login leden
nieuws  19-08-2021 

Aerodream; Architecture, design and inflatable structures

Murata Yutaka, Pavillon du groupe Fuji, Exposition universelle d’Osaka, 1970
© Murata Yutaka   © Photo courtesy of Osaka Prefectural Government

 

 

De tentoonstelling

 

De droom van het vliegen vergezelt de mens al sinds Icarus met zijn opblaasbare mantel. De geschiedenis van de inflatables, parallel met die van de luchtvaart, is die van de ontwikkeling van een meer organische verhouding tot het luchtruim. Het omhulsel is een metafoor voor de huid, een bescherming voor het lichaam, die een onmiddellijke nabijheid met de lucht mogelijk maakt. De inflatable geeft het idee van ademhaling; een onmiddellijke relatie tot het levende. De tentoonstelling Aerodream laat de menselijke dimensie van het “pneumatische” zien, vanaf de eerste industriële en militaire toepassingen (luchtschepen, weerballonnen, zwevende assemblages, opblaasbare lokvogels…) tot de ervaringen die door talrijke kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn ontwikkeld.

 

Ons blad NOOK heeft nu als thema AIR. Tijdens de lancering in de indrukwekkende stadscocon in Schiedam bespraken wij de onderwerpen die voor dit thema de revue zijn gepasseerd, zo ook inflatable architecture. Martin Pot liet weten eind juni de tentoonstelling ‘Aerodream; Architecture, design and inflatable structures’ te bezoeken in het Centre Pompidou in Metz. Hier deelt hij kort zijn ervaring.

 

Verslag

 

Nu er steeds meer aandacht is voor de manier waarop wij deze aarde bewonen – en daarmee voor de fysieke/ruimtelijke kaders die dit faciliteren – neemt tevens de noodzaak toe om dieper na te denken over andere, meer fundamentele  oplossingen. Al meer dan 100 jaar zoeken kunstenaars, architecten en ingenieurs systemen en technieken om onze kunstmatige – gebouwde – omgeving vorm te geven, veelal reagerend op technische en/of sociale en maatschappelijke ontwikkelingen, of juist het gebrek daaraan. Het  waren tevens veelal denk-projecten, op dat moment onrealiseerbaar en/of onacceptabel. We kennen de projecten: o.a. Constant’s ‘New Babylon’, Cedric Price’s ‘Fun Palace’, Ron Herron’s ‘Walking City’, Paolo Soleri’s ‘Arcosanti’-project in Arizona, Yona Friedman’s ideeën, enz.  Naast vele ‘harde’ vertalingen zijn er ook de meer abstracte, tijdelijke of meer ruimtelijke ideeën die al te vaak strandden op onbegrip, technische onhaalbaarheid en/of sociale randvoorwaarden.

 

Het Centre Pompidou Metz toont nu een fraaie, goed gedocumenteerde en inzichtelijke tentoonstelling rond ‘inflatable architecture’, projecten variërend van Haus-Rucker-Co’s transparante bol ‘Oase-7’ aan de gevel van het Friedericianum in Kassel tijdens de 1972’ Documenta-5, tot Buckminster-Fuller’s plan voor een gigantische ‘Dome’ over een deel van New York’s Manhattan.

 

Op interieurgebied; afgezien van de bekende opblaasbare stoelen uit de jaren ’70 toont het Centre Pompidou de ontwerpen voor het ‘Maison Gonflable’ van Quentin & Vernier; en de uitvouwbare ‘Caravan Fleure’ van Lotiron & Perriand-Barsac uit 1967, als een fraai schaalmodel.

 

Voor diegenen die deze tentoonstelling niet voldoende reden vinden om Metz te bezoeken zou Shigeru Ban’s ontwerp voor het museum al aanleiding genoeg moeten zijn. De rechthoekige gebouw-volumes worden deels ‘overkapt’ door een golvende houten constructie die de centrale hal omvormt tot een synthese tussen binnen- en buitenruimte.

 

Martin Pot – juni 2021

 

 

 

 

 

Bernard Quentin, Fauteuil Croissant, 1967
Première étude, Milan
21 x 29,5 cm
Collection famille Quentin
© Adagp, Paris, 2020 © Photo : Centre Pompidou, MNAM-CCI/G. Meguerditchian et Ph. Migeat/Dist. RMN-GP

 

Gernot Nalbach, Pneumatic furnishing carpet, 1967
© Gernot Nalbach , Berlin

 

Hans Hollein im mobilen Büro (Hans Hollein dans son bureau mobile), 1969
© Hans Hollein
© Photo : Centre Pompidou, MNAM-CCI/Jean-Claude Planchet/Dist. RMN-GP

 

selgascano + FRPO, Spanish Pavilion, Expo Dubai 2020
© selgascano + FRPO

 

Kengo Kuma, Fu An, 2007
©KKAA courtesy Galerie Philippe Gravier

 

Bezoekinfo

 

CENTRE POMPIDOU-METZ

1, parvis des Droits-de-l’Homme 57000 Metz

+33 (0)3 87 15 39 39 contact@centrepompidou-metz.fr www.centrepompidou-metz.fr

#centrepompidoumetz Centre Pompidou-Metz @PompidouMetz centrepompidoumetz_

 

OPENING HOURS

Every day, except Tuesdays

01.04 > 31.10
MON. | WED. | THU.: 10 am – 6 pm FR. | SAT. | SUN.: 10 am – 7 pm

 

-

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid