Eindelijk mag ik het officieel zeggen “ik ben interieurarchitect”. Het was een lang proces en het voelt enigszins onwerkelijk, na negen jaar opleiding en twee jaar Beroepservaringsperiode. Om een goed beeld te schetsen van een mogelijk traject om interieurarchitect te worden, deel ik hier mijn studieperiode, persoonlijke ontwikkeling en ervaring.
MBO niveau 4 ‘interieuradviseur’ op ROC Almelo
Als ik terug denk aan mijn opleidingsperiode en de keuzes die ik heb gemaakt, dan ben ik trots en voel ik mij voldaan. Het bevrijdende gevoel komt weer opduiken als ik terugdenk aan het moment dat ik besloot te stoppen met HAVO en te starten met de opleiding MBO ‘interieuradviseur’. Ik volgde het pad van mijn nicht Anouk, ze liet me inzien wat de opleiding en het vak inhield. Eindelijk kwam ik erachter waar ik mijn creatief talent voor kon inzetten, en niet onbelangrijk, ook geld mee kon verdienen. Vele stages volgden en mijn praktijkervaring startte, nu elf jaar geleden. Overtuigd ben ik van het feit dat de switch van HAVO naar MBO mij heeft gebracht waar ik nu sta. Door bezig te zijn met hetgeen waar je goed in bent en waar je interesse ligt, kun je naar mijn mening overal komen waar je wilt.
HBO ‘interieurvormgeving’ op de Thomas More, Mechelen – België
Na mijn vierjarige opleiding op MBO ben ik verhuisd naar België, eveneens volgde ik het pad van mijn nicht Anouk. De driejarige opleiding HBO ‘Interieurvormgeving’ op de Hogeschool Thomas More stond goed aangeschreven, met name door de praktijkgerichte aanpak. Hier leerde ik goede en mooie ontwerpen maken, ik kreeg meer kennis van materialen, begon de vormgevingstaal te spreken en werd uitgedaagd om alles tot in detail uit te werken. Cum Laude studeerde ik af, ik had een fors gevuld portfolio en was klaargestoomd voor het werkveld. Echter voelde ik nog niet de voldoening. De drie jaar in België vlogen zo snel voorbij, ik heb te weinig tijd gehad om stil te staan bij het feit wie ik ben als ontwerper en wat ik wil bijdragen aan de maatschappij. Dus zette ik mijn ontwikkeling en studie voort.
Master ‘interieurarchitectuur’ op de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
– Naast mijn studie ben ik gestart bij Studio Groen+Schild –
De master interieurarchitectuur op de HKU leek en bleek precies te zijn wat ik nodig had. De opleiding combineert studeren met werken in de beroepspraktijk. Vanaf december 2017 begon ik naast mijn studie te werken bij Studio Groen+Schild en waar ik met veel plezier nog steeds werk. De opleiding heeft mij geleerd om mijn positie in het werkveld te vinden. De focus werd gelegd op wie ik wil zijn als ontwerper, waarom en hoe? Diverse thema’s, onderzoeksmethoden en experimenten werden aangehaald om alle aspecten van het vak te belichten. Mijn zelf gecreëerde afstudeeropgave was allesomvattend voor de positie die ik prefereer. De opgave had een sociaal maatschappelijke affiniteit, omvatte circulariteit en het onderzoek deed ik samen met de gebruikers. De opleiding bood mij handvatten om mij verder te ontwikkelen en te ontplooien in de praktijk, ik startte fulltime bij Studio Groen+Schild en schreef mij in voor de Beroepservaringsperiode.
BEP Beroepservaringsperiode, proces en terugblik
– fulltime werkzaam bij Studio Groen+Schild –
Na het behalen van mijn master schreef ik mij direct in voor de BEP, ik wilde het eindstation halen. Mijn startgesprek plande ik bewust een jaar later om mezelf enige rust te gunnen na de studies, om daarnaast op mijn werk praktijkervaring op te doen voor mijn BEP. Nu ik terugblik op de BEP ben ik erg enthousiast, omdat ik besef hoe ik mezelf door de BEP hebben kunnen ontwikkelen en als ontwerper heb kunnen profileren. Op de studio kennen ze mijn kwaliteiten en ambities en weten deze in te zetten, de BEP heeft dit bevordert. Zo ben ik bijvoorbeeld aangewezen als duurzaamheidsspecialist voor de Hogeschool Rotterdam, hier hebben we een interieurconcept ontwikkeld dat volledig is geënt op duurzaamheid. Ik heb geluk gehad met het feit dat Studio Groen+Schild gespecialiseerd is in zowel architectuur als interieurarchitectuur. Hierdoor had ik de keuze uit elf collega’s om mij te helpen bij de specifieke eindtermen. Toch vond ik de BEP over het algemeen een pittig proces. Dit kwam met name omdat ik de zelfstandige route doorliep, zonder contact met ‘lotgenoten’. Mijn collega, eveneens mentor, Dyneke, kende dit proces ook niet waardoor het samen zoeken was naar de goede structuur. “Wanneer is het genoeg?” en “Wat bedoelen ze met deze eindterm?”, heb ik mij vaak afgevraagd. Dit heeft mij, naar mijn mening veel onnodige tijd en energie gekost. Ik denk dat dit door het samenstellen van een werkgroep kan worden ondervangen. Door deelnemers aan elkaar te koppelen, kunnen zij elkaar helpen met bepaalde issues en vragen.
Het logboek van 130 pagina’s vol met ervaring, is toch wel de kers op de taart. Ik ben trots en ik voel mij nu wél voldaan. Voor nu, lekker werken! Fijn verder bij Studio Groen+Schild, hier zit ik helemaal op mijn plek.
Impressie studielandschappen Hogeschool Rotterdam Kralingse Zoom Bouwdeel C
Realisatie zomer van 2023