login leden
nieuws  09-11-2021 

Oneindige fantasie

Gameontwerpers die interactieve ruimtes bouwen kunnen leren van architectuur in de echte wereld omdat een interieurarchitect weet dat het centrale werk in feite communicatie is met de mensen die de ruimte bewonen. De ruimte spreekt tot iemand en maakt bedoeling ervan duidelijk door sfeer en routing. Dat geldt ook voor game design; het is communicatie met de speler. Games hebben weliswaar toegang tot andere methodes van communicatie met de speler, die niet eigen zijn aan een fysieke ruimte. Maar ze proberen diezelfde dingen te bereiken door de gebruiker door een ruimte te leiden en hem te helpen die volledig te begrijpen. Interieurarchitecten kunnen weer inspiratie halen uit hoe gameontwerpers fysieke architectuur interpreteren in een virtuele ruimte en die bevindingen terugbrengen naar de fysieke ruimte.

 

Wat maakt het opwindend om digitale ruimtes voor videogames te ontwerpen? Is de enige beperking je fantasie? Vragen die wij stelden aan vier ontwerpers van videogames die bejubeld worden om de interieurarchitectuur. Lees hier ons boeiende interview uit onze NOOK #3 2021 – thema digitaal – met vier gamedesigners die bejubeld worden om de interieurarchitectuur. Een interessant tweerichtinggesprek.

 

 

 

 

Bestel nu NOOK met het thema digitaal hier voor nog meer inspiratie

 

 

 

 

nieuws  08-11-2021 

Cocktailgids hybride ondernemen

 

Cultuur+Ondernemen en Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (Platform ACCT) hebben samen het traject ‘Hybride ondernemen: ingrediënten voor jouw digitale toekomst’ ontwikkeld. Dit traject liep van juni tot oktober 2021. In de gesprekkenreeks gingen bni-leden Darlaine Heitinga en Frans Pijpers samen met andere makers uit de creatieve sector; leden van Dupho en BNO in gesprek over digitale verdienmodellen en hybride ondernemerschap. Er is na de slotsessie een cocktailgids ontwikkeld als geheugensteuntje voor mogelijk door te voeren ontwikkelingen. Wellicht biedt deze gids ook haakjes en inspiratie voor jou? #sharingiscaring is ons motto: lees ‘m onderstaand.

 

NB) een lidmaatschap van een beroepsvereniging kan een een mooie toevoeging zijn aan deze cocktail! Informeer naar de mogelijkheden.

 

Lees de pdf hier:

 

211103 Cocktailgids Hybride ondernemen – Cornelis Serveert – def

nieuws  07-11-2021 

Ontwerp café, restaurant Boijmans

 

Boven op de spiegelende kom op de 6e etage van het net geopende Depot bevindt zich een publiek toegankelijke daktuin en terras. Midden in dit ‘groene bos’ staat een glazen kruisvormig paviljoen, met daarin een café-restaurant en evenementenruimte. Voor beide ruimtes heeft bni-lid Concrete het interieur bedacht.

 

Deze ontwerpopdracht bleek een leuke uitdaging: het cafe-restaurant met zitplaatsen voor maximaal 140 personen moest een volledig flexibel interieur krijgen, zodat er ook presentaties, lezingen en exposities kunnen plaatsvinden, als aanvulling op de tegenoverliggende aanwezige event space. De oplossing past goed bij het vooruitstrevende en onconventionele karakter van het museum. De geijkte losse tafels, die normaliter vanuit het oogpunt van flexibiliteit zouden moeten worden weggesleept en opgeslagen, hebben in het Depot plaatsgemaakt voor tien lange permanente tafels. Deze tafels, helemaal uit hout gemaakt, hebben een bijzondere eigenschap want ze zijn namelijk omhoog te klappen. Wanneer opgeklapt sluiten de tafelbladen als verticale wanddelen perfect aan op de eveneens uit hout gemaakte vloer- en plafondstroken. En zo ontstaat er een lege, flexibel te gebruiken zaal met vijf achter elkaar geplaatste frames, die het uitzicht op de daktuin en de stad Rotterdam als een waar kunstwerk omlijsten.

 

Aan de ene zijde van de flexibele ruimte bevindt zich de open ‘show’-keuken en aan de andere kant de bar. Bij de keuken is de voorzijde uit wit terrazzo gemaakt, bij de tegenoverliggende bar juist uit zwart terrazzo. De twee zijn op deze manier evenwichtig in balans. Aansluitend op de beroemde grafische huisstijl van het museum, hebben beiden een zwart-wit gestreepte betegelde achterwand. De houten volumes, waarin de keuken en bar zijn ondergebracht, hebben op de hoek de woorden ‘café’ en ‘restaurant’ geschreven staan, in roze neonletters. Achter de bar bevindt zich de toegang tot de daktuin en het terras.

 

Tegenover het café-restaurant, aan de overzijde van het atrium, bevindt zich de permanente evenementenruimte van het Depot gebouw. Ook deze moest volledig flexibel en afsluitbaar zijn; grote houten taatsdeuren fungeren als dynamische wand. Wanneer de deuren open staan sluiten ze aan op de houten vloerstroken en lichtrails in het spiegelplafond.

 

In het midden van de rij met taatsdeuren staat een vrijstaand volume, volledig omkleed met geparelstraalde rvs panelen. D.m.v. vouwdeuren kunnen bij een evenement de pantry-bar en garderobe tevoorschijn worden gehaald. Deze heeft het kenmerkende zwart-witte strepenpatroon als achterwand. De verrijdbare bardelen en dj-tafel, met een strepenpatroon van houten latten in verschillende richtingen, zijn in iedere gewenste opstelling te plaatsen. Kijk hier hoe dit werkt:

 

 

video

 

 

nieuws   

imm cologne: inspiratie, innovatie, interieur

 

Spannende ideeën, inspiratie en innovatie uit eerste hand. In januari 2022 opent imm cologne het eerste grote ‘post-pandemie’ live-event van de interieurarchitectuur. Hier gaan we eindelijk weer eens de merken en makers live beleven, de community ontmoeten en de trends en thema’s van de toekomst ontdekken.

 

De imm cologne is niet alleen de allereerste interieurbeurs van 2022, het is ook de eerste keuze voor internationale exposanten en professionele bezoekers uit de hele wereld. Deze interieurbeurs toont inspirerende interieurideeën voor trendsetters en geeft markten nieuwe impulsen. In Keulen krijg je de kans om nieuwe meubelen en visies van dichtbij te zien en face-to-face mensen uit de sector te ontmoeten.

 

Time for Exchange

Het motto Time for Exchange (Tijd voor uitwisseling) brengt de twee belangrijkste facetten van de beurs samen: hoog tijd om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten en van gedachten te wisselen en tegelijk iets nieuws doen, waar imm cologne trouwens garant voor staat. Hieruit ontstond een format die een combinatie is van een klassieke beurs met digitale ideeën, versmolten tot een bijzonder concept.

kick-off van het jaar met  live-event.

 

Het hart van de beurs blijft het live-event voor de kick-off van het jaar. Met eigen ogen nieuwe ideeën zien, materialen en stoffen bekijken, innovaties beleven en alle oude bekenden en nieuwe mensen live ontmoeten… Ook de komende jaren blijft dit heel belangrijk. Daarvoor is Keulen ook in 2022 de perfecte locatie: we verwachten 600 standhouders waarvan 74 % uit het buitenland. imm cologne wordt na de heropstart de grootste interieurbeurs in Europa.

 

In 2022 wordt het succesvolle concept Smart Village verdergezet. Connect, het nieuwe zwaartepunt van de beurs, biedt een globaal overzicht op het gebied van digitale transformatie in de meubel- en inrichtingsindustrie en verbindt innovatieve standhouders met relevante cross-overs aan de hand van coöperatieve showcases en interactieve workshops.

 

Meer dan de beurs alleen

Het tweede onderdeel van imm cologne heeft de naam “imm cologne 365” gekregen. Dit betekent dat de beurs ook via internet kan worden bezocht. De combinatie van het zakelijk netwerk ambista en het content platform “the magazine by imm cologne” biedt de sector interieurontwerp het hele jaar door zakelijke mogelijkheden, netwerken en de uitwisseling van inspiratie die nog verder gaan dan de beurs zelf.

 

Informatie over en tickets voor imm cologne 2022 op imm-cologne.de.

 

 

online magazine

 

In het online magazine van de imm cologne ontdekt u de trends van de meubelbranche – van vandaag en morgen – in vier spannende vakgebieden.

 

Bestel nu jouw ticket via de banner link op onze homepage!

nieuws  16-10-2021 

De nieuwe NOOK is uit!

 

Ruimte zonder grenzen

 

Vandaag komt onze vernieuwde NOOK uit. We onderzoeken in dit nummer de ongekende grenzeloze mogelijkheden en interessante uitdagingen voor interieurarchitecten in digital space.

 

Zo spraken we met ontwerpers van videogames die bejubeld worden om de interieurarchitectuur. Ook onderzochten we waarom er grof geld wordt betaald voor het digitaal eigendom van (onbewoonbare) NFT-huizen. Patrik Schumacher, prinicipal van Zaha Hadid Architects, legt uit hoe parametrische ontwerpsystemen en scripting technieken een heel nieuw universum van creatieve ontwerpmogelijkheden openen.

 

NOOK ligt vandaag op de mat bij leden en abonnees. Laat je ook inspireren door deze NOOK met het thema: digitaal en bestel ‘m nu snel hier.

 

nieuws  11-10-2021 

Titel voor Nieky Verhoeven

 

 

Nadat ik 2014 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Interior design en styling, wist ik meteen dat ik me verder wilde specialiseren in het vak interieurarchitectuur en ben ik de master interieurarchitectuur aan de HKU begonnen. Deze master heb ik in 2017 succesvol afgerond.

 

Na het behalen van mijn master heb ik eerst een paar jaar werkervaring opgedaan bij de Bijenkorf als store designer en bij Thomas Architecten. Na ongeveer 3 jaar ben ik gestart met de BEP. Ik heb nooit getwijfeld om dit traject te volgen, omdat ik graag mijn formele titel wilde behalen en ik overtuigd ben dat dit soort trajecten een meerwaarde leveren aan je persoonlijke ontwikkeling.

 

Tijdens mijn BEP traject was ik werkzaam bij Thomas Architecten. Thomas Architecten is een snel groeiend bedrijf en door de interne openheid binnen het bedrijf zorgt het ervoor dat je als medewerker veel meekrijgt van de werkzaamheden. Daarnaast kreeg ik ook de ruimte die ik nodig had mijn BEP traject.

 

In het begin van mijn beroepservaringsperiode had ik moeite met de eindtermen in mijn logboek. Ik merkte al snel dat ik de eindtermen aan het afvinken was en dat het traject meer begon te voelen als een moetje. Samen met mijn mentor (Ike Graven) die overigens niet werkzaam was bij Thomas Architecten, wees me erop om het traject anders te benaderen en de eindtermen meer te gaan zien als leidraad. Door deze aanpak zag ik steeds meer in dat het BEP-traject een mooie reflectie is op je werk. Door de BEP werd ik steeds bewuster van mijn werkzaamheden en waar ik de toekomst naar toe wil. De BEP heeft me meer inzicht gegeven in mijn kwaliteiten en valkuilen.

 

Ik ben trots dat ik de BEP heb afgerond en door de werkervaring aan de voorzijde heb ik het traject binnen een jaar afgerond. Ik ben dankbaar en blij dat ik het traject heb gevolgd en heb veel steun en inzichten gekregen van mijn mentor. Door de BEP ben ik gegroeid op zowel persoonlijk als werkgebied.

nieuws   

Aectual Screen Design Competition

 

Aectual 2021 Screen Design Competition

 

Design-to-print platform Aectual invites designers and students to design a unique room divider. Entries will be assessed by an internationally acclaimed jury comprising of none other than British designer Tom Dixon; Co-Founder of Thonik, Nikki Gonnissen; Editor-in-Chief of Elle Decoration NL, Evelien Reich; Director of Zaha Hadid Architects, Michele Pasca di Magliano; and Co-Founder House of DUS / Aectual, Martine de Wit. The winning design will be manufactured and revealed at a festive closing ceremony during Dutch Design Week 2021 on Sunday, October 24.

 

More info here

 

Aectual 2021 Screen Design Competition

 

Design-to-print platform Aectual nodigt ontwerpers en studenten uit om een unieke room divider te ontwerpen. Alle inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury bestaande uit niemand minder dan ontwerper Tom Dixon, Nikki Gonnissen (co-founder Thonik), Evelien Reich (hoofdredacteur Elle Decoration NL), Michele Pasca di Magliano (Director Zaha Hadid Architects) en Martine de Wit (Co-Founder House of DUS / Aectual). Het winnende ontwerp wordt gepresenteerd tijdens een feestelijke ceremony op Dutch Design Week op zondag 24 oktober, en zal worden geproduceerd.

 

Meer informatie hier

nieuws   

Update Stimuleringsfonds

We hebben met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de per oktober openstaande regelingen en programma’s door die voor onze discipline interessant zijn doorgenomen. Onderstaand een overzicht. Meld je aan voor het online spreekuur! Of neem contact op met het fonds voor al jouw vragen!

 

Openstaande relevante regelingen zijn de Regeling Experiment voor kleinschalige, experimentgedreven onderzoeksprojecten op het gebied van vormgeving, architectuur, digital cultuur en alle mogelijke cross-overs. En de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken voor projecten die inhoudelijk bijdragen aan het ontwikkelen, profileren en versterken van de internationale positie van de hedendaagse Nederlandse creatieve industrie en richt zich op nieuwe vormen van internationaal samenwerken.

 

Daarnaast heeft het Stimuleringsfonds een aantal openstaande oproepen:

 

 

Open Call Innovatielabs

 

Heb jij ideeën die een impuls geven aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector? Namens alle rijkscultuurfondsen nodigen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL makers en instellingen uit om toepasbare kennis en werkvormen te ontwikkelen die ten goede komen aan de wendbaarheid en weerbaarheid van de gehele sector. Van het herontwerpen van fysieke ruimtes tot alternatieve publieksactiviteiten en van nieuwe verdienmodellen tot hybride presentatievormen: de open call is gericht op nieuwe samenwerkingsprojecten maar ook bestaande initiatieven, die het verschil maken als ze verder worden ontwikkeld, getest of opgeschaald. Lees hier meer over de Open Call Innovatielabs.

 

Get a Grant Event

 

Wanneer kan je een bijdrage aanvragen, hoe gaat dit in z’n werk en waar moet je op letten? Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds organiseren opnieuw gezamenlijk een online voorlichtingsbijeenkomst over bijdragemogelijkheden voor beginnende ontwerpers en kunstenaars. Meld je hier aan en neem 26 oktober 2021 van 15.00 tot 16.00 uur deel aan het online vraaggesprek.

 

 

Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp en Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp

In maart van dit jaar is een tijdelijke impulsregeling (VRO: Voucherregeling Ruimte Ontwerp) en een vierjarig subsidieprogramma (ARO: Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp) gelanceerd om ontwerppraktijken in het ruimtelijk domein te versterken. Ontwerpers kunnen hier samen met semipublieke organisaties een subsidie aanvragen voor hun project. De VRO is er voor kortlopende projecten met een looptijd van 1 tot 3 maanden, terwijl de ARO inzet op grote projecten met een looptijd van circa 2,5 jaar.

Je leest er hier meer over en in dit interview krijg je een beter beeld van de aanleiding en het doel.

 

Openstaande oproepen VRO:

 

Vitale steden en dorpen (1 augustus t/m 30 oktober)
Duurzame economie en ruimte (1 oktober t/m 30 november)
Ruimte voor klimaat en energie (1 oktober t/m 30 november)
Toekomstbestendig landelijk gebied (1 oktober t/m 30 november)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws  06-10-2021 

Ontwikkel jouw kerncompetenties

De trainingen uit de serie Kerncompetenties, ontwikkeld door BNO met ontwerpers, belichten de sociale en de commerciële aspect van het werk. Je volgt deze als serie of los.

 

De training  positioneren & acquireren is vrijdag a.s. Hierna volgen: Relatie met klant (15/10), Onderhandelen (12/11) , Stijlen van communiceren (26/11), Presenteren en discussiëren (10/12), Leiding geven aan creatieven (21/1/22), Project en Zelf management (4/2/22) en ). Kijk op de site onder agenda voor meer info en registratie.

 

Mogelijk kun je via Werktuig PPO-website  co-financiering voor jouw ontwikkelplan aanvragen.

 

BNO en bni delen dit aanbod en leden van deze verenigingen zijn dan ook voor hetzelfde tarief welkom op de trainingen.

 

nieuws  02-10-2021 

Sub terra @Arcam is geopend

Subterra; een tentoonstelling over de on(der)benutte kansen van leven onder Amsterdam is 1 oktober geopend. Met de tentoonstelling Subterra worden de kansen van ondergronds bouwen en leven in Amsterdam onderzocht. Sub terra verdiept je kennis van het gebruik van de ondergrond door de eeuwen heen en van toekomstvisies op woningtekort, biodiversiteit en het klimaat.

 

Sub terra is tot en met 4 februari 2022 gratis te bezoeken bij Arcam in Amsterdam. Prins Hendrikkade 600. 1011 VX Amsterdam

 

Woning Reinwaterkelder

Studio Groen + Schild

Overijssel, Colmschate, 2021

Beeld: Mike Bink

 

De uitdagingen voor interieurarchitectuur zijn enorm. bni heeft als partner bijgedragen aan deze tentoonstelling en organiseerde een speciaal openingsmoment op 7 oktober.

 

 

 

Door het ontbreken van het exterieur verschuift de focus van het hele ontwerp naar het interieurontwerp

We brengen steeds meer tijd door onder de grond. Na infrastructuur zoals tunnels, parkeergarages en openbaar vervoer zijn het juist culturele voorzieningen, zoals musea, die ondergronds gaan. Zo wordt het ondergronds steeds drukker en worden de belangen steeds groter. Subterra laat zien hoe door de eeuwen heen onze ondergrond is gebruikt. Hoe leven en recreëren zonder (direct) daglicht eruit kan zien in de toekomst. We gaan in op vragen zoals: van wie is de grond? Hoe houden we beter rekening met de natuur? Kunnen we in Amsterdam subterraan groenten verbouwen? Of wat zijn andere functies voor de ongebruikte ruimten onder de stad? En zijn architecten nog wel nodig als we geen gevels meer nodig hebben? Tal van (inter)nationale voorbeelden bieden inspiratie voor de bewoners, ontwerpers en beleidsmakers. Onder het maaiveld liggen immers niet alleen oplossingen voor de compacte stad of het woningtekort, maar ook voor de bescherming van biodiversiteit en tegen klimaatstress.

 

De Nieuwe Ondergrondse Habitat & uitdagingen voor interieurarchitectuur

 

Sub-terra architectuur biedt heel veel kansen en uitdagingen voor het ontwerpen van goede bruikbare nieuwe ondergrondse binnenruimten. Door het ontbreken van het exterieur verschuift de focus van het hele ontwerp dan ook naar het interieurontwerp. De belangrijkste factor bij het ontwerpen van ondergrondse ruimte is hoe om te gaan met het ontbreken van daglicht en daarbij juist in te zetten op de versterking van prikkels op andere receptoren en daarmee de ruimtelijke beleving uit te vergroten. Kunstlicht, tactiliteit, akoestiek, geur en virtuele digitale technieken vormen hier een belangrijke schakel in.

 

Partners Sub terra:

 

 

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid