login leden
nieuws  06-04-2021 

Bieb wacht op bezoek

 

 

Maar liefst zes bibliotheken werden in het afgelopen bewogen jaar, waarin publieke ruimtes hun deuren voor langere tijd moesten sluiten, opgeleverd door bni-lid OdV interieurarchitecten.  Allen staan te trappelen om hun deuren weer te openen voor publiek en zo de rol als centrale ontmoetings- en activiteitenplek voor de gemeenschap in te nemen. Ook de reacties van de inwoners zijn zo welkom. Het bureau kan dan ook eindelijk de projecten met publiek fotograferen. bni vroeg hen een korte line-up te geven.

 

De projecten kenmerken zich door de samenwerking met de verschillende partners, zoals het dorpshuis, een middelbare school, een gemeente, of de partners vanuit het sociale domein.  OdV interieurarchitecten begeleidt de bouw- en inrichtingstrajecten vanaf de start zodat de visie van de bibliotheek ruimtelijk goed kan worden vertaald, maar ook omdat een goede samenwerking van groot belang is voor het resultaat.

 

Op Schiermonnikoog maakt de bibliotheek onderdeel uit van het dorpshuis, dat ook opgeknapt is. De toegang tot de bibliotheek is vergroot en een verdieping is ontsloten met een trap in een royale vide, waarin een boekenkast met de Schiermonnikoog collectie de bezoekers meeneemt naar boven.

 

In Bolsward wordt de bibliotheek onderdeel van het nieuwe cultureel centrum ‘De Tiid’. Monumentale panden worden verbonden door een nieuwe centrale hal, die de ontmoetingsplek wordt voor alle partners. Een stijlvolle mix van historie en een eigentijdse invulling.

 

Bibliotheek Utrecht Overvecht is ontworpen volgens het door OdV interieurarchitecten ontwikkelde interieurconcept ‘de Bibliotheek 3.0’; een plek voor Ontmoeten, Leren en Ontdekken. Hierin zijn flexibele multifunctionele wanden de drager voor functionele invullingen, maar ook voor lokale accenten.

 

In Vathorst was het de opgave om een bestaande bibliotheekinrichting te transformeren naar een bibliotheek van nu. Door de herschikking van kasten is ruimte gecreëerd voor ontmoetings- en studieplekken en een ‘hangplek’ voor de jeugd.  Vloerstickers rond een bestaande ficusplant maken een eiland voor de jongste kinderen.

 

De bibliotheek Nieuw-Amsterdam is op een nieuwe locatie samengegaan met het dorpshuis in ‘De Veurkamer’. De centrale hal is de ontmoetingsruimte voor iedereen. Een echte huiskamer van het dorp, waarin aan de leestafel van de bibliotheek de gerechten uit de keuken van het dorpshuis geserveerd worden.

 

Voor de herinrichting van bibliotheek Barneveld zijn wensen en ideeën voor de nieuwe inrichting opgehaald bij klantpanels uit verschillende leeftijdscategorieën. Deze zijn vertaald in het ontwerp dat daarmee goed gaat aansluiten bij de behoefte van de inwoners van Barneveld. De medewerkers van de bibliotheek zijn al enthousiast.

 

Foto Overvecht: Gerard van Beek. Overig beeld: OdV interieurarchitecten.

 

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid