login leden
nieuws  01-11-2023 

Local Hero Renée Gailhoustet

Ons bestuurslid Elise Zoetmulder heeft een artikel is geschreven voor het platform Local Heroes. Dit is een initiatief van Office Winhov, waar gastschrijvers de ruimte krijgen om te schrijven over hun eigen, onderbelichte, Local Hero.  Voor Elise is dit de Franse architect Renée Gailhoustet (1920-2023)

 

 

Renée Gailhoustet is een onderbelichte architect en stedenbouwkundige uit wiens werk veel lessen kunnen worden getrokken die relevant zijn in de hedendaagse context. De publicatie richt zich op het bijzondere oeuvre dat Gailhoustet in Ivry-sur-Seine, Parijs op activistische wijze realiseerde in de jaren 70-90.

 

Gailhoustet’s ontwerpen kenmerken zich als woongebouwen die als groene bergen de stad in lijken te groeien. Stedenbouw, architectuur en interieur zijn integraal ontworpen waar ruimte wordt gelaten voor het onverwachte. Als interieurarchitect richt Elise zich in de publicatie op de wijze waarop de woningen van binnen gebruikt worden en hoe ze op ongedwongen wijze sociale verbinding stimuleren.

 

Lees de publicatie om erachter te komen wat Gailhoustet bijzonder maakt en hoe haar gedachtegoed de huidige bewoners nog elke dag inspireert om op eigen wijze te leven.

 

Stedenbouw

Als stedenbouwkundige ontwierp Gailhoustet integraal door het toepassen van uiteenlopende woningtypologieën, gemeenschappelijke functies en ruimte te reserveren voor het onverwachte. Ze maakte ruimte waar de bewoners zelf invulling aan konden geven.

 

Architectuur

Voor Gailhoustet zijn de menselijke maat en sociale interactie belangrijk. Ze ontwierp een rationeel constructief patroon dat ruimte geeft aan een grote variatie aan ruimtes en terrassen. Haar gebouwen worden bewoond door een grote diversiteit aan mensen die een sterke sociale verbinding voelen met elkaar en het gebouw.

 

Interieur

Ze ontwierp woonplattegronden met grote verschillen qua formaat, indeling en buitenruimte. De ruimtes lopen in elkaar over en zo ontstaan er unieke en verbonden ruimtes met visuele continuïteit. De diagonalen laten een kleine ruimte groot voelen en gangen afwezig zijn.

 

Lees hier de volledige publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid