login leden
nieuws  31-03-2022 

Alles over het STAP-budget

Je hebt een ambitie, een droom of skills die je naar een hoger niveau wil tillen. Wat je alleen nog nodig hebt is een opleiding of training die bij je past. Met €1000,- STAP-budget is die training binnen handbereik. En het allermooiste: je hoeft er vaak zelf helemaal niets voor te betalen. Hoe dat werkt? Dat gaan we je vertellen!

 

Wat is het STAP-budget?

 

De subsidieregeling STAP-budget is een regeling van de Nederlandse overheid waarmee zowel werkenden als werkzoekenden 1.000 euro (inclusief btw) per jaar kunnen krijgen voor het volgen van opleidingen, trainingen of cursussen.

 

Wie kan het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget is voor iedereen beschikbaar. Het maakt niet uit of je in loondienst bent, ZZP’er of ondernemer bent, of momenteel geen werk hebt. Zolang je maar een aantoonbare band hebt met de Nederlandse arbeidsmarkt.

 

Je kunt het STAP-budget aanvragen als:

●      je achttien jaar of ouder bent
●      je geen studiefinanciering (DUO) of AOW ontvangt;
●      jij (of je partner) de Nederlandse nationaliteit hebt of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie;
●      je volksverzekerd bent. Dit ben je als je in de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt ontvangen.

 

Wat kan ik volgen?

Met het STAP-budget kun je trainingen en opleidingen volgen bij erkende opleiders. In het Scholingsregisterkun je al deze trainingen en opleidingen vinden. Staat je training er niet tussen, dan kun je deze helaas niet met het STAP-budget volgen.

 

Zo werkt het

1. Kies een training of opleiding
Zoek ik het Scholingsregister van UWV de training of opleiding uit die jij wil volgen. Check ook meteen even wanneer de scholing begint. Je kunt je alleen inschrijven voor trainingen of opleidingen die minimaal 4 weken na de start van het tijdvak beginnen.
2. Ontvang je STAP-aanmeldingsbewijs
Vraag via de website van de door jouw gekozen opleider het STAP-aanmeldingsbewijs aan. Bij Competence Factory doe je dat door een plek bij je training of opleiding te ‘reserveren met het STAP-budget’.
3. Maak je aanvraag officieel
Vraag het STAP-budget officieel aan via het STAP-portaal van UWV. Dat klinkt spannender dan het is, maar toch hebben we wat tips voor je:
●      Zet je wekker en zorg dat je er vroeg bij bent;
●      Check vooraf of je kunt inloggen met je DigiD;
●      Zorg dat je je STAP-aanmeldingsbewijs bij de hand hebt.
4. Ontvang je antwoord
Yes! Je inschrijving is goedgekeurd
Tijd voor een feestje! Wanneer UWV je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je een definitieve bevestiging.
Helaas, je inschrijving is afgekeurd
Niet iedere aanvraag wordt door UWV goedgekeurd. Je kunt het tijdens een volgend tijdvak nogmaals proberen.

 

Aanvraagtijdvakken en subsidieplafonds 2022

Je kunt het STAP-budget één keer per kalenderjaar aanvragen. Als je bijvoorbeeld in maart al STAP-budget hebt ontvangen, kun je in de andere tijdvakken van 2022 niet nog een aanvraag indienen.

●      1 mei tot en met 30 juni 2022 (€ 36,1 miljoen)
Eerst mogelijke startdatum: 29 mei 2022
Uiterste startdatum: 30 september 2022
●      1 juli tot en met 31 augustus 2022 (€ 36,1 miljoen)
Eerst mogelijke startdatum: 29 juli 2022
Uiterste startdatum: 30 november 2022
●      1 september tot en met 31 oktober 2022 (€ 36,1 miljoen)
Eerst mogelijke startdatum: 29 september 2022
Uiterste startdatum: 31 januari 2023
●      1 november tot en met 31 december 2022 (€ 36,0 miljoen)
Eerst mogelijke startdatum: 29 november 2022
Uiterste startdatum: 31 maart 2023

 

De belangrijkste tips

●      Zet het begin van alle aanvraagtijdvakken in je agenda
Het budget voor de regeling is beperkt. De regeling heeft voor ieder aanvraagtijdvak een studieplafond van € 36 miljoen. Dat klinkt misschien als een hele smak geld, maar de pot is sneller op dan je denkt.
●      Zoek vooraf al een geschikte opleiding, training of cursus
Dan ben je tijdens de aanvraag geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar een opleiding, training of cursus. Zo vergroot je de kans dat er nog overheidsbudget beschikbaar is.
●      Zorg ervoor dat je via DigiD kunt inloggen
Zo voorkom je dat je niet kunt inloggen op het STAP-portaal van UWV.
Kun je nog niet inloggen via DigiD? Vraag dan hier een DigiD aan.

 

Klaar voor jouw volgende STAP?

Investeer in jezelf én de toekomst met een creatieve training of opleiding. Dit kan bijvoorbeeld bij Competence Factory een door NRTO erkende opleider. Je kunt je daar voor alle trainingen en opleidingen inschrijven met het STAP-budget. Voor sommige opleidingen zul je zelf nog een deel van de kosten moeten financieren, maar een groot deel van de trainingen kun je volledig met het STAP-budget kosteloos volgen. Van Free Publicity tot Customer Journey Marketing, er zijn ruim 20 trainingen die je gratis kunt volgen. Competence Factory vind het belangrijk dat je aan de slag kunt met je eigen praktijksituatie, daarom zijn er kleine groepen en krijg je les van gepassioneerde professionals met een succesvolle eigen praktijk. Zeker zijn van een plek? Je kunt nu alvast vrijblijvend een vooraanmelding doen door je in te schrijven op de website via de STAP optie. Deze trainingen volg je altijd vanuit een locatie aan het stationsplein in hartje Utrecht.

 

 

Dit artikel is geschreven door Competence Factory – Creative Business School

Auteur: Evy Brans
Link 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid