login leden
nieuws  12-10-2022 

Ontwikkelingen beroepservaring

In 2003 startte toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen een programma voor beroepservaring om de kloof te dichten die hij zag tussen de ontwerp-opleidingen en de bouwpraktijk. Het idee: koppel de afgestudeerde architect in spé aan een ervaren collega die hem wegwijs maakt in het vak, van acquisitie en honoraria opstellen tot het bijwonen van een bouwvergadering. Tegelijk speelde bij Europese aanbestedingen de vraag of architecten in Europa gelijkwaardig zijn, en hoe de consument daarbij beschermd kan worden. Daaruit kwam in 2015 de wijziging van de Wet op de Architectentitel voort, die afgestudeerde ontwerpers verplicht om de tweejarige beroepservaringperiode te volgen alvorens de titel architect, interieurarchitect, landschapsarchitect of stedenbouwkundige te mogen voeren.

 

Lees hier over de twee routes die interieurarchitecten kunnen volgen om de beroepservaringsperiode te doorlopen. Het Professional Experience Programme (PEP), het geïntegreerde programma voor beroepservaring is sinds 2021 onderdeel van BNA. De beroepsverenigingen bni, BNSP en NVTL zijn in de programmaraad van de PEP vertegenwoordigd om het curriculum te ontwikkelen.

 

BEP

Alle verhalen die wij sinds ’19 in nieuwsbrief en op de site hebben gepubliceerd over het behalen van de titel interieurarchitect lees je terug door op deze namen te klikken. Deze pagina blijven wij updaten en is nooit volledig. Over de ervaring met de zelfstandige route werd een verhaal met bni gedeeld door

Roos Limbeek,

Lonneke Reijalt,

Tinka Heizel,

Celine Hendriks,

Elien Kemper,

Marit Reitsma,

Stevie Wesdorp,

Esmee Staps,

Jennifer Foster

Nieky Verhoeven

Kim Mazeland

Erik-Jan Verweij

Mieke Bloem

Vivian Bruntink

 

PEP

Stephanie Klein Holkenborg en Arco Hollander en Alana Jansen kozen voor de geïntegreerde multidisciplinaire route via PEP.

 

Crossover

Bij het Architectenregister komen ook verzoeken van ingeschrevene die ook onder een andere titel ingeschreven willen worden. Er is dan sprake van een jarenlange werk- en beroepservaring die tevens is opgedaan in een andere discipline dan die waarvoor iemand op dat moment is ingeschreven. De multidisciplinaire commissie van vijf deskundigen, die de projecten en de visie op het vak beoordelen, verleenden in 2020  Marlies Boterman, Maarten van Bremen  en Diederik Dam de titel interieurarchitect. In 2021 kreeg Maarten Hooijmeijer de titel.

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid