login leden
nieuws  15-05-2020 

Interieurarchitectuur in kerktransformaties

In onze nieuwsbrief vandaag 2 kerkprojecten. Kerken reageerden vorige week verheugd op het bericht dat de regels voor kerken worden verruimd omdat het verlangen om samen te komen groot is. Er zijn naar schatting 8000 kerken in Nederland waarvan de helft nog voor dit doel wordt ingezet. De verwachting is dat 2.000 gebouwen geheel of gedeeltelijk van functie veranderen. Zo ook voor de voormalige Sacramentskerk in Tilburg en de Josephkerk Alkmaar.  Reden deze twee projecten waaraan leden werken te belichten.

 

Tilburg

 

 

De toren van de voormalige Sacramentskerk te Tilburg ondergaat transformatie: van een statige klokkentoren tot een woning met uiterst persoonlijke sfeer. Deze transformatie maakt deel uit van een compleet project voor 15 nieuwe woningen geïntegreerd binnen het overgebleven deel van de voormalige kerk, aldus een ontwerp van architect Thomas Bedaux. De toren wordt dusdanig een aanzienlijk pronkstuk met liefst 7 woonlagen met adembenemende vergezichten, gerelateerd aan het perspectief van iedere etage met een individuele sfeer, oriëntatie, functie en karakteristiek.

Dergelijke uitdagingen eisen ook veel inzet van de interieurarchitect, te beginnen met het praktisch vormgeven van het verticale wonen, waarbij de woonlagen met eigen afzonderlijke functie op elkaar gestapeld zijn. De functies hebben invloed op elk dienstig detail op zich, bijvoorbeeld: wanneer neem je de trap, wanneer de lift? Hoe beleeft het huisdier deze speciale omgeving? Blijft dat op één etage of volgt hij de eigenaar op de voet? Is de keuken tevens een leef/consumeer-ruimte, of ga je daarvoor toch naar de eetkamer… De verbindingen binnen het geheel beïnvloeden de esthetische zaken, waaronder: wordt het trappenhuis vriendelijk en uitnodigend, zodat men uiteraard de trap benut of wordt het slechts een dienstig element tussen de etages. De royale, volumerijke ruimtes brengen andere vraagstukken met zich mee, zoals het anticiperen van het akoestische gedrag en de beheersing daarvan via de stoffering e.a. speciale hedendaagse vormen/materialen. Tegelijkertijd moet de verlichting en glazen deuren naar de leefruimtes dienen en in een zichtbare relatie staan met wat het object voorheen was: een historisch monument. De leefruimtes variëren in hoogte tussen de 3 en 5 meter en de uitdaging is hier om de menselijke proportie en het aangename comfort te behouden en niet door torenhoog unheimisch gevoel te verstoren.

 

Altezamen 1001 puzzelsteentjes die zeer overwogen hun plek verkrijgen binnen het complete leefmozaïek die ten dienste staat van een plezierig, praktisch en tegelijkertijd uitzonderlijk wonen.

 

Projectinformatie vind je hier.

Architect: Thomas Bedaux
Interieurarchitect: Babs Appels
Aannemer: J.A. van Gisbergen b.v.
Inhoud: 1680 m2
woonoppervlak: 189 m2
7 woonlagen
Foto: Thomas Bedaux
Tekst: Alfred Momotenko

 

Alkmaar

 

 

De Josephkerk krijgt een nieuwe bestemming. In dit rijksmonument zullen 8 royale appartementen worden gerealiseerd. De Vries Urban Architecture en Studio Groen+Schild maakten samen een ontwerp waarin de historische elementen van het monumentale gebouw de hoofdrol spelen; wonen met een groot roosvenster in je keuken, slapen naast kleurrijk glas in lood en een terras tussen de luchtbogen op het dak.  Bekijk hier de film over dit project.

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid