login leden
nieuws  02-10-2021 

Sub terra @Arcam is geopend

Subterra; een tentoonstelling over de on(der)benutte kansen van leven onder Amsterdam is 1 oktober geopend. Met de tentoonstelling Subterra worden de kansen van ondergronds bouwen en leven in Amsterdam onderzocht. Sub terra verdiept je kennis van het gebruik van de ondergrond door de eeuwen heen en van toekomstvisies op woningtekort, biodiversiteit en het klimaat.

 

Sub terra is tot en met 4 februari 2022 gratis te bezoeken bij Arcam in Amsterdam. Prins Hendrikkade 600. 1011 VX Amsterdam

 

Woning Reinwaterkelder

Studio Groen + Schild

Overijssel, Colmschate, 2021

Beeld: Mike Bink

 

De uitdagingen voor interieurarchitectuur zijn enorm. bni heeft als partner bijgedragen aan deze tentoonstelling en organiseerde een speciaal openingsmoment op 7 oktober.

 

 

 

Door het ontbreken van het exterieur verschuift de focus van het hele ontwerp naar het interieurontwerp

We brengen steeds meer tijd door onder de grond. Na infrastructuur zoals tunnels, parkeergarages en openbaar vervoer zijn het juist culturele voorzieningen, zoals musea, die ondergronds gaan. Zo wordt het ondergronds steeds drukker en worden de belangen steeds groter. Subterra laat zien hoe door de eeuwen heen onze ondergrond is gebruikt. Hoe leven en recreëren zonder (direct) daglicht eruit kan zien in de toekomst. We gaan in op vragen zoals: van wie is de grond? Hoe houden we beter rekening met de natuur? Kunnen we in Amsterdam subterraan groenten verbouwen? Of wat zijn andere functies voor de ongebruikte ruimten onder de stad? En zijn architecten nog wel nodig als we geen gevels meer nodig hebben? Tal van (inter)nationale voorbeelden bieden inspiratie voor de bewoners, ontwerpers en beleidsmakers. Onder het maaiveld liggen immers niet alleen oplossingen voor de compacte stad of het woningtekort, maar ook voor de bescherming van biodiversiteit en tegen klimaatstress.

 

De Nieuwe Ondergrondse Habitat & uitdagingen voor interieurarchitectuur

 

Sub-terra architectuur biedt heel veel kansen en uitdagingen voor het ontwerpen van goede bruikbare nieuwe ondergrondse binnenruimten. Door het ontbreken van het exterieur verschuift de focus van het hele ontwerp dan ook naar het interieurontwerp. De belangrijkste factor bij het ontwerpen van ondergrondse ruimte is hoe om te gaan met het ontbreken van daglicht en daarbij juist in te zetten op de versterking van prikkels op andere receptoren en daarmee de ruimtelijke beleving uit te vergroten. Kunstlicht, tactiliteit, akoestiek, geur en virtuele digitale technieken vormen hier een belangrijke schakel in.

 

Partners Sub terra:

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid