login leden
nieuws  28-01-2021 

Kunstmuseum Den Haag zoekt verhalen

“stralende lichtinval, de menselijke maat, de gele bakstenen,

de ruimtelijkheid, het gedurfde kleurgebruik; alles is even

markant aan het gebouw en aan alles is gedacht,

tot en met het interieur en meubilair aan toe”

 

 

 

Lang voordat museumarchitectuur populair werd als toeristische trekpleister, dromen architect Hendrik Petrus Berlage (1856–1934) en museumdirecteur Hendrik Enno van Gelder (1876–1960) van een vooruitstrevend museumgebouw. Een gebouw waar bezoekers zich thuis voelen en waar de kunst ultiem tot z’n recht komt. In 1935 wordt deze droom werkelijkheid met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag. Hoewel Berlage in 1934 overlijdt en de oplevering dus niet meemaakt, schiep hij samen met Van Gelder een voorbeeld voor vele musea die later ontstonden.

 

De tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk opent (hopelijk) op 20 februari en loopt door tot 7 november.  De oorspronkelijke ideeën van architect en directeur als uitgangspunt en laat zien hoe ze tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen in de beleving van Kunstmuseum Den Haag.  Als interieurarchitect of -ontwerper mag je deze tentoonstelling met verhalen, foto’s, (ontwerp)tekeningen, maquettes en bijzonder archiefmateriaal, van idee tot aan ontwerp en realisatie en de werking van het gebouw voor bezoekers, zeker niet missen!

 

 

 

Verhalen gevraagd

 

Een onderdeel in de tentoonstelling Het gedroomde museum is Verhalenvanger: een door kunstenaar Carlijn Fransen ontworpen kabinet waarin korte clips te zien en te beluisteren zijn van mensen over favoriete plekken in het museum, de impact van bepaalde kunstwerken op hun dagelijks leven of ontwikkeling als kunstenaar, bijzondere ontmoetingen en nog veel meer. Het museum is nog op zoek naar nieuwe verhalen en iedereen deze te delen. Gedurende de tentoonstelling zal het kijk- en luisterkabinet van Verhalenvanger worden aangevuld met nieuwe verhalen. In de tentoonstelling wordt ook een langere film vertoond met uitgebreide interviews, onder ander met kunstenaar Luc Tuymans, oud-politica André van Es en rapper Willie Wartaal. Ook zal er een fotocarrousel te zien zijn welke tijdens de tentoonstelling door het publiek wordt aangevuld. Zowel verhalen over het museum als foto’s kunnen worden gestuurd naar: verhalenvanger@kunstmuseum.nl  De mooiste worden –indien er toestemming is- toegevoegd aan de fotocarrousel en onze website, en de inzenders van een aantal van de meest bijzondere verhalen worden uitgenodigd voor een gefilmd interview.

 

 

fotograaf: Gerrit Schreurs

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid