Tijdens een inspirerend moment in 2022 in onze BNI/BNA special op het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) had Katja Edens een live interview met de Deense architect Dorte Mandrup en zagen we de documentaire Another Kind of Knowledge. Sindsdien hebben we Mandrups indrukwekkende ontwerpen nog intensiever gevolgd.
Daarom is het extra bijzonder om nu haar nieuwste Nederlandse project in het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) te delen. Dit centrum, dat op 26 april 2025 officieel zijn deuren opent in Lauwersoog, is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een krachtig voorbeeld van hoe interieurontwerp de beleving van een plek versterkt! En omdat er over de architectuur (Dorte Mandrup ivm Team4 Architecten) is al veel gepubliceerd nu aandacht voor het interieur!
In het gebouw komen drie functies samen: een onderzoekslaboratorium voor alles wat met het Waddengebied te maken heeft, een interactieve Waddenzee Experience en een zeehondenziekenhuis (het voormalige Zeehondencentrum Pieterburen). Science, sea en seal.
Gebouw op de grens
Het WEC ligt op de grens tussen Friesland en Groningen, maar ook op de grens van twee landschappen. Binnendijks heerst rust en veiligheid in een door de mens gecultiveerde omgeving. Buitendijks ben je overgeleverd aan de elementen en is het Waddenlandschap continu in beweging. Het gebouw reflecteert deze bijzondere ligging. Aan de buitenzijde weerstaan metershoge lamellen en luifels van grof hout weer en wind, terwijl binnen organische vormen en tactiele materialen de bezoekers op warme wijze verwelkomen.
Menselijke maat
Spring Studio uit Groningen is verantwoordelijk voor het interieurontwerp van de ontmoetingsruimten in het WEC. In een grootschalige, aaneengesloten ruimte over twee verdiepingen introduceert het bureau een menselijke maat. Op de begane grond zorgen verdiepingshoge schermen van bijzondere materialen voor een prettige zonering van entree, ontvangstgebied, restaurant en winkel. Een scherm met beweeglijke pailletten van algen leidt bezoekers naar de ontvangstbalie, terwijl roestige netten van wapeningsstaal gevuld met flessenpost in het restaurant voor de nodige intimiteit zorgen. Vanuit het restaurant hebben bezoekers uitzicht op de steeds veranderende Waddenzee en de afvaart van de veerboot richting Schiermonnikoog. Het zitmeubilair is ontworpen en gepositioneerd ten dienste van het prachtige uitzicht. De winkel bevindt zich voor een podiumtrap die bezoekers via een tussenvloer met de bibliotheek en een ‘makerstafel’ naar de lobby en het auditorium op de verdieping leidt. Het meubilair in de winkel en bibliotheek is afgestemd op de trap en het ritme van de houten balustrade. Kasten en tafels zijn lichtvoetig en transparant.
Ode aan het dynamische landschap
Het interieurontwerp weerspiegelt de identiteit van de Waddenzee. Het is een eerbetoon aan het dynamische landschap, het ritme van eb en vloed en de rijke biodiversiteit. Het spel van licht en schaduw, door de lamellen in de gevel, maakt van de betonvloer een levendig canvas dat continu verandert. De krachtige, rechte lijnen en robuuste materialen van de architectuur gaan in het interieur over in een meer organische vormentaal. Materialen nodigen uit om aangeraakt te worden. De golvende ontvangstbalie, die vloeiend overgaat in de bar, is bekleed met speciaal ontwikkeld schelpenstuc. Tafels hebben afgeronde vormen en banken zachte kussens.
Lokale materialen, technieken en makers
Het interieur van het ontvangstgebied is gemaakt door lokale makers, met lokale technieken en met lokaal ontwikkelde materialen. Ongeveer zeventig procent van de gebruikte materialen is biobased. Plaatselijk geoogst kustgras en zeewier is door Spring Studio in samenwerking met HuisVeendam verwerkt tot biolaminaat en toegepast als inlay in de tafelbladen. De tafels en stoelen zijn gemaakt van Gronings stadshout, de kussens op de banken zijn vastgezet met visserstouw. Voor de lampen is hennep en jute uit de provincie Groningen gebruikt. Plafondplaten van ingezamelde en hergebruikte spijkerbroeken zorgen in het ontvangstgebied voor een prettige akoestiek. Speciaal ontwikkelde akoestische tegels van oude ziekenhuislakens en denim reststof dragen daar in de meubels van de winkel en tegen de zijwand van het auditorium eveneens aan bij.
In het WEC beleef je het verhaal van de Wadden met al je zintuigen. Je ziet, hoort, voelt en proeft de kracht van het unieke ecosysteem. Het WEC draagt bij aan een duurzame toekomst voor het gebied en geeft een impuls aan de economie in de regio. Bezoekers, onderzoekers, vrijwilligers, bewoners en ondernemers bundelen hiervoor hun krachten. De lokale verbondenheid zorgt voor bewustwording: over de kwetsbaarheid van het Waddengebied én over de noodzaak om er zorgvuldig mee om te gaan.
Interieur fotografie: Ewoud Rooks / Spring Studio Foto’s
Jasmijn Buijvoets en Manon Westmeijer. Foto: Majanka Boddé / Spring Studio