Op 3 maart is in Utrecht de winnaar van het ontwerp voor de Behandelplek van de Toekomst bekendgemaakt, met inzendingen van studenten uit zeven Nederlandse opleidingen.
Het winnende ontwerp was van Channah Kruijt, student bij Saxion Interior, Design & Styling en eigenaar van antistudio in Amsterdam. Alle ingezonden ontwerpen werden beoordeeld door een jury van (voormalige) patiënten en een jury van professionals, de laatste bestaande uit Roos Reedijk (stylist en presentator Kopen Zonder Kijken), prof. dr. Robert Schoevers (hoofd Psychiatrie UMC Groningen), Francesco Messori (creatief directeur D/DOCK architecten) en Gijs Coppes (GZ psycholoog & CEO OpenUp).
De stichting MADE-Life, die zich richt op de verbetering van de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren, initieerde dit met het doel de huidige, vaak kantoorachtige GGZ-behandelruimtes — gekenmerkt door grijs meubilair, systeemplafonds, en TL-verlichting — te transformeren naar een omgeving die bijdraagt aan het succes van therapieën. Dit werd ingegeven door onderzoek van MADE-Life naar de ervaringen van patiënten met de huidige ruimtes, wat leidde tot een oproep aan studenten voor ontwerpen die menselijker, warmer, en effectiever zijn.
Ongeveer 1,2 miljoen mensen volgen jaarlijks een behandeling in de GGZ, wat de noodzaak onderstreept voor een omgeving die hun herstel bevordert. Het winnende ontwerp van Channah Kruijt zal bij een GGZ-instelling gerealiseerd worden, met plannen om in 2024 nog 16 behandelruimtes te vernieuwen en de ambitie om dit aantal jaarlijks te verdubbelen. Het project benadrukt de noodzaak van innovatie in de geestelijke gezondheidszorg, variërend van kleine verbeteringen tot grote systeemwijzigingen.
Met deze challenge zet de stichting de functie van onder meer architectuur, interior design én de creativiteit van jongeren in voor de verbetering van het welzijn van kinderen en jongvolwassenen met psychische problemen.