login leden
nieuws  11-06-2025 

Het interieur als sociale verbinder  

 

Op donderdag 3 juli 2025 vindt de Dag van de Ontwerpkracht in Postillion Convention Centre in Den Haag plaats. De vakverenigingen die samenwerken in Platform Ontwerp NL waaronder BNI organiseren deze dag gezamenlijk. Het thema van 2025 is ‘Verbonden en verweven’. Dit thema gaat over de complexiteit van ruimtelijke vraagstukken en oplossingen, over het feit dat systemen en netwerken met elkaar verbonden zijn; over denken door de schalen heen; over sociale verbondenheid van mensen met hun omgeving, maar ook verbondenheid met de politiek en de economie. We nodigen je van harte uit om op de Dag van de Ontwerpkracht samen met ons te verkennen wat de rol van ontwerp is in het leggen van verbindingen tussen mensen, systemen en ruimtelijke vraagstukken. 

 

De dag start met de Vitruviuslezing en daarna zijn er 16 masterclasses en excursies. BNI organiseert in de ochtend: Fluïde grenzen. Op zoek naar de gelukkige bewoner en in de middag Het interieur als sociale verbinder. 

 

Zorg dat je erbij bent!

Meld je [hier] aan voor de Dag van de Ontwerpkracht

 

 

Het interieur als sociale verbinder

14.00-15.30 uur

 

In deze sessie onderzoeken we hoe interieurarchitectuur kan bijdragen aan sociale verbinding en het terugdringen van eenzaamheid. We bespreken inspirerende woonconcepten en gaan in op vragen als: welke ontwerpprincipes zijn niet alleen esthetisch, maar ook sociaal verbindend? Hoe versterken zichtlijnen, gedeelde ruimtes en slimme plattegronden het gemeenschapsgevoel? En hoe zorgen we dat collectieve ruimtes écht worden benut?​ Een inspirerende sessie met drie presentatierondes, Hedwig van der Linden als moderator en ruimte voor vragen. Speciaal voor ontwerpers, beleidsmakers en initiatiefnemers die willen bijdragen aan nieuwe woonvormen waarin interieurarchitectuur een sleutelrol speelt in sociale verbinding.

 

Hoe bouw je sociale verbinding? Lessen uit De Warren

 

Hanna Rudner, ontwerper, fotograaf en community organiser, is bewoner van De Warren: een wooncoöperatie op IJburg, Amsterdam, door bewoners zelf ontwikkeld, met sociale verbinding als kernwaarde. In deze masterclass duiken we in de ontwerpkeuzes: gedeelde woonkeukens als sociale harten, flexibele gemeenschappelijke ruimtes, de rol van daglicht en een geleidelijke overgang van privé naar collectief en publiek. Ook bespreken we hoe typologische diversiteit ruimte biedt aan uiteenlopende woonbehoeften. Maar minstens zo belangrijk is de sociale architectuur: bewoners organiseren zichzelf om het gebouw te onderhouden én een levendig programma op te zetten voor zichzelf én de buurt. Via cirkels, centrale communicatiekanalen, holacratische besluitvorming en conflictbemiddeling bouwen ze aan een gemeenschap die niet alleen ontstaat, maar zichzelf blijvend vernieuwt. Hanna laat zien hoe fysieke en sociale architectuur elkaar versterken. (beeld: De Warren)

 

 

Social by design

 

Hoe kan een ontwerp bijdragen aan het versterken van communities? Wat betekent ruimte voor het leven voor bewoners? Door onderzoek te doen onder de doelgroep begrijpen we wat hun wensen en behoeften zijn, en kunnen we vervolgens betere ontwerpen maken. En dat gaat verder dan het ontwerp van een individuele woning. Wij onderscheiden vier ruimtelijke ontwerpopgaven in de projecten die we doen: van woningplattegrond, naar gebouw, naar de overgangszone die het gebouw verbindt met het publieke domein. Juist het verbinden van deze ontwerpopgaven draagt bij aan het versterken van sociale netwerken. In onze presentatie laten we aan de hand van verschillende projecten zien hoe we ruimtes én mensen met elkaar verbinden. (beeld: Heren 5 Architecten)

 

 

Studio Typisch Wonen

 

Drie studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst presenteren het eindresultaat van Studio Typisch Wonen – een semester vol onderzoek, experiment en ontwerp, gericht op toekomstbestendige vormen van samenleven. In Studio Typisch Wonen onderzoeken studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst onder leiding van Robert-Jan de Kort, Andrea Prins en Max Hart Nibbrig hoe woningen kunnen meebewegen met de veranderende samenstelling van huishoudens. Ze ontwerpen nieuwe woningtypes die beter aansluiten op de realiteit van vandaag én morgen: alleenstaanden, samengestelde gezinnen, woongroepen, etc. Flexibiliteit in ruimtegebruik en de beleving van het interieur staan daarbij centraal. Woningen passen zich aan behoeftes aan, niet andersom. Studio Typisch Wonen draait dus om empowerment, op individueel én maatschappelijk niveau, in tijden van ontbrekende visie en beleid op betaalbare woningbouw. Doel is sociaal duurzame volkshuisvesting, met de mens in het middelpunt. (beeld: RAVB)

 

Bio’s sprekers

 

 

Hanna Rudner – zelfstandig designer en researcher

Hanna werkt multidisciplinair aan bewonersinitiatieven zoals Buurthuis de Bol, De Warren en Het Krakeel, en is laureaat van de Talentontwikkeling 2025 van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

 

 

Marilu de Bies – architect Heren 5 Architecten
Marilu over wat haar gelukkig maakt als architect: “Het maakt mij blij wanneer ik zie dat bewoners gelukkig zijn in de gebouwen die ik heb ontworpen. Wanneer ik op bezoek ga dan zie ik hoe mijn ideeën tot leven zijn gekomen. Ik vind het zeker belangrijk om iets moois te ontwerpen, maar het moet ook werken. In architectuur komen deze twee aspecten heel goed samen.” Marilu is een betrokken project architect met ruim 10 jaar ervaring in ons bureau.

 

 

Jeroen Atteveld – Arcihtect/owner Heren 5 Architecten

Jeroen is een gepassioneerd architect die ontwerpt op basis van gedegen onderzoek en een goed verhaal. Samen met bewoners, omwonenden, gemeente en opdrachtgever creëert hij breed gedragen en locatiegebonden leefomgevingen. Hij onderzoekt met zijn bureau de woonwensen van diverse doelgroepen, zoals stadsgezinnen en stadsveteranen. Met zijn expertise en liefde voor het vak wil Jeroen bijdragen aan een betere wereld

 

RAVB: namen studenten volgen uiterlijk maandag 16 juni – na een selectie op 13 juni.

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid