login leden
nieuws  04-03-2021 

Terugblik beroepservaringsperiode Elien Kemper

Elien Kemper, Interieurarchitect bij Julia – Designed to Build Character.

HKU Master Interieurarchitectuur, BEP Zelfstandige Route.

 


Na het behalen van mijn HBO-diploma Ruimtelijke Vormgeving aan de Minerva Academie in Groningen, heb ik in 2018 met succes mijn Master Interieurarchitectuur aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht behaald. Aansluitend hierop heb ik besloten om met de Beroepservaringsperiode (BEP) te starten. De reden hiervoor is omdat het voor mij voelde als de kers op de taart binnen het vak dat ik al zo lang wilde uitoefenen. De BEP daagde mij uit om het maximale uit dit vak te halen wat er te leren valt. Bovendien is het een uitstekende mogelijkheid om mij verder te kunnen ontwikkelen en met een goed gevulde rugzak mijn carrière te starten. Daarnaast draagt de beschermde titel interieurarchitect bij aan een stuk erkenning voor de kunde en vaardigheden die ik door de jaren heen tijdens mijn studies en werkervaring heb opgedaan.

 

Tijdens het eerste jaar van de beroepservaringsperiode was ik werkzaam bij Architecten_lab waar ik vooral veel bouwkundige kennis heb opgedaan. Deze periode was erg leerzaam omdat dit de eerste echte baan in het vak was en ik daardoor vanuit de eerste hand kennismaakte met alle facetten die bij het vak interieurarchitectuur komen kijken. Hierdoor kwam ik al snel in aanraking met de eindtermen en competenties die vereist zijn vanuit de beroepservaringsperiode. Aangezien Architecten_lab in het vakgebied meer gericht is op architectuur kon ik al een snel aan de competenties voldoen die behoren tot de laatste fases richting de uitvoering van het ontwerp. Dit gaf mij het inzicht dat het niet alleen om het mooie plaatje gaat, maar dat de maakbaarheid van het ontwerp minstens zo belangrijk is in verhouding tot het budget en het programma van eisen.

 

In het tweede jaar van de beroepservaringsperiode ben ik gaan werken bij Julia. Bij dit bedrijf krijg ik de vrijheid om zelf vorm te geven aan de uitvoering van mijn functie. Julia is een bedrijf dat de klant/eindgebruiker volledig ontzorgt en dat in staat is om turn key projecten op te leveren. Van het ontwerpen van het design tot het begeleiden van de bouw en de realisatie en oplevering van ontwerp.

 

Binnen Julia heb ik de unieke kans gekregen om het ontwerp voor ons eigen, nieuwe kantoor te mogen maken. Binnen de ontwerpen die ik bij Julia maak staat de eindgebruiker centraal en dienen de ontwerpen een echt eigen karakter te krijgen. In het geval van het ontwerp voor het nieuwe kantoor gaat het dus om mijn collega’s en mijzelf als eindgebruikers! Wij wilden graag dat het nieuwe kantoor een creatieve en inspirerende omgeving zou gaan worden waar we verschillende ontwerp-oplossingen kunnen presenteren en tegelijkertijd het fysieke visitekaartje moest worden voor onze (potentiële) klanten, relaties en overige bezoekers. Dankzij de vrijheid die ik krijg binnen Julia, heb ik bij nagenoeg elk project dat ik heb uitgevoerd en zeer zeker bij het ontwerpen van ons eigen kantoor, alle stappen binnen het proces van begin tot eind mee kunnen maken.  Deze invloed in het proces was, om de gewenste competenties te behalen, precies mijn behoefte in het tweede BEP-jaar. Het was voor mij een leerzame en waardevolle praktijkervaring om te groeien als interieurarchitect en als persoon.

 

 

 

In dit artikel lees je alle recente door ons gepubliceerde verhalen van interieurarchitecten die voor BEP of PEP of Crossover kozen om de titel te behalen.

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid