login leden
nieuws  20-06-2023 

Ontwerpkracht inspireert en verbindt voor Nederland

Verbeeldingskracht als onmisbare schakel tussen het maatschappelijk debat en bestuurlijke besluitvorming

 

.
Op 6 juli gaan we op de Dag van de Ontwerpkracht met minister De Jonge in gesprek over de lange termijnkeuzes die in de nieuwe Nota Ruimte landen. Hoe staan keuzes voor de lange termijn in relatie tot actuele opgaven? Naast de presentatie van Wat als .. – verkenningen naar de verbeelding van Nederland in 2100 wordt in verschillende inhoudelijke masterclasses wordt verder ingegaan op actuele nationale, regionale en lokale opgaven. De dag vindt plaats in het Theater Zuidplein in Rotterdam.

 

Nederland staat voor grote transities die effect hebben op de ruimte in ons land. Hoe zorgen we voor samenhang en integrale ruimtelijke kwaliteit bij deze grote verbouwing van Nederland? Een jaar na de lancering van Platform Ontwerp NL en Mooi NL is op vele fronten gewerkt aan de ruimtelijke toekomst van Nederland.

 

Hoe zien de ruimtelijke puzzels eruit? Waar staan we en hoe verenigen we alle belangen op nationale, regionale en lokale schaal. Lukt het om de lange termijn doelstellingen en opgaven terug te brengen in de plannen van vandaag en morgen? En hoe kunnen we ontwerpend onderzoek positioneren in het maatschappelijk debat en de bestuurlijke besluitvorming.

De ontwerpende disciplines hebben zich gebundeld voor meer slagkracht. De vraag is dus niet óf, maar wanneer we de stedelijke toekomst kunnen vormgeven. En dat is waar we het met de bezoekers van de Dag van de Ontwerpkracht graag over willen hebben.

 

De Dag van de Ontwerpkracht wordt georganiseerd door het Platform Ontwerp NL (NVTL, BNSP, BNA, BNI, Koninklijke NLingenieurs, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en Vereniging Deltametropool). Registreren kan hier, leden van de organiserende verenigingen hebben gratis toegang.

 

Sprekers

 

Hermineke van Bockxmeer (concerndirecteur Stadsontwikkeling, gemeente Rotterdam) heet ons welkom in Rotterdam.

Adriaan Geuze (landschapsarchitect en eigenaar, West 8) trapt af met een kritische beschouwing de grote opgaven. Maken we wel de juiste keuzes, geven we het geld wel uit aan de goede dingen en is er nog hoop?

 

Platform Ontwerp NL presenteert de eerste integrale ‘What-if’ verkenningen (uitgevoerd door I-moss, MVRDV, Feddes Olthof) over hoe Nederlandse stedelijke regio’s er in 2100 uit kunnen zien. Geen utopieën of dystopieën, maar wel doordachte educated guesses, als experimenten van verbeelding.

 

Welke keuzemomenten liggen er voor ons om daar te komen en waar zal ontwerpkracht het verschil kunnen maken? Met minister Hugo de Jonge reflecteren we op de uitkomsten en hoe en waar dit een weerslag zal vinden in de aanstaande Nota Ruimte.

 

Maurits de Hoog (stedenbouwkundige) geeft inzicht de golf van ontwerpverkenningen van de afgelopen jaren. Wat kunnen we leren van al deze plannen, visies, perspectieven, verkenningen en trendscenario’s? Welke aanknopingspunten biedt het voor toekomstige keuzes?

 

Prijsuitreiking: vorig jaar kreeg minister Hugo de Jonge de eerste bokaal uitgereikt namens het Platform Mooi NL. De bokaal wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon die vanuit zijn of haar professie zich heeft ingezet voor het positioneren en stimuleren van ontwerpkracht. Ook dit jaar zal de trofee worden uitgereikt aan een persoon die we als vakgemeenschap zeer erkentelijk zijn voor de bijdrage aan de ontwerpkracht in Nederland.

 

Laat je inspireren en praat zelf ook mee over de toekomst van Nederland in de Masterclasses:

 

Op waterbasis: wat betekent het als we water en bodem echt sturend maken?
Met Stijn Koole (landschapsarchitect en partner, BoschSlabbers), Anne Loes Nillissen – Defacto, Marco Hoogvliet (adviseur stedelijk water en bodemsystemen, Deltares), Anne van Kuijk (adviseur Omgevingskwaliteit, provincie Noord-Brabant), Arjan Koomen (senior beleidsmedewerker Landelijk Gebied, Ministerie I&W), Chris Mudde (procesleider gebiedsontwikkeling, Hoogheemraadschap van Rijnland), Bertram de Rooij (senior onderzoeker Ontwerpend Onderzoek, WUR) en Jan Janse (senior adviseur Landschap en Cultuurhistorie, Staatsbosbeheer en bestuurslid, NVTL).

 

Onvoltooid verleden tijd: wat is de toekomst van naoorlogse wijken?
Met Simone Rots, directeur International New Town Institute en Michelle Provoost (uitvoerend directeur, International New Town Institute) een onvoltooid project, Mei van Eeghen (senior Stedenbouwkundige, Amsterdam) Tuinwijk Nieuw-West, Arie Lengkeek (programmamaker, urbanist en curator, Commongrounds), Anton Zoetmulder (architect, Zoetmulder), Fenna Haakma Wagenaar (hoofdontwerper, gemeente Amsterdam) en Jeroen Dirckx (partner, stedenbouwkundige en architect, KCAP), Paul Gerretsen (Agent Vereniging Deltametropool) en Shera van den Wittenboer (landschapsontwerper, landschapshistoricus en bestuurslid NVTL).

 

Groen groeit mee: hoe gaan verstedelijking en landschapsontwikkeling hand in hand in de Utrechtse regio?
Met Paul Roncken (provinciaal adviseur Ruimtelijke Kwaliteit, provincie Utrecht), Anne-Mette Andersen (eigenaar / directeur, AM Landskab) en Marieke Theeuwen (senior beleidsadviseur, provincie Utrecht) en ontwikkelende partijen, de Provincie Zuid Holland, OKRA en Jan Janse (senior adviseur Landschap en Cultuurhistorie, Staatsbosbeheer en bestuurslid NVTL.

 

Dorps verdichten: hoe hou je maat?
Met Jorrit Noordhuizen (landschapsarchitect en eigenaar, Polyfern), Eva Hexspoor (stedenbouwkundige, Ruimtevolk), Martijn Oosterhuis (adviseur Ruimtelijk Erfgoed, RCE), Edith Wouters (artistiek coördinator, AR-TUR), Martijn van der Mark (beleidsadviseur Creatieve Industrie en Media, gemeente) en Shera van den Wittenboer Shera van den Wittenboer (landschapsontwerper, landschapshistoricus en bestuurslid NVTL).

 

De rivier als motor voor kwaliteit in de stad Rotterdam
Met Pieter de Greef (senior Planoloog, gemeente Rotterdam) over het principe van de rivier als getijdenpark, Albert van Eer (landschapsarchitect, Stadsontwikkeling Rotterdam) over plan Rijnhaven, Marit Janse (landschapsarchitect en projectleider, De Urbanisten) over plan Keilehaven, Mechteld Oosterholt (strategisch adviseur, gemeente Rotterdam), Mattijs van Ruijven (hoofd stedenbouwkundige, Stadsontwikkeling Rotterdam), gemeente Rotterdam en Noël van Dooren (landschapsarchitect en provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit, provincie Zuid-Holland) en Jan Janse (senior adviseur Landschap en Cultuurhistorie, Staatsbosbeheer en bestuurslid NVTL.

 

Regionaal perspectief: hoe bereik je integraliteit?
Met Luc van Doesum (programmamanager klimaatadaptatie regio Noord-Limburg), Heleen Mollema (planoloog gemeente Den Haag) en Arjan van de Lindeloof (landschapsarchitect provincie Zuid-Holland), Lieke Potten (programmamanager Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg) en Peter Pol (ruimtelijk strateeg gemeente Den Haag), Bertram de Rooij (senior onderzoeker Ontwerpend Onderzoek, WUR) en Jan Janse (senior adviseur Landschap en Cultuurhistorie, Staatsbosbeheer en bestuurslid, NVTL).

En nog veel meer ….

 

Locatie
Theater Zuidplein is de ultieme locatie voor deze dag met informatie over het project Hart van Zuid, en mogelijkheden voor excursies naar Wielewaal, Feijenoord City of een rondje Hart van Zuid.
Dagvoorzitter:
Andrea van Pol

 

Georganiseerd door:
De Dag van de Ontwerpkracht wordt georganiseerd door het Platform Ontwerp NL (NVTL, BNSP, BNA, BNI, Koninklijke NLingenieurs, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en Vereniging Deltametropool)
Mede mogelijk gemaakt door
Ministerie van BZK, Gemeente Rotterdam, Heijmans, AM.

 

Programma:

08.30 – 09.00 Inloop
09.00 – 10.15 Openingsprogramma en keynote spreker Adriaan Geuze
10.15 – 10.30 Pauze
10.30 – 12.00 Masterclasses ronde 1
Keuze uit:
Onvoltooid verleden tijd: wat is de toekomst van naoorlogse wijken?
Regionaal perspectief: hoe bereik je integraliteit?
De rivier als motor voor kwaliteit in de stad
12.00 – 13.15 Lunch
13.15 – 14.45 Masterclasses ronde 2
Keuze uit:
Op waterbasis: wat betekent het als we water en bodem echt sturend maken?
Groen groeit mee: hoe gaan verstedelijking en landschapsontwikkeling hand in hand in de regio?
Dorps verdichten: hoe hou je maat?
14.45 – 15.00 Pauze
15.00 – 15.45 Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge
15.45 – 16.15 Prijsuitreiking
1 6.15 – 17.00 Grip op de golf van Verkenningen – Maurits de Hoog
17.00 – 18.00 Borrel

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid