login leden
nieuws  11-02-2024 

Drijvend wonen. De opkomst van Flark.

 

Het is inmiddels ruim 20 jaar geleden dat de eerste Flark, het vaarhuis van BNI-interieurarchitect Kees Westerbeek, onder de aandacht kwam. Na de eerste Flark volgden nieuwe series Flarken. Deze Flarken vertegenwoordigen een vorm van ’tiny housing’ op het water, zowel varend en drijvend, als ook op het land.

 

In een tijd waarin traditionele bouw op land steeds meer beperkingen ondervindt, breekt een nieuwe trend door: drijvend bouwen. Dit fenomeen, dat de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is nu verder geëvolueerd met de introductie van de ‘Flark’, een concept dat een revolutie teweegbrengt in de manier waarop we denken over wonen op het water.

 

Het verhaal van de Flark begon met de creatie van het eerste model, dat in 2004 de nominatie voor ‘Motorboot van het Jaar’ door de HISWA ontving. Deze erkenning, inclusief een prominente plaats op de HISWA-beurs in de RAI, markeerde het begin van een succesvolle reeks innovaties in drijvend wonen. Sindsdien heeft het concept van varende huizen, zowel nationaal als internationaal, een vlucht genomen, waarbij diverse varianten op de markt zijn verschenen.

 

Kees ontwierp zijn Flark oorspronkelijk met een nostalgisch uiterlijk dat doet denken aan houten huisjes uit de jaren ’20. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een modern woonconcept op het water. De nieuwste serie Flarken onderscheidt zich door een dak vol zonnepanelen, een half-ingebouwd dakterras met lounge-gelegenheid en een stuurstand die 360 graden zicht tijdens het varen mogelijk maakt. “Deze varende huizen, met lengtes variërend van 8 tot net geen 15 meter, voldoen aan de wens voor mobiliteit op het water zonder dat een vaarbewijs nodig is. Innovaties in interieur, verlichting, elektronica, en materiaalgebruik, evenals de overstap van dieselmotoren naar elektrische aandrijving, tonen de aanpassing aan moderne eisen en milieuoverwegingen. Het concept van drijvend bouwen biedt een oplossing voor onze uitdagingen met klimaatverandering en ruimtegebruik. In tegenstelling tot statische drijfconstructies bieden Flarken vrijheid om te verhuizen, een cruciale innovatie in tijden van stijgende zeespiegels en toenemende extreme weersomstandigheden,” aldus Kees.

 

De Flark staat symbool voor een nieuwe benadering van wonen en mobiliteit op het water, een trend die naar verwachting alleen maar zal groeien als antwoord op de veranderende wereld om ons heen. Kees gaat hierover graag met geïnteresseerden in gesprek.

 

Meer informatie over Flark en Kees Westerbeek

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid