Na de keynotes op de Dag van de Ontwerpkracht volgt een inspirerend programma met workshops en masterclasses. Lees hier alles over deze dag.
Tijdens deze sessie zullen drie sprekers u meenemen in visies op ‘het nieuwe samenleven’. De focus van de masterclass en het debat ligt op de demografische veranderingen in Nederland, inclusief de mix van culturele achtergronden, die logischerwijs leiden tot nieuwe samenlevingsvormen. Hoewel de opkomst van deze nieuwe samenwoonvormen en de daaruit voortvloeiende nieuwe (architectonische) typologieën interessant zijn voor de toekomst, dienen we te erkennen dat deze niet per se een oplossing bieden voor de beperkte hedendaagse woonruimte. Het is eerder een zoektocht naar nieuwe vormen van sociale cohesie, gericht op het bestrijden van eenzaamheid en het bevorderen van langdurige zelfredzaamheid. Een vraagstuk dat nieuwe impulsen zoekt in de ontworpen omgeving, maar ook een andersdenkende benadering van de vele betrokken partijen vraagt. Aan de hand van voorbeelden uit het ‘verleden’ en het ‘nu’ wordt u meegenomen in het nadenken over het ‘samenleven’ van ‘straks’ en ‘later’
Met: Elise Zoetmulder (ZOETMULDER), Erikjan Vermeulen (Concrete) en Floris van der Zee (Bura)
Moderator: Hedwig van der Linden
Elise Zoetmulder geeft sinds 2019 samen met haar broer, Anton Zoetmulder, leiding aan bureau ZOETMULDER, dat zich richt op multidisciplinaire projecten, zoals scholen, culturele interieurs en woonprojecten.
Als interieurarchitect focust zij zich op ontwerpen die ontstaan vanuit verhaal en intuïtie waarbij architectuur en interieur verbonden wordt door aandacht te geven aan beleving en de nadruk te leggen op duurzame materialisatie. Door middel van ontwerpend onderzoek geeft ZOETMULDER vorm aan hun ontwerpmethodieken. Zo deed het bureau verschillende onderzoeken zoals; schoonheid als beleving, zintuigelijk wonen en sociaal groen wonen in Ivry sur Seine waar ze in de workshop meer over zal vertellen.
Elise studeerde interieurarchitectuur aan de Willem de Kooning Academie (2012), waarna zij een master design volgde aan de Manchester Metropolitan University (2014). Sinds 2022 is Elise actief als bestuurslid van de BNI, Beroepsvereniging Nederlandse interieurarchitecten. Tevens zet ze zich regelmatig in als gastdocent bij interieuropleidingen.
Erikjan Vermeulen heeft een bachelor in Bouwkunde behaald in Utrecht en master in Architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Sinds 2006 is Erikjan partner en hoofd Architectuur bij Concrete. Concrete is een multidisciplinaire interieur- en architectuurstudio in Amsterdam. Sinds 1997 ontwikkelt Concrete innovatieve concepten die traditionele grenzen overschrijden op het gebied van architectuur, interieur, stedenbouw, branding en conceptuele programmering. Concrete plaatst mensen boven gebouwen en erkent dat de essentie van design ligt in de menselijke connectie. Met de overtuiging dat het ontwerp zich conformeert aan het leven ‘form follows life’, door omgevingen te creëren die moeiteloos integreren met de manier waarop mensen leven en met elkaar omgaan. Of het nu gaat om onze uitgebreide reeks horecaprojecten, openbare gebouwen, (sociale) huisvesting of winkels, elk project belichaamt Concrete’s ‘inside out’ benadering, waarbij mensen op de eerste plaats komen. Dit heeft wereldwijd geleid tot nieuwe typologieën en onconventionele en op maat gemaakte oplossingen.
Voorbeelden van projecten zijn; Urby – nieuwe canvas voor appartementencomplex in Verenigde Staten, W Hotels in Osaka, London en Verbier, The West Residence Club in Manhattan, citizenM hotels wereldwijd, Zoku Lofts, Virgin Voyages Scarlet Lady, Mongkok Skypark, Manifattura Tabacchi, Jeroen Pit Huis en meer..
Floris van der Zee (1987) is architect en stedenbouwkundige. Sinds 2020 is hij mede-partner van BURA, ontwerp- en onderzoeksbureau voor stedenbouw en landschap gevestigd in Amsterdam. Momenteel is hij onder andere actief als Supervisor in het Kwaliteitsteam bij de transformatie van bedrijventerrein Schieoevers Noord in Delft naar een gemengd stedelijk werk-woongebied: Maakstad Schieoevers. Daarnaast is hij bestuurslid van de BNSP en als (gast)docent betrokken bij verschillende instellingen in Nederland, waaronder de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Tilburg, alsmede bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. In de afgelopen periode heeft hij onder andere in samenwerking met CAST en ArchiStad (Ton van der Hagen) gewerkt aan het ontwerpend onderzoek in Tilburg genaamd ‘Verdichting als Verrijking’. Tevens is hij vanuit BURA betrokken bij oa de op te stellen ‘Gebiedsvisie Binckhorst’ in opdracht van gemeente Den Haag.
Lees hier alles over het volledig programma van deze dag en bestel jouw gratis BNI ticket. Voor niet leden zijn nog een beperkt aantal tickets beschikbaar. Mail even naar info@bni.nl voor een verzoek.