

 

Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Duitsland

23 september 2021 – 6 maart 2022

www.design-museum.de

 

 

 

 

Tip op 8 oktober organiseren wij een screening tijdens AFFR in Rotterdam met de documentaire over Charlotte Perriand – Pioneer in the Art of Living. Ook zij is onderdeel van bovengenoemde tentoonstelling.  Lees verder.

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid