login leden
nieuws  15-05-2023 

Verzeker je tegen arbeidsongeschiktheid

Bijna de helft van alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector heeft geen enkele voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Soms zijn ze er nog niet aan toegekomen, vaak vinden zij het te duur. Met de regeling ‘Zelfverzekerd’ kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector vooralsnog tot eind juni een deel van je kosten voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening vergoed krijgen. Kom daarom nu in actie!

 

Is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening de kosten en de moeite waard?

Als je vanwege ziekte niet kunt werken, kan je dan nog wel je rekeningen betalen? Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat op dit moment bijna de helft van de zzp’ers in de culturele en creatieve sector geen enkele voorziening voor arbeidsongeschiktheid heeft. Een recent onderzoek onder de leden van de Creatieve Coalitie toont ook aan dat er nog een lange weg is te gaan: 69% van de respondenten heeft geen voorziening. De meest genoemde reden: het is te duur

 

 

Ruim twee derde van de aanvragers van Zelfverzekerd geeft aan minder dan € 100,- per maand kwijt te zijn aan een voorziening. Een klein deel betaalt zelfs minder dan € 50,- per maand. Die zijn soms ook nog fiscaal aftrekbaar. Je kunt daarnaast nog tot eind juni via ‘Zelfverzekerd’ een vergoeding krijgen voor een deel van jouw kosten. Misschien is een voorziening voor arbeidsongeschiktheid dus minder duur dan je denkt!

 

 

Vooruitblik: verplicht verzekeren

Veel zzp’ers vinden het ook ingewikkeld om een keuze te maken. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een schenkkring heb je een vangnet voor het geval je langdurig niet in staat bent om te werken. Via een schenkkring, bijvoorbeeld een broodfonds, kan je reserves voor de kortere termijn regelen. Zzp’ers weten soms niet waar ze moeten beginnen of schuiven de taak voor zich uit. Sommige zzp’ers voelen tot nu toe geen urgentie omdat ze zelf al een spaarpot hebben. Maar de kosten van langdurige ziekte zijn vaak te hoog om op te vangen vanuit eigen spaargeld.

 

Het Kabinet heeft daarom besloten dat een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp’ers verplicht wordt. Alle werkenden, werkenden in loondienst én zelfstandigen, zijn dan straks verzekerd. Die verplichting is er nog niet, maar met de tegemoetkoming vanuit Zelfverzekerd is het nu wel een goed moment om in actie te komen. Bovendien zit een ongeluk in een klein hoekje, ook als je nog jong bent of je je fit voelt.

 

Tegemoetkoming kosten is tijdelijk

Zelfverzekerd is bedoeld om gericht te stimuleren dat zzp’ers zich gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Je kunt de bijdrage aanvragen zodra jouw afsluiting van een voorziening rond is. De bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de maandelijkse kosten voor maximaal 12 maanden, met een maximum van €50,- per maand. Aanvragen kunnen vooralsnog tot en met eind juni 2023 worden ingediend. Ga daarom snel naar zelfverzekerd.oogvoorimpuls.nl om een aanvraag in te dienen en wees verstandig zelfstandig!

 

 


bni deelt dit als lid zijn van de Creatieve Coalitie

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid