Gisteren opende koningin Máxima het volledig in originele staat herstelde woon- en werkpand van de rijke Haarlemse zijdehandelaar Pieter Teyler (1702-1778). Deze nieuwe vleugel van het oudste museum van Nederland, een Rijksmonument waarin je ook de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de 18de eeuw ziet, is vanaf 5 december open voor publiek. In 2013 werd begonnen met restauratie en transformatie in nauwe samenwerking tussen het museum en de monumentensector, de restauratiearchitect en diverse experts en onderzoekers, aannemers en adviseurs.
Haarlem 30 november 2021 – Aankomst Koningin Maxima bij Teylers Museum – © Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem 29 november 2021 – Marjan Scharloo, directeur van het Teylers museum – © Foto bni
3D visualisatie van de uitbreiding. De vier huizen met ruim 20 historische vertrekken zijn compleet gerestaureerd.
bni was maandag 29 november jl. aanwezig bij de persopening. Marjan Scharloo, directeur van het museum en Rosan Scheres, kleuronderzoeker en interieurontwerper gespecialiseerd in historische interieurs, gaven ons een rondleiding. Deze startte in de antichambre waar inspirerende spreuken van o.a. Denis Diderot en Aagje Deken je uitnodigen om na te denken over hoe jij zelf de wereld beter wilt achterlaten. De museumwoning is een echt ‘gebruikershuis’ geworden. Marjan Scharloo “We vonden het heel belangrijk om geen glazen stolp over het huis te zetten, zoals bij veel museumhuizen waar je achter een tafel kunt kijken naar prachtig gedekte tafels of perfect ingerichte kamers. Dit zou ook tegen de traditie van het huis in zijn geweest”.
De missie van Pieter Teylers was om de wereld een beetje beter achter te laten dan hij hem had aangetroffen. In de neoclassicistische antichambre nodigen inspirerende spreuken van Verlichtingsfilosofen zoals Immanuel Kant en Denis Diderot je uit om na te denken over hoe jij zelf de wereld beter wilt achterlaten. © Foto bni
Rosan Scheres van History by Design kreeg de opdracht om uit te zoeken hoe het huis eruit heeft gezien in de 18e eeuw om zodoende goede keuzes te maken voor kleurstellingen, stofferingen en behang. Rosan: “Wat het huis zo bijzonder maakt is dat alle kamers anders zijn. De grote variëteit in sprekende kleuren, materialen en patronen zijn geïnspireerd op hoe het oorspronkelijk in de 18e eeuw was. Er werden destijds veel meer uitbundige keuzes in het kleurenpalet gemaakt dan nu het geval is”.
Haarlem, 29 november. Rosan Scheres © Foto bni
Als bezoeker ervaar je niet alleen het verhaal van de verlichting maar ook een huis met prachtige kamers met rijke stucplafonds, fraaie schouwen, levendige stoffen en verfkleuren. Prachtig is het handgedrukte behang uit Frankrijk, zijde uit Lyon en het vakmanschap in bespanningen en stofferingen. Bijzonder is ook om te zien hoe door de architect vrijwel alle installaties (zelfs de noodverlichting) onzichtbaar zijn weggewerkt tussen vloeren en plafond om het authentieke karakter zo min mogelijk geweld aan te doen.
De maquette (1 op 12) is een echt pronkstuk. Zo moet het huis, met alle details en bijzondere interieurs er uit hebben gezien toen Pieter Teyler overleed. Deze exacte reconstructie in 3d is circa 3,50 meter lang, 75 centimeter breed en 1,50 meter hoog. Bezoekers kunnen er helemaal omheen lopen en krijgen zo een intiem inkijkje in het dagelijks leven van de naamgever van het museum. © Foto bni
Op donderdag 21 april organiseren we weer een “bni met de makers” in Teylershuis. Laat onderstaand weten als je op de hoogte gehouden wilt worden over de inhoud van dit programma. Dit is erop gericht om meer te weten over dit architectuur- en interieurproject, al het vakmanschap om het authentieke karakter in realisatie zo min mogelijk geweld aan te doen en alle learnings uit dit project. Meer info over deze inspiratie en kennissessie met Rosan Scheres (History by Design) en bouwkundig architect Liesbeth van Apeldoorn van TPAGH volgt in ledenmails. Aanvang programma 13.30 uur. Einde max. 17.00 uur.
Houd mij op de hoogte. Ik wil graag deelnemen:
© Foto: Mark Kohn – www.kohn.nl
Teylers is het Museum van de Verwondering. Al sinds 1784 is dit de plek om je te verbazen en verwonderen over eeuwenoude fossielen, schitterende stenen, vernuftige apparaten, kostbare boeken, fascinerende munten en penningen, fabelachtige tekeningen en romantische schilderijen. Teylers is het oudste museum van Nederland en nergens anders in de wereld vind je zo’n authentiek 18e-eeuws museum als hier. Alleen al het interieur, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezienswaardigheid van de eerste orde. Het is alsof je in een tijdmachine stapt. In de moderne vleugel zijn steeds wisselende tentoonstellingen.
© Foto: Mark Kohn – www.kohn.nl
© Foto: Mark Kohn – www.kohn.nl
© Foto: Mark Kohn – www.kohn.nl
In opdracht van Teylers Museum bracht kunstenaar en fotograaf Johan Nieuwenhuize als eerste ‘artist in residence’ het proces van de restauratie van Pieter Teylers Huis in beeld. In het Prentenkabinet van Teylers Museum is van 20 november 2021 tot en met 16 januari 2022 een selectie van zijn foto’s te zien. Ook verschijnt een kunstenaarsboek waarin documentaire foto’s en detailfoto’s met elkaar verweven zijn. Twee jaar lang werd het restauratieproces door Nieuwenhuize gefotografeerd als kunstopdracht en om het verloop van het proces vast te leggen.
© Foto: Johan Nieuwenhuize
© Foto: Johan Nieuwenhuize
© Foto: Johan Nieuwenhuize
© Foto bni