login leden
nieuws  09-06-2021 

NOOK AIR komt 18 juni uit

 

De kwaliteit van het binnenmilieu is, de regelgeving ten spijt, vaak nog slecht. Onze tweede NOOK van dit jaar heeft als thema Air en opent met een interview met Philomena Bluyssen van TU Delft. Met haar boek over het gezonde binnenmilieu won zij al in 2016 de IDEC Book Award.  Ook was zij met, Marcel Loomans van TU Eindhoven, onderdeel van de internationale groep van 39 wetenschappers die recent in Science een oproep deden om nog meer in te zetten op ventilatie in de strijd tegen corona. Het pleidooi in deze publicatie gaat vooral ook over aanpassingen in gebouwontwerp voorbij de pandemie. Lees ook dit artikel in NRC. 

 

Voor de lancering van NOOK AIR op 18 juni in Schiedam maakte Philomena Bluyssen dit korte filmpje voor ons:

 

video

 

Verder in deze NOOK plant-wetenschapper Pieter de Visser van universiteit Wageningen, multi disciplinair architect Mireille Langedijk over bio inspired innovation. En verhalen over klei, hout, hoogte, open lucht scholen, patio’s, projecten en meer. Bestel
NOOK Air nu hier of neem een abonnement op NOOK.

 

 

 

 

Lucht en cultuur

 

Op de “matdag” van ons blad proberen we altijd iets te organiseren.  NOOK #2 van dit jaar verschijnt op vrijdag 18 juni. Het thema is AIR.  Nu het weer kan lanceren dit nummer in Schiedam. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk staat de 26 meter lange en 10 meter hoge, installatie van Florentijn Hofman. Je ervaart een kerk zoals je deze nooit zult ervaren. Speciaal voor het kunstwerk schreef Hofman een muziekstuk met een componist dat tijdens het bezoek is te horen. Laat ons voor 17 juni via onderstaande weten of je even komt. Het buitenterras bij Brasserie Stadhuis staat geboekt en we hebben tijdsloten voor bni gereserveerd in de kerk. Ook als niet-lid ben je welkom. Totaal kost dit je hooguit 1.5 tot 2 uur.

 

10.30 koffie en taart op terras Brasserie Stadhuis Grote Markt 1A Schiedam

11.30-12.30 tijdslot geboekt voor bni-bezoek van de installatie in Sint Janskerk

 

Na de cocon lopen we (als je tijd hebt) naar de recent gerestaureerde Havenkerk om te zien hoe het Kijkdepot met de historische collectie van het museum wordt getoond. Het uitdagende ontwerp is van De Vrijer van Dongen. Met een uniek kastsysteem en opvallende grafische laag wordt de wisselende collectie hier met veel interactiviteit getoond.

 

Als je daarna tijd hebt ga dan ook zeker nog naar de pop-up tentoonstelling van Schiedamse kunstenaars. Dit kan vanaf 13 uur.

 

NB) op de fiets ben je in 20 min op deze locaties vanaf Rotterdam CS!

 

Website Museum

 

beeld: De Vrijer Van Dongen

 

Laat onderstaand weten dat je komt

 

 

 

Ja, ik kom 18 juni 10.30 uur naar Brasserie Stadhuis en de installatie in Schiedam
Deelname voor leden en niet-leden is gratis
Lid van bni:
Zie de privacyverklaring bni
reCAPTCHA is required.

 

 

nieuws  08-06-2021 

Graduation Interieurarchitectuur 2021

Bezoek het werk van de graduates!

 

Juist nu verdienen de graduates die de opleiding in lastig omstandigheden moesten volbrengen alle aandacht. Op deze pagina de mogelijkheden om het werk live (soms besloten) of online te kunnen zien. Raadpleeg de sites van de opleidingen voor actuele updates. Deze kunnen wij niet continue bijhouden. Mail ons info@bni.nl voor aanvullingen.

 

Zwolle

 

 

ArtEZ Art & Design Zwolle finals eindexamen expositie in Grote Kerk 1-11 juli 2021 – Academiehuis in de Grote Kerk, in het hart van Zwolle.

 

Den Haag

 

 

Hogeschool der kunsten Den Haag:

Graduation Show 2021 | KABK 8-11 juli alleen op invitatie!

 

Amsterdam

 

The Sandberg Instituut invites you to save the date for the 2021 Graduation Exhibitions and Events. 75 graduates of the five Main Departments Critical Studies, Design, Dirty Art Department, Fine Arts, Studio for Immediate Spaces and two Temporary Programmes Resolution and Approaching Language will present their final works to the public at Hembrugterrein / Het HEM, Zaandam (NL) from 7 – 10 October​​⁠⁠
⁠⁠More information to be published at the upcoming Graduation website
⁠⁠
In the meantime -> Studio for Immediate Spaces⁠⁠
​​Showing at Maison Descartes / Reneenee from June 22-27.​​⁠⁠
⁠⁠

 

Utrecht

 

 

HKU Master Interior Architecture organiseert een online expo van 23 juni tot en met 26 juni

 

 

Rotterdam

 

Willem de Kooning & Piet Zwart Institute

 

 

The 2021 Graduation Show*  will start in July and September with a selection of Master exhibitions throughout the city.

From 27 up until 30 October, 2021 we will host a combined Bachelor and Master Graduation Show at our own buildings at Wijnhaven 61 and Blaak 10.

 

Graduation Show 2021 Master Programme | Piet Zwart Institute:
Master Interior Architecture: Research + Design (MIARD) | July 1- 4, 2021 at Hofbogen.

 

Graduation Show 2021 Bachelor Programme :
October 27-30, 2021 at Willem de Kooning Academy Blaak 10 & Wijnhaven 61.

 

 

Maastricht

 

Hogeschool Zuyd Maastricht -> info volgt

 

 

Breda – Den Bosch

 

 

Graduation Shows NOW SHOW > NEW SHOW en LIVE ALONE DIE TOGETHER.

Laat je verrassen, verwonderen en inspireren door een gevarieerd programma van exposities en online events. Vijf dagen aan digitale presentaties, installaties, performances, video’s en artist talks via de 24/7 online platforms. Mis het niet en maak kennis met de kunstenaars en ontwerpers van de toekomst en hun werk via één van de (live) events of via de digitale platforms.

7 t/m 11 juli

Now Show > New Show (BA)
LIVE ALONE DIE TOGETHER (MA)
Programma voor beide wordt spoedig bekend gemaakt.

 

 

Groningen

 

 


DETOUR – Graduation Show
Bachelors | Masters
19 – 24 Juni 2021
Voormalige Suikerterrein, Energielaan 20, Groningen
www.academieminerva.nl

 

Deventer

 

 

Jan des Bouvrie, founding father van de opleiding Interior Design & Styling – en ere-lid van bni – is op 4 oktober 2020 overleden. De opleiding organiseert op 7 juli een tribute als eerbetoon aan hem en tevens een start van de XPO. Tijdens de XPO worden de ontwerpen van de afstudeerders van de toegepaste kunstopleiding getoond. Een niet te missen livestream event voor design professionals of liefhebbers. 8 juli om 19:00 live vanuit de Gasfabriek in Deventer. Link volgt binnenkort ook hier.

 

nieuws   

Update Stimuleringsfonds

bni nam met het Stimuleringsfonds de per juni openstaande regelingen en programma’s door die voor onze discipline interessant zijn. Onderstaand een overzicht. Meld je aan voor het online spreekuur! Of neem contact op met het fonds voor al jouw vragen!

 

 

Bouwen aan Talent

Met het Bouwen aan Talent programma zet het Stimuleringsfonds samenwerkingstrajecten op tussen startende makers en ontwerpers en ervaren ontwerpbureaus binnen verschillende disciplines, waaronder architectuur. Het doel van de oproep is om de aansluiting van startende ontwerpers met het werkveld tijdens Covid-19 te versterken en het werkveld (bureaus) tijdens deze crisis te ondersteunen door extra ruimte te creëren voor verdiepend onderzoek en experiment. Hiervoor stellen we € 12.500 per samenwerking beschikbaar (€ 6.250 voor de startende ontwerper en € 6.250 voor het bureau).

 

 

 

Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp en Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp

In maart van dit jaar is een tijdelijke impulsregeling (VRO: Voucherregeling Ruimte Ontwerp) en een vierjarig subsidieprogramma (ARO: Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp) gelanceerd om ontwerppraktijken in het ruimtelijk domein te versterken. Ontwerpers kunnen hier samen met semipublieke organisaties een subsidie aanvragen voor hun project. De VRO is er voor kortlopende projecten met een looptijd van 1 tot 3 maanden, terwijl de ARO inzet op grote projecten met een looptijd van circa 2,5 jaar.

 

Je leest er hier meer over en in dit interview krijg je een beter beeld van de aanleiding en het doel. Momenteel staan er 3 open oproepen online die onder de VRO vallen en één open oproep die onder ARO valt.

 

Open oproepen VRO

Vitale steden en dorpen (1 april t/m 30 juni)
Duurzame economie en ruimte (1 mei t/m 31 juli)
Ruimte voor klimaat en energie (1 juni t/m 31 augustus)
Toekomstbestendig landelijk gebied (1 juli t/m 30 september)
Vanaf september worden bovenstaande open oproepen nog eens herhaald in een tweede ronde. Dus van 1 september t/m 30 november open oproep Vitale steden en dorpen, van 1 oktober t/m 31 december Duurzame economie en ruimte etc. Daarna stopt dit programma.

 

Open oproep ARO

Prachtige productielandschappen (1 mei t/m 20 september)
De ARO werkt met een langer tijdspad: twee open oproepen per jaar gedurende een periode van vier jaar, dus 8 open oproepen in totaal

 

Dan is er tot slot nog de jaarlijkse regeling Architectuur (spreekt voor zich) die uiteraard relevant is en Talentontwikkeling. Hieronder een stukje uit dit interview over Bouwen aan Talent waarin we uitleggen wat het verschil is met Talentontwikkeling:

 

Wat is het verschil tussen Bouwen aan talent en de Regeling Talentontwikkeling?

Sinds 2013 krijgen opkomende ontwerptalenten dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds een jaar lang de kans zich optimaal te ontwikkelen op het artistieke en professionele vlak. Dat doen ze vooral op eigen kracht met een beurs van €25.000. In 2021 kunnen 50 talenten worden geselecteerd binnen deze Regeling Talentontwikkeling. Met Bouwen aan talent gaan we kort en krachtig te werk. We bieden in 2021 minimaal 100 samenwerkingstrajecten van drie maanden aan, dus 100 ontwerpbureaus worden gematcht met 100 startende ontwerpers en makers. Word je geselecteerd, dan ontvang je als startende ontwerper een subsidiebedrag van € 6.250 op basis van twee dagen per week voor een periode van drie maanden. Als geselecteerd ontwerpbureau ontvang je hetzelfde bedrag van € 6.250 op basis van een tijdsinvestering van één dag per week voor een periode van drie maanden.

 

Tot slot is er de nieuwe regeling Experiment, maar daar is inmiddels het subsidieplafond bereikt door grote interesse laat het fonds weten.

 

 

Vragen?

 

 

Het Stimuleringsfonds organiseert op 1 juli om 14.00 uur een online voorlichtingsbijeenkomst over de mogelijkheden voor financiële bijdragen voor makers en ontwerpers.
Plannen op het gebied van vormgeving, architectuur en digitale cultuur. onderzoek, een (online) tentoonstelling of een samenwerking die je praktijk versterkt?

Neem dan deel voor een toelichting op de openstaande subsidie regelingen en stel al jouw vragen.

 

Meer info en aanmelden kan hier.

 

 

 

 

nieuws  07-06-2021 

Unieke Kip Caravan door samenwerking met interieurarchitect

 

Panorama Shelter-project  laat buiten echt binnenkomen

 

Interieurarchitect Karel Bodegom nam het initiatief voor een een samenwerking met Kip Caravans. Dit resulteerde in de bouw van de Panorama Shelter. 2021 is een “Ode aan het landschap” themajaar waarin deze bijzondere caravan wordt ingezet om het Nederlandse landschap uit te lichten. Dit initiatief van het NTBC draagt zo bij aan het verkrijgen van meer waardering, kennis en beleving, diversiteit en schoonheid, het totale spectrum van het Nederlandse landschap. Bekijk het filmpje over de shelter en het thema hier.

 

De meest in het oog springende aanpassingen zijn de extra grote warmteweerkaatsende panorama ramen, ramen in de deur en het hefdak, de inductiekeuken, het verhoogde chassis en de energiezuinige verwarming. Daarnaast zijn tal van kleinere aanpassingen doorgevoerd om de unieke natuurbeleving en vergezichten in alle seizoenen puur en volledig tot zijn recht te laten komen.

Transparante mobiele mini woning met innovatieve techniek is warm welkom

 

In dit totaalconcept bundelt de ontwerper duurzaamheid, kracht en creativiteit, samen met de innovatie van Kip Caravans, Van Ruysdael® en HeatFun verwarming.

Karel van Bodegom “Iedereen groeit naar het gebruik van krimpende ruimte. Dit is mijn drijfveer voor dit project met een bescheiden 6m2 comfortabele beslotenheid”.

 

 

 

Karel van Bodegom bij Kip Caravans in de montagehal

 

 

Copyright foto 1 Panorama Shelter in Den Haag: Roel Rozenburg

 

meer info:

 

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm

 

nieuws  06-06-2021 

Partnernieuws: Fractions

 

Perfect passende shutters én een uniek design

 

Met haar jarenlange expertise in raamdecoratie heeft Fractions de shutter een compleet nieuwe betekenis gegeven. Het resultaat is een technisch volmaakt product, uitgevoerd in aluminium en met een nog niet eerder vertoond design, dat dankzij de vakkundige, eigen inmeet- en montageservice perfect in iedere ruimte past. De hoeveelheid licht en lichtinval bepalen vaak op welke plek we het liefst zitten en hoe een woning wordt ingericht. “Daarom is Fractions ook een spel geworden tussen licht en schaduw”, aldus ontwerper Osiris Hertman. “Dit, in combinatie met de technische expertise van Fractions levert een exclusieve vorm van raamdecoratie op met een optimale lichtopbrengst.” De Fractions shutters komen optimaal tot hun recht in ieder interieur, vertelt hij: van modern tot industrieel, tijdloos of klassiek. “De zeven patronen zijn allemaal anders en geven een volstrekt verschillende sfeer aan de ruimte: warm, sensueel, speels en/of krachtig. Je kunt bovendien enorm variëren met de lichtintensiteit. Door de shutters meer of juist iets minder open te zetten, kun je spelen met de patronen en lichttoetreding in ruimte. Als een dans van bewegende patronen, licht en schaduw.”

 

100% ‘Made in Holland’
“De aluminium Fractions shutters kunnen in iedere ruimte en voor ieder raam worden geplaatst”, benadrukt ook Robert van Loosbroek van Fractions. “Fractions is 100% ‘Made in Holland’. Voor de eindgebruiker betekent dit een snelle levertijd en een waarborg van kwaliteit. Door het productieproces, het toepassen van aluminium en het voorkomen van lang transport zijn Fractions uitermate duurzaam. Daarnaast beperken ze de inkijk, zijn ze makkelijker in het gebruik én zeer eenvoudig schoon te maken. Het geheel wordt gedragen in een aluminium omlijsting waarin slimme verstelbaarheid voor montage en een optimale sluiting door middel van magneetstrippen zijn geïntegreerd. De kleuren poedercoatings zijn niet alleen in wit, zwart en diverse natuurtinten verkrijgbaar, maar ook van metallic tot structuur. Osiris Hertman heeft bovendien per model een kleuradvies uitgebracht, die eindgebruikers, (interieur)architecten en designers in onze showroom in Boxtel op afspraak kunnen bekijken. Ook kunnen zij hiervoor terecht bij een uitgebreid netwerk van dealers, verspreid door het land.”

 

Meet- en montageservice
De shutters worden exact op maat gemaakt, zodat ze naadloos in het kozijn vallen, aldus Van Loosbroek. “Om hierbij een juiste maatvoering te borgen, kunnen (interieur)architecten, designers én dealers tevens een beroep doen op onze meet- en montageservice. Hierbij werken we volgens een vaste volgorde. In een eerste offerte wordt op basis van bijvoorbeeld technische tekeningen of aangeleverde maatvoeringen een eerste prijsindicatie afgegeven. Zodra akkoord plannen we de maatvoering op locatie, waarbij de kozijnmaten nauwkeurig analoog én digitaal worden ingemeten. Vervolgens volgt de definitieve offerte, waarna onze eigen montageteams binnen drie weken al de maatwerk Fractions shutters monteren.” De meet- en montageservice heeft de afgelopen maanden al geleid tot prachtige referenties. Bovendien trekt de dienstverlening terughoudende (interieur)architecten, designers en eindgebruikers over de streep. Eventuele inmeet- en montagedrempels zijn namelijk niet meer aan de orde. “In plaats hiervan zijn zij verzekerd van perfect passende shutters én een uniek design.”

 

Uitnodiging

Kom en beleef Fractions zélf. Fractions organiseert op 14 oktober 2021 een speciaal event voor BNI / AINB leden in onze showroom in Boxtel. U kunt kiezen voor een tijdslot van +-1.5u waarin we u uitgebreid over Fractions vertellen, een demonstratie geven, we laten zien wat de mogelijkheden zijn én u een kijkje geven achter de schermen van het maatwerk productieproces, in onze eigen fabriek. We maken er een mooi en interessant evenement van!

 

U kunt het tijdslot boeken op 14 oktober 2021 tussen 11 en 17u via www.fractions.nl/events

 

 

 

 

 

nieuws   

Nieuwe directeur SFA

Het bestuur van de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft per 1 augustus Marianne Berenschot benoemd tot directeur. Zij volgt Huub de Graaff op die tien jaar directeur is geweest. SFA is de paritaire stichting binnen de architectenbranche met als werkveld de arbeidsvoorwaarden (cao), arbeidsmarktvraagstukken en arbeidsomstandigheden binnen architectenbureaus.

 

Marianne Berenschot heeft geruime tijd gewerkt als advocaat (met als specialisatie arbeidsrecht) waaronder tien jaar met een eigen kantoor. De laatste jaren heeft zij gewerkt als bestuursadviseur en hoofd juridische afdeling van FNV Mooi. Daarnaast heeft zij tal van nevenfuncties bekleed. Marianne vindt het een uitdaging haar bijdrage te gaan leveren aan de architectenbranche. Zowel werkgevers als werknemers kunnen bij haar terecht met vragen over de cao.

 

De huidige directeur Huub de Graaff neemt in september afscheid. Hij gaf de afgelopen jaren SFA gestalte op zijn eigen deskundige en empathische wijze.

 

Op de foto, v.l.n.r.: Marianne Berenschot (nieuwe directeur SFA), Victor Frequin en Zamaney Menso (respectievelijk secretaris-penningmeester en voorzitter SFA) bij het tekenen van het contract

 

 

Over SFA 

SFA heeft als doel om het -samen- werken in architectenbureaus te bevorderen, door zowel werkgevers als werknemers te informeren en helpen bij vragen over arbeidsvoorwaarden (de cao), de arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden. SFA heeft een paritair bestuur, waarin zowel de werkgevers als werknemers zijn vertegenwoordigd. SFA zelf geeft via website en helpdesk informatie en denkt mee met alle werkenden in de branche vanuit een neutrale, onafhankelijke positie. 

Voor meer informatie zie www.sfa-architecten.nl 

 

 

 

nieuws  05-06-2021 

Radical Austria – Everything is Architecture – Design Museum Den Bosch

 

In Radical Austria – Everything is Architecture ontdek je de geestverruimende, grensverleggende en maatschappijkritische werken van de Oostenrijkse avant-garde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Deze groep Oostenrijkse ontwerpers liet zich niet begrenzen door traditionele ontwerpdisciplines en maakte gebouwen, omgevingen, objecten, mode, performances, meubilair en zelfs ervaringen. Radical Austria – Everything is Architecture is een tentoonstelling over de recente geschiedenis, met werken die actueler en relevanter dan ooit zijn. Nog nooit eerder kon je het specifieke karakter van de Oostenrijkse bijdrage aan de internationale naoorlogse avant-garde op deze manier beleven. Met werk van onder andere Coop Himmelblau, Haus-Rucker-Co, Zünd-Up, Walter Pichler, Valie Export, Hans Hollein, Angela Hareiter en Raimund Abraham.

 

‘Alles is architectuur’
De werken, performances, installaties, interventies, kleding, meubilair, omgevingen en architectuur van groepen als Coop Himmelblau, Haus-Rucker-Co, Zünd-Up en individuele ontwerpers en kunstenaars als Walter Pichler (1936-2012), Hans Hollein (1934-2014), Raimund Abraham (1933-2010) en Valie Export (1940) zijn reacties op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Soms hoopvol en speels, dan weer duister en kritisch denken ze de consequenties van die ontwikkelingen door voor de toekomst waarin we nu leven. Wat de Oostenrijkse avant-garde uniek maakt, is hun fascinatie voor het lichaam en het feit dat hun ontwerpen vaak verder reikten dan de tekentafel. Bijna alles is ook echt uitgevoerd en is te zien in de tentoonstelling. Ontwerper Hans Hollein stelde ‘Alles is architectuur’, en vanuit die gedachte gaven zij hun visie op de wereld daadwerkelijk vorm in alle mogelijke disciplines: van opblaasbare onderkomens tot performances en van mode tot meubilair.

 

Van ruimtevaart tot drugs, van popcultuur tot feminisme en van media tot milieuproblematiek
Na het gedwongen isolement van de nazi-tijd zochten Oostenrijkse kunstenaars en ontwerpers vanaf de jaren vijftig weer aansluiting bij de nieuwste internationale ontwikkelingen in cultuur en technologie. Ze ontwikkelden daaruit een geheel eigen, brisante mix van maatschappij- en technologiekritiek. Ze speculeerden en experimenteerden al vroeg met cybernetica, ruimtevaart, drugs, popcultuur, media, gender, feminisme en milieuproblematiek. Geïnspireerd door de opkomende popcultuur organiseerden ze zich collectief improviserend naar het voorbeeld van psychedelische rockgroepen.

 

Het lichaam: begin- en eindpunt
Het lichaam speelt in Radical Austria – Everything is Architecture een centrale rol: als manier om je uit te drukken in performances; als proefpersoon waarmee genadeloos geëxperimenteerd wordt; en niet in de laatste plaats als fysiek begin- en eindpunt van sociale, technologische en ruimtelijke ontwikkelingen. Je ziet dit in de pakken en helmen van Coop Himmelblau, waarin de drager aan schokkende beelden, geuren en druk wordt blootgesteld. De helmen en meubels van Haus-Rucker-Co staan in het teken van een psychedelische geestverruiming, terwijl de helmen en meubels van Walter Pichler de kille en vervreemdende werking van technologie benadrukken. Mode en design worden in confronterende werken van onder meer Raimund Abraham en Zünd-Up ook slagvelden van veranderende opvattingen over seksualiteit. De feministische kunstenaar Valie Export leverde daarop scherp commentaar en liet in de Tapp-und-Tast Kino door mannen op straat haar borsten betasten.

 

Voorlopers
Door de combinatie van ongeremdheid en analyse is de Oostenrijkse avant-garde niet alleen een van de radicaalste van de jaren zestig en zeventig, maar ook een voorloper van veel ontwikkelingen die vandaag hun beslag krijgen op het gebied van internet en media -denk aan Virtual Reality-, en in het Posthumanisme, waarin de mens niet langer centraal staat, maar is opgenomen in een grotere, door verschillende technologieën bepaalde omgeving. Radical Austria – Everything is Architecture laat zien hoe er in Oostenrijk al in de jaren zestig en zeventig kritisch over deze ontwikkelingen werd nagedacht en hoe dat zijn weerslag vond in mode, design en architectuur.

 

Avant-gardes en Posthuman in Design Museum Den Bosch
Design Museum Den Bosch heeft een traditie van het maken van tentoonstellingen over avant-gardes. Zo toonden we eerder De laatste avant-garde over de radicale vormgeving in Italië van 1966 tot 1986 (2017) en Modern Nederland 1963-1989. De vormgeving van een gidsland (2019). Door nu ook de blik op Oostenrijk te richten, worden de overeenkomsten en vooral ook de verschillen tussen de naoorlogse design avant-gardes zichtbaar. Het idee voor deze tentoonstelling komt voort uit het onderzoek dat de conservatoren deden voor de tentoonstelling BodyDrift – Anatomies of the Future die in de zomer van 2020 te zien was. BodyDrift ging over de manier waarop kunstenaars en ontwerpers denken over de toekomst van het menselijk lichaam. Niet alleen hedendaagse makers kwamen aan bod: de blik werd ook gericht op hoe men in de jaren zestig en zeventig ontwierp voor de mens van de toekomst. Hier kwam het werk van de Oostenrijkse avant-garde op ons pad. Een tijdvak waar in Nederland ten onrechte nog weinig aandacht voor is geweest met indrukwekkende projecten die nog steeds relevant zijn vandaag de dag.

 

Colofon
Deze tentoonstelling is gemaakt door Bart Lootsma met assistentie van Alexa Baumgartner en Maya Christodoulaki, en kwam tot stand in samenwerking met de University of Innsbruck. Deze tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Oostenrijkse Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport en Stichting Zabawas.


Te zien tot en met 3 oktober. Plan je bezoek hier.

nieuws  01-06-2021 

Veel vacatures online

Er staan momenteel diverse vacatures online. Volg deze link.  Het aanbod wisselt dagelijks. Inbo Amsterdam zoekt een interieurontwerper die met de beroepservaringsperiode wil starten. Jeroen de Nijs in Amsterdam een interieurarchitect. Bleeker Concepts in Houten een interieurarchitect.  Designa in Laren een interieurarchitect/ontwerper.  Ex Interiors in Nieuwegein een Jr interieur-/bouwkundig tekenaar en Toplab Architects een interieurarchitect/-ontwerper.

 

Ben je op zoek naar een medewerker binnen ons vakgebied? bni-leden kunnen kosteloos een vacature plaatsen. De vacature-pagina wordt doorgezet in socials.
Ook niet-leden kunnen vacatures in onze discipline laten plaatsen. Neem contact op.

nieuws  26-05-2021 

Outdoor office inspiratie

Flexibel en meeneembaar

 

Tijdens de bni bike tour op #outdoorofficeday op 27 mei gaan we gelijk een aantal Notadesks uitproberen. De oprichter van dit merk groeide op op het platteland en had als ingenieur moeite om zijn focus te (her)vinden in grote kantoren. Dit was het startpunt van zijn reis naar multifunctionele outdoor werkplekken. Kijk in onderstaande filmpjes naar zijn verhaal en volg ook de recent gestarte actie op Kickstarter voor de laatste productontwikkeling.

 

video
video

 

Urban Office launch @Southern Sweden Design Days

 

 

 

 

 

Ondanks de vrijheid en flexibiliteit om overal en altijd te kunnen werken brengen we toch 80-90% van onze tijd binnen door. Op 27 mei start de eerste editie van de Southern Sweden Design Days. Het Zweedse merk Nola heeft met de wetenschappelijke input van experimenteel ontwerplaboratorium Superlab en urban onderzoekster Charlotte Petersson Troije de de Urban Office meubellijn ontwikkeld. Onderdeel van deze design days is de tentoonstelling Urban Office met als doel mensen te overtuigen van de voordelen van werken in de buitenlucht.

 

Nola is toonaangevend op het gebied van meubilair voor de openbare ruimte. Al meer dan 30 jaar ontwikkelen zij producten en visies voor de stedelijke ruimte en werken altijd samen met bekende Zweedse ontwerpers. In Nederland vertegenwoordigt Tjinco BV het merk.

 

In de Urban Office lijn werd deze Work Lounge eerder dit voorjaar gepresenteerd 27 mei wordt een bureau in dezelfde serie geïntroduceerd.

 

Superlab 

Urban onderzoekster Charlotte Petersson Troije

 

 

Bestel hier de unieke Urban Nature Kaart van Amsterdam

 

nieuws  12-05-2021 

Kennismaking Elke Speck Interieurontwerpstudio

 

Interieurontwerper Elke Speck startte naast haar bachelor in 2017 al voor zichzelf en werd tijdens haar master bni-studentlid. Inmiddels komen vele sfeervolle totaalconcepten uit haar studio Elke Speck Interieurontwerpstudio in Zuid Limburg. Tijd voor een nadere kennismaking.

 

Totaalconcept: originele elementen met toevoeging nieuwe interieurarchitectuur

 

Tijdens de start van een nieuw interieurontwerp kijkt Speck als ontwerper naar de mogelijkheden van de ruimte. Uitgangspunt zijn de inval van daglicht, hoe de ruimte verbonden is aan andere ruimtes in huis en welke originele elementen behouden kunnen worden.  De renovatie van deze keuken is een van de eerste totaalprojecten die door Elke Speck gerealiseerd zijn. Dit project begon tijdens haar studieperiode aan de Master Interieurarchitectuur in Gent. Het is een goed voorbeeld waarbij het totaalplaatje klopt.

 

Standaard deuren
In elk interieur probeert Speck deuren een onderdeel te laten zijn van het ontwerp. Standaard deuren gebruikt zij liever niet. Zo ontstaat een mooi totaalplaatje.

 

Keuken
In deze keuken staat de deur centraal in de kastenwand. De taatsdeur kan beide kanten op draaien, mooi en praktisch.  De kastdeuren voor de koffiebar zijn met harmonica-scharnieren aan elkaar bevestigd, zodat ze geheel naar de zijkant geschoven kunnen worden. Als alle deuren gesloten zijn, vormt het een mooi en strak geheel. Mooie verlichte nissen zijn inmiddels Specks ‘handtekening’. Door de openingen ontstaan er een focuspunten. Er kan een kunstobject in wat door de belichting een warme uitstraling geeft.

 

In de toekomst wil Elke Speck haar focus leggen op het ontwerpen en begeleiden van totale interieurarchitectuur concepten.

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid