login leden
nieuws  07-02-2023 

Circulair ontwerp, samenwerken zonder waste

 

Op woensdagmiddag 8 maart van 13.20-15.05 kun je een interessante bni lezingenreeks op MaterialDistrict bijwonen. In vijf presentaties, met als rode draad interdisciplinair samenwerken, vergroot je jouw kennis om ‘waste’ in dit proces te voorkomen.

 

Leer van anderen en voorzie jezelf van kennis en inspiratie om deze concreet in jouw projecten toe te passen.  Bestel via deze pagina snel een gratis dagticket voor de beurs.  Het lezingenprogramma staat open voor alle beursbezoekers.

 

Remolition; demolition-and-reconstruct. Verbinding sloopsector & (interieur)bouwsector

Arend van de Beek, Programmamanager Circulariteit, Lagemaat BV – Lagemaat Sloopwerken uit Heerde behoort tot de koplopers op het gebied van toegepaste circulariteit in de sloop- en bouwwereld

 

Onder de noemer Lagemaat Circulariteit worden business modellen en strategieën ontwikkeld die een versnelde transitie naar een circulaire economie bewerkstelligen. Arend gaat in zijn presentatie in op het 12R model en projecten waar door middel van hergebruik de grootste impact wordt gemaakt. De transformatie van de tijdelijke rechtbank (Amsterdamse Zuidas) en Scheveningse Zuiderstrandtheater zijn bekende bouwprojecten.  Met Groen+Schild (ook onderdeel van deze lezing) werd o.a. aan een bijzondere interieuroplossing in het Turmac gebouw gerealiseerd.

 

Lagemaat is co-founder van stichting Insert, die een versnelde overgang naar de circulaire economie nastreeft, onder andere in de bouwsector. Eén van de speerpunten is hierbij het verbinden van de sloopsector met de bouwsector: “Remolition”; demolition-and-reconstruct. De ideeën en doelstellingen van deze stichting zijn ingebed in de (parallel bestaande) Insert Coöperatie, waarvan Arend mede-bestuurslid is.

 

Stichting Insert als innovatief, circulair platform in de transitie

Peter Kreukniet, Programmamanager Circulair van Insert

 

Stichting Insert is een platform en collectief van sloopbedrijven, civiele aannemers en groenbedrijven die circulair ambities hebben en hun krachten bundelen om de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie te stimuleren. Stichting Insert is partner van bni. De stichting heeft o.a. een marktplaats met herbruikbare (bouw)materialen, bomen, planten en materialen uit de buitenruimte. Daarnaast ontwikkelen en ondersteunen zij samen met partners de transitie van lineaire naar een circulaire economie.

 

Mijn drijfveer bij Insert is om iets te betekenen voor deze planeet en ook mijn kinderen en kleinkinderen nog een leefbare aarde na te laten. Vanaf 1 februari 2018 bestaat Stichting Insert en werken we om Nederland te versnellen in de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie. Wij willen er alles aan doen om een mooier morgen te creëren door grondstofverspilling vandaag tegen te gaan” Peter Kreukniet

 

Het belang van interdisciplinair samenwerken voor een duurzaam ontwerp én een duurzaam eindresultaat

 

Kim Mazeland – interieurarchitect Studio Groen+Schild

 

Duurzaam ontwerpen zit in het DNA van  Kim Mazeland, interieurarchitect bij Studio Groen+Schild vertelt over het 7R model waar op de Studio mee wordt gewerkt. Ze laat aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe het haar helpt om samen met de opdrachtgever de koers te bepalen op het gebied van duurzaamheid.

 

Daarnaast gaat ze graag in gesprek over het belang van interdisciplinair samenwerken aan duurzaamheid. Met vragen als; Hoe zorgen we ervoor dat ambities niet alleen ambities blijven maar ook leiden tot een duurzaam eindresultaat? Hoe kunnen we optimaal samenwerken om te komen tot nog duurzamere interieurs?

 

Lotte de Jong – sustainability strateeg Gielissen – interiors & exhibitions

 

“We werken zoveel mogelijk met circulaire materialen, in onze eigen ‘oogsthal’ proberen we de milieu impact te verminderen door materialen een nieuw leven te geven met als gevolg een focus op zero waste. Dit om samen met opdrachtgevers te streven naar een gezonde toekomst. Zo leggen we de lat steeds hoger en creëren we met duurzame oplossingen en slimme engineering een gezonde leefomgeving.”

Lotte de Jong – sustainability strateeg Gielissen – interiors & exhibitions

 

Kennismakingsworkshop Circulair ontwerpen met de Impacttool

 

 

David van Nunen is adviseur duurzaamheid en circulariteit gericht op de volledige productlevenscyclusanalyses (LCA’s) bij LBP|SIGHT (een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau).

 

Uit de ‘Tracks’ (trajecten) van CIRCO komt vaak de vraag: Waar zit de impact van mijn product nu precies? Hoe kan ik mijn product zo ontwerpen dat ik het onderdeel met de meeste impact vervang of een andere oplossing bedenk? Om deze vragen te beantwoorden is de Impacttool in het leven geroepen, die recent door CBM met leden is getest. Zij gaven aan dat het goed zou zijn als alle interieurontwerpers met deze tool zouden werken.

 

Na het invullen van de productgegevens en het bekijken van de resultaten kunnen alternatieve ontwerpscenario’s worden vergeleken. Het inzicht wordt uitgedrukt in een schaduwprijs (in euros). Dit maakt vergelijken gemakkelijk. Het doel van de tool is de milieuimpact van een product inzichtelijk te maken en het effect van circulair ontwerp te kwantificeren. In deze compacte workshop maak je kennis met de tool, horen gelijk welke vragen er leven bij interieurarchitecten en -ontwerpers voor een vervolgworkshop voor onze beroepsorganisatie.

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid