login leden
nieuws  06-12-2021 

Terugblik Marmomac

 

Op uitnodiging van de Confederatie Bouw (B) en bni bezocht ik de Marmomac natuursteenbeurs in het hart van de Europese natuursteenhandel in Verona, Italië. Gigantische natuursteenblokken staan naast uitbundige stands en ambachtelijke familiebedrijven. Op deze beurs ontmoet je natuursteenhandelaren van over de hele wereld en word je in een paar ochtenden opgeleid tot natuursteenexpert. Je kijkt je ogen uit van de verschillende soorten, afwerkingen en behandelingen. Door deze combinatie leer je de verschillende kwaliteiten en afwerkingen natuursteen herkennen zodat je deze beter kan toepassen in je projecten. Zo zijn er van de bekende steen Carrera al meer dan 6 soorten te herkennen. Welke allemaal dicht bij elkaar te vinden zijn en allemaal een unieke tekening en eigenschap hebben.

 

De beurs barst van de hoge kwaliteit en specifieke kennis. Maar opvallend is dat duurzaamheid geen duidelijke rol speelt op de beurs, terwijl een paar kilometer verder in Italië, op de Architectuur Biënnale in Venetië, duurzaamheid als rode draad door de hele tentoonstelling loopt. Terwijl juist de Marmomac, die geheel draait op een uitputbare grondstof, toch gebaat is bij een heldere duurzame visie. Het laat mij in ieder geval beseffen hoe eindig deze grondstof is en hoe zorgvuldig je er mee zou moeten omgaan. Juist daar ligt volgens mij de crux voor het duurzaam toepassen van natuursteen.

 

Marmomac zorgt ervoor dat mijn respect voor de kracht van de natuur is vergroot. Elke steen is uniek en heeft imperfecties. En juist deze imperfecties dienen we te omarmen in een duurzame toekomst zodat elk gedolven stuk gebruikt en hergebruikt kan worden. Daarnaast kan goed professioneel advies en de juiste detaillering ervoor zorgen dat natuursteen zo lang mogelijk meegaat. Door het kiezen van een lokale Europese steen in je projecten, ten opzichte van bijv. een Aziatische steen, zorg je voor een lagere CO2 footprint in je project. Zo is er in ieder geval een klein begin voor een duurzamere toepassing van natuursteen.

 

Kortom, de Marmomac is een steengoede beurs met kwalitatieve, oogstrelend natuursteen en informatie van veelal bevlogen familiebedrijven. Het is duidelijk een branche betreft die nog zijn steentje bij moet dragen aan onze duurzame toekomst. Hopelijk zien we daar volgend jaar meer van.

 

Elise Zoetmulder – www.zoetmulder.eu

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid