De bouwsector draagt voor ongeveer 10-15% bij aan de totale CO2-uitstoot door de productie van bouwmaterialen. In dit nummer van Nook onderzoeken we wat interieurarchitecten kunnen bijdragen aan CO2-reductie.
We laten voorbeelden zien van innovatieve architecten en ontwerpers die niet uit noodzaak, maar uit overtuiging in harmonie met de natuur willen werken. “Duurzaamheid is niet de som van het aanvinken van vakjes in een spreadsheet,” legt Roosmarie Carree uit toen we haar interviewden over haar ontwerp voor een charmant sanitairgebouw op Camping de Vliert. In een ander artikel bespreken we hoe hennep als duurzaam bouwmateriaal een positieve impact heeft op het milieu. Bijvoorbeeld de isolerende eigenschappen van hennep die Hester van Dijk van Overtreders W gebruikte voor het Voice of Urban Nature paviljoen op de Floriade vorig jaar. Verder spraken we met zonne-energieontwerper Marjan van Aubel over hoe zij zonne-energie op een esthetisch verantwoorde manier in ons dagelijks leven brengt en duiken we in het groeiende repertoire van biobased materialen. Diederik de Koning en Laura van Santen (la-di-da design) gaan zelfs nog een stapje verder door de schoonheid van erosie van biobased materialen te laten zien. Anton Maertens van BC Materials, het bedrijf dat bijdroeg aan het Belgische paviljoen op de huidige architectuurbiënnale in Venetië, legt uit hoe ze negen ton uitgegraven aarde transformeerden in circulaire bouwmaterialen.
Nook Symbiosis staat vol met inspirerende verhalen van bevlogen architecten en leveranciers die de huidige bouwcultuur willen veranderen en hoe zorgvuldig om te gaan met onze bronnen.
Bestel HIER dit dit nummer op neem een abonnement
7-9-23
Nu online: Reverse Thinking: