Honderd jaar na de oorspronkelijke publicatie van het Maison d’ Artiste heeft Mick Eekhout het ontwerp met name constructie en in haar interieur verder ontwikkeld zodat het in 3D geprinte modellen, digitaal in een film en in een boek beleefd kan worden. Het Maison blijkt als het ware de kathedraal van De Stijl te zijn geworden. Eekhout heeft een reizende tentoonstelling georganiseerd met zeven landingen.
Noordoostgevels van het Maison d’Artiste met de origineel gekleurde wandvlakken
die aan de binnenzijde in kleur gespiegeld zijn
Zuidwestgevels van het Maison d’Artiste met het vuurrode trappenhuis.
Het Maison d’Artiste is in 1923 ontworpen als kartonnen maquette voor een de stijl tentoonstelling in Parijs door Theo van Doesburg en Cor van Eesteren. De maquette ging helaas binnen het jaar door wateroverlast verloren en werd een mythe door de zwart-witfoto’s die wereldwijd gepubliceerd werden. In 2002 reconstrueerden architectuur studenten TU Delft de geometrie van het Maison exact en ook de externe kleurencompositie in gele, rode en blauwe kleurvlakken. Het interieur was in 1923 niet ontworpen. Hoe zouden die interieure ruimten uit hebben kunnen zien, binnen de vastgestelde exterieur? De EFL stichting (auteursrecht) wil de mythe handhaven, dus niet bouwen.
Hoe zou het interieur er uit hebben kunnen zien? Het exterieur is dus exact zoals in 2002 gereconstrueerd. De verschillende ruimte zijn als ruimtelijke dozen op elkaar gestapeld, verbonden aan elkaar door een glazen trappenhuis. Dat trappenhuis heeft glazen trappen en een glazen schalplaat gekregen om de trap maximale ruimtelijkheid te geven. Vervolgens werden de binnenzijden van buitenwanden in dezelfde kleur gebracht als uit de kleurencompositie 2002 bleek. De vloeren en plafonds werden in een belijning gebracht die het kruisende balkenrooster om de nooit op elkaar staande stijlen op de hoeken van ruimten, weer constructief te koppelen. Dat bleek een soort Mondriaan achtige weefsel van snijdende lijnen in de vloeren en plafonds te worden.
Verder is het interieur niet verder ontwikkeld. Er is een film gemaakt waarin men digitaal door de ruimten heen loopt en de ruimtelijkheid kan beleven. Deze ontwerpontwikkeling is neergelegd in een boek ‘100 jaar Mythe Maison d’ Artiste’, verkrijgbaar in de bookshops van de aangesloten musea.
De tentoonstelling in het Kunstmuseum met subtitel ‘Leven in een ruimtelijk schilderij’ bevindt zich in zaal 12, daar bevinden zich ook de 3D geprinte modellen van het Maison, waarin men, door de gevelopeningen heen kijkend het interieur kan zien, een ook de film kan beleven. De opening wordt op 18 april 2023 verricht door architect Jan Brouwer.
Tekst Mick Eekhout