Op donderdag 3 juli 2025 vindt de Dag van de Ontwerpkracht in Postillion Convention Centre in Den Haag plaats. De vakverenigingen die samenwerken in Platform Ontwerp NL waaronder BNI organiseren deze dag gezamenlijk. Het thema van 2025 is ‘Verbonden en verweven’. Dit thema gaat over de complexiteit van ruimtelijke vraagstukken en oplossingen, over het feit dat systemen en netwerken met elkaar verbonden zijn; over denken door de schalen heen; over sociale verbondenheid van mensen met hun omgeving, maar ook verbondenheid met de politiek en de economie. We nodigen je van harte uit om op de Dag van de Ontwerpkracht samen met ons te verkennen wat de rol van ontwerp is in het leggen van verbindingen tussen mensen, systemen en ruimtelijke vraagstukken.
De dag start met de Vitruviuslezing en daarna zijn er 16 masterclasses en excursies. BNI organiseert in de ochtend: Fluïde grenzen. Op zoek naar de gelukkige bewoner en in de middag Het interieur als sociale verbinder.
Het interieur als sociale verbinder
14.00-15.30 uur
In deze sessie onderzoeken we hoe interieurarchitectuur kan bijdragen aan sociale verbinding en het terugdringen van eenzaamheid. We bespreken inspirerende woonconcepten en gaan in op vragen als: welke ontwerpprincipes zijn niet alleen esthetisch, maar ook sociaal verbindend? Hoe versterken zichtlijnen, gedeelde ruimtes en slimme plattegronden het gemeenschapsgevoel? En hoe zorgen we dat collectieve ruimtes écht worden benut? Een inspirerende sessie met drie presentatierondes, Hedwig van der Linden als moderator en ruimte voor vragen. Speciaal voor ontwerpers, beleidsmakers en initiatiefnemers die willen bijdragen aan nieuwe woonvormen waarin interieurarchitectuur een sleutelrol speelt in sociale verbinding.
Hoe bouw je sociale verbinding? Lessen uit De Warren
Hanna Rudner, ontwerper, fotograaf en community organiser, is bewoner van De Warren: een wooncoöperatie op IJburg, Amsterdam, door bewoners zelf ontwikkeld, met sociale verbinding als kernwaarde. In deze masterclass duiken we in de ontwerpkeuzes: gedeelde woonkeukens als sociale harten, flexibele gemeenschappelijke ruimtes, de rol van daglicht en een geleidelijke overgang van privé naar collectief en publiek. Ook bespreken we hoe typologische diversiteit ruimte biedt aan uiteenlopende woonbehoeften. Maar minstens zo belangrijk is de sociale architectuur: bewoners organiseren zichzelf om het gebouw te onderhouden én een levendig programma op te zetten voor zichzelf én de buurt. Via cirkels, centrale communicatiekanalen, holacratische besluitvorming en conflictbemiddeling bouwen ze aan een gemeenschap die niet alleen ontstaat, maar zichzelf blijvend vernieuwt. Hanna laat zien hoe fysieke en sociale architectuur elkaar versterken. (beeld: De Warren)
Social by design
Hoe kan een ontwerp bijdragen aan het versterken van communities? Wat betekent ruimte voor het leven voor bewoners? Door onderzoek te doen onder de doelgroep begrijpen we wat hun wensen en behoeften zijn, en kunnen we vervolgens betere ontwerpen maken. En dat gaat verder dan het ontwerp van een individuele woning. Wij onderscheiden vier ruimtelijke ontwerpopgaven in de projecten die we doen: van woningplattegrond, naar gebouw, naar de overgangszone die het gebouw verbindt met het publieke domein. Juist het verbinden van deze ontwerpopgaven draagt bij aan het versterken van sociale netwerken. In onze presentatie laten we aan de hand van verschillende projecten zien hoe we ruimtes én mensen met elkaar verbinden. (beeld: Heren 5 Architecten)
Studio Typisch Wonen
Drie studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst presenteren het eindresultaat van Studio Typisch Wonen – een semester vol onderzoek, experiment en ontwerp, gericht op toekomstbestendige vormen van samenleven. In Studio Typisch Wonen onderzoeken studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst onder leiding van Robert-Jan de Kort, Andrea Prins en Max Hart Nibbrig hoe woningen kunnen meebewegen met de veranderende samenstelling van huishoudens. Ze ontwerpen nieuwe woningtypes die beter aansluiten op de realiteit van vandaag én morgen: alleenstaanden, samengestelde gezinnen, woongroepen, etc. Flexibiliteit in ruimtegebruik en de beleving van het interieur staan daarbij centraal. Woningen passen zich aan behoeftes aan, niet andersom. Studio Typisch Wonen draait dus om empowerment, op individueel én maatschappelijk niveau, in tijden van ontbrekende visie en beleid op betaalbare woningbouw. Doel is sociaal duurzame volkshuisvesting, met de mens in het middelpunt. (beeld: RAVB)
Bio’s sprekers
Hanna Rudner – zelfstandig designer en researcher
Hanna werkt multidisciplinair aan bewonersinitiatieven zoals Buurthuis de Bol, De Warren en Het Krakeel, en is laureaat van de Talentontwikkeling 2025 van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Marilu de Bies – architect Heren 5 Architecten
Marilu over wat haar gelukkig maakt als architect: “Het maakt mij blij wanneer ik zie dat bewoners gelukkig zijn in de gebouwen die ik heb ontworpen. Wanneer ik op bezoek ga dan zie ik hoe mijn ideeën tot leven zijn gekomen. Ik vind het zeker belangrijk om iets moois te ontwerpen, maar het moet ook werken. In architectuur komen deze twee aspecten heel goed samen.” Marilu is een betrokken project architect met ruim 10 jaar ervaring in ons bureau.
Jeroen Atteveld – Arcihtect/owner Heren 5 Architecten
Jeroen is een gepassioneerd architect die ontwerpt op basis van gedegen onderzoek en een goed verhaal. Samen met bewoners, omwonenden, gemeente en opdrachtgever creëert hij breed gedragen en locatiegebonden leefomgevingen. Hij onderzoekt met zijn bureau de woonwensen van diverse doelgroepen, zoals stadsgezinnen en stadsveteranen. Met zijn expertise en liefde voor het vak wil Jeroen bijdragen aan een betere wereld
RAVB: namen studenten volgen uiterlijk maandag 16 juni – na een selectie op 13 juni.
Details Oproep
Platform Ontwerp NL roept alle ontwerpbureaus aangesloten bij een van de platformpartners op om hun best practices, ontwerpverkenningen die richting- en doorslaggevend waren, waar nieuwe denkrichtingen zijn bepaald, in te zenden voor 20 juni 2025.
Heb je vragen voordat je een project wil indienen? Stuur een mail naar: Jutta Hinterleitner (PONL) en Dorien de Voogt (Federatie Ruimtelijke Kwaliteit) jutta.hintereitner@platformontwerp.nl, ddv@ruimtelijkekwaliteit.nl
Vanuit BNI is bestuurslid Elise Zoetmulder betrokken bij dit project. Te bereiken via: info@bni.nl (vermeld: Ontwerpen aan toekomst)
“De toekomst is wat we er in het heden van maken. Veel daarvan wordt nu bepaald. We moeten inzien waar de mogelijkheden liggen
en wat onze rol daarin kan zijn. Er is niets belangrijkers in deze tijd.” – Rebecca Solnit
Het is duidelijk dat de verschillende grote opgaven waar Nederland voor staat – denk aan de transitie naar duurzame energie, de woningbouwopgave, de mobiliteitsopgave maar ook de groeiende sociale ongelijkheid – niet los van elkaar kunnen worden gezien. Integrale planvorming is een complexe uitdaging, waarbij het kan helpen om ontwerp in te zetten om te onderzoeken wat de kansen en mogelijkheden daarvoor zijn. In de periode 2015-2025 heeft ontwerpend onderzoek dan ook niet voor niets een vlucht genomen. Spraakmakende onderzoeken en ontwerpen staan aan de basis van de dialoog over de fysieke leefomgeving. Maar ook minder spraakmakende ontwerpend onderzoeken bevatten kennis, inzichten en sleutels voor oplossingen. Welk beeld schetsen de ontwerpend onderzoeken van Nederland en welke conclusies kunnen we trekken als we deze onderzoeken in samenhang analyseren? Dit jaar verwachten we de nieuwe Nota Ruimte, hoe archiveren en ontsluiten we het ontwerpend onderzoek van het laatste decennium zodat we hiervan kunnen leren? Met Ontwerpen aan onze toekomst – Leren van het veld (2015-2025) stelt Platform Ontwerp NL met haar partners een retrospectief samen van betekenisvol ontwerpend onderzoek uit deze periode. Met nieuwe analyses, lessen en conclusies. Het ambieert een beeldbepalend naslagwerk te worden voor ontwerpers en opdrachtgevers van vandaag en morgen.
Doel
Platform Ontwerp NL heeft zich ten doel gesteld de meerwaarde van ontwerpkracht in de integrale planvorming te verkennen. Dit doel sluit nauw aan bij de ambities en doelstellingen van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp (ARO) 2025, met name bij actielijn 4, Bundelen, duiden, delen &doen. In een samenwerking met ARO / het ministerie van VRO, en ondersteund vanuit een subsidie, verzamelt Platform Ontwerp NL tussen mei en december 2025 kennis over ontwerpend onderzoek. Het doel is om deze kennis op zo’n manier te delen, dat de resultaten, methoden en werkwijzen hanteerbaar en inzetbaar zijn voor de partijen in de Nederlandse ruimtelijke ordening. Naast PONL zal ook het ministerie van VRO zelf in een parallelle werklijn ontwerpend onderzoek uit de laatste jaren analyseren.
Oproep
Platform Ontwerp NL roept alle ontwerpbureaus aangesloten bij een van de platformpartners (NVTL BNSP BNA BNI Federatie Ruimtelijke Kwaliteit NL Ingenieurs en Vereniging Deltametropool) op om hun best practices, ontwerpverkenningen die richting- en doorslaggevend waren, waar nieuwe denkrichtingen zijn bepaald, in te zenden. Voor deelname vul je het bij deze oproep horende canvas in. De verzameling ingekomen canvassen, vormen samen een eerste werkboek, dat op deze website gepubliceerd zal worden en een mooi overzicht geeft van de body of work van de afgelopen 10 jaar. In de zomer en najaar van 2025 wordt er – na selectie van 50 voorbeeldprojecten – samen met de inzenders gewerkt aan conclusies over de gebruikte methoden, vormen van samenwerking, inbedding en doorwerking. Deze lessen worden gebundeld en gepubliceerd, en vormen een actueel en bruikbaar naslagwerk over ontwerpen aan de grote uitdagingen van Nederland: een publicatie die zowel opdrachtgevers als ontwerpers helpt om ontwerp op de juiste manier in te zetten. Heb je projecten die niet mogen ontbreken? Lees hier hoe je ze op een overzichtelijke manier kunt insturen!
Inzenden door middel van een canvas
Voor deelname aan Ontwerpen aan onze toekomst–Leren van het veld vul je het ‘projectcanvas’ in. Dit projectcanvas geeft op beknopte wijze inzicht in de aspecten van het project die voor de uitvoering en doorwerking van belang zijn geweest. Het canvas is een tool die helpt de meest belangrijke gegevens rondom het project inzichtelijk te maken en te formuleren. Graag ontvangen we het ingevulde canvas + een project-visual uiterlijk vrijdag 20 juni 2025 om 18:00 via info@platformontwerp.nl.
Welke projecten kunnen worden ingezonden en wie kan er inzenden?
– Alle projecten die vanuit het ‘veld’ uitgevoerd tussen 2015 en 2025. Projecten gefinancierd door de open oproepen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en in opdracht van het ministerie van VRO zijn uitgesloten, want vallen onder de andere werklijn (zie tekst hierboven).
-Ontwerpbureaus, gemeenten, provincies, ontwikkelende partijen kunnen inzenden
Bekijk en download de handleiding/toelichting voor het invullen van het canvas.
Download hier het projectcanvas.
50 voorbeeldprojecten
Een selectiecommissie bestaand uit zeven experts vanuit de partnerorganisaties van Platform Ontwerp NL selecteert uit alle ingekomen inzendingen 50 projecten voor nadere analyse. De projecten worden geselecteerd op o.a. thema, schaalniveau, planhorizon, gebruikte methode en vormen samen een zo breed mogelijke waaier aan projecten.
Vervolgens wordt er door het onderzoeksteam van PONL met de inzenders van de geselecteerde projecten een afspraak gepland voor een diepte-interview en leveren de eigenaren van de projecten relevante informatie aan voor de verdiepingsslag. Gaandeweg het proces vindt er een bijeenkomst plaats met de 50 projecten uit de verdiepende analyse, waarin de voorlopige conclusies en lessons learned uit de vergelijkende analyse worden besproken en aangescherpt. Aan het einde van de rit wordt een inspirerende essay / bundel samengesteld die ontwerpers en opdrachtgevers helpt een overzicht te krijgen van inhoudelijke aspecten en werkwijzen, die een ontwerpverkenning invloedrijk maken. De publicatie wordt begin 2026 opgeleverd en opgevolgd door een n.t.b. manifestatie in samenwerking met de parallelle werklijnen van het ministerie van VRO.
Wat bieden we de deelnemers?
– Een lerend netwerk dat op een aantal momenten meedenkt met de lessons learned
– Publicatie van alle ingezonden plannen in het eerste (overzichts)werkboek
– Publicatie van de 50 geselecteerde plannen in de slotpublicatie
De gevraagde tijdsbesteding is naast het invullen van het projectcanvas voor de 50 geselecteerde projecten een interview en een lichte vorm medewerking aan het trekken van conclusies over het eigen project en de 50 projecten in de breedte.
De woningbouwopgave in Nederland vraagt om snelheid, maar ook om zorgvuldigheid. In een tijd waarin de druk op de woningmarkt groot is en opgaven samenkomen, is samenwerking belangrijker dan ooit. Daarom hebben de leden van Platform Ontwerp NL – een samenwerkingsverband van ruimtelijke ontwerpers en adviseurs – hun krachten gebundeld. Wij bieden minister Keijzer onze kennis, ervaring en ontwerpende kracht aan. Platform Ontwerp NL staat klaar om mee te denken over woningbouw die snel, betaalbaar én van blijvende waarde is. Zie voor de tekst: 250526-pdf-briefplatform-ministerkeijzer
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft op dit moment volgende regelingen en open oproepen openstaan:
Regeling Artistic & Design Research for Immersive Experiences
Voor consortia van makers, producenten, instellingen en onderzoekers die met een tweejarig activiteitenprogramma via artistiek en ontwerpend onderzoek kennis en vaardigheden opdoen voor de ontwikkeling en toepassing van immersieve ervaringen. Aanmelden kan nog tot 23 mei 2025, 17.00 uur. Lees meer.
Open Oproep Residency Jatiwangi art Factory 2026
Voor ontwerpers, architecten en spatial practitioners die bij Jatiwangi art Factory in Indonesië willen werken aan plattelandsontwikkeling, gemeenschap en ambacht. Deze open oproep staat open tot 11 juni 2025, 17.00 uur. Lees meer.
Open Oproep Residency Think Tanger 2026
Voor ontwerpers, architecten, spatial practioners en makers die in Marokko onderzoek willen doen en nieuw werk willen creëren met een focus op vormgeving, urbanisme en de dynamiek tussen sociale en ruimtelijke aspecten. Deze open oproep staat open tot 11 juni 2025, 17.00 uur. Lees meer.
Open Oproep Fresh Perspectives
Met de Open Oproep Fresh Perspectives ondersteunen we ontwerpers en makers in het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op sociale, politieke en economische vraagstukken. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie stimuleert sectoroverstijgende samenwerkingen waarin makers, ontwerpers en architecten samen met andere organisaties tot nieuwe en verrassende producten, diensten, kennis, benaderingen of toepassingen kunnen komen. Het project kan verschillende eindproducten opleveren, zoals een activiteit, interventie, manifestatie, publicatie, dienst, product of proces. Je kunt tot 26 augustus 2025, 16.00 uur CEST een aanvraag indienen voor de eerste fase. Lees meer.
De jaarlijkse eindexamenexposities van de Nederlandse kunstacademies zijn een ware ‘must see’. Ontdek wat de bachelor- en masterstudenten hebben te bieden, de uitdagingen, het resultaat van onderzoek, experiment en keihard werken. Kortom: de nieuwe lichting, met mogelijke nieuwe toekomsten, de kritiek op onze huidige realiteit en ingaan op complexe ideeën over wat design is, wat het doet en wat het zou moeten doen.
Op deze pagina alle mogelijkheden om het werk live (soms besloten) te kunnen bekijken. Raadpleeg de sites van de opleidingen voor actuele updates. Wij houden deze niet continue in de gaten. Mail ons info@bni.nl voor aanvullingen.
The Gerrit Rietveld Academie is proud to present the work of this year’s graduates in art and design in the Graduation Show 2025. The exhibition will take place from 2 to 6 July 2025.
Opening
Wednesday 2 July, 17:00 hrs
Open
Wednesday 2 July, 10:00 – 21:00 hrs
Thursday 3 July, 10:00 – 21:00 hrs
Friday 4 July, 10:00 – 21:00 hrs
Saturday 5 July, 10:00 – 21:00 hrs
Sunday 6 July, 10:00 – 16:00 hrs
Free entrance
Sandberg Instituut Graduation 2025 – Save the Date!
We are pleased to invite you to Sandberg Instituut Graduation 2025, taking place across six locations in Amsterdam between 13 and 16 June.*
This year, 86 graduates will present work from our five main departments — Critical Studies, Design, Dirty Art Department, Fine Arts, and Studio for Immediate Spaces — as well as from two temporary programmes, Artificial Times and Planetary Poetics.
GRADUATION SHOW
Studio for Immediate Spaces
@immediatespaces
@sandberginstituut
Friday, June 13th – Opening 7pm
Saturday, June 14th – From 12pm to 8pm
Sunday, June 15th – From 12pm to 8pm
Monday, June 16th – From 2pm to 8pm
Schietbaan Marineterrein Kattenburgerstraat 5, 1018JA Amsterdam
And
Mediamatic Barn Dijksgracht 6, 1019BS Amsterdam
@marineterreinamsterdam
@mediamatic_
Alternative Cartographies and Fermentation, Playgroundsand Money Laundering, Patient Rooms and Ventilation Infrastructure, Postindustrial Landscapes and Language Politics, Urban Practices and Divisions of Labour, Speculative Fiction and Construction Sites, Green Criminology and Cultural Heritage, Putrefaction and Wild Boars, Neo-geology and Environmental Justice, Financialization and Public Space.
This year’s graduation show of the Studio for Immediate Spaces is located around the historic harbour of Amsterdam – the Marineterrein and Mediamatic’s barn. Connected via the Commandantsbrug, both spaces remain in view of each other, conversing across spatial practices. Together, they weave a sinuous web of interrelated responses to topics of personal urgency and relevancy. On one canal-bank, works cluster around the Schietbaan, a former shooting range used by the Dutch Navy on its former territory, now found a stone’s throw to the east. Other works materialize at the Sluisdeurenloods of Mediamatic, a public monument and former canal-lock production house.
Both locations contextualize the layered histories of meaning reflected in the participants works and common engagements with currently relevant discourses in spatial practices. The pieces shown range from video works and public interventions to publications and audio-visual installations, covering the diverse grounds of what a spatial practice can be. This plurality in works and views emphasizes the interdisciplinarity (or: un-disciplinarity) inherent to the course Studio for Immediate Spaces.
Van 3 t/m 6 juli 2025 staat het Sophiagebouw in Zwolle in het teken van de ArtEZ finals. Afstudeerders van de ArtEZ Academie voor Art & Design en de masteropleidingen presenteren hun eindwerk aan het publiek. Van beeldende kunst tot design, illustratie en interieurarchitectuur dit is hét moment om de nieuwe lichting kunstenaars te ontmoeten. Laat je inspireren door de visie, verhalen en talenten van de makers van de toekomst.
Expositieperiode
Donderdag 3 t/m zondag 6 juli 2025
Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle
Vrije toegang:
Donderdag & vrijdag van 11:00 tot 21:00 uur
Zaterdag & zondag van 11:00 tot 19:00 uur
Wij kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen!
Save the Date: 3 – 6 July @NowShow
We are proud to present the work of our talented graduating Bachelor & Master students at multiple locations in Breda and Den Bosch.
Visit Us
During these four days, visit all locations for a vibrant exhibition that gathers a wide range of interests through artistic research and creative practice. Together we celebrate creativity and imagination as our students officially begin their journey as artists and designers outside the academy.
Graduation Show 2025: 3 juli – 8 juli 2025
Tijdens de Graduation Show kun je dwalen door de gangen van ons monumentale pand en kom je verschillende artistieke creaties tegen. Je vindt performances, illustraties, grafisch ontwerp, installaties, fotografie, film, schilderkunst en geluidskunst. Dit jaar presenteren meer dan 220 afgestudeerden van over de hele wereld hun werk.
Bezoek The Beginning 2025 | Graduation Show, 3 – 6 juli
Programma
Tijdens deze jaarlijkse eindexamenexpositie laten afstudeerders van Kunstacademie Maastricht je zien hoe zij telkens met andere ogen naar de buitenwereld kijken, reageren en zich positioneren. Zij nodigen de bezoeker uit om het gesprek aan te gaan. De tentoongestelde werken variëren van performance, installatie, grafische vormgeving, illustratie, foto, film, geluidskunst, producten, materialen, object tot theoretische reflectie.
Officiële opening
Donderdag 3 juli om 19.30 uur (Herdenkingsplein).
Aansluitend de Gilbert de Bontridder Prijs en Mique Eggermont Prijs ceremonies.
Meer informatie volgt.
Openingstijden
Donderdag 3 juli: 19.30 – 22.00 uur
Vrijdag 4 juli: 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag 5 juli: 10.00 – 18.00 uur
Zondag 6 juli: 11.00 – 17.00 uur
Alumni BBQ
Zondag 6 juli vanaf 13.00 uur
Exposure 2025
Exposure is hét afstudeerfestival van HKU. Van 25 t/m 29 juni tonen afstudeerders uit alle disciplines hun werk op verschillende locaties door heel Utrecht.
Ontdek de route van creatief talent door heel Utrecht! Tussen 25 en 29 juni laat HKU de stad vijf dagen lang bruisen. Tijdens het graduation festival Exposure tonen zevenhonderd jonge, creatieve makers hun werk aan het grote publiek.
Join us for a showcase of work and projects by this year’s Bachelor and Master graduates of the Willem de Kooning Academy. The 2025 Graduation Show will highlight the diverse programmes we offer as an art institute, taking place at various locations and times throughout the city of Rotterdam.
We look forward to celebrating their achievements together with you.
GRADUATION SHOWS
June 26 – July 12
Piet Zwart Institute
July 8 – July 12
Willem de Kooning Academy
You will find the event locations and dates here.
Grad Show Interior Architecture: Research + Design (MIARD)
Dates: July 3–10
Opening hours:
Tue – Wed 10am – 5pm
Thu 10am – 9pm (Sonneveld House open until 5pm)
Fr – Sun 10am – 5pm
Thursday nights are free at Nieuwe Instituut. Enjoy a complimentary ticket to the museum: 5pm – 9pm every Thursday.
Location: Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 EK Rotterdam
Van 14 t/m 19 juni staat de binnenstad van Groningen weer in het teken van de Graduation Show. Maar liefst 160 afgestudeerde kunstenaars, vormgevers, artiesten en kunstvakdocenten tonen hun werk aan het publiek. Ook de masters van het Frank Mohr Institute tonen de resultaten van hun tweejarig artistiek onderzoek. Op diverse locaties in Groningen.
Samenwerking culturele organisaties
De tentoonstelling vindt opnieuw plaats in verschillende locaties in de binnenstad van Groningen. Met de opvallende toevoeging van voormalig tabaksfabriek Niemeyer aan de Paterswoldseweg als nieuwe locatie.
De basis bestaat weer uit de gebouwen van de Academie aan het Zuiderdiep en de Praediniussingel en externe locaties bij Kunstpunt Groningen, Noorderlicht, Niemeyer, NP3 | RE:Search:Gallery, SIGN en Pictura. Zo vormt de show een ontmoetingsplek voor de kunst- en cultuursector en zetten we gezamenlijk met de instellingen opkomend talent in de schijnwerpers.
Openingstijden en andere informatie
Op zaterdag 14 juni om 12.00 uur openen alle locaties hun deuren.
De locaties zijn geopend van:
Zaterdag 14 en zondag 15 juni: 12.00 – 20.00 uur
Maandag 16 t/m donderdag 19 juni: 14.00 – 20.00 uur*
*Noorderlicht sluit op donderdag 19 juni om 18.00 uur
De tentoonstelling is zoals altijd gratis te bezoeken. We raden aan om met het openbaar vervoer of met de fiets naar de locaties te reizen. Meer praktische informatie is te vinden via deze link.
Deventer Interior Design Days
Save the Date: van 1 t/m 5 oktober
DIDD is een initiatief van de opleidingen Interior Design en Interior Brand Identity, onderdeel van de Hogeschool Saxion in Deventer.
Kom en ontmoet nieuwe talenten en hun mooie werkstukken op de Expo van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam.
📍 EXPO Amsterdam
7 & 8 juli | 11:00 – 21:00
📍 EXPO Rotterdam
8 & 9 juli | 11:00 – 21:00
Het thema van de HMC EXPO 2025 is LEF.
LEF om te ontwerpen. LEF om ideeën tastbaar te maken, jezelf te laten zien en iets te presenteren dat nog niet bestond. Onze studenten hebben dat LEF getoond. Ze hebben geëxperimenteerd, risico’s genomen en hun grenzen verlegd. Kom kijken naar vakmanschap ✔️, creativiteit ✔️ en talent ✔️
Ben jij interieurarchitect of interieurontwerper en toe aan een nieuwe stap? Of je nu ervaring meebrengt óf nog veel wilt leren: de vacatures die momenteel online staan bieden volop ruimte om je creativiteit te tonen, verantwoordelijkheid te nemen en te groeien in je vak. Van publieke ruimtes en zorgomgevingen tot high-end maatwerk en luxe jachten – je werkt altijd aan betekenisvolle ontwerpen waar de gebruiker centraal staat. Ontdek hieronder een greep uit het actuele aanbod:
🏢 Interieurontwerper / Interieurarchitect bij Eromesmarko in Wijchen
Ontwerp en begeleid complexe interieurprojecten in het onderwijs.
🛁 Interieurontwerper – Het Badhuys (Breda)
Werk aan high-end maatwerkbadkamers in een creatief en hecht team.
🎨 Interieurontwerper – LANOWV (Rotterdam)
Voor conceptuele en technisch sterke ontwerpen in commerciële en publieke ruimtes.
🏠 Interieurarchitect – KingKongs (Eindhoven)
Doe mee en herdefinieer hospitality design.
🏠 Interieurarchitect – Egbert Ketelaar (Lichtenvoorde)
Veelzijdig werk in een klein team, met focus op zowel particuliere als zakelijke projecten.
🏢 Medior & Junior Interieurarchitect – HofmanDujardin (Amsterdam)
Dynamische studio met internationale projecten, van schets tot detail.
🌿 (Interieur)architect – Studio ID+ (Utrecht)
Werk aan zorg, onderwijs en woonconcepten, met de gebruiker centraal.
🚢 Yacht Interior Designer – Roelfien Vos (Amsterdam)
Luxe jachtontwerpen met internationale allure en verfijnde detaillering.
🏡 Interieurarchitect – B-covered (Eindhoven)
Privéwoningen met karakter ontwerpen in een team waar mensen voorop staan.
👉 🔗 Bekijk hier alle vacatures
Tijdens een inspirerend moment in 2022 in onze BNI/BNA special op het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) had Katja Edens een live interview met de Deense architect Dorte Mandrup en zagen we de documentaire Another Kind of Knowledge. Sindsdien hebben we Mandrups indrukwekkende ontwerpen nog intensiever gevolgd.
Daarom is het extra bijzonder om nu haar nieuwste Nederlandse project in het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) te delen. Dit centrum, dat op 26 april 2025 officieel zijn deuren opent in Lauwersoog, is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een krachtig voorbeeld van hoe interieurontwerp de beleving van een plek versterkt! En omdat er over de architectuur (Dorte Mandrup ivm Team4 Architecten) is al veel gepubliceerd nu aandacht voor het interieur!
In het gebouw komen drie functies samen: een onderzoekslaboratorium voor alles wat met het Waddengebied te maken heeft, een interactieve Waddenzee Experience en een zeehondenziekenhuis (het voormalige Zeehondencentrum Pieterburen). Science, sea en seal.
Gebouw op de grens
Het WEC ligt op de grens tussen Friesland en Groningen, maar ook op de grens van twee landschappen. Binnendijks heerst rust en veiligheid in een door de mens gecultiveerde omgeving. Buitendijks ben je overgeleverd aan de elementen en is het Waddenlandschap continu in beweging. Het gebouw reflecteert deze bijzondere ligging. Aan de buitenzijde weerstaan metershoge lamellen en luifels van grof hout weer en wind, terwijl binnen organische vormen en tactiele materialen de bezoekers op warme wijze verwelkomen.
Menselijke maat
Spring Studio uit Groningen is verantwoordelijk voor het interieurontwerp van de ontmoetingsruimten in het WEC. In een grootschalige, aaneengesloten ruimte over twee verdiepingen introduceert het bureau een menselijke maat. Op de begane grond zorgen verdiepingshoge schermen van bijzondere materialen voor een prettige zonering van entree, ontvangstgebied, restaurant en winkel. Een scherm met beweeglijke pailletten van algen leidt bezoekers naar de ontvangstbalie, terwijl roestige netten van wapeningsstaal gevuld met flessenpost in het restaurant voor de nodige intimiteit zorgen. Vanuit het restaurant hebben bezoekers uitzicht op de steeds veranderende Waddenzee en de afvaart van de veerboot richting Schiermonnikoog. Het zitmeubilair is ontworpen en gepositioneerd ten dienste van het prachtige uitzicht. De winkel bevindt zich voor een podiumtrap die bezoekers via een tussenvloer met de bibliotheek en een ‘makerstafel’ naar de lobby en het auditorium op de verdieping leidt. Het meubilair in de winkel en bibliotheek is afgestemd op de trap en het ritme van de houten balustrade. Kasten en tafels zijn lichtvoetig en transparant.
Ode aan het dynamische landschap
Het interieurontwerp weerspiegelt de identiteit van de Waddenzee. Het is een eerbetoon aan het dynamische landschap, het ritme van eb en vloed en de rijke biodiversiteit. Het spel van licht en schaduw, door de lamellen in de gevel, maakt van de betonvloer een levendig canvas dat continu verandert. De krachtige, rechte lijnen en robuuste materialen van de architectuur gaan in het interieur over in een meer organische vormentaal. Materialen nodigen uit om aangeraakt te worden. De golvende ontvangstbalie, die vloeiend overgaat in de bar, is bekleed met speciaal ontwikkeld schelpenstuc. Tafels hebben afgeronde vormen en banken zachte kussens.
Lokale materialen, technieken en makers
Het interieur van het ontvangstgebied is gemaakt door lokale makers, met lokale technieken en met lokaal ontwikkelde materialen. Ongeveer zeventig procent van de gebruikte materialen is biobased. Plaatselijk geoogst kustgras en zeewier is door Spring Studio in samenwerking met HuisVeendam verwerkt tot biolaminaat en toegepast als inlay in de tafelbladen. De tafels en stoelen zijn gemaakt van Gronings stadshout, de kussens op de banken zijn vastgezet met visserstouw. Voor de lampen is hennep en jute uit de provincie Groningen gebruikt. Plafondplaten van ingezamelde en hergebruikte spijkerbroeken zorgen in het ontvangstgebied voor een prettige akoestiek. Speciaal ontwikkelde akoestische tegels van oude ziekenhuislakens en denim reststof dragen daar in de meubels van de winkel en tegen de zijwand van het auditorium eveneens aan bij.
In het WEC beleef je het verhaal van de Wadden met al je zintuigen. Je ziet, hoort, voelt en proeft de kracht van het unieke ecosysteem. Het WEC draagt bij aan een duurzame toekomst voor het gebied en geeft een impuls aan de economie in de regio. Bezoekers, onderzoekers, vrijwilligers, bewoners en ondernemers bundelen hiervoor hun krachten. De lokale verbondenheid zorgt voor bewustwording: over de kwetsbaarheid van het Waddengebied én over de noodzaak om er zorgvuldig mee om te gaan.
Interieur fotografie: Ewoud Rooks / Spring Studio Foto’s
Jasmijn Buijvoets en Manon Westmeijer. Foto: Majanka Boddé / Spring Studio
Nu online dit NOOK-interview uit onze recente NOOK met als thema Contemplative Interiors wordt je op pakkende wijze meegenomen op een wandeling door Pillows Hotel Amsterdam. Met oog voor detail en een scherp gevoel voor sfeer schetst het interview hoe Linse en Hoogervorst ruimtes ontwerpen die fluisteren in plaats van schreeuwen – en waarom minimalisme een veilige haven kan zijn in een wereld vol prikkels.
De ontwerpers van Studio Linse reflecteren soms op wat de rode draad is in hun projecten. Toen NOOK het bureau benaderde voor een gesprek over contemplatieve interieurs, voelde dat voor hen als het antwoord op hun vraag. Thierry Somers sprak met Paul Linse en Job Hoogervorst over de veilige havens die ze creëerden voor de restaurants RIJKS en Inter Scaldes, evenals voor Pillows Hotel Mauritskade, tijdens een rondleiding door het laatstgenoemde hotel in Amsterdam.
Wil je deze NOOK volledig lezen? Bestel [hier] een exemplaar of neem een abonnement op NOOK.
[Nederlandse vertaling]
De ontwerpers van Studio Linse reflecteren soms op de rode draad in hun projecten. Toen Nook het bureau benaderde voor een gesprek over contemplatieve interieurs, voelde dat voor hen als het antwoord op die vraag. Thierry Somers sprak met Paul Linse en Job Hoogervorst over de veilige havens die ze creëerden voor de restaurants Rijks, Inter Scaldes en Pillows Hotel Mauritskade tijdens een rondleiding door het laatste in Amsterdam.
Afkeer van trends
‘Ambiance’, ‘Instagrammable’ en ‘customer journey’ zijn hippe termen die vaak in de branche worden gebruikt en waar Paul Linse de rillingen van krijgt. ‘Storytelling’ is er ook zo één, al geeft hij toe dat ze deze term bij het bureau ook gebruiken om interieurconcepten aan klanten uit te leggen. “Er is nog een woord dat me kriebels geeft, maar ik kan er nu niet op komen,” zegt Linse, zijn gezicht peinzend.
Studio Linse blijft ver weg van trends. Wanneer klanten een ontwerp willen gebaseerd op de laatste hypes, krijgen ze te horen dat ze aan het verkeerde adres zijn. De interieurontwerpen van het bureau voor restaurants, hotels en winkels kenmerken zich door tijdloosheid, een rustige sfeer, harmonie en een ingetogen aanwezigheid.
Linse omschreef het ooit als ‘edele eenvoud’ – een elegante manier om minimalisme te definiëren, al wordt dat niet vertaald in een kille, klinische zin, maar juist op een warme en uitnodigende manier. De lounge van het Pillows Hotel, waar ik samen met de naamgever van het bureau en zijn collega Job Hoogervorst zit, belichaamt deze aanpak – een gezellige ruimte met een ingetogen kleurenpalet, banken en stoelen bekleed met zachte stoffen en een tapijt dat de kamer iets koninklijks geeft. Een plek waar je de buitenwereld vergeet en echt tot rust komt.
“Ik ben blij dat jullie aan ons dachten voor het thema contemplatie,” begon Linse het gesprek eerder. “We hebben een grote waardering voor rust in interieurs, en in de hectische, veeleisende wereld van vandaag willen we met onze ontwerpen mensen een soort veilige haven bieden.” Linse betreurt dat we constant ‘aan’ staan en altijd bereikbaar moeten zijn. Zelfs op vakantie merkt hij dat, ondanks zijn out-of-office reply, klanten nog steeds verwachten dat hij reageert op werkgerelateerde mails. “Het irriteert me als er Wi-Fi is in een vliegtuig, want dat was vroeger een van de weinige momenten dat je echt onbereikbaar kon zijn,” zegt hij. “En zodra je landt, begint het weer – berichten stromen binnen. Onbereikbaar zijn is de nieuwe luxe.”
Minimale afleiding
Klanten waarderen de rustige, ingetogen stijl van Studio Linse en willen die in hun eigen projecten verwerken. Maar Linse merkt dat ze niet altijd volledig beseffen waarvoor ze tekenen. “Het is vaak een strijd om de tierlantijntjes buiten te houden,” geeft hij toe. “Als we enkele maanden na de oplevering terugkomen, zien we vaak dat er kleine decoratieve items zijn toegevoegd, zoals kussens op de banken. Ik ben dol op de puurheid en sculpturale vorm van de banken waar we nu op zitten – voor mij is dat genoeg. Maar over het algemeen houden mensen gewoon van spullen – en begrijp me niet verkeerd, wij ook – maar we hebben liever één echt goed stuk.”
Linse heeft een theorie over waarom mensen de behoefte voelen om objecten toe te voegen. “Het vergt moed om een interieur te creëren waarin heel weinig aanwezig is, waar minimale afleiding is. Het dwingt je om jezelf onder ogen te komen, wat soms ongemakkelijk kan aanvoelen. Maar wanneer je een paar decoratieve items toevoegt, verzachten ze de ruimte, waardoor het minder over jou gaat.”
Interieurs die fluisteren
Een project dat na de oplevering vrij is gebleven van decoratieve objecten is Inter Scaldes. De naam van het restaurant, Latijn voor ‘tussen de Scheldes’, diende als inspiratie voor een ontwerp dat subtiel verwijst naar het geografische en natuurlijke landschap van de Nederlandse provincie Zeeland.
“Het idee is dat gasten het gevoel krijgen dat ze letterlijk ‘tussen de Scheldes’ zitten,” legt Hoogervorst uit. “De ruimte bestaat uit drie vrijstaande elementen gevormd door tafels en zachte, blauw fluweelachtige banken waar gasten zitten. Deze banken hebben een vloeiende, golvende vorm, geïnspireerd op de beweging van de Schelde. Tussen de drie elementen symboliseren paden de zeearmen en waterwegen, net zoals ze de eilanden en schiereilanden van Zeeland verbinden. Het resultaat is een harmonieuze plek die zowel rust als dynamiek uitstraalt.”
“Ons doel is om interieurs in de eerste plaats hun functie te laten vervullen”, legt Linse uit. ”We zeggen tegen onze klanten: we ontwerpen niet zomaar een interieur, we creëren een plek, een platform, een podium dat de ware functie van de ruimte ondersteunt. In een restaurant draait het om de culinaire ervaring, om wat de gast aan tafel geserveerd krijgt.”
Hij pauzeert even en vervolgt: “Tegelijkertijd besef ik dat dit misschien wat tegenstrijdig klinkt. Het interieur van Inter Scaldes is zowel uitgesproken als ingetogen – het straalt een subtiele kracht en charisma uit. Ik vergelijk het met een Tibetaanse monnik met een geschoren hoofd in zijn oranje gewaad: als hij zachtjes spreekt, luistert iedereen. Dat soort interieurs, die met slechts een fluistering een diepe indruk achterlaten, spreken mij echt aan.”
15 centimeter
We verlaten de lounge voor een rondleiding door het hotel. Onze eerste stop is Van Oost, het fine dining restaurant van het hotel, een indrukwekkende ruimte met hoge plafonds en een prachtig uitzicht op het Oosterpark. De tafels staan rond een centrale open keuken, waardoor een bijna auditoriumachtige setting ontstaat, met intieme nissen die de gasten privacy bieden. De ruimte is een voorbeeld van Linse’s vermogen om interieurs te creëren die open en luchtig aanvoelen.
“Ik streef altijd naar luchtstroming in de ruimtes die ik ontwerp, een constant gevoel van beweging”, legt hij uit. ”Als gast ervaar je privacy aan je tafel, een gevoel van veiligheid, maar tegelijkertijd blijf je verbonden met de grotere ruimte.” Hij voegt er met een glimlach aan toe: “Als ik over feng shui lees, denk ik: ‘Oh, die principes volgen wij ook, maar dan onbewust.’ Er is een zekere vloeiendheid in de manier waarop onze ruimtes aanvoelen, een gevoel van oneindigheid.”
Terwijl Linse dit uitlegt, schuift hij de stoelen rond de tafels 15 centimeter naar achteren. “Dat ziet er veel uitnodigender uit dan stoelen die tegen de tafel aan staan”, merkt hij op. Vervolgens bespreekt hij de tafelopstelling, die horizontaal is. “Ik wil niet te veel afstand tussen de gasten aan tafel; een dichtere opstelling zorgt voor een intiemere sfeer. Daarom plaats ik de korte kant van de tafel – 60 centimeter – tussen de gasten, terwijl de tafel zelf een meter breed is. Ik begrijp dat restauranteigenaren vaak de voorkeur geven aan gasten aan de lange kant, omdat er dan meer tafels in een rij kunnen staan, wat meer omzet betekent. Maar minder tafels zorgen juist voor een rustigere, luxere sfeer.”
Wanneer we de vergaderruimte van het hotel binnenlopen, vertelt Linse over de nauwe samenwerking met Office Winhov bij dit project, dat vijf jaar in beslag nam. Ze transformeerden het voormalige ontleedlaboratorium van de universiteit tot het vlaggenschip van de hotelgroep, met als taak een gesloten historisch monument om te vormen tot een gebouw dat verbinding maakt met het omliggende park. Dit is succesvol bereikt in de vergaderruimte, waar ramen nu een rustgevend uitzicht op het park bieden, in plaats van de oorspronkelijke massieve muren.
Het andere cringe-woord
Wanneer we terugkeren naar de lounge, beginnen we te praten over de aanpassingen aan het ontwerp van Rijks, het restaurant in het Rijksmuseum, die twee jaar geleden werden doorgevoerd. Op verzoek van de chef van het restaurant, Joris Bijdendijk, werden enkele cosmetische aanpassingen gedaan. “Het vorige ontwerp had een strakkere indeling, met een vaste opstelling die niet eenvoudig kon worden veranderd of aangepast,” legt Linse uit. “Nu is de ruimte flexibeler, wat aanpassingen mogelijk maakt afhankelijk van de behoefte van de dag, waardoor het geheel meer open en dynamisch aanvoelt.” De stalen wanden zijn vervangen door massief ‘warm’ hout, waardoor ze meer tactiel en textuurvol zijn geworden. De tafels hebben geen tafelkleed meer, maar hebben nu houten bladen met zacht afgeronde randen, ondersteund door houten kolompoten.
Ook het lichtplan werd aangepast. Linse vervolgt: “Het oorspronkelijke verlichtingsschema was bijna militaristisch, met eindeloze rijen spots – veel te veel. De nieuwe opzet heeft minder lampen, warmere tonen en smalle bundels die sterkere contrasten creëren, wat resulteert in een meer dramatische en theatrale sfeer.” De huidige sfeer bevordert meer verbinding voor zowel personeel als gasten. Dit verfijnde ontwerp is bedoeld om een gevoel van vrijheid en ruimte te creëren voor persoonlijke interpretatie, rust en, uiteindelijk, contemplatie.
Wanneer we afscheid nemen, roept Linse plotseling: “Hotel luxe! Dat was het woord waar ik naar zocht! Dat is er ook zo een die me écht de kriebels geeft,” zegt hij, terwijl hij een speelse grimas trekt en lacht.
De Vitruviuslezing van Mooi Nederland wordt dit jaar door Noël van Dooren en Thijs van Spaandonk uitgesproken. De kersverse Rijksadviseurs voor de Fysieke leefomgeving openen met de lezing de 4e Dag van de Ontwerpkracht op 3 juli in Den Haag. Deze dag, waarop de ontwerpdiscipline etaleert wat ontwerp te bieden heeft in complexe ruimtelijke opgaven, staat dit jaar in het teken van ‘Verbonden & verweven’.
Het thema gaat over hoe je vat krijgt op ruimtelijke vraagstukken die per definitie transsectoraal zijn, hoe je opgaven combineert en integraal samenwerkt aan oplossingen, over het voorstellingvermogen om bestaande systemen anders in te richten en tot slot over hoe we als mens verbonden en verweven zijn, hoe je niet alleen voor mensen maar ook met mensen ontwerpt aan kwaliteit van de leefomgeving. Onderwerpen waar Thijs van Spaandonk en Noël van Dooren als Rijksadviseurs zeker hun tanden in zullen zetten.
De Vitruviuslezing zorgt voor een spraakmakende, hoogwaardige en inspirerende impuls aan de dialoog over het belang van sturen op ruimtelijke kwaliteit en de vergaande impact die dit heeft op de kwaliteit van onze leefomgeving, nu en in de toekomst. Naast de Vitriviuslezing staan er weer veel masterclasses en excursies op het programma, aangeboden door de partners van Platform Ontwerp NL: BNA, BNSP, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, NLIngenieurs, BNI, Vereniging Deltametropool en NVTL.
Meld je nu aan voor de Dag van de Ontwerpkracht, leden van de partnerorganisaties betalen een gereduceerd tarief.
Maandag 28 april organiseerde onze partner Masureel een Villa event en fabriekstour in Hulste (B). Tijdens het bezoek aan het familiebedrijf Masureel werden we ondergedompeld in een wereld waar kunst, geschiedenis en innovatie samenkomen. We werden hartelijk ontvangen door eigenaar Guy Masureel in de prachtig gerenoveerde Villa Masureel — een statige burgemeesterswoning uit 1865 die recent met veel respect voor erfgoed werd gerenoveerd door architect Benoit Delaey en interieurarchitecte Stephanie Laporte en Guy Masureel. In de villa is een deel van Masureels indrukwekkende collectie eigentijdse kunst te zien, wat het huis niet alleen tot een historisch, maar ook tot een artistiek ankerpunt van Masureel maakt maakt.
Na het ontvangst volgde een uitgebreide fabriekstour. We maakten kennis met alle druktechnieken die Masureel in huis heeft, bekeken de nieuwste en toekomstige collecties en konden door fascinerende stalenboeken bladeren uit het begin van de vorige eeuw — een tastbare herinnering aan generaties vakmanschap. Daarnaast spraken we o.a. met hoofdontwerpers, coloristes, specialisten van de R&D- en testafdeling, en verschillende ambachtsmensen die elk op hun manier bijdragen aan het creatieve én technische meesterschap van het merk.
De ochtend werd feestelijk afgesloten met een luxueuze portie friet in de sfeervolle tuin van de villa. Het bezoek was een groot succes en zal in de toekomst zeker herhaald worden.
NB) Ben je geïnteresseerd om een volgend Villa bezoek bij te wonen? Laat het ons weten via info@bni.nl ovv villatour. Dan plannen we een nieuwe datum met een geïnteresseerde groep leden in. Bij voldoende aanmeldingen kan mogelijk gezamenlijk vervoer georganiseerd worden naar Hulste!
Even in scène gezet in Hulste (B) maar zo voelde het niet: eigenaar Guy Masureel achter zijn bureau, terwijl voorzitter Jaap Molenaar en community manager Evaline Kruyssen even plaatsnamen. Mooie gesprekken over kunst, vakmanschap en wat muren allemaal kunnen vertellen.