login leden
nieuws  07-11-2021 

Ontwerp café, restaurant Boijmans

 

Boven op de spiegelende kom op de 6e etage van het net geopende Depot bevindt zich een publiek toegankelijke daktuin en terras. Midden in dit ‘groene bos’ staat een glazen kruisvormig paviljoen, met daarin een café-restaurant en evenementenruimte. Voor beide ruimtes heeft bni-lid Concrete het interieur bedacht.

 

Deze ontwerpopdracht bleek een leuke uitdaging: het cafe-restaurant met zitplaatsen voor maximaal 140 personen moest een volledig flexibel interieur krijgen, zodat er ook presentaties, lezingen en exposities kunnen plaatsvinden, als aanvulling op de tegenoverliggende aanwezige event space. De oplossing past goed bij het vooruitstrevende en onconventionele karakter van het museum. De geijkte losse tafels, die normaliter vanuit het oogpunt van flexibiliteit zouden moeten worden weggesleept en opgeslagen, hebben in het Depot plaatsgemaakt voor tien lange permanente tafels. Deze tafels, helemaal uit hout gemaakt, hebben een bijzondere eigenschap want ze zijn namelijk omhoog te klappen. Wanneer opgeklapt sluiten de tafelbladen als verticale wanddelen perfect aan op de eveneens uit hout gemaakte vloer- en plafondstroken. En zo ontstaat er een lege, flexibel te gebruiken zaal met vijf achter elkaar geplaatste frames, die het uitzicht op de daktuin en de stad Rotterdam als een waar kunstwerk omlijsten.

 

Aan de ene zijde van de flexibele ruimte bevindt zich de open ‘show’-keuken en aan de andere kant de bar. Bij de keuken is de voorzijde uit wit terrazzo gemaakt, bij de tegenoverliggende bar juist uit zwart terrazzo. De twee zijn op deze manier evenwichtig in balans. Aansluitend op de beroemde grafische huisstijl van het museum, hebben beiden een zwart-wit gestreepte betegelde achterwand. De houten volumes, waarin de keuken en bar zijn ondergebracht, hebben op de hoek de woorden ‘café’ en ‘restaurant’ geschreven staan, in roze neonletters. Achter de bar bevindt zich de toegang tot de daktuin en het terras.

 

Tegenover het café-restaurant, aan de overzijde van het atrium, bevindt zich de permanente evenementenruimte van het Depot gebouw. Ook deze moest volledig flexibel en afsluitbaar zijn; grote houten taatsdeuren fungeren als dynamische wand. Wanneer de deuren open staan sluiten ze aan op de houten vloerstroken en lichtrails in het spiegelplafond.

 

In het midden van de rij met taatsdeuren staat een vrijstaand volume, volledig omkleed met geparelstraalde rvs panelen. D.m.v. vouwdeuren kunnen bij een evenement de pantry-bar en garderobe tevoorschijn worden gehaald. Deze heeft het kenmerkende zwart-witte strepenpatroon als achterwand. De verrijdbare bardelen en dj-tafel, met een strepenpatroon van houten latten in verschillende richtingen, zijn in iedere gewenste opstelling te plaatsen. Kijk hier hoe dit werkt:

 

 

video

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid