bni-lid Feline Tiggelman is naast haar master interieur architectuur op de HKU als interior designer werkzaam bij BIS Econocom. Zij bezocht in de openingsweek de Floriade en maakte hierover dit filmpje en verslag om anderen te enthousiasmeren.
Het was een prachtige dag om te gaan, de zon scheen lekker! De entree was wat ingetogen met een vriendelijk onthaal. Waarbij we meteen de gondels in konden om het park te betreden. De gondels zijn gloed nieuw en blijven 2 jaar in het park staan. Na 2 jaar gaan deze gondels terug naar Zwitserland en worden daar hergebruikt. De Floriade draait natuurlijk om het thema Growing Green Cities. Er zijn zo ongeveer 400 deelnemers die allemaal hun interpretatie en ideeën laten zien om steden leefbaarder en duurzamer te maken.
De basis van de Floriade is het arboretum. Dit is de planten bibliotheek waar planten en bloemen op alfabetische volgorde zijn geplant. Er zijn diverse siertuinen en paviljoens te bezoeken. Het terrein is groot en uitgestrekt wat je allemaal kunt lopen, maar ook kunt zien door een treintje. In het eerste gedeelte waren kunst objecten die gemaakt zijn uit bijvoorbeeld wilgentakken. Hier en daar staan exposities waarbij de bewustwording van ons klimaat bovenaan staat. Mooi om te zien is dat de Floriade tot oktober voor bezoekers is en daarna in gebruik genomen gaat worden van en voor Almere.
De duurzame gedachten is overal te voelen en te beleven. Helaas was nog niet alles af en waren er een hoop landen nog druk bezig met de opbouw. Dit mocht de pret niet drukken want bijvoorbeeld Duitsland had een prachtig Paviljoen waar de beleving en bewustwording op een speelse manier overgebracht werd. Het begon al in de rij; acteurs die rondliepen en boxen met geluid die meer vertelde over de groei van planten. Binnen kreeg ik een bandje en mocht ik doormiddel van activiteiten punten sparen. Hoe meer punten ik aan het eind had, hoe groener de stad zou worden. Het hele paviljoen was gebouwd van hout en ieder detail was over nagedacht. Dit was echt een hoogtepunt van de dag.
Naast Duitsland gaf de Exploded View Paviljoen ook een goede indruk. Deze tentoonstelling in de vorm van een huis gaf mij het inzicht dat je dus op een duurzame en circulaire manier kan bouwen. Alles wat er te zien, te ruiken en te voelen was, was van biobased materialen gemaakt. Deze expositie prikkelt de zintuigen en laat je zien dat je zoveel meer kan dan alleen de standaard. Er zijn in deze expositie soorten grondstoffen gebruikt om de bouw te realiseren. Dat zijn: aarde, water, bacteriën, planten, levende materialen, eten en zeewier.
Deze twee paviljoens heb ik uitgelicht, maar er waren nog veel meer landen die hele mooie en toffe exposities hadden. Wat echt de moeite waard is om te bezoeken. Ik heb deze dag veel circulaire, duurzame en verschillende toepassingen van nieuwe materialen gezien waarbij de beleving van de diverse landen voorop stond. Ondanks dat niet alles af was, heb ik een goed beeld gekregen en ben ik geïnspireerd geraakt voor nieuwe projecten en kan ik het bezoek aanraden!