login leden
nieuws  10-12-2019 

Terugblik Beroepservarings­periode

 

 

Roos Limbeek, Interieurarchitect bij HofmanDujardin, ArtEZ, interieurarchitectuur, Zelfstandige route

 

Na een bachelor bouwkunde aan het Windesheim in Zwolle heb ik in 2015 succesvol de master interieurarchitectuur aan het ArtEZ afgerond. Na een kleine omzwerving door Australië en Nieuw-Zeeland ben ik vervolgens in 2016 bij HofmanDujardin in Amsterdam terecht gekomen. Eind 2016 ben ik met de beroepservaringperiode (BEP) begonnen. Dit had in het begin behoorlijk wat voeten in de aarde. Niet alleen was ik de eerste binnen ons kantoor die aan de BEP begon, maar daarnaast was ik ook nog eens omringd door architecten. Dit hield in dat geen van mijn collega’s mijn mentor/begeleider kon zijn. Met hulp van de BNI heb ik gelukkig destijds een externe mentor gevonden.

 

Waar ik tijdens mijn master voornamelijk onderzoekend ben opgeleid, dwingt de BEP je actief in de praktijk het gehele ontwerp- en uitvoeringstraject te doorlopen. Mede hierdoor kom je al vroeg in je carrière in aanraking met alle facetten van het vakgebied. Waaronder acquisitie en contractvorming, maar ook de uitvoering- en controlewerkzaamheden die normaliter door meer senior collega’s binnen het kantoor worden uitgevoerd. Hoeveel je in aanraking komt met de gevraagde eindtermen is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Ik had het voordeel dat ik tijdens mijn werk bij HofmanDujardin op een natuurlijke manier al met bijna alle eindtermen in aanraking kwam. Daarnaast was het doen van de BEP altijd een goede reden om met collega’s van gedachten te wisselen over de verschillende onderdelen binnen het vakgebied. Het hebben van een externe mentor gaf verder ‘extra luxe’ in de zin van dat je vanuit twee bedrijfsperspectieven input ontving.

 

In het begin voelde het maken van een logboek en persoonlijkontwikkelingsplan (POP) heel schools aan en na 6 jaar studeren zit je daar niet direct op te wachten. Daarnaast is de lijst met eindtermen nog heel algemeen en meer gericht op architectuur dan interieurarchitectuur, wat ervoor zorgt dat je creatief moet omgaan met wat er gevraagd wordt. Het positieve van het logboek is wel dat het je dwingt te reflecteren op je werkzaamheden in de eerste twee jaren, iets waar in de praktijk niet altijd tijd voor is. Daarnaast dagen ze je tijdens de BEP uit om na te denken over jouw positie binnen het vakgebied door middel van de POP.

 

Al met al kijk ik postitief terug op deze twee leerzame jaren, waarin ik actief heb mogen kennismaken met het vakgebied. De lichte tegenzin van begin 2016 tegenover de schoolse opzet heeft zich omgezet in erkentenis voor wat ik als deel van de BEP heb mogen ondernemen. En ik kijk ernaar uit om het vakgebied van interieurarchitectuur nog verder te ontdekken.

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid