login leden
nieuws  07-09-2020 

Elke Speck & Slow Living

 

In juni, dit jaar ben ik afgestudeerd aan de KU Leuven te Gent als interieurarchitect.  Tijdens mijn studieperiode ben ik mijn eigen onderneming begonnen, Elke Speck interieur ontwerp. Nu 2,5 jaar later werk ik nog steeds als zelfstandig ondernemer aan mijn eigen projecten die groter en completer worden.

 

Mijn masterproef was een vertaling van het concept ‘Citta Slow’ naar interieurarchitectuur. ‘Slow Living als interieur cultuur’. Dit is een cultuur die in het bijzonder gericht is op het behoud van tradities, het cultureel en culinair erfgoed van Zuid-Limburg en inzet op een traag levensritme.

 

Bij Slow Living gaat men terug naar de basisbehoeften. Enerzijds fysieke basisbehoeften; eten, slapen en persoonlijke verzorging en anderzijds psychologische basisbehoeften; relatie, competentie, autonomie. Ze hebben allemaal te maken met een ‘proces’. Het gevoel, zintuigelijke beleving, de verbinding met een groene buitenruimte en het ondergaan van handelingen spelen hierbij een belangrijk rol. Evenwicht in het huis en objecten is wezenlijk. Het gaat niet om dat ene object, maar om de combinatie van het gebruik en de relaties tussen alle objecten; een Slow ensemble. Het is geen ontworpen huis maar het zijn modules die naar eigen invulling gebruikt kunnen worden. Ontwerpen gebeurt vanuit het gevoel en vanuit het menselijke aspect voor kwaliteit en welzijn. Het zijn ruimtes waarbinnen verschillende kamers en sferen samen komen. In het bijzonder staan onze zintuigen opnieuw centraal. Een gegeven dat we kunnen halen uit de ervaringen in ons verleden, waar we dit altijd deden, maar in de loop van de jaren zijn verleerd of onbewust zijn vergeten. Het is een vorm van herwaarderen maar ook van bewustwording.

 

 

Als interieurontwerper heb ik een zwak voor oude gebouwen, monumenten en karakteristieke bouwwerken, hierin zie ik de uitdaging om de waardevolle elementen te waarderen of uit te lichten en tegelijkertijd nieuwe elementen eraan toe te voegen. Het gebruik van kleuren, verschillende materialen/texturen vind ik erg fascinerend en is het een gegeven dat mij inspireert. Het ultieme interieur is voor mij als er over de kleinste details is nagedacht, hier hoort natuurlijk ook een compleet verlichtingsplan bij!

 

Bij DEDRIE Architecten vul ik de interieur richting aan en leer ik de kneepjes van het vak. In samenwerking met hun ga ik mijn titel voor interieurarchitect behalen tijdens de Beroepservaringsperiode. Kortom heel veel zin in de komende tijd waarin veel te leren is!

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid