login leden
nieuws  09-05-2021 

Terugblik BEP Jennifer Foster

Jennifer Foster – interieurarchitect – eigenaar Studio Jaaf

Artez – master HKU – zelfstandige route

 

 

 

Afgelopen voorjaar was het eindelijk zover, de Beroepservaringsperiode (BEP) was succesvol afgerond en de architectentitel is behaald!

 

Nog voordat ik was begonnen aan de Master Interieurarchitectuur aan de HKU had ik reeds een eigen studio voor interieurontwerp en -advies. Omdat ik zocht naar meer verdieping en gebruikersonderzoek meer wilde toepassen in mijn opgaven, ben ik de master gaan volgen. Het voelde voor mij als vanzelfsprekend om aansluitend de Beroepservaringsperiode te doorlopen.

 

De afgelopen twee jaar heb ik de zelfstandige route gevolgd van de BEP voor interieurarchitecten. Tijdens mijn master merkte ik al dat ik de grenzen van de interieurarchitectuur opzoek. Ik ben enorm gefascineerd door openbare ruimte en hoe deze ruimte van een plek een bestemming kan worden, een plek die mensen kan verbinden. Als interieurarchitect verhoud ik me niet alleen tot de binnenruimte en niet alleen tot ontwerpen. Ik ben een onderzoekend ontwerper en vind het spanningsveld tussen het stedenbouwkundig niveau en de interieurarchitectonische schaal intrigerend. Die positionering maakt het soms lastig om in een hokje te plaatsen en dat was eerst ook iets waar ik me een beetje zorgen over maakte met betrekking tot de Beroepservaringsperiode voor interieur. Gelukkig wordt er veel ruimte gegeven vanuit het programma en in de gesprekken. Competenties kunnen breed worden geïnterpreteerd, maar niet alle kwaliteiten kun je overal even goed uitlichten. Het toelichten van de competenties was voor mij wel een goede check om te zien waar ik nog meer kennis zou kunnen opdoen.

 

Het goede aan de BEP is dat je gedwongen wordt om heel scherp jouw positionering te formuleren. Hierdoor heb ik helder gekregen waarin ik mij onderscheid als ontwerper en heb ik daardoor ook passende opdrachten gevonden. Omdat de BEP naast de gebruikelijke werkzaamheden wordt uitgevoerd, heb ik deze periode soms als erg druk ervaren. Het vraagt een redelijke tijdsinvestering. Tegelijkertijd vind ik ontwikkeling belangrijk en door de BEP blijf je jezelf ontwikkelen en blijf je ook kritisch op je werk.

 

De architectentitel is voor mij een mogelijkheid om Studio JAAF verder te laten groeien. De titel geeft opdrachtgevers meer vertrouwen in wat ze kunnen verwachten van mij en mijn bedrijf  Studio JAAF. De BEP was een onderdeel van de verdere ontwikkeling van mijzelf als interieurarchitect en in mijn ogen houdt dat niet op bij het behalen van de titel, maar is het een blijvend proces.

 

AnneMax Houthavens Amsterdam

 

AnneMax Leidschendam

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid