login leden
nieuws  05-10-2023 

Nu uit: Nook Drawing

video
play-sharp-fill

 

Het nieuwste nummer van Nook staat helemaal in het teken van het architectonisch tekenen. Geïnspireerd door de uitspraak van de Britse architect Sir Peter Cook dat “Drawing is to architects what writing is to authors”, onderzoeken we de rol van tekenen in architectuur.

 

Onze gesprekken met deelnemers aan de Architectuurbiënnale Venetië bieden waardevolle inzichten. De Spaanse architecten Ricardo Flores en Eva Prats uiten het plezier van samen tekenen, terwijl Carlijn Kingma ons meeneemt op een ingewikkelde, cartografische odyssee met haar gedetailleerde tekeningen.

 

In ons openingsartikel delen we visies van interieurarchitecten en ontwerpers die uiteenlopende tekeningtechnieken hanteren om hun architecturale ideeën te uiten. waaronder Liesbeth van der Pol van Dok Architecten, Mikkel Frost, Joost Swarte, Eilien Neumann van Averechts Architecten en Jan Rothuizen.

 

We belichten ook de verwaarlozing van plattegronden in hedendaagse woningontwerpen. Andrea Prins, Lisa van der Slot van De Zwarte Hond en Willem Heyligers van Heyligers Architecten pleiten voor meer gevarieerde en aanpasbare plattegronden.

 

Met uitzondering van ons artikel over door AI gegenereerde hyperfotorealistische renders van architectuur, zijn alle kunstwerken in het nummer met de hand getekend. We hebben zelfs Victor Elberse, een fervent tekenleraar aan de Willem de Kooning Academie, gevraagd om een stripversie te maken van ons interview met hem. Voor hem zal tekenen nooit zijn betekenis verliezen, want hij beweert: “Tekenen zegt meer dan woorden”.

 

Lees Nook

Bestel dit 68 pagina dikke nummer van Nook nu hier of neem een abonnement op NOOK. Ook voorgaande thema nummers zijn nog leverbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOOK is een publicatie van Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten en AINB (B).

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid