Tijdens de ArtEZ-finale presenteerde Fabienne Eggink haar afstudeerproject en spraken we haar. Nu vraagt ze BNI steun voor haar nominatie voor de International Graduate Showcase 2024 van Arts Thread, een platform dat creatieve afgestudeerden wereldwijd promoot. Dit jaar is de vijfde editie, met meer dan 5000 inzendingen van studenten die afstuderen in 2023-2024. Fabienne is, samen met 500 anderen, geselecteerd voor de shortlist door een panel van experts. Steun Fabienne in haar nominatie! Lees hieronder hoe je kunt helpen.
Afgelopen zomer studeerde ik af als onderdeel van de 42e lichting van de opleiding Interieurarchitectuur aan ArtEZ in Zwolle. Elk jaar wordt er een expositie georganiseerd, genaamd “De Finals”, waarbij alle afstudeerders hun werk kunnen tentoonstellen en in gesprek kunnen gaan met allerlei mensen. Tijdens de expositie sprak ik met Evaline van de BNI over mijn project “Wat een spul?!”. Het gesprek daagde mij uit om met een frisse, maar professionele blik naar mijn concept te kijken en te onderzoeken hoe ik mijn ideeën ook buiten de academie zou kunnen delen.
Wat ik me tijdens dat gesprek nog niet had kunnen voorstellen, is dat ik nu, dankzij dat kleine duwtje, een van de 500 genomineerden ben voor de International Graduate Showcase 2024 van Arts Thread. Dit is een online platform waarop elke kunstafstudeerder, waar ook ter wereld, zijn of haar werk kan presenteren.
Hoi, ik zal me nog even voorstellen! Mijn naam is Fabienne en ik woon samen met mijn 8 meubelstukken, 24 planten en 1853 spullen in een studioappartement van 23 m² in Zwolle. Ik vind het geweldig om klein te wonen, omdat ik mijn spullen altijd dichtbij heb en ze kan categoriseren om mijn beperkte ruimte optimaal te benutten.
Voor mijn afstudeerproject heb ik onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen met hun spullen samenleven. Ik wilde ontdekken hoe design kan worden ingezet om iemands ruimtegebruik te minimaliseren, terwijl de relatie tussen mensen en hun spullen behouden blijft.
Wat een spul?!
De Nederlandse woningcrisis is nog steeds niet opgelost, wat eigenlijk best bijzonder is. Er zijn talloze wooninitiatieven opgestart en creatieve (bouw)plannen uitgewerkt, maar toch blijft het tekort aan woonruimte groeien. Hoe kan dat?
Volgens de overheid is er te weinig ruimte om te bouwen, maar ik denk dat het meer te maken heeft met de manier waarop we die ruimte organiseren. De beschikbare ruimte wordt inefficiënt gebruikt; ontwikkelaars blijven grote gezinswoningen bouwen, onder het mom van ‘doorstroming’, terwijl steeds meer mensen alleen willen wonen.
Moeten we wel meer bijbouwen? Of moeten we de beschikbare ruimte efficiënter inrichten, bijvoorbeeld met smurfendorpjes (tiny houses)? Veel mensen vinden hun huis nu al te klein. Maar is het huis te klein voor hen, of voor hun spullen?
Kleine woonoplossingen gaan vaak gepaard met ontspullen, iets wat niet iedereen kan of wil doen, en wat naar mijn mening ook niet altijd nodig is. Want spullen zijn essentieel: meubels en gebruiksvoorwerpen maken een ruimte leefbaar en functioneel. Een toilet is tenslotte slechts een klein kamertje zonder wc-pot. Bijna alle spullen wegdoen lijkt me daarom niet handig.
Daarom creëer ik woonplekken door modules te ontwerpen vanuit en met spullen. Mijn meubelen bestaan uit multifunctionele onderdelen waarmee je kunt spelen, net als bouwblokjes. Je kunt je spullen categoriseren, de modules stapelen en verschuiven om je kamer steeds opnieuw te transformeren. Zo benut je elke centimeter van je woonruimte optimaal. In een kleine ruimte hoef je niet minder spullen te hebben, maar moet je er flexibeler en bewuster mee omgaan. Mijn meubelen koesteren je spullen en optimaliseren tegelijkertijd het gebruik van de ruimte.
Naast de beoordeling door een vakjury bij de International Graduate Showcase 2024 van Arts Thread, kan ook het publiek stemmen. Daarom wil ik jullie graag uitnodigen om een kijkje te nemen tussen alle mooie inzendingen en te stemmen op je favoriet (en hopelijk mag ik dat zijn!). Via deze link om je bij mijn Arts Thread-nominatie en afstudeerproject.
Dank! Fabienne