BNI nodigt je uit op vrijdagmiddag 7 oktober voor een bijzondere filmmiddag. Het festival toont van 5-9 oktober de beste documentaires, spannendste speelfilms en de meest fascinerende shorts over de stad en architectuur. Met premières, nog niet eerder ontdekte films, live-interviews en inleidingen met filmmakers en deskundigen.
Het delen van gedachten over de ruimte van een cel en de betekenis van opsluiting staat centraal in 1986 or A Sphinx’s Interior. Na de film gaat onze NOOK editor in chief Thierry Somers in gesprek met architect en EGM Associate Architect Arno van Schaik, als ervaringsdeskundige met penitentiaire projecten, en met de maker van deze film Robert Glas.
Na een korte pauze met een drankje gaan we naar de zaal voor een live interview door architectuurhistoricus Catja Edens met Dorte Mandrup. Verwacht een gesprek over het werken van vrouwelijke architecten in een nog altijd door mannen gedomineerd vakgebied. Helpt het benadrukken van het ‘vrouwelijke’ bij het verbeteren van de positie van vrouwen of werkt het juist averechts? Hierna wordt Another Kind of Knowledge: a Portrait of Dorte Mandrup getoond; de nieuwe documentaire over Mandrups werk en haar kijk op architectuur in relatie tot het landschap.
bni-leden melden zich gratis aan via onderstaand formulier. Er zijn vooralsnog max 30 tickets en vol is vol.
Niet leden kunnen zelf tickets bestellen – 11,75 per film.
BNA-leden kijken hier.
Toen architect Carel Weeber in 1986 de opdracht kreeg voor het ontwerp van de Schiegevangenis in Rotterdam, liet hij een 1:1-model bouwen van een van de gevangeniscellen. Bijna vier decennia later herbouwde filmmaker en kunstenaar Robert Glas de testopstelling van Weeber en nodigde hij drie personen uit om het model te verkennen. Terwijl de acteur die de jonge Weeber moet verbeelden zich verdiept in de mock-up, delen de oudere Weeber en de voormalige gevangene Jonathan hun gedachten over de ruimte. 1986 roept vragen op over de rol van de architect in het gevangeniswezen en confronteert ons met wat het betekent om iemand op te sluiten. Hoe wordt een leven beïnvloed door eenzame opsluiting?
15.00 – 16.15 uur zaal 3
Architectuurhistoricus Catja Edens interviewt Dorte Mandrup. Een gesprek over het werken van vrouwelijke architecten in een nog altijd door mannen gedomineerd vakgebied. Helpt het benadrukken van het ‘vrouwelijke’ bij het verbeteren van de positie van vrouwen of werkt het juist averechts? Na afloop wordt Another Kind of Knowledge: a Portrait of Dorte Mandrup getoond, de nieuwe documentaire over Mandrups werk en haar kijk op architectuur in relatie tot het landschap.
Another Kind of Knowledge: A Portrait of Dorte Mandrup
In een carrière van een kwart eeuw heeft architecte Dorte Mandrup haar stempel gedrukt op het Scandinavische landschap. Haar ontwerpen zijn altijd nauw verbonden aan hun context en leggen de essentie van elke plek vast. Het portret van Marc-Christoph Wagner en Simon Weyhe is een ode aan Mandrups carrière en haar manier van werken. De documentaire laat Mandrups uitgebreid aan het woord en toont prachtige beelden van de gebouwen die haar unieke en persoonlijke ontwerpstrategie weergeven.
16.45 – 17.30 uur zaal 1
bni leden bestellen een gratis ticket via onderstaande link. Bestel alleen een ticket als je ook echt gaat komen aub!
Programma
14.30 inloop
15.00 film 1 A sphinx Interior met talk
16.15 break
16.45 interview Dorte Mantrup en film
18.30 afsluiting met een drankje
Locatie: Lantaren Venster – Otto Reuchlinweg 996 – 3072 MD Rotterdam, N
Mede mogelijk gemaakt door bni partner Vola Nederland – Peter de Jong / Country Manager.
1986 or a Sphinx’s Interior en Another Kind of Knowledge zijn te zien op het Architectuur Film Festival Rotterdam, het grootste filmfestival ter wereld over stad en architectuur.
5 – 9 oktober 2022, LantarenVenster, Rotterdam
tickets via: affr.nl
Over AFFR
AFFR onderzoekt de relatie tussen film, stad en architectuur, door het programmeren en vertonen van films en door het organiseren van inleidingen en debat. Het vijfdaagse festival biedt een programma van maatschappelijk relevante, cinematografisch hoogwaardige films, shorts en documentaires met een focus op architectuur, stad en het stedelijk leven. Nu in de veertiende editie, is AFFR uitgegroeid tot hét toonaangevende filmfestival voor architecten, stadsliefhebbers, filmfanaten en studenten.