login leden
nieuws  09-07-2020 

Architect & Interieurarchitect, terugblik crossover

Marlies Boterman stond al ingeschreven in het architectenregister en koos voor het zgn. “crossover” traject, waarbij een al ingeschrevene in het register een verzoek kan indienen om ook onder een andere titel in het register te worden ingeschreven. Het betreft een horizontale doorstroming binnen het register op gelijk opleidingsniveau, waarvoor minimaal zeven jaar beroepservaring op het vakgebied van de andere titel is vereist. bni vroeg Marlies haar ervaring te delen.

 

 

 

Even voorstellen, mijn naam is Marlies Boterman en ik ben als architect gevestigd in Amsterdam en Londen. De afgelopen jaren heb ik voor toonaangevende bureaus gewerkt als OMA, Inside Outside en SevilPeach en sinds 2012 heb ik mijn eigen bedrijf.

 

Als architect en meubelmaker streef ik ernaar ontwerpen te maken voor culturele en internationale projecten. Variërend van objecten tot gebouwen, zoals meubels, kunst objecten, woonhuizen, paviljoens, interieurs, kantoren, ziekenhuizen en rechtbanken. De laatste jaren heb ik met name gewerkt aan bijzondere interieur opgaven.

 

Daarbij komt de titel ‘interieurarchitect’ goed van pas. Als je namelijk mee wilt doen aan een grote interieur opgave die als aanbesteding wordt uitgeschreven door de overheid is deze titel noodzakelijk. Anders dan in Engeland is de titel ‘interieurarchitect’ in Nederland een beschermde titel.

 

Ik hoop dat ik in de toekomst met deze titel samenwerkingen aan kan gaan met architectenbureaus die zelf minder gespecialiseerd zijn op het gebied van interieur opgaven, waarbij we samen kunnen inschrijven bij overheidsopdrachten.

De komende jaren zou ik met name graag met ambitieuze duurzame projecten mee willen doen.

 

De eisen die gesteld worden vanuit het Architectenregister om ‘in te schrijven onder een andere titel’ zijn terecht pittig. Je dient minimaal zeven jaar in dit cross over vakgebied werkzaam te zijn geweest. Je onderbouwt het document wat je indient met vijf gerealiseerde projecten in woord en beeld, inclusief een brief van iedere opdrachtgever waarin jou rol beschreven staat. Met name dit laatste onderdeel heeft mij veel tijd gekost.

 

Het interview zelf heb ik als plezierig en ontspannen ervaren, waarbij er inhoudelijke vragen worden gesteld over de projecten die je hebt ingediend. Als je goed op de hoogte bent van je eigen projecten is dit juist een waardevol moment om hierover te vertellen.

 

 

Lees meer informatie over “inschrijving onder andere titel”  op de site van het  Architectenregister. Jaarlijks kiezen zo’n 10  ingeschrevenen voor deze crossover. In het register staan momenteel 180 dubbele titelhouders.

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid