login leden
nieuws  30-03-2020 

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Lonneke Reijalt

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat volgende week op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Lonneke Reijalt interieurarchitect bij Studio Morgen.

 

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?

Ik werk samen met Anja Romme en Lyanne Oosterhof aan projecten binnen ons bedrijf Studio Morgen. Omdat we allemaal ergens anders wonen waren we al gewend om op afstand te werken, dus wat dat betreft hoeven we ons niet veel aan te passen.

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?

Nee helemaal niet. Door alle digitale communicatiemiddelen blijf je in contact met collega’s, vrienden en familie. Juist nu iedereen niet op dezelfde plek hoeft te zijn om met elkaar te ontmoeten, heb ik het idee dat ik meer mensen spreek dan ooit. Ook heb ik het nog steeds druk met projecten en andere werkzaamheden in het onderwijs.

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?

Het thuisblijven vind ik niet zo’n probleem, wel dat er allerlei leuke activiteiten zijn afgelast. Dit is juist een tijd met veel symposia, evenementen en beurzen. Dat deze nu niet doorgaan zorgt ervoor dat je inspiratie en contacten ergens anders vandaan moet halen. Ik haal wel veel hoop uit de mooie initiatieven die nu door het hele land ontstaan. Ineens gaan mensen dingen voor elkaar doen waar ze normaal gesproken geen tijd voor hadden of maakten. Ik hoop dat wanneer we weer met zijn allen van de openbare ruimte gebruik maken dit leidt tot ander sociaal gedrag en meer rekening met elkaar houden. Ook voor ontwerpers is dit een thema in hun projecten: hoe kunnen we door het ontwerp het gedrag zo beïnvloeden dat je bijvoorbeeld meer contact maakt met anderen?

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?

Ik wil juist gaan nadenken over de langere termijn. Nu je niet wordt meegetrokken in de waan van de dag is er tijd om na te denken over de vraag ‘wat wil ik doen en welke dingen wil ik bereiken?’.

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen? 

Wachten is een activiteit die vaak voorafgaat aan het andere activiteit. De ruimte waar dat gebeurt heeft veel invloed op die ervaring van wachten. In mijn afstudeerproject van de Master Interieurarchitectuur heb ik gekeken naar wachtkamers en hoe mensen zich daar gedragen. Als de ruimte voldoende en gevarieerde wachtplekken aanbiedt, kun je je veel comfortabeler voelen dan wanneer ander net iets te dicht bij je moeten staan of zitten en daarmee in je persoonlijke ruimte komt. Als die persoonlijke ruimte niet gerespecteerd wordt voel je je ongemakkelijk en lijkt dat wachten nog langer te duren. Door een variatie aan plekken (zoals bijvoorbeeld een lange wandbank, treinzitjes, maar ook stoelen met leuningen) aan te bieden voelen mensen zich op hun gemak als er weinig mensen zijn, maar kun je ook comfortabel een beetje indikken als het drukker wordt.

6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?

Ik vind de StationHuiskamers op de stations van NS een hele mooie laagdrempelige manier van menselijk design in een hufterproof omgeving. Juist op kleinere stations, waar de commerciële belangstelling wat minder is, maar mensen wel behoefte hebben aan de praatje in een prettige omgeving.

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?

Ik denk dat je er vooral voor moet zorgen dat je thuis ervoor zorgt dat je werk, privé en creatieve ruimte gescheiden is. Juist nu iedereen zoveel thuis zit, heb je ruimte om een hoekje te creëren voor een nieuwe hobby waar je tussendoor even een uurtje je hoofd leeg kan maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een plek gemaakt om al mijn planten te verzorgen en verpotten, want nu ik zo veel thuis zit merk ik hoeveel aandacht ze kunnen gebruiken.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?

Ik zou graag nieuwe projecten om het hybride onderwijs vorm te geven opzetten. Op dit moment zijn wij bezig met een project voor de Economische en Juridische opleidingen, maar we zouden dit graag op meer plekken in het onderwijs willen doen. Ook de digitalisering van het onderwijs speelt hier een rol in. Wat is straks de rol van een schoolgebouw als er nu zoveel lessen digitaal gegeven worden? Waarvoor kom je naar school? En wat is de meerwaarde van een klaslokaal als je ook online les kunt krijgen? Kunnen we die ruimte dan niet gebruiken om de beroepspraktijk en bedrijven een plek te geven in het onderwijs?

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?

Geen lees- of kijktip, maar een luistertip. De serie podcasts ‘Ongesigneerd’ van de VPRO zit vol verborgen pareltjes over alledaags design. Mijn persoonlijke favoriet is die over de A2, waarin ze onderzoeken wat ontwerpers doen om jou alert te houden. In die zin is autorijden ook een vorm van wachten tot je op je bestemming bent.

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?

Ik zou graag willen weten wat Denise Damme over dit thema kan vertellen omdat ze voor mij een inspiratiebron is en heel goed kan nadenken over filosofische thema’s als wachten in relatie tot ruimte.

nieuws  27-03-2020 

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Trudy Heerkens

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat volgende week op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Trudy Heerkens interieurarchitect bij B-Covered.

 

Trudy in showroom/kantoor B-Covered in Eindhoven

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Ons ontwerp-team werkt zoveel mogelijk vanuit huis. Af en toe fiets ik even naar onze showroom waar alle materialen te vinden zijn. Even kijken, voelen, een kleurenpallet of presentatietafel samenstellen of aanpassen.  Presentaties worden toegestuurd en telefonische toegelicht. Het tonen van materialen is lastig. Als een opdrachtgever vraagt hoe een bepaald gordijn valt; sta ik opeens met een fantastisch doek voor een telefoon te wapperen. Dat komt natuurlijk totaal niet over.  In de uitvoering zijn uiteraard locatie-bezoeken nodig. We houden hier rekening met de maatregelen die nodig zijn om veilig te kunnen werken en bouwen.

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Ik ervaar het zeker niet als wachten. De meeste werkzaamheden gaan gelukkig ‘gewoon’ door. We moeten her en der schakelen en meebewegen, maar daar zie ik geen beperkingen in. Het thuiswerken heeft voor- en nadelen. Normaliter werken we in een open kantooromgeving, waardoor je op de hoogte blijft van alle projecten; dat mis ik nu enorm. Echter ervaar ik nu ook een bepaalde rust, minder prikkels. Erg dubbel dus.

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Ik mis het live-contact met collega’s en vrienden. Maar het brengt dus ook rust en ruimte met zich mee. Ik kan me beter focussen.

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
We werken een stukje mobieler en digitaler. Presentaties veel via e-mail, veel beeldbellen en meer whatsapp-contact.

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?

Geen enorm grote rol. Onlangs wel voor een dames-boutique een heerlijke & functionele zit gecreëerd waar oa de wachtende heren kunnen genieten van een kopje koffie en een digitaal dagblad. En als ik de vraag heel letterlijk neem speelt wachten ook [nog] geen rol in mijn dagelijkse bezigheden…en daar ben ik zeer dankbaar voor. We hebben het erg druk en hebben nog altijd met deadlines te maken. Het is wel wachten op het weer samenkomen met mede-interieurarchitecten op bijvoorbeeld beurzen en meetings.

6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Mijn wachtomgeving is mijn werkomgeving. Wat ik belangrijk vind is overzicht op mijn bureau. Daarnaast is het prettig om moodboards om mij heen te hebben, maar ook muziek, een fijne geur, koffie en voldoende vitamine C.

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Probeer diverse sfeervolle hoekjes in huis te creëren. Bijvoorbeeld een heerlijke fauteuil met bijzettafel. Een plek waar je je even kunt terugtrekken. Geen tv of radio – geen nieuws.
Maar ook een actieve ruimte. Groot is niet nodig. Als je gymmat er maar uitgerold kan worden en je springtouw rond kan.
Heb je nog ruimte over, is een bartafel fijn. Een plek waar je met je partner en/ of kinderen even een soort van pauzemoment creëert  Ritme, dat is belangrijk.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
We gaan door met de mooie projecten waar we nu aan werken en de nieuwe projecten die eraan komen. Als dit achter de rug is hoop ik dat we bewuster omgaan met onze omgeving. Ik ben echter bang dat als we dadelijk onze ‘vrijheid’ terug hebben en we weer naar buiten mogen, mensen een ‘je leeft maar 1 keer’ houding krijgen. Juist minder aandacht voor duurzaamheid.

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
IFDM!

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Ik maak hier graag even van de gelegenheid gebruik om iedereen het allerbeste toe te wensen. Ik hoop iedereen snel weer te zien.

nieuws   

‘Wachten’, WhatsApp gespret Doret Schulkes

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat volgende week op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Doret Schulkes.interieurarchitect bij Doret Schulkes Interieurarchitecten

 

 

1.     De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Ik werk vanuit mijn kantoor achter in de tuin en als mijn collega Evelien op kantoor is vanuit huis. Mijn besprekingen houd ik met ZOOM

2.     Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Helemaal niet. Ik zie dit als HET moment om allerlei plannen te realiseren of in gang te zetten.

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?

Positief : ik hoor meer van het werk van mijn man die ook thuis werkt. Negatief: ervaar wat minder fysieke beweging. Ik mis wel het intensieve overleg bij mensen thuis. Maar online werkt best goed en scheelt weer veel reistijd. Ook merk ik dat meetingen online eficiënter zijn (dus korter duren).

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?

Ik doe veel met ZOOM en zal dat zeker in de toekomst ook gebruiken als alternatief voor een fysiek samenkomen. Kan niet altijd een vervanging zijn maar vaak toch wel.

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen? 

Geen heel grote rol. Wel enkele huisartsenpraktijken gedaan met eentje waarbij het wachten voor aanvang totaal niet prettig werd ervaren.

6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Een prettige wachtomgeving zou mensen een keuze moeten bieden. Wil ik bijvoorbeeld aan een leestafel zitten of juist niet. Een goede wachtomgeving moet op zijn minst op een aantal plekken de mogelijkheid van rugdekking bieden. In een goede wachtomgeveing moeten mensen weg kunnen kijken en niet te veel tegenover elkaar zitten. Verder

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?

Heel zeker! Een huis kan dagelijks bijdragen aan je geluk. Dat zou het bij iedereen moeten doen. Zeker nu: probeer op die plekken in huis te zijn waar op dat moment het daglicht /de zon naar binnen schijnt.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
D O R E T De vijf sleutels naar een heerlijk huis nog bredere bekendheid geven.

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?

Lees: ‘Hoe krijg ik een heerlijk huis’ 😉 Weliswaar geschreven voor leken en niet voor vakgenoten. Hoor graag aanvullingen …

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Brenda van der Laan/ Dorothe Derks

nieuws   

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Rene Kuin

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat deze week op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt René Kuin interieurarchitect van Studio Kuin.

1.     De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Ik specialiseer mij in het online adviseren via de webcam met Skype. Tevens volg ik Sketchup-workshops online. Ik lees veel meer en heb meer tijd om werk van oudgedienden te bestuderen.
2.     Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Ik kom nu toe aan het lezen van alle interieurbladen en heb de tijd om achterstallig werk te doen dus wachten, nee. Integendeel. Het geeft mij juist een uitdaging om andere wegen te onderzoeken. Online volg ik docu’s via de IDFA of VPRO over architectuur.
3.     Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Positief is dat je meer kan doen in ’n dag. Ik werk soms te lang door. Ik kan alleen geen projecten bezoeken en controle uit te oefenen op de uitvoering. Daardoor mis het directe contact met iedereen. Tussendoor ga ik ‘rennen’ om zitvlees te voorkomen!
4.     Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Veel via Skype en Facetime-gesprekken. Ik heb ook te maken met uitgestelde projecten helaas. Maar ik maak meer reclame voor online-adviezen. Dan zijn de grenzen héél ver weg. Zelfs ’n aanvraag uit Amerika gekregen! Had daar al ervaring mee. Scheelt ’n hoop reistijd! Ik ervaar dat klanten het ook héél spannend vinden.5.     Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen? 
Afleiding, speelsheid, géén klok in de buurt, goede zit en aparte kinderspeelhoek. Veel ervaring vroeger opgedaan in mijn functie in het AMC. Daar was het inrichten van verloskamer tot mortuarium en alles wat er tussen zat.  Ik heb een schat aan ervaring op dit gebied.
6.     Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
1e klas op het CS-Amsterdam, VIP lounges op Schiphol, picknicktafel of bankje in het park, leestafel bij de Ysbreeker, zelfs het dakterras bij het NEMO is ’n verademing soms. Of gewoon ’n steiger langs het water. Ja wáter, daar kan je naar blijven kijken!


7.     Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Verschillende zithoogte’s, uitzicht naar buiten (daglicht). Géén inpandige ruimte!
8.     En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Ziekenhuizen, poliklinieken, überhaupt wachtruimtes in de zorg. Daar is nog zóveel te halen. Het zijn vooral de plekken waar mensen de neiging hebben zichzelf naar bínnen te keren. De trein is eigenlijk één grote wachtruimte. Hij beweegt alleen. Contact met medewachtenden, dát is een mooie uitdaging.
9.     Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Begin nieuwe dingen, kijk op online rondgangen door musea (er zijn er velen), kijk vooral in oude fotoboeken hoe men vroeger ‘wachtte’, (veel veranderd!). Kijk op docu’s van de IDFA en de VPRO. Een schat aan pareltjes.
10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
In principe van elk vakgenoot. Ieder beleeft dingen tóch op ’n andere manier en gaat daar anders mee om. Blijf gezond en misdraag je ‘met je tekenpen’!

nieuws   

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Brenda van der Laan

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat eind maart op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Brenda van der Laan – interieurarchitect.

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Ik blijf thuis om risico’s te vermijden. Ik regel via WhatsApp en mail of telefonisch mijn zaken met mijn klanten. Omdat die ook thuis zitten en thuis werken lukt dat prima.

2. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?

Ik heb inderdaad het gevoel dat ik wacht op betere tijden…
3.  Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?

Omdat ik thuis moet blijven, mis ik de sociale contacten erg, want aangezien ik alleen werk is het toch al wat eenzamer. Ik heb reuring nodig om actief te blijven. Ik kan op dit moment niet zoveel positiefs bedenken, alleen misschien dat je de wereld naar binnen haalt. Meer reflectie over het hoe en waarom. Ik bel veel en zit veel op social media.
4.   Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?  

In mijn ontwerpen moet een prettige bijkomstigheid zijn. Je moet lekker kunnen zitten, als het even kan misschien een beetje afstand en privacy hebben, want er is niets erger dan opgepropt naast wildvreemde mensen te zitten. Verder vind ik het wel fijn als ik ergens naar kan kijken, uitzicht, kunst, opzoek naar afleiding. Of in ieder geval een interessant tijdschrift.
5.  Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?

Een wachtruimte bij een huisarts was op het noorden gelegen en er waren sombere donkere kleuren, de arts zei, de mensen die hier komen voelen zich al niet lekker, als ze hier naar binnen komen wordt het er niet beter op. Opdracht zonnig en fris!

 

 

6. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?

Het is belangrijk op dit moment dat het huis waarin je nu wacht, dat geldt voor heel veel mensen en mn. gezinnen met kinderen, dat je je allemaal op je gemak voelt. Het zal niet makkelijk zijn om opeens een lange periode thuis op een kluitje te zitten. Belangrijk is vooral houd het huis opgeruimd, want als het een rommeltje is wordt het nog drukker in huis. Laat de zon binnen, gooi de ramen open en zorg dat iedereen een comfortabel plekje heeft.

7. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?

Een hele grote verbouwing voor een inspirerende opdrachtgever.
8. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?

Musea hebben een online expositie het is leuk om zo nu en dan door een museum te lopen. Ik vind het leuk om op Funda maar woningen en Pinterest voor beelden te kijken.

 

 

nieuws  26-03-2020 

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Jennifer Foster

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat vrijdag 27 maart op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Jennifer Foster interieurarchitect van Studio JAAF.

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Een studio aan huis maakt deze oproep relatief eenvoudig. Veel afspraken gaan nu via video-conference. Locatiebezoek wordt nu veelal uitgesteld wanneer dit niet noodzakelijk is.

 

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?

Wachten is voor mij een gedwongen moment van rust. Hoe die rust ervaren wordt is afhankelijk van de context. Het wachten op een behandeling bij een tandarts is natuurlijk heel anders dan het wachten op een trein of het wachten totdat je de sleutels van je nieuwe huis krijgt.

Thuisblijven voelt voor mij niet als wachten, omdat ik niet gedwongen word tot rust. Mijn bewegingsvrijheid wordt beperkt, maar binnen die beperking heb ik nog genoeg ruimte om dingen te doen.

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?

Het thuisblijven zie ik als een perfect moment voor zaken die normaalgesproken makkelijk uitgesteld worden. PR, website update, vakliteratuur lezen, reflecteren over mijn doelen en nieuwe doelen stellen.

Ik mis de vrijheid om bij klanten af te spreken of vrienden ‘in real life’ te zien wel. En het voelt erg onnatuurlijk en onaardig om met een grote boog om mensen heen te moeten lopen.
4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?

Ik probeer het positief te benaderen en meer als ‘kans’ te zien. Nieuwe tools ontdekken, werkwijzen aanpassen voor het moment. Wie weet komt er een nieuwe werkwijze uit voort die beter werkt dan hoe het eerst gedaan werd.

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?

Wachten biedt ook kansen om mensen te verbinden. Vaak gebeurt wachten niet alleen. In mijn ontwerpen speelt verbinding tussen mensen en verbinding tussen mensen en de plek een grote rol. Een positieve benadering van ‘wachten’ is ‘verblijven’.  Door fijne plekken te creëren, wordt het wachten op die plekken niet meer een gedwongen situatie. Men wíl dan graag op die plek zijn.


6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?

Een plek die geassocieerd wordt met wachten, is de bushalte. De ontwerpers Mouna Andraos en Melissa Mongiat hebben fantastische muzikale schommels ontwikkeld die samen een symfonie spelen wanneer ze in beweging worden gebracht. Ik wacht op het moment dat dit toegepast gaat worden in bushokjes.

 

 

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?

De inrichting van het huis bepaalt het gebruik van de ruimte. Een interieur dat inspeelt op jouw gebruik, zorgt voor optimaal gebruik en kan zo rust geven. De onrust die soms met wachten gepaard gaat, kan daardoor worden verzacht. Ook werkt het bieden van afleiding. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van kunst of planten die verzorgd moeten worden.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?

Een van de projecten waarmee ik wil starten is onderzoek naar geluid in relatie tot ruimtelijke elementen in de openbare ruimte. Hopelijk kan dit eind van de lente of begin van de zomer starten.

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?

Life between buildings’ van Jan Gehl is een aanrader. Erg interessant om te lezen hoe een stad en de openbare ruimte ontworpen kan worden op het stimuleren van verbinding tussen mensen. Wanneer we weer met z’n allen buiten mogen zijn en interactie mogelijk is, levert het boek een nieuwe kijk naar openbare ruimte op.

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?

Lonneke Reijalt van Studio Morgen

nieuws   

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Edward van der Poll

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat vrijdag 27 maart op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Edward van der Poll interieurarchitect en partner D/DOCK.

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Ik probeer me daaraan te houden zoveel als mogelijk. Ik werk veelal thuis op dit moment. Iets wat wij als studio al enige tijd doen alleen in een mindere mate. Gezien de status van mijn projecten is dat nu eenvoudiger. Het materialiseren van een project kun je enkel doen als je deze tot je beschikking hebt en dat is op onze studio. Dat lukt dus niet thuis en dan zal ik toch naar de studio moeten.

 

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Deels. Je merkt dat interactie tussen collega’s toch fijner is als je ze live ziet. Dit is zeker niet voor de lange termijn voor mij mogelijk. Een a twee dagen per week is te doen.

 

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Dat komt voornamelijk omdat de thuis situatie zo is dat ook andere thuis zijn. Kinderen moeten les krijgen en zijn onrustig omdat ze ook niet veel mogen en kunnen.

Denk dat daar een groot verschil zit dan in een normale situatie als je alleen thuis werkt.

 

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Mijn privé situatie is anders dan menig andere collega. Dit omdat mijn vrouw thuis is. Haar werk ligt momenteel grotendeels stil en is lokatie afhankelijk. Zij kan thuis niet veel doen dus kan inspringen en mij grotendeels ontlasten van oa lesgeven.

 

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen? 
Wij ontwerpen veel commerciële projecten. Hier komt veelal wachten in voor. Deze proberen wij altijd zo divers mogelijk te ontwerpen omdat wachten voor iedereen anders is. We houden rekening met de doelgroep en de verwachte wachttijd.

 

6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Een goede wachtomgeving is een ruimte waar je je plek kan vinden die je op dat moment de juiste setting kan geven. Uiteraard zijn comfort, klimaat en licht een belangrijk ingrediënten.

 

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Dat denk ik wel. Goed meubilair, verlichting en de positie in het huis. Ook afleiding speelt hier een rol. Wil je die wel of niet bepaalt ook de positie van deze plek.

 

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Dat maakt mij niet uit. Elk project heeft zo zijn kenmerken die het weer inspirerend maken. Als het maatschappelijke problemen oplost is dat natuurlijk een mooi meegenomen.

 

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Idfa films online:  a lot of IDFA documentaries online.

 

nieuws   

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Manon Poliste

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat vrijdag a.s. op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Manon Poliste ontwerper bij Inbo.

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
De sociale radiussen heb ik geintroduceerd. Waarbij thuis, het wooncomplex en de buurt ieder zijn of haar eigen kenmerken hebben. Ontmoetingen met bekenden zijn nog steeds aan de orde, maar ontmoetingen met familie, vrienden en collega’s gaat vooral via de digitale media.

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Wachten is het nieuwe verblijven. Wachten klinkt negatief en maakt de dag ook lang. Daarom heb ik vooral het thuisverblijven als uitgangspunt. Hierbij probeer ik elke ochtend voor de werkdag begint toch alleen naar buiten te gaan om frisse lucht te halen dat zorgt voor een goede start.

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Positief dat de zon naar binnenschijnt op mijn werkplek met uitzicht naar buiten toe. Er is nog voldoende reuring met de bus en de mensen op straat. Als dit straks wegvalt weet ik niet of het nog zo fijn is om bij het raam te zitten.
Negatief dat het lijkt alsof je in een onrealistische film bent beland. Het ene moment kijkend naar buiten lijkt het alsof er niets aan de hand is, maar toch elk uur komt er weer een nieuwe update naar voren waarbij je schrikt.

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Je werkplek zo optimaal mogelijk houden. Contacten leggen met collega’s tijdens de werkdag anders wordt het wel heel eenzaam.
En groen natuurlijk!!

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?  
Wachten is het nieuwe ontmoeten. Bij een project voor een revalidatiecentrum maakte ik van de tijd die clienten intern zaten optisch kleiner door ze in de maatschappij te houden. Niet de nadruk op het revalideren, maar de nadruk op de persoon zelf door het revalidatietraject te verweven met activiteiten die normalerwijs binnen vier muren werden uitgevoerd. De ambulante clienten en familieleden, die dan ‘’wachtte’’ kondne gebruik maken van de faciliteiten. Hierdoor verkleinde ik de tijd en zorgde vor interactie waardoor de tijd werd vergeten.

6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
De openbare ruimte en pleinen vanuit de vorige eeuw. Waar iedereen buiten leeft en de sociale interactie groot is.

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Zorg voor voldoende daglicht.
Zorg voor zicht naar buiten.
Haal groen in huis.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
De nieuwe openbare ruimte, als we eindelijk weer samen naar buiten kunnen en mogen.

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Nee

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Ik ben benieuwd hoe architecten, stedenbouwkundige versus interieurarchitecten verschillend naar wachten kijken. Is er overlap of is er een groot verschil?

nieuws  25-03-2020 

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Marjolein van der Tol

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat a.s. vrijdag op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Marjolein van der Tol interieurarchitect bij Crielaers Company.

1.     De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?
Wij werken vanuit huis, bouwvergaderingen gaan gewoon door online, gelukkig  werken wij altijd al flexibel vanuit De Groene Afslag, geregeld bij klanten en ook vanuit huis. Het ontwerpen in stilte is juist heel fijn, zonder afleiding.

2.     Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Er zijn een aantal projecten on hold gezet door het Corona virus. Gelukkig  zijn er ook nog projecten waar wij momenteel aan door kunnen werken. We focussen ons even alleen op het werk waar wij nog wel invloed op hebben en wij hebben nu de ruimte om onze naasten te ondersteunen. Wij houden vertrouwen.

3.     Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Volgens mij is structuur in de dag erg belangrijk, niet  alleen focussen op het  nieuws en bezig zijn met de toekomst, maar nu is de tijd van het hier en nu. De stilte opzoeken, waardoor de creativiteit nog meer gaat stromen. Dan komen nieuwe inzichten vanzelf.

4.     Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Naast de dingen die moeten gebeuren zoals het begeleiden en ontwerpen van de lopende projecten en het lesgeven aan de kinderen is er ook ruimte om weer meer in contact te staan met de natuur, maar ook bezig te zijn met autonome vormgeving.

 

5.     Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?  
Wachten is een  plek om je eigen ruimte in te kunnen nemen, maar ook in contact te staan met andere. Je moet je er veilig voelen, dus rugdekking en overzicht helpen hierbij. Comfortabel zitten of lopen. Doorkijkjes voor interactie. Zo is het Pandhof in Utrecht een historische plek, waar je kan wandelen, zitten, kijken & terugtrekken. Elementen uit het Pandhof proberen wij dan te verwerken in een modern kantoorpand. Zoals in een gang bij de Gemeente Hollands Kroon.
Waarbij je met nissen in de muur doorkijkjes creëert, maar waar je ook even kan wachten…

 

 

6.     Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Ik vind het Pandhof in Utrecht een prettige wachtomgeving. Het merk Verpan heeft een mooi vormgegeven zitelement om te wachten. Een modulaire bank genaamd cloverleaf. Het is een eigentijds design, waarbij je individueel kan zitten, maar toch ook samenkomt.

7.     Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Ik denk dat het belangrijk is om jezelf en de mensen om je heen goed te blijven verzorgen, bij het verzorgen van jezelf helpt het om je huis te structureren en op te ruimen. Het is fijn om een plek te hebben waar je samenkomt en een plek waar  je je even kan terugtrekken. Het liefst plekken met voldoende daglicht, uitzicht op de natuur (elementen) en een goede akoestiek. Zo vind ik het kunstwerk van David Hockney erg sprekend voor deze periode van wachten. Do remember they can’t cancel the spring.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
We design spaces for being. Wij hopen dat na deze periode van bezinning er een opdrachtgever op ons pad komt die ons de vraag stelt om zijn of haar organistie te adviseren, waarbij wij een stressvrije omgeving mogen creeeren waarbij voeding, interactie, inspiratie, beweging en ontspanning belangrijke pijlers zullen zijn.

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
De IDFA heeft 200 prachtige documentaires online staan.

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Van de architect Peter Zumthor. Hij realiseert prachtige gebouwen met mooie natuurlijke materialen en oog voor detail.

nieuws   

‘Wachten’, WhatsApp gesprek met Elvis Kaltofen

Wat betekent wachten? En welke rol speelt interieur daarin? Over die vragen gaat het themanummer van ons vakblad NOOK, wat a.s. vrijdag op de mat van onze leden en abonnees ligt. De inhoud van dit blad hebben we maanden geleden al samengesteld. De ironie wil dat met alle Corona-maatregelen veel mensen thuis zitten te wachten. Waarop? En hoe lang? In een serie korte WhatsApp gesprekken bespreken we in 10 vragen wat het Corona-wachten voor interieurarchitecten betekent. Deze keer vertelt Elvis Kaltofen interieurontwerper bij Studio Kaltofen.

 

1. De regering roept ons op om zoveel mogelijk thuis te werken, zo min mogelijk contact met anderen te hebben en ontmoetingen te beperken. Wat doe jij?

Het is verstandig om zoveel mogelijk de adviezen van de overheid te volgen. Ik werk dus grotendeels thuis, alhoewel ik af en toe op en neer ga naar mijn werkatelier om wat materiaal en gereedschap te halen voor o.a. maquettebouw. Gelukkig hebben wij thuis een fijne ingerichte werkkamer waar ik verder kan bouwen aan mijn projecten.  De zakelijke contacten gaan, voor zover mogelijk, via videocall. Dat lukt aardig, maar vergt wel wat voorbereidingen. Zeker omdat je geen fysieke interactie meer hebt. Enkel visueel.

2. Ervaar je het zoveel mogelijk thuisblijven als wachten en waarom wel of niet?
Zoals de Van Dale aangeeft: “Wachten is blijven op een plaats tot iemand of iets komt.” Eigenlijk wacht ik nergens op, maar gebruik ik deze tijd en ruimte juist om te kijken waar ik op dit moment sta op professioneel vlak en welke mogelijkheden er zijn voor de toekomst. Als ondernemer en zelfstandig ontwerper is het altijd goed om hier tijd voor te nemen. Nu dus..

3. Welke ervaringen (zowel positief als negatief) heb je met dat je zoveel mogelijk moet thuisblijven?
Ik ervaar het thuisblijven niet als een verplichting. Thuisblijven is niet per definitie vervelend. Een belangrijk eigenschap van mij is geduld. Nu wordt dat geduld op de proef gesteld. Wanneer het moment van ongeduld en daarmee verveling bij mij bereikt is, wordt het pas interessant. Ik merk dat verveling dus een zinnig instrument kan zijn om eens los te komen van mijn dagelijkse routine. Het helpt me om mijn blik op het grotere plaatje te richten.

4. Hoe ga je om met die ervaringen? Wat voor oplossingen heb je bedacht?
Momenteel ben ik bezig met het verder professionaliseren van mijn ontwerpbureau. Ik duik mijn werkkamer in, hang een groot vel papier aan de muur en zet een dikke horizontale streep midden op het vel. Boven de lijn komen mijn ambities, en eronder de behaalde mijlpalen. Het begint dus met een hele hoop post-its aan de bovenkant van het papier. Gedurende het jaar verplaats ik de post-its naar beneden: weer een mijlpaal gehaald! Zo houd ik overzicht en blijf ik mezelf uitdagen, juist ook in deze tijd.

5. Welke rol speelt wachten in jouw ontwerpen?
Eén van mijn doelstellingen is om me verder te verdiepen in musea en tentoonstellingen. Wachten is hier een belangrijk thema. Museumbezoekers zullen in én tussen verschillende tentoonstellingen ook intermezzo’s ervaren. Net zoals een boek opgedeeld is in hoofdstukken en alinea’s, zit er in een museuminrichting ook een soort opbouw. Bij het ontwerpen van het ruimtelijke verhaal is het dus heel belangrijk om ook de ‘tussentijd’ mee te nemen. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan in een meubelontwerp voor het museum Markiezenhof in Bergen op Zoom, waarbij mensen de tijd krijgen om hun bezoek te vertragen en zo meer ruimte te krijgen om na te denken over wat ze hebben gezien.

 


6. Wat vind jij een goed voorbeeld voor een prettige wachtomgeving?
Afgelopen jaar heb ik een reis gemaakt naar de Outer Hebrides in Schotland, vanwege een lichtinstallatie die daar maar 2 keer per dag zichtbaar was (afhankelijk van het tij). Om 2:30 ’s-nachts konden we de installatie het beste zien. We moesten dus wachten. De ruige Schotse omgeving, de harde wind, maar ook de vriendelijke mensen in het dorpje maakten dat het wachten onderdeel werd van de ervaring. Het stimuleerde mijn verbeeldingskracht, zoals wel vaker bij het wachten op iets bijzonders. Dat maakt het wachten eigenlijk heel leuk, een beetje zoals de voorpret van een vakantie.

7. Kan de inrichting van het huis het wachten voor mensen veraangenamen? Heb je een tip?
Een typisch moment waarop we wachten is het bereiden van eten. Zeker als er vrienden zijn, moet die tijd vaak overbrugd worden. Genoeg ruimte in je keuken zorgt er voor dat je gasten (of familieleden) met jou samen kunnen zijn terwijl jij nog de laatste voorbereidingen treft.

8. En als het wachten klaar is, aan welk inspirerend project wil jij dan graag gaan werken?
Als ik écht mag dromen, zou ik wel eens een interieur willen ontwerpen voor een bijzonder museum in het buitenland, bijvoorbeeld voor het Victoria & Albert museum in Londen. Al zal ik daar waarschijnlijk nog wel even op moeten ‘wachten’..

9. Heb je nog lees- of kijktips voor je mede interieurarchitecten om het thuisblijven te verzachten?
Op Netflix is er een serie genaamd: Abstract, the Art of Design. In elke aflevering werp je een blik achter de schermen van een ontwerper en maker uit het creatieve domein. Ontzettend interessant, juist omdat het zo multidisciplinair is. Het verbreedt mijn horizon enorm. Van lichtkunst tot grafisch of architectuur: het komt allemaal voorbij. Echt een aanrader!

10) Van welke interieurarchitect zou je ook graag de antwoorden op deze 10 vragen lezen?
Ik werk af en toe samen met ruimtelijk ontwerper Jennifer Foster van Studio JAAF. Ik bewonder haar visie op het sociaal-ruimtelijk aspect van interieurarchitectuur. Sterker nog, wij hebben in het verleden wel eens over het thema “wachten” nagedacht: kunnen we door ruimtelijk ontwerp onze haastige samenleving af en toe wat pauze bieden? Grappig genoeg heeft de actualiteit ons ingehaald en worden we nu allemaal tot die pauze gedwongen. Dus wie weet geeft dat ons nieuwe inspiratie om dat project weer eens op te pakken.

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid