login leden
nieuws  03-10-2022 

Inzicht in eigen kracht en kernwaarden. Titel voor Mieke Bloem

© Pim Geerts

 

Mieke Bloem – Master Interieurarchitectuur HKU – zelfstandige route BEP

 

“Yes, eindelijk mag ik mijzelf interieurarchitect noemen! Hier ben ik ontzettend trots op gezien het traject wat ik doorlopen heb om deze titel uiteindelijk te behalen.

 

In 2011 ben ik begonnen aan de hbo-opleiding Interior Design & Styling aan Saxion Next in Deventer. Hier ben ik in 2016 aan afgestudeerd. Direct hierop aangesloten ben ik gestart met de Master Interieurarchitectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tijdens deze Master heb ik voornamelijk geleerd mij te verhouden tot sociaal-maatschappelijke vraagstukken, en door middel van onderzoekend ontwerpen hier passende en innovatieve ontwerpoplossingen voor te vinden. In 2018 ben ik afgestudeerd aan deze Master.

 

Ik heb een grote fascinatie voor architectuur en kwam na het afstuderen terecht bij opZoom architecten in Arnhem waar ik inmiddels 3,5 jaar werkzaam ben. Hier zit ik goed op mijn plek en werk ik aan diverse en uitdagende projecten. Tijdens de master wist ik al dat ik de Beroepservaringsperiode (BEP) wilde starten nadat ik afgestudeerd zou zijn. Al snel was ik ingeschreven voor mijn startgesprek voor de zelfstandige route van de BEP.

 

Omdat ik werkzaam ben bij een architectenbureau waar voornamelijk architecten werken heb ik een externe mentor gehad tijdens mijn BEP. Hiervoor heb ik Susanne Bakkenist van Spacemonkey benaderd. Ik vond het erg prettig om Susanne als mentor te hebben tijdens dit proces. We hadden contact over de voortgang in het algemeen, dingen waar ik tegenaan liep, maar ook over de ontwikkeling op werk en als persoon. Maar ook vooral over mijn visie als ontwerper en die scherp te krijgen.

 

Allereerst zag ik de BEP als een enorme drempel en iets wat ik nog ‘’moest doen’’. Het was dan ook soms moeilijk om er constant mee bezig te zijn. Al helemaal na een drukke werkweek. Maar uiteindelijk gaf het me veel inzichten binnen het werkveld en waar ik nou precies mee bezig was of waar ik nog meer kennis in moest vergaren. De BEP leert je door de eindtermen en competenties bewust kijken naar je werkzaamheden en hierop te reflecteren. Daarnaast duik je de diepte in om je visie als interieurarchitect nog helderder in beeld te krijgen en daarbij krijg je nog meer inzicht in waar je krachten liggen als ontwerper en welke kernwaarden je belangrijk vindt. Al met al een leerzame periode die bijdraagt aan mijn ontwikkeling.

 

Ik zie de titel als een erkenning voor de studiejaren vooraf, maar ook de opgedane kennis en ontwikkeling tot nu toe. Nog steeds sta ik aan de start van mijn carrière en wil ik mijzelf constant blijven ontwikkelen als interieurarchitect. “

 

 

© opZoom architecten – Nieuwe Kerk Arnhem – Hergebruik kerkbanken

 

 

© Fotografie: Klaas Tuin, opZoom architecten – Nieuwe Kerk Arnhem – Entree met begeleidende wand van hergebruikte kerkbanken

 

 

 

Meer ervaringen lezen over de beroepservaringsperiode of andere routes naar de titel. Kijk hier. 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid