login leden
nieuws  30-05-2022 

Afstudeeronderzoek WE(L)ZIJN BUITEN WIJS!

outdoor office day 2022

 

Het verbinden van natuur aan werk en gezondheid is het idee achter de 4e wereldwijde editie van outdoor office day op 16 juni. Ga je dit jaar iets doen met jouw team of heb je een activiteit voor anderen? Meld het hier. Er zijn dit jaar activiteiten op diverse plekken in het land. In Amsterdam kun je bv. jouw dag starten met een wanderwalk met een sustainable leader.

Werk, welzijn en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gezonder buiten werken, meer geluk, verbeterde energie, stressverlichting, rust voor ogen en hersenen, verbeterde algehele gezondheid en welzijn. De organisatie hoort graag welke tips en tools, naast de Notadesk (te koop via Ingrid van Interior Sense) jij nog hebt? Mail info@bni.nl voor een blog met de 10 beste work to go tools.

 

NB) de route van bni van 2021 kun je nog steeds gebruiken!

 

Gerelateerd aan dit onderwerp vroegen we Jenita Duijndam voor bni alvast iets over haar afstudeeronderzoek over buiten onderwijs te schrijven.

 

 

Afstudeeronderzoek buitenonderwijs

 

Een lekker plekje in de schaduw, schetspapier en laptop erbij. De afgelopen weken zijn er genoeg dagen geweest waarop ik heerlijk buiten kon werken aan de laatste loodjes van mijn afstudeeronderzoek van de Master Interieurarchitectuur in Utrecht. Bovendien laat een groeiend aantal wetenschappelijke studies zien dat werkplekken met natuur in de nabijheid een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn, een win-win dus.

 

Toevallig is deze thematiek ook de aanleiding geweest voor mijn afstudeeronderzoek, alleen dan voor een jongere generatie. Want ook kinderen in het basisonderwijs brengen het overgrote deel van hun dag binnen de vier muren door. Buitenonderwijs is, zeker hier in Nederland, nog iets wat redelijk in de kinderschoenen staat. Toch is het niets nieuws. In het begin van de twintigste eeuw waren er de openluchtscholen als gevolg van de vele tuberculosebesmettingen en voor kinderen met andere lichamelijke gezondheidsklachten. Daarna werden gezondheid en welzijn ook binnen het reguliere onderwijs belangrijker.

 

 

In mijn afstudeeronderzoek ben ik in samenwerking met een nieuwe basisschool, waar buitenonderwijs een belangrijk uitgangspunt is, aan het onderzoeken hoe de leeromgeving eruit kan zien. Aan welke plekken hebben kinderen en leerkrachten buiten behoefte? Hoe komen het gebouw en de natuurlijke omgeving samen en hoe zien overgangen hiertussen eruit? Dit zijn vragen waar ik met mijn ontwerp antwoord op wil geven. Een natuurlijke leer- en speelomgeving waar kinderen kunnen experimenteren, onderzoeken en die zij stapje voor stapje kunnen ontdekken. Deze natuurlijke buiten leer- en speelplek draagt namelijk niet alleen bij aan de gezondheid, maar ook de concentratie, het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en sociale, emotionele, cognitieve en taalontwikkeling van kinderen.

 

Benieuwd naar de rest van mijn onderzoek en ontwerp en dat van de mijn mede-afstudeerders? Van 29 juni tot en met 3 juli is onze expositie te bezoeken in Utrecht. Daarnaast is er een moment waarop de presentaties digitaal zijn bij te wonen en ons event te bezoeken is. Voor de precieze locatie, data en tijdstippen kun je het beste de algemene website https://exposure.hku.nl/ en onze eigen instagram in de gaten houden voor updates vanuit de master @hku.mia.finals.

 

En vergeet niet 16 juni een inspirerende groene buitenwerkplek te zoeken voor de OutdoorOfficeDay!

 

 

 

Leestip

 

Meer lezen over open lucht scholen? In NOOK thema AIR van maart 2021 publiceerden we dit verhaal.

12314Lr_NOOK2021#2_8582 40-43

 

 

 

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid