login leden
nieuws  29-07-2021 

Unieke huisbezoeken bij Home Stories/België

Unieke huisbezoeken

 

In het side programma van de tentoonstelling Home Stories – eind maart voor bni bezocht en gepodcast door Roger Haan (lees hier terug) – stonden ook unieke huisbezoeken gepland. Deze konden eerder niet door gaan. Nu wel en omdat er interesse was vanuit leden hebben wij deze info nu als eerste ontvangen. Meld je snel aan, de bezoeken zijn uniek en mogelijkheden beperkt!

 

Huisbezoek Villa Gaverzicht

 

Villa Gaverzicht is een modernistische villa met elementen van art deco uit 1937. De villa was de eigen woning van architect Gentiel Van Eeckhoutte, die zich er helemaal uitleefde met vormen en materialen. De centrale verwarming, een spectaculaire badkamer en talloze balkons maakten van deze woning destijds een van de meest moderne en luxueuze in Waregem en omstreken. In de afgelopen jaren werd de villa door de huidige eigenaar met liefde gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. Daardoor is deze woning als een teletijdmachine naar het wonen in het interbellum. Dit bezoek wordt in goede banen geleid door Artshizzle. De eigenaar en bewoner, een bevlogen verteller, zal inzicht geven in het huis en zijn geschiedenis. Gezien hij Franstalig is zal een deel van het bezoek in het Frans plaatsvinden, maar het team van Artshizzle vertaalt waar nodig.

 

 

 

 

 

 

Zondag 12 september op 2 tijdsloten: Tour 1: 15u-16u15 Tour 2: 16u30-17u45
15 personen max. per tour
Tarief 15 euro
Locatie: Waregem (adres wordt meegedeeld bij inschrijving)

Tickets via deze link.

Fotografie: Jan Verlinde

 

Lees ook:

Villa Gaverzicht – Knack Weekend

 

Huisbezoek Woning Dessauvage

 

 

 

De woning die architect Marc Dessauvage voor zichzelf ontwierp in 1972 is een mooi voorbeeld van de typische betonarchitectuur uit die tijd en leunt aan bij het brutalisme. Ze ligt midden in het bos en bestaat uit een originele geometrische compositie van vierkanten en kruisvormen. Het huis doet denken aan de Villa Rotonda van Palladio, weliswaar in een heel andere omgeving en tijd. Ook dit huis gaat een symbiose aan met het omgevende groen. De huidige bewoners, Thomas Serruys en Katharina Smalle, kochten het huis nadat het bijna 10 jaar had leeggestaan, en restaureerden het met zachte hand. Het is als monument beschermd en toont zowel binnen als buiten nog de authentieke visie van de architect op wonen. Eigenaar en designantiquair Thomas Serruys zal een rondleiding geven in en rond de woning. Dit bezoek wordt georganiseerd door Artshizzle.

 

 

 

 

Zaterdag 28 augustus – 3 tijdsloten – Tour 1: 10u-10u40 – Tour 2: 10u40-11u20 – Tour 3: 11u20-12u
10 personen max. per tour
Tarief 15 euro

Tickets via deze link.

Locatie: Zedelgem / Loppem (adres volgt bij inschrijving)

Fotografie: Kris Vandervorst

 

Lees ook: Woning Dessauvage – Knack Weekend

 

Huisbezoek Woning Heyvaert

 

 

De woning die architect en kunstenaar René Heyvaert voor zijn broer ontwierp was haar tijd ver vooruit en is volgens architectuurcriticus Marc Dubois een van de interessantste woningen uit België in de jaren vijftig. Gebouwd in 1958 echoot ze het internationale modernisme en iconen zoals het Eames House, maar toont ze tegelijk een radicale visie op bouwen en wonen. Ytongblokken, golfplaten en ruwe houtvezelplaten zijn vandaag overal, maar waren in het Vlaanderen van toen ongezien als bouw- en afwerkingsmaterialen voor een gezinswoning. De woning fungeerde als een testproject: voor hoe weinig geld kun je een huis bouwen? Architect Peter Swinnen noemt het ‘een DIY-prefabmeegroeiwoning, avant la lettre’. Hij renoveerde de woning en zal een rondleiding geven. Daarbij komt het verhaal van de woning, haar geschiedenis en de renovatie aan bod. Door de compacte afmetingen en beperkingen in draagkracht op de verdieping zal de rondleiding hoofdzakelijk vanaf buiten plaatsvinden. Daarna splitsen we in twee kleinere groepen om het interieur te bezichtigen. Dit bezoek wordt georganiseerd door Artshizzle.

 

 

 

 

 

 

Zondag 29 augustus – 1 tijdslot – Tour 1: 14u-15u – 15 personen max.
Tarief 15 euro

Locatie: Destelbergen (adres volgt bij inschrijving)

Tickets via deze link.

Fotografie: Filip Dujardin

 

Lees ook: Woning Heyvaert – Knack Weekend

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid