login leden
nieuws  09-07-2024 

Zomertijd Inspiratietijd @BNI

update: 9 juli ’24

 

Damien Hirst in Chateau La Coste bij Aix-en-Provence en Yoko Ono in Tate Modern London, Siza in Gulbenkian in Lissabon, de Nollen in Den Helder, de Limburg Biënnale of de follies in Norg? BNI helpt je met deze door ons samengestelde tips op weg. Geniet van een inspirerende zomer 🌞

 

Zuid Holland

Klein, kleiner, groots in Haags Historisch Museum

Jonkvrouw Lita de Ranitz bouwde ruim een eeuw geleden een moderne villa in miniatuur: Het Grote Poppenhuis. Het poppenhuis was voorzien van alle moderne gemakken: warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit en zelfs al een stofzuiger – voor de meid natuurlijk. Het poppenhuis is óók voorzien van schilderijen op miniatuurformaat van kunstenaars als Anton Mauve en Johan Barthold Jongkind. Om die te verzamelen reisde de jonkvrouw heel Europa door.

Het Grote Poppenhuis, en de twintig andere poppenhuizen en miniatuurschatten die Lita de Ranitz naliet, vormen een uniek venster op een vervlogen wereld. Tot en met 1 september 2024.

 

Pioniers in keramiek in Prinsenhof Delft

Keramiek is hot! Een groeiende voorhoede van kunstenaars en ontwerpers kiest voor klei en vernieuwt het ambacht door de grenzen van het materiaal op te zoeken. Pioniers in Keramiek toont topstukken uit de collectie historisch aardewerk zij aan zij met werk van hedendaagse makers. Dat levert bijzondere inzichten op. Want terwijl het basisrecept van keramiek hetzelfde is gebleven, is de wereld waarop makers reageren sterk veranderd. Tot en met 8 september.

 

Beeldentuin Clingenbosch in Wassenaar

Beeldentuin Clingenbosch is geopend van 16 mei tot en met 31 oktober. Op steenworp afstand van Voorlinden vind je meer dan 60 werken van (inter)nationale kunstenaars als Antony Gormley, Henry Moore, Berlinde De Bruyckere, Giuseppe Oenone, Atelier Van Lieshout en ook dit werk van Sol LeWitt. De beeldentuin is alleen te bezoeken op donderdagmiddagen onder begeleiding van een gids.

 

Dutch, More or Less in HNI

In het Nieuwe Instituut is vanaf 1 juni tot 1 juni 2026 de langlopende tentoonstelling ‘Dutch, More or Less. Hedendaagse Architectuur, Design en Digitale Cultuur’ te zien. Deze eigenzinnige tentoonstelling over ruim dertig jaar ontwerp uit Nederland is gewijd aan alle drie de disciplines waar het Nieuwe Instituut zich op richt: architectuur, design en digitale cultuur.

 

Escher worden – Lakdoos vol ontdekkingen in Het Paleis

Een bijzondere vondst van Joris Escher leidt tot een ontdekkingstocht naar zijn oudoom Maurits Cornelis Escher. Joris komt in de nalatenschap van zijn familie een Chinese lakdoos met ivoren puzzels tegen. Verborgen onderin vindt hij tekeningen van de hand van M.C. Escher en diens vader. Deze worden nu voor het eerst in een museum tentoongesteld in de tentoonstelling Escher worden in Escher in Het Paleis. 14 juni t/m 15 september 2024.

 

 

Escher in Het Paleis opent op 14 juni twee tentoonstellingen: Maura Biava en Escher worden

Maura Biava was op jonge leeftijd al nieuwsgierig naar de wereld om haar heen, een eigenschap die ze deelt met M.C. Escher. Voor haar fotografie, tekeningen en keramisch werk haalt ze inspiratie uit de natuur en wiskunde. In haar solotentoonstelling in Escher in Het Paleis toont ze werken van haar onderwaterfotografie, nieuw keramisch werk en de fotografie die daaruit voortkomt, én een serie werken op papier. 14 juni t/m 15 september 2024.

 

Eerste Nederlandse overzichtstentoonstelling van Cobra-kunstenaar Else Alfelt in Schiedam

Dit voorjaar presenteert Stedelijk Museum Schiedam de overzichtstentoonstelling Eeuwigheid van de maan van de Deense kunstenaar Else Alfelt (1910-1974). Binnen de internationale Cobra-beweging verwerft Alfelt zich een geheel eigen plek door haar fascinatie voor natuur en de kosmos. In kleurrijke en abstracte landschappen keren voor haar belangrijke motieven zoals de maan, de zon, bergen, rivieren, spiralen en andere natuurlijke elementen, veelvuldig terug. 6 april t/m 15 september 2024.

 

150-jarig bestaan van Museum De Lakenhal Leiden

Met het nieuwe kunstwerk ‘Celebrate the Flavours of Wool’ viert Claudy Jongstra alle kleuren, geuren en smaken die de natuur in zich draagt; het viert de uitbundige natuurlijke materialen en kleuren, de biodiversiteit, de waarde van het gezamenlijk oogsten van de verfplanten, het verwerken van de wol en van het creëren van het werk door gespecialiseerde makers onder leiding van ‘master artisan’ Anneleen Reitsma in het atelier van Studio Claudy Jongsta. Celebrate the Flavours of Wool verbindt verleden en heden in een sociaal weefwerk. De verticale kleurvlakken in Jongstra’s beroemde, complex te verkrijgen Burgundian Black-palet, verwijzen naar de donkere kleuren van het traditionele Leidse Laecken. De vlakken zijn verweven met horizontale uitbundige kleurdelen die de toekomst verbeelden. Wordt op woensdag 1 mei onthuld tijdens de viering van 150 jaar Museum De Lakenhal.

 

True Colors in Kunstmuseum Den Haag

In True Colors presenteert Kunstmuseum Den Haag een selectie uit de hedendaagse verzameling van de AkzoNobel Art Foundation en brengt een dialoog op gang met iconische kunstwerken uit de eigen collectie. De tentoonstelling is opgebouwd rond de universele thema’s kleur, ruimte, individu en maatschappij. Een uitzonderlijke mix van kunstenaars brengt deze thema’s in de prachtige zalen van het museum tot leven. 31 mei 2024 t/m 29 september 2024.

 

Noord-Holland

Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School

Honderd jaar na zijn dood is architect Michel de Klerk nog steeds invloedrijk. De Klerk was niet alleen een idealistisch en visionaire architect die kunstwerken schiep om in te wonen, maar een groot kunstenaar in bredere zin: ook zijn tekeningen en toegepaste kunst spreken nog altijd tot de verbeelding. Deze tentoonstelling besteedt aandacht aan zijn rijke oeuvre, inspiratiebronnen en leven in het Amsterdamse bohemien- en kunstenaarsmilieu van de jaren twintig. Van 17 november 2023 tot 1 september 2024.

 

Nu te zien in Museum De Dageraad: ‘Baksteenexpressie – van klei tot kunst’ in Amsterdam

Ontdek de verhalen achter de bijzondere bakstenen en meesterlijke metselverbanden van de Amsterdamse School – en zie ze tot leven komen tijdens de rondleiding (inbegrepen bij ieder entreeticket)! Van 15 februari tot en met 17 november 2024.

 

De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities in Teylers Haarlem

Kunnen we onze ogen wel geloven? Met de sterke opkomst van AI-gegenereerd beeld, is deze vraag relevanter dan ooit. Maar niet nieuw. In de tentoonstelling ˜De Grote Illusie“ 200 jaar Virtual Realities, neemt Teylers Museum je mee naar de negentiende eeuw, toen optische illusies uitgroeiden tot massaspektakel. Dompel je onder in de roots van virtual reality, augmented reality en deepfake en stap in de tentoonstellingszaal van het oudste museum van Nederland, die is veranderd in een hedendaags spiegelpaleis. Van spiegels en projectoren naar het digitale vernuft van AI. Laat zien dat de beleving van toen niet zoveel verschilt met die van nu. Hooggeëerd publiek, komt dat zien! Duik in de wereld van de optische illusies tot en met 1 september 2024.

 

Ruigoord – culturele vrijhaven in Amsterdam

Wil je door de Oase van Verwondering wandelen en uitgebreide informatie ontvangen over Ruigoord en de kunstprojecten? Sluit je dan aan bij een van de rondleidingen! Uitsluitend in het groene seizoen (van april tot oktober) Iedere zondag om 13.00 uur.

 

Fabrique de Lumières in Amsterdam

Van Vermeer tot Van Gogh, of Infinite Horizons – Hollandse meester & Mondriaan, of Mondriaan een overvloed aan kleur. Take your pick.

 

Anton Heyboer – Levenskunstenaar in Amstelveen

Het is dit jaar100 jaar geleden dat de veelzijdige kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren. De graficus, schilder en tekenaar werd een levende legende door zijn excentrieke levensstijl met vijf vrouwen. Museum JAN viert dit met Anton Heyboer – Levenskunstenaar, een presentatie met onder andere niet eerder getoonde fotocollages waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat.

 

 

Fruittuin van West in Amsterdam

Op fietsafstand van Amsterdam Centrum en midden in de Scheg van West vind je de Fruittuin van West. Bij deze pluktuin denken en werken ze binnen de verschillende bedrijfsonderdelen steeds in cirkels. Ook bij de bouw van de schuur, de Bio-winkel en het Tuincafé hebben ze vanuit een circulaire gedachte gewerkt. Zo is het dak van aarde, zijn veel wanden afgewerkt met leem en is al het hout dat ze gebruikt hebben tweedehands.

 

Fossil Remains in Grote Kerk Alkmaar

Deze zomer van 7 juni t/m 8 september 2024 vindt in de Grote Kerk een nieuwe editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen hebben zich laten inspireren door de fossielen die zich in de vloer van de kerk bevinden en werpen met het project Fossil Remains een speculatieve blik op de verre toekomst. Hoe ziet de eindbestemming van ons plastic afval eruit? Zijn het de fossielen van de toekomst?

 

Kunstproject De Nollen in Den Helder

In 25 jaar tijd groeide een verwaarloosd binnenduingebiedje in Den Helder uit tot een landschap van verbeelding. Schilder, beeldhouwer en architect Ruud van de Wint trok zich terug in zijn artistiek laboratorium in de duinen en creëerde met Kunstproject De Nollen een totaalkunstwerk van schilderingen, beelden en grote stalen bouwsels, in samenhang met het duinlandschap. Bezichtigingen vinden plaats onder begeleiding van een gids, tijdens vaste timeslots (11.00, 13.00 en 15.00 uur op donderdag t/m zondag) en kunnen gereserveerd worden via de website. Een bezoek aan deze buitenkunst is meteen een buitenkansje om het omringende duingebied te verkennen. Jaarlijks van april t/m oktober.

 

DIJK in 2024

DIJK verbouwt 2 van de drie dijkmagazijnen tot off-grid, zelfvoorzienende guesthouses voorzien van duurzame technieken en materialen. Vangen bijv. regenwater op, maken gebruik van recirculatiedouches, eco-toiletten en PV-T panelen. Het derde dijkmagazijn wordt ingezet in als een ruimte voor ontmoeting en activiteiten. Het dijkmagazijn bij het Dijkgatbos is t/m eind september (m.u.v. augustus) iedere zondag geopend van 13:00 – 17:00 uur. Je kunt een kijkje nemen in het oude dijkmagazijn. Op zaterdag 14 september is het DIJK Fest en wordt met zachte muziek een ode aan de dijk en aan het IJsselmeer gebracht. Met werk van creatieve makers en denkers die zich hebben laten inspireren door het landschap van de Wieringermeerpolder en de relatie met het water. Plus de veranderingen van het landschap: van zoet naar zout, of van zout naar zoet.

 

Form Follows Finance – De stad als spreadsheet bij Arcam

Wat kost een gebouw of een gebiedsontwikkeling? Hoe beïnvloeden geldstromen het uiterlijk van de stad? Voor veel mensen is dit een black box. In de tentoonstelling Form Follows Finance – De stad als spreadsheet wordt in de geschiedenis van het Amsterdamse erfpachtstelsel gedoken, krijg je inzicht in de bouwkosten van recent opgeleverde gebouwen, en wordt gekeken naar de toekomst met de impact van klimaatrisico’s op verschillende buurten in Amsterdam. 6 juli – 10 november.

 

Gelderland

Koninkrijk van Kleuren, Lalique Museum Doesburg

Kleuren en glas, een gouden combinatie

In deze expositie staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal. Door zijn achtergrond als juwelier kon Lalique als geen ander spelen met kleuren. Hij had een fijnzinnig gevoel voor licht en de inval daarvan op zijn glaskunst. Het effect van de wisseling van de seizoenen en de daarmee gepaard gaande hoeveelheid zonlicht is soms betoverend en andermaal magisch te noemen. Kleur is allesbepalend voor de beleving van een object! Nu te zien tot en met 15 april 2025.

 

Nederlands Openlucht Museum: FOOTPRINT 1850 in Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum is FOOTPRINT 1850, een onderzoeksproject over duurzaam Nederlands ontwerp van Ineke Hans in samenwerking met ArtEZ en het museum geopend.  De afgelopen jaren onderzocht Ineke Hans voetafdrukken als onderdeel van C-DUTCH (Circular Design Using The Cultural Heritage), een onderzoeksproject van ArtEZ-Arnhem en het Nederlands Openluchtmuseum. Onder de titel FOOTPRINT 1850 zijn de resultaten van haar onderzoek nu gepresenteerd in de tentoonstelling ‘Sustainable Dutch Design’ in het museum. FOOTPRINT 1850 vergelijkt de sociale, ecologische en economische voetafdruk en impact van 15 aspecten van ons dagelijks leven in 1850, 1950, nu en 2050. Het toont artefacten, historische feiten, speciale berekeningen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en aanvullende feiten & cijfers. FOOTPRINT 1850 is tot 3 november te zien in het Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem als onderdeel van Duurzaam Dutch Design / Duurzaam Dutch Design in Boerderij Midlum. Meer informatie op: Ineke Hans.

 

Kroller Muller

Voor liefhebbers van architectuur zijn er de museumgebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist, paviljoens van Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck in de beeldentuin.

 

Rondleiding ENKA in Ede

Van april tot en met november worden er rondleidingen over het ENKA-terrein in Ede gegeven. Er valt genoeg te vertellen over het ‘zaagdak’ van de Westhal, de bijzondere architectuur van het Kantinegebouw, het Poortgebouw en de hoogst gemetselde schoorsteen van Nederland. Oud ENKA-medewerkers en huidige ENKA-bewoners nemen je mee over het terrein en vertellen over de geschiedenis van de fabriek en de herbestemming naar de woonwijk Op ENKA.

 

Klaas Gubbels – Lang leve de kunst in Arnhem

Zijn enorme oeuvre, dat hij in ruim zestig jaar heeft gemaakt, laat zien dat Gubbels nooit stil heeft gezeten. In zijn persoonlijkheid én in zijn werk merk je een grote nieuwsgierigheid en creativiteit, wat je goed kunt zien in deze tentoonstelling. Je kunt een combinatie van publiekslievelingen uit de museumcollectie en daarbuiten verwachten. Klaas Gubbels – Lang leve de kunst toont een kleurrijk palet van een minstens zo kleurrijke kunstenaar. T/m 18 augustus van 11:00 tot 17:00.

 

Bouwen aan een nieuwe wereld in Coda Apeldoorn

Hedendaagse sculpturen, installaties en werken op papier van 30.06.2024 t/m 29.09.2024

Bewerken, arrangeren, ordenen, stapelen, samenvoegen en afbreken om vervolgens opnieuw op te kunnen bouwen: bouwen kent vele vormen en kunstenaars laten zich bij het maken van sculpturen en installaties vaak leiden door een speels, onderzoekend en intuïtief proces dat tot nieuwe inzichten over architectonische vormen en composities leidt. Het eindresultaat roept associaties op met utopische werelden, refereert aan bouwsels en constructies uit de kindertijd of schetst juist een naargeestig en apocalyptisch wereldbeeld. Deze tentoonstelling laat het werk zien van vijf kunstenaars en heeft als uitgangspunt het manifest New Babylon uit 1963 van beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005). In dit manifest geeft hij zijn visie op de stad van de toekomst waarin de creatieve, spelende mens centraal staat. Naast het werk van Constant zijn er sculpturen, installaties en tekeningen te zien van Gerbrand Burger, Floris Hovers, Pip Passchier en Rob Voerman.

 

Friesland

Porseleinkoorts in Keramiekmuseum Leeuwarden

Het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour

Van 2 maart tot en met 1 september 2024 presenteert het nationale Keramiekmuseum Princessehof Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. Met deze tentoonstelling schetsen wij de ontstaansgeschiedenis van Europees porselein; een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.

 

Made in Fryslân – 100 jaar design in Drachten

Museum Dr8888 toont van 13 april tot en met 6 oktober de tentoonstelling Made in Fryslân. Deze verrassende tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de wereld van objecten die ontworpen en gefabriceerd zijn door of in samenwerking met Friese vormgevers en bedrijven. De meest spraakmakende ontwerpen van de afgelopen 100 jaar worden hierbij in. In de jaren twintig van de vorige eeuw was Drachten de plek waar de internationale avant-garde actief was op het gebied van architectuur en kunst. Denk aan de Papegaaienbuurt, met de kleurenschema’s van Theo van Doesburg en de dadadoosjes van Kurt Schwitters en Thijs Rinsema. Drachten en Zuidoost–Fryslân werden zo een ware ‘overslagplaats’ van nieuwe theorieën en ideeën.

 

Kunstwerk De Streken op Terschelling

Vanaf 4 juni tot 13 september kunnen je wederom genieten van kunstwerk De Streken. De maar liefst 150 meter lange, smalle brug leidt naar het houten getijdenobject dat zich opent en sluit op het ritme van eb en vloed. Een spektakel om te aanschouwen, of het nu laagwater of hoogwater is!

 

 

Geestverruiming

Hi-Lo realiseert deze zomer opnieuw grootse en bijzondere kunstwerken, de ‘Bakens’, in het Waddengebied. Dit keer in Marrum, op Vlieland en in vier kerken langs het Ziltepad in Groningen en Friesland. Hi-Lo is een beeldende kunstinitiatief in het gehele Waddengebied dat sinds 2022 spraakmakende kunstprojecten heeft gerealiseerd.

 

Drenthe

FOLLY ART NORG

Een wandeling langs 20 folly’s rond Norg. Het kan allerlei vormen aannemen; een folly, een installatie, projectvoorstel of kunst in de openbare ruimte. Vanaf 2024 presenteert Folly Art Norg ieder jaar een afstudeer- of kunstproject van een student in opleiding onder de noemer Prestige Project. Een ereplek, ter aanmoediging voor nieuw talent en iemand om in de gaten te houden. Dit jaar is onze keuze gevallen op de maquette inzending van Maud van Dommele, havo 4 leerling van het Commanderij College uit Gemert. 28 jul t/m 25 aug ’24.

 

 

Op de fiets met Van Gogh in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam en Veenoord

De Van Gogh Drenthe fietsroute: drie etappes van elk vijftig kilometer kunnen als dagtochten worden gefietst of als meerdaagse route. Startpunt is station Hoogeveen, waar Vincent van Gogh in 1883 aankwam in Drenthe. Na enkele weken reisde hij per trekschuit verder naar het zuidoosten van de provincie. Tijdens de fietsroutes reis je langs plekken waar Van Gogh verbleef en schilderde. Grote kans dat het landschap waar hij verliefd op werd ook jou inspireert.

 

Limburg

Ready to craft, fold and draw? For visitors from 6 to 106 years old! in Bonnefanten Maastricht

Roll up your sleeves and make your own work of art. Copy Room of The Brueghel Lab, the works of Brueghel are real puzzles. By drawing or colouring them in, you can discover all kinds of details. In this Copy Room, visitors could place a line drawing on the projection of Brueghel the Younger’s Census in Bethlehem and complete the work according to their own imagination. Daily.

 

Limburg Biënnale 2024 in Maastricht

De Limburg Biënnale is een tweejaarlijkse tentoonstelling van kunstwerken geselecteerd uit een open call. Deze expositie verbindt professionele kunstenaars met amateurkunstenaars. Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 29 juni 2024 t/m 25 augustus 2024.

 

Groningen

Memphis Design in Groninger Museum

Op een avond in december 1980 riep de Italiaanse designer Ettore Sottsass een internationaal gezelschap van jonge ontwerpers bij elkaar. Dit was het moment waarop de Memphis groep ontstond. Hun doel was om spannend design te maken met felle kleuren, asymmetrische vormen en met combinaties van goedkope en dure materialen. Memphis gaf het Groninger Museum de aanzet tot een nieuw verzamelgebied: modern design. Alessandro Mendini, die ook een ontwerp voor Memphis heeft gemaakt, creëerde tien jaar later het gebouw van het Groninger Museum in deze stijl. Nu tot 9 maart 2025.

 

VESTING BOURTANGE – Onneembare vesting midden in de moerassen, welkom in het jaar 1742

Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Dankzij de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen. Diverse kleine evenementen.

 

DNA exhibition at Wall House #2, Groningen

DNA is a double solo exhibition curated by Gea Schenk. The entire main floor of the villa will be dedicated to the work of Silvio Zangarini. Uiterlijke en innerlijke kenmerken liggen opgeslagen in ons DNA. Hoe vertaalt zich dat naar kunst? De tentoonstelling DNA is vanaf 20 juli 2024 te zien in Wall House #2, met werken van kunstenaars Silvio Zangarini en Richelle Brink. Part of the Groningen Museum, beautifully located on the Paterswoldsemeer in Groningen.

Opening: Saturday, July 20th from 12:00 to 17:00. Exhibition: From July 20th to October 27th open every weekend from 12:00 to 17:00 and in special occasions (keep an eye at the program).

 

Utrecht

100 jaar Rietveld Schröderhuis, 100 jaar een stijlicoon, 100 dagen feest in Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis bestaat in 2024 precies honderd jaar. Met bijzondere acties en activiteiten wordt gedurende een periode van honderd dagen gevierd dat Utrecht al een eeuw lang de standplaats is van dit architectonische hoogtepunt, dat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Op 15 mei 2024, honderd dagen voor de verjaardag van Truus Schröder op 23 augustus, opent burgemeester Sharon Dijksma op feestelijke wijze het jubileumprogramma 100 jaar een stijlicoon, 100 dagen feest. Het huis is op die dag gratis te bezoeken door middel van een flitsbezoek. Meer informatie over het jubileumprogramma: Centraal Museum en Rietveld Schröderhuis.

 

Architectuur rondleiding door het klooster Buitenplaats Doornburgh in Maarssen

Benieuwd naar de architectuur en geschiedenis van de priorij, het voormalige klooster van Doornburgh? Elke eerste en derde zondag van de maand kom je het te weten tijdens een rondleiding door het markante gebouw, ontworpen door Dom Hans van der Laan en Jan de Jong, in de stijl van de Bossche School. De architectuur rondleiding wordt om de week op zondag gegeven, op oneven weken.

 

Spuiten en stikken in Centraal Museum

Tentoonstelling toont onderbelichte kunstvormen graffiti en textielkunst

Op donderdag 4 juli opent de grootschalige groepstentoonstelling Spuiten en stikken: kunst met een boodschap in het Centraal Museum in Utrecht. In de tentoonstelling staan de onderbelichte kunstdisciplines graffiti en textielkunst centraal, maar zullen er ook videowerken, ruimtelijke installaties en schilderijen te zien zijn. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Keith Haring, Sheila Hicks en Carlos Amorales. Van 4 juli tot en met 8 september 2024.

 

 

Malibaanstation 150 jaar

Het Spoorwegmuseum viert het 150-jarig jubileum van het iconische Maliebaanstation met een tentoonstelling over de bouw, de mensen die er woonden en werkten en de verschillende functies die het station vervulde. Het stationsgebouw werd in 1874 geopend en tot 1939 kon men er opstappen voor een rechtstreekse trein naar Parijs. In de oorlogsjaren was het in gebruik als rangeer- en goederenstation en trad het verval in, maar in 1953 besloot men het te redden door het in te richten als de ‘blijvende behuizing’ van het nieuw op te richten Spoorwegmuseum. In 2005 werd het station weer in authentieke staat teruggebracht en sindsdien fungeert het als monumentaal entreegebouw van het vernieuwde Spoorwegmuseum. De tentoonstelling Maliebaanstation 150 jaar loopt nog tot en met 1 november 2024.

 

Hedendaagse kunst uit Suriname in Vianen

De sporen van ons slavernijverleden vind je niet alleen in de grachtengordel van Amsterdam of de pakhuizen van Middelburg, die sporen liggen echt óveral in Nederland (en daarbuiten). In het Stedelijk Museum Vianen de tentoonstelling Hedendaagse kunst uit Suriname van Marcel Pinas en Isan Corinde. Het begin van de tentoonstelling ligt in het boek ‘De smeekbede’ van Lianne Damen, over Dédé. ‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester Engelbert Kelderman uit Vianen. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Centraal thema op de tentoonstelling en in het publieksprogramma is ‘healing’, hoe ga je om met het slavernijverleden zodat het niet meer jouw leven bepaalt. Dit zal op artistieke wijze onderzocht worden, maar er is ook ruimte voor gesprek en reflectie. Het geheel aan ervaringen wordt omgezet naar een programma voor het onderwijs. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en de Provincie Utrecht en reist door naar Suriname. Tot 24 november te zien in Vianen en vanaf 1 januari in Moengo, Suriname.

 

Noord-Brabant

Dwarsverbanden in Van Abbe Eindhoven

Multi-zintuiglijke collectiepresentatie 18 sep. 2021 to 1 jun. 2026. Ervaar kunst door te ruiken, horen, voelen en zien. Met 120 kunstwerken strekt de collectiepresentatie Dwarsverbanden zich uit over alle vijf de verdiepingen van de collectievleugel van het museum. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Veelal inspirerend, soms confronterend, omspant Dwarsverbanden ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt This Means Tableau uit 2019 van Laure Prouvost.

 

Makers on materials in TextielMuseum Tilburg

20 APRIL 2024 T/M 3 NOVEMBER 2024. Wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde; dat zijn de zes hoofdrolspelers in deze groepstentoonstelling. Zeven internationale, hedendaagse kunstenaars vinden inspiratie in deze natuurlijke materialen. Zij nodigen je uit om te komen ontdekken waar hun passie vandaan komt en welke verhalen er schuilgaan achter de werken die daaruit zijn voortgekomen.

 

Design! in ‘s-Hertogenbosch

Op de begane grond van Design Museum Den Bosch is de permanente presentatie Design! te zien. Aan de hand van 14 verschillende thema’s stap je in de wereld van de vormgeving. De presentatie laat de visie van Design Museum Den Bosch op design zien: design is overal, van iedereen en heeft een grote maatschappelijke impact, in het verleden, het heden en de toekomst. De presentatie is zonder museumticket te bekijken en vormt het perfecte startpunt voor je bezoek aan het museum én een goed gesprek over design. Te zien t/m 1 april 2025.

 

De Grote Vakantietentoonstelling ook in Design Museum Den Bosch

Van routekaarten van de ANWB en de iconische Kip-caravan tot baden in Scheveningen en bikini’s aan de Costa del Sol: aan de hand van allerlei ontwerpen neemt De Grote Vakantietentoonstelling je mee in de designgeschiedenis van de Nederlandse vakantieganger. Te zien van 6 juli t/m 10 november 2024.

 

Flevoland

Ga terug naar 1956 in Museumhuis Huis Polman in Nagele

Supermodern waren de woningen die in 1956 in Nagele werden gebouwd. Een voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, functioneel en met veel licht. Stap binnen in Huis Polman en het is alsof je terug gaat naar die tijd. De bijna-doorzonwoning is compleet ingericht met retro meubels, een zwaar kleed op de tafel en geruite gordijnen. Als kers op de taart hadden veel sociale huurwoningen in die tijd een lavet; zo ook in Huis Polman. Veel bewoners waren in 1956 blij met hun nieuwe woning, met een douchecel en stromend water. Anderen voelden zich wel wat bekeken met al die ramen. Ervaar zelf hoe het wonen was in dit Museumhuis en ga eens op bezoek! Het hele jaar open (let op de openingsdagen).

 

Marker Wadden vanuit Lelystad

Wil je Marker Wadden bezoeken? De veerdienst brengt je in ongeveer drie kwartier naar het eiland. De boottocht is al een belevenis op zich. Eenmaal op Marker Wadden gaat het avontuur verder. Grijp deze kans en ontdek zelf dit nieuwste stukje Nederland. Geniet van de weidsheid van de eilanden. Maak een heerlijke wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur hier ontluikt. Met een klein stukje architectuur: de nieuwe nederzetting, ontworpen door architectenbureau Ziegler | Branderhorst.

 

Overijssel

Van biezen tot kokosmat in het Tapijtmuseum Genemuiden

In Genemuiden werd al in de zestiende eeuw vloerbedekking gemaakt van biezen, en vanaf 1920, ook van kokos- en sisalgaren. Tegenwoordig wordt de vloerbedekking gemaakt van wol en kunststoffen. In het Tapijtmuseum wordt verteld en getoond hoe de tapijtindustrie in Genemuiden zich heeft ontwikkeld van het thuis maken van biezen- en kokosmatten tot de huidige fabrieksproductie van schoonloopmatten, kamerbreed getuft tapijt, kunstgras, naaldvilt, enz.: totaal wel 1000 kilometer per jaar, kamerbreed. Bijzonder zijn de demonstraties van het vlechten van biezen en het handmatig maken van kokosmatten en van het weven op houten weefgetouwen en oude weefmachines. OPEN OP DINSDAGMIDDAG VOOR ALLE BEZOEKERS.

 

Beeldentuin – Bij Kasteel Het Nijenhuis in Wijhe/Heino

Op nog geen 15 kilometer van Zwolle ligt Kasteel het Nijenhuis. Het is een van de best bewaarde havezaten van Overijssel en werd tot 1984 bewoond door Dirk Hannema – grondlegger van Museum de Fundatie en oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen. De beeldentuin rond het kasteel bestaat uit siertuinen afgewisseld met bossen. Hier worden ruim 100 beelden uit de collecties van Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en Provincie Overijssel tentoongesteld.

 

The Sketch, Its Realisation & Her Lovers in Drawing Centre Diepenheim

Elk kunstwerk doorloopt drie fasen: het idee, de uitvoering en het onderhoud. De tentoonstelling the sketch, its realisation & her lovers richt zich precies hierop. In een groepstentoonstelling met twaalf kunstenaars onderzoekt gastcurator Caz Egelie de schets als een beginpunt van iets dat gevolgen zal hebben die zich uitstrekken tot in een onbekende toekomst.  Van 8 mei tot 1 september 2024.

 

Zeeland

Geniet van een schitterend uitzicht over Walcheren in Middelburg

De Lange Jan is één van de hoogste torens van Nederland. De Lange Jan is 90,5 meter hoog. 207 traptredens moet u beklimmen om bij het uitzichtpunt te komen. Als u daar bent kunt u Middelburg en andere Zeeuwse dorpen vanaf boven bewonderen. Met heel helder weer kunt u zelfs de andere Zeeuwse eilanden zien liggen. Ook danken de Middelburgers hun bijnaam aan de Lange Jan. Eens, in een ver verleden moet een inwoner van de Zeeuwse hoofdstad (die vermoedelijk te diep in het glaasje had gekeken), het schijnsel van de maan op de toren voor vlammen hebben aangezien. De gealarmeerde brandweer kon gelukkig weer onverrichter zake naar huis vertrekken. Sindsdien heten de Middelburgers ‘Manenblussers”.

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid