login leden
nieuws  07-06-2022 

New European Bauhaus festival 9-12 juni

 

 

 

De Duitse architect Walter Gropius richtte in 1919 een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten op, Bauhaus.  De achterliggende gedachte: een betere architectuur en woonomgeving laat mensen beter worden, en zou uiteindelijk leiden tot een betere wereld. Techniek-lessen werden gecombineerd met kunst en geschiedenis. Om de eigen creativiteit te ontdekken werd met de meest uiteenlopende materialen gewerkt.  Met de zoektocht naar een architectuur met maatschappelijke impact was Bauhaus zijn tijd ver vooruit. 

 

De oorspronkelijke idealen van Bauhaus vertalen naar uitdagingen van de 21ste eeuw

 

De New European Bauhaus is, in de woorden van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, een “nieuw cultureel project voor Europa”. De kracht van transformerende en inspirerende ideeën staat centraal op het New European Bauhaus festival van 9 tot 12 juni in Brussel. Het festival is opgebouwd rond drie pijlers, Forum, Fair en Fest, en vindt plaats in Brussel (Gare Maritime & Mont des Arts), maar ook in Europa en online.  Na deze eerste proefeditie zou het festival in de komende jaren naar andere Europese steden moeten reizen om de beweging in alle uithoeken van de Unie bekendheid te geven.  Non-profitorganisaties, instellingen, universiteiten, architecten, kunstenaars, lokale overheden, bedrijven, studenten, wetenschappers en creatieve geesten uit alle disciplines nemen deel.

 

video
play-sharp-fill

 

 

 

From local to global and back again

 

Kunnen de nieuwe Europese Bauhaus-waarden – mooi, duurzaam, samen – in de hele wereld weerklank vinden? Hoe kunnen regio’s van elkaar leren? Welke rol kan architectuur spelen in de wereldwijde groene transitie? Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en 2022 Pritzker Prize-winnaar Diébédo Francis Kéré bespreken bij de opening op 9 juni om 13 uur wat het betekent dat duurzame oplossingen mooi en inclusief moeten zijn, waar ze ook worden toegepast.

 

 

 

video
play-sharp-fill

 

De 3 hoofdpijlers van het festival

 

Forum

 

Het Forum zal bestaan uit een inspirerende conferentie op hoog niveau met verschillende conferentieformats (van ronde tafels tot TEDx-achtige lezingen). Tot de sprekers van wereldfaam behoren prominente architecten als Shigeru Ban, Rem Koolhaas en Stefano Boeri en belangrijke figuren uit de kunstwereld als Gerfried Stocker (Ars Electronica). Verschillende vooraanstaande nationale politici zullen aanwezig zijn, zoals Elke van den Brandt (minister van Mobiliteit van België). Voorzitter Ursula von der Leyen en de commissarissen Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira en Kadri Simson zullen de discussies vanuit Europees perspectief belichten.

 

Het hoogtepunten van het Forum is de ceremonie op 11 juni om 17:00 uur waarin de winnaars van de New European Bauhaus Prizes 2022 bekend worden gemaakt. Er zijn 17745 stemmen door 5689 mensen uitgebracht!
Er worden 18 prijzen in 4 categorieën (zie onder) bekend gemaakt. Live is dit event in Gare Maritime vol maar online kun je er zaterdagmiddag bij zijn.

 

 

Beurs 

 

Op de beurs zullen meer dan 100 innovatieve projecten, uit 316 aanvragen, tentoongesteld worden, zowel op vaste als op innovatieve mobiele dragers (van e-fietsen tot elektrische tuk-tuks), verspreid over het stadscentrum.

 

Festival 

 

Op het festival in Brussel zijn dans-, installatie-, theater- en muziekoptredens te zien – zoals Patsyki Z Franeka, een populaire Oekraïense band, en Дeva, een muzikante uit Boedapest en 2022 winnaar van de Music Moves Europe Awards – maar ook wetenschappelijke experimenten, workshops upcycling, en nog veel meer. Het festival omvat meer dan 200 nevenevenementen in meer dan 20 lidstaten van concerten tot conferenties en volwaardige festivals.

 

Deelnemen?

 

Lees verder op de festival website en meld je aan voor online deelname of bezoek Brussel.

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid