login leden
nieuws  22-09-2023 

Nu uit: Nook Drawing

video
play-sharp-fill

 

Het nieuwste nummer van Nook staat helemaal in het teken van het architectonisch tekenen. Geïnspireerd door de uitspraak van de Britse architect Sir Peter Cook dat “Drawing is to architects what writing is to authors”, onderzoeken we de rol van tekenen in architectuur.

 

Onze gesprekken met deelnemers aan de Architectuurbiënnale Venetië bieden waardevolle inzichten. De Spaanse architecten Ricardo Flores en Eva Prats uiten het plezier van samen tekenen, terwijl Carlijn Kingma ons meeneemt op een ingewikkelde, cartografische odyssee met haar gedetailleerde tekeningen.

 

In ons openingsartikel delen we visies van interieurarchitecten en ontwerpers die uiteenlopende tekeningtechnieken hanteren om hun architecturale ideeën te uiten. waaronder Liesbeth van der Pol van Dok Architecten, Mikkel Frost, Joost Swarte, Eilien Neumann van Averechts Architecten en Jan Rothuizen.

 

We belichten ook de verwaarlozing van plattegronden in hedendaagse woningontwerpen. Andrea Prins, Lisa van der Slot van De Zwarte Hond en Willem Heyligers van Heyligers Architecten pleiten voor meer gevarieerde en aanpasbare plattegronden.

 

Met uitzondering van ons artikel over door AI gegenereerde hyperfotorealistische renders van architectuur, zijn alle kunstwerken in het nummer met de hand getekend. We hebben zelfs Victor Elberse, een fervent tekenleraar aan de Willem de Kooning Academie, gevraagd om een stripversie te maken van ons interview met hem. Voor hem zal tekenen nooit zijn betekenis verliezen, want hij beweert: “Tekenen zegt meer dan woorden”.

 

Lees Nook

Bestel dit 68 pagina dikke nummer van Nook nu hier of neem een abonnement op NOOK. Ook voorgaande thema nummers zijn nog leverbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOOK is een publicatie van Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten en AINB (B).

nieuws  21-09-2023 

Architectuur en de bouw in Maand van de Geschiedenis

In oktober komt de rijke geschiedenis van Nederlandse architectuur en bouw tot leven tijdens de 20e Maand van de Geschiedenis. Dit grootste historische evenement van Nederland biedt speciale rondleidingen, workshops en tentoonstellingen die ook interieurarchitecten en ontwerpers nieuwe perspectieven en inspiratie  bieden.

 

Leer over de uitdagingen van betonbouw in het Amsterdamse Betondorp, of verdiep je in de naoorlogse visie op ‘totale ruimte’ van architect Jaap Bakema. Workshops over oude blauwdruktechnieken bieden technische inzichten, terwijl een tentoonstelling over het woonerf laat zien hoe modernistische ideeën het stadsleven hebben veranderd.

 

Van betonrot tot bouwkunstenaar
Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook diverse activiteiten over architectuur en de bouw. Duik met deze activiteiten in de geschiedenis van een Amsterdamse arbeiderswijk of de uitvinding van het oerhollandse woonerf.

 

 

Betondorp
Tussen 1923 en 1925 proberen negen architecten aan de oostelijke rand van Amsterdam verschillende methoden van betonbouw uit. Het levert verrassende architectuur op, maar ook muren vol scheuren en betonrot. Wandel met Betondorper en kunsthistoricus Maartje van Dijk door dit unieke woningbouwkundig experiment.
Amsterdam, Rondleidingen Betondorp, 15 en 21 oktober. Info.

 

Jaap Bakema
Annette Jansen presenteert haar boek Totale ruimte – Jaap Bakema 1914-1981. In de voetsporen van een bouwkunstenaar. Bakema drukte met zijn ontwerpen een stempel op het naoorlogse stedelijk landschap en legde de fundamenten voor de Nederlandse open samenleving. Hij sprak over ‘de totale ruimte waar alles is en wordt’, om te benadrukken dat elke ingreep in de natuurlijke omgeving gevolgen heeft voor het geheel.
Rotterdam, Boekhandel Donner, 14 oktober. Info.

 

 

Blauwdrukken
In deze workshop leer je niet alleen hoe je kunt zoeken naar oude bouwvergunningen, maar leer je ook de oude techniek voor het maken van een blauwdruk, ook wel cyanotypie genoemd. Je gaat aan de slag met potjes, kwasten en cyanidezouten en maakt zelf een afdruk ter grootte van een ansichtkaart.
Zaandam, Gemeentearchief Zaanstad, 27 oktober. Info

 

Inventieve architectuur
Als belangrijk militair bolwerk moest Fort Pannerden een veilig bouwwerk worden: diep weggestopte kruitkamers met dubbele wanden, ventilatiekanalen met bochten, maar ook een systeem dat regenwater filtert tot drinkwater. Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden de bijzondere architectonische fortelementen inzichtelijk gemaakt. Wat maakt Fort Pannerden een bijzonder bouwwerk en hoe is dit door de jaren heen veranderd?
Doornenburg, Fort Pannerden, 1 t/m 29 oktober. Info

 

Stadswaterwerken
De 19e eeuw maakte Kampen tot een rijke stad, waar het voor de beter gesitueerden goed toeven was. Als directeur van de Stadswaterwerken kreeg Johannes Swets aanvankelijk veel ruimte voor zijn werkzaamheden als uitvinder, maar in de loop van de jaren keerde het tij en werd hij oneerval ontslagen. Wat gebeurde er? Stadswandeling door Kampen langs locaties uit zijn leven.
Kampen, cultuurZIEN, 21 oktober. Info

 

Museumwoningen
Benieuwd hoe er in de geschiedenis in Arnhem werd gewoond? Kom binnen kijken bij de museumwoningen in Arnhem en luister naar de verhalen over vervlogen tijden.
Arhem, Museumwoningen Arnhem, 29 oktober. Info

 

Woonerf 
Onder het motto ‘Licht, lucht en ruimte’ ontwikkelden Nederlandse modernisten een nieuwe manier van stedenbouw: het woonerf. Een reactie op de liefdeloze massabouw, monotonie, onpersoonlijkheid en het verval van de bestaande modernistische stedenbouw en de toename van de automobiliteit rond 1960. In het gemeentehuis Emmen komt een tentoonstelling van foto’s, documenten, tekeningen en video’s over deze Emmense uitvinding.
Emmen, Gemeentearchief Emmen, 1 t/m 31 oktober. Info

 

Vestingbouwer
Hoewel het beleg van Maastricht op naam van Lodewijk XIV kwam te staan, was Sébastien le Prestre de Vauban het militair-strategische brein erachter. De verovering werd een van de grootste militaire successen van de beroemde ingenieur. Ontdek meer over het leven en werk van Vauban en de werking van vestingwerken, veroveringstactieken en landschapsverdediging, aan de hand van vele foto’s en tekeningen.
Venlo, Limburgs Museum, 29 oktober. Info

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agendaOver de organisatie

 

Over de Maand van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te makenwerkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

 

nieuws   

De Stoel neemt stelling is ode aan de stoel

Een ode aan de stoel

 

23 september opent Stoel neemt stelling in het Centraal Museum in Utrech. Meer dan 100 verrassende stoelen van o.a. Christo en Jeanne-Claude, David Hockney en Anna Aagaard Jensen zie je er tot en met 14 januari 2024. De tentoonstelling is vormgegeven door Joost van Bleiswijk, die tevens co-curator van de expositie is.

 

Matteo Guarnaccia en Studio Jose Delao

Cross Cultural Chairs: Mexico, 2018 Collectie Centraal Museum, Utrecht Foto: Adriaan van Dam

 

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Stoel neemt stelling gaat niet alleen over bekende designstoelen, maar ook over gewaagde en experimentele stoelen, stoelen die een onverwacht verhaal vertellen en stoelen als kunstobject. Niet eerder hebben we zo’n grote selectie uit onze stoelencollectie samen getoond. Daarnaast zijn er bijzondere binnen- en buitenlandse bruiklenen te zien van particuliere verzamelaars en andere musea, en tonen we recente aanwinsten voor het eerst aan publiek.”

 

Iconen als inspiratie

 

Stoel neemt stelling begint met de meest iconische stoel uit onze eigen collectie, de lattenleunstoel van Gerrit Rietveld. Dit ontwerp, dat meer dan honderd jaar oud is, was grensverleggend en inspireert ook nu nog vele makers. De lattenleunstoel wordt zowel geëerd als bevraagd. Zo beplakte Claudia de Breij een kopie van de stoel met krantenartikelen voor haar oudejaarsconference in 2019. Ze eerde daarmee Rietveld, die voor haar symbool staat voor mensen die durven te breken met conventies. Het collectief General Idea maakte in 1996 Infe©ted Rietveld, waarbij ze het bekende geel van de stoel groen kleurden om aandacht te vragen voor het aidsvirus. Victor Sonna bevraagt de stoelen van Rietveld in zijn werk Nobody gives a shit about Rietveld in Mali (2018), waarmee hij laat zien dat iconen plaatsgebonden zijn.

 

Cross Cultural Chairs

 

Ontwerper Matteo Guarnaccia bezocht voor zijn project Cross Cultural Chairs (2018) de meest dichtbevolkte landen ter wereld, om onderzoek te doen naar gewoonten en gebruiken, plaatselijke politiek en geschiedenis. In samenwerking met lokale makers vertaalde hij het beeld dat ontstond in acht uiteenlopende stoelen. Cross Cultural Chairs werd in 2022 door het Centraal Museum aangekocht, en is nu voor het eerst in het museum te zien.

 

Experimenten en nieuwe technieken

 

Stoelen ontstaan regelmatig als resultaat van experiment. Onverwachte materialen en eigentijdse technieken zoals 3D-printers en software leiden vaak tot grensverleggende oplossingen. Zo liet Jeroen Junte speciaal voor Stoel neemt stelling een stoel ontwerpen door AI (uitgevoerd door Kai Reichert / Vakvrouwen). Simone Post geeft in haar serie New Old Chairs (2022) oude stoelen een tweede leven, door het hout te behandelen met een speciale techniek.

Ook de noodzaak om duurzaam te produceren motiveert makers steeds vaker om nieuwe materialen en ideeën te onderzoeken. Zo ontwikkelden Alice en Gavin Munro een manier om stoelen letterlijk te laten groeien in The Wiltshire chair (2000-2006). Door de takken van wilgen rondom een mal te leiden kunnen ze na verloop van tijd een volwaardige stoel oogsten. Met zijn stoel The Urge to Sit Dry (2018) maakt Boris Maas het belang van duurzame ontwikkelingen direct duidelijk. Door de poten af te stemmen op de hoogte van de zeespiegel toont hij hoe hoog je moet zitten om droog te blijven wanneer de zeespiegel stijgt.

 

Symbolische stoelen

 

Kunstenaars gebruiken de stoel vaak als symbolisch object, waarbij ze filosofische vragen stellen over het concept van de stoel. Zo is de Wrapped armchair (1964-1965) van Christo en Jeanne Claude te zien. Hoewel ingepakt is het werk nog steeds te herkennen als stoel, al is de zitfunctie verloren. Gerhard Richter baseerde zijn schilderij Der Stuhl (1965) op een foto van een andere beroemde stoel in de kunst: Stuhl mit Fett van Joseph Beuys uit 1963. Op A Basic Instinct (2018) van Anna Aagaard Jensen mag gezeten worden, maar alleen door wie zich als vrouw identificeert. Het ontwerp van de stoel laat vrouwen automatisch wijdbeens zitten, waardoor ze ruimte innemen in het publieke domein en laten zien dat ze er zijn.

 

Neem plaats

 

Op een aantal stoelen mag daadwerkelijk gezeten worden, zoals Sedia 1 van Enzo Mari en verschillende stoelen van Gerrit Rietveld. Deze stoelen staan op een stip en worden aangeduid met ‘#neemplaats’. Ook bij de No Waste Chair van Kees Dekkers vragen we het publiek om te participeren met de vraag: ‘Welk afval zou het zitten op de No Waste Chair een ongemakkelijke ervaring maken en spoort jou aan om duurzamere keuzes te maken?’ Bezoekers kunnen hun reactie achterlaten op een gerecycled briefje via een gleuf in de stoel. De No Waste Chair wordt halverwege de tentoonstelling met een van de gekozen materialen gevuld.

 

Makers

 

De tentoonstelling bevat meer dan honderd stoelen van onder anderen Anna Aagaard Jensen, Mina Abouzahra, Maarten Baas, Joost van Bleiswijk (tevens co-curator en vormgever van de tentoonstelling), Fernando en Huberto Campana, Christo en Jeanne Claude, Kees Dekkers, Kiki van Eijk, General Idea, Ineke Hans, David Hockney, Joseph Kosuth, Barbara Kruger, Tayeba Begum Lipi, Gavin en Alice Munro, Bruce Nauman, Simone Post, Niki de Saint Phalle, Gerhard Richter, Gerrit Rietveld, Victor Sonna, Jessica Stockholder en Jennifer Tee.

 

Annex: Thierry Oussou

 

In de Annex, de laatste zaal van de tentoonstelling, tonen we hedendaags werk dat een verrassend perspectief biedt op de thema’s uit Stoel neemt stelling. In de installatie Impossible is Nothing (2016) van Thierry Oussou staat een bijzondere stoel centraal: de troon van de laatste koning van Dahomey, het huidige Benin. Tijdens de bezetting door de Fransen in 1892 werd de troon geroofd en kwam deze in Frans privébezit terecht. Met zijn werk toont Oussou de symbolische waarde die een stoel kan hebben. Daarnaast stelt hij vragen over geroofd erfgoed: wie heeft recht tot het eigen culturele erfgoed, en wie heeft het recht die toegang te bepalen?

 

Activiteiten

 

Aansluitend op Stoel neemt stelling is een activiteitenprogramma ontwikkeld. Zo geeft Jeroen Junte (DesignDigger) een serie lezingen onder de naam ‘Stoel Centraal’. De journalist zal in gesprek gaan met Mina Abouzahra, Kiki van Eijk en andere makers. De eerste editie vindt plaats op 24 september en heeft als thema ‘de wereld rond in stoelen’. Daarnaast zijn er maandelijks rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en organiseren we een filmvertoning van Monobloc – Hoe een plastic stoel de wereld veroverde. In samenwerking met de Vrije Academie zijn er meerdere lezingen in het najaar.

 

Samenwerking met Whoppah

 

Speciaal voor Stoel neemt stelling werkt het Centraal Museum samen met Whoppah. Als onderdeel van de samenwerking presenteert Whoppah drie themacollecties van bijzondere stoelen. Daarnaast is er op 4 november een speciale taxatiedag waarbij bezoekers hun eigen stoel mee mogen nemen. Een team van experts, waaronder Rob Driessen (bekend van Tussen Kunst en Kitsch) beoordeelt de waarde en vertelt het verhaal achter het meegenomen object.

 

Centraal Museum

Agnietenstraat 1

3512 XA Utrecht

 

Simone Post

Reupholstered new old chair, 2022 Collectie Centraal Museum, Utrecht Foto: Adriaan van Dam

 

Bezoek ook Wonders Chair Gallery

 

Een stukje verderop in de Domstraat, grenzend aan het Domplein, is na een bezoek aan het museum een bezoek aan de stoelen specialist WONDERS chair gallery ook zeer de moeite waard want daar staan meer dan 60 Japanse en Scandinavische meesterwerkjes om zelf uit te proberen. De komende maanden worden daar tevens de gedreven nieuwe generatie Deense ontwerpers en makers Overgaard & Dyrman op het podium uitgelicht met hun exclusieve, zeer ambachtelijke, Wire en Circle Chair collecties.

 

Domstraat 25, 3512 JA Utrecht- geopend op afspraak en van woensdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 18.00 uur vrije inloop.

 

 

 

 

nieuws  12-09-2023 

Kaartverkoop AFFR gestart

Het AFFR viert in 2023 zijn vijftiende editie, en daarom pakt het festival extra groots uit. Niet alleen met het meest uitgebreide programma ooit – met bijna 100 films over architectuur en de stad – maar ook met bijzondere lezingen en sprekers: Rem Koolhaas, Inez Weski, Martin Koolhoven, Deyan Sudjic en denker des vaderlands Marjan Slob zijn dit jaar allemaal te gast op AFFR. Daarnaast zijn er premières, klassiekers en niet eerder ontdekte films, maar ook masterclasses, short-programma’s, excursies en een pubquiz. Voor wie niet kan kiezen is er op zondag de Best of AFFR.

 

Mis 5 oktober om 19.15 het BNA / BNI debat – De jonge architect, toen en nu niet!

 

Van 4 tot en met 8 oktober 2023 zijn Theater Zuidplein en LantarenVenster de places to be voor iedereen die zich interesseert voor architectuur, voor film of voor de eigen gebouwde omgeving. Op dinsdag 12 september staat het volledige programma online en start de kaartverkoop.

 

 

AFFR 2023 opent op woensdag 4 oktober in Theater Zuidplein, met de wereldpremière van A Plan for Paradise van Kati Juurus, een film die op soms hilarische wijze de diepgewortelde verschillen tussen Westerse ontwerpovertuigingen en de werkelijkheid in Nepal blootlegt.

 

In daaropvolgende vier dagen verkent het festival vanuit thuisbasis LantarenVenster een uiteenlopend programma met films over architectuur, de stad en het landschap: portretten van architecten en hun ontwerpen, maar ook films over actuele thema’s zoals de manier waarop we omgaan met water, over de werkcultuur binnen de architectuursector en over de geglobaliseerde afvalindustrie. Nieuw dit jaar is dat er speciale focus is voor een tijdvak – de ‘kritiese’ jaren 70 – en voor een land waar zich belangrijke, voor het vakgebied relevante ontwikkelingen voordoen – in dit geval India, sinds 2022 het land met het hoogste inwonersaantal ter wereld, met alle ruimtelijke uitdagingen van dien; afzonderlijke programmalijnen, die bovendien allemaal aansluiten bij het hoofdthema van AFFR 2023, Contested Space.

 

De programmering van AFFR is zoals altijd breed, van onderzoekende, in-depth documentaires tot lichtvoetige, onderhoudende films – met zelfs animatiefilms en een muziekfilm over architectuur op het programma. Daarnaast is er natuurlijk veel ruimte voor lezingen, tours en debatten, met spraakmakende sprekers uit het vakgebied én daarbuiten. Zo is er voor iedereen die zich interesseert voor architectuur, voor film of de gebouwde wereld wel iets te zien op AFFR.

 

Zeven filmtips van het AFFR Team

 

Voor architecten:
– Point of Origin (Frans Parthesius, 2023) Een internationale techondernemer met liefde voor architectuur vraagt Rem Koolhaas op een onmogelijk klein stukje berghelling in Zell am See in Oostenrijk een huis te bouwen. Inclusief een Q&A met Rem Koolhaas én de opdrachtgever.

Voor filmfanaten:
– Stalker (Andrei Tarkovsky, 1979) Dé klassieker van Andrei Tarkovsky, in de gerestaureerde versie van Eye. De ultieme film over de zoektocht naar geluk, door de troosteloze, mysterieuze Zone, met als geheimzinnige gids Stalker. Met een inleiding door architect Floris Alkemade.

Voor activisten:
– Deep Rising (Matthieu Rytz, 2023) Ligt op de bodem van de diepzee het antwoord op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke grondstoffen? Daal mee af naar het spectaculaire, laatste stukje onberoerde aarde, waar grote hoeveelheden felbegeerde mangaanknollen liggen. Een film over de strijd tussen menselijke hebzucht en natuurbehoud.

Voor idealisten:
– All that Breathes (Shaunak Sen, 2022) Twee broers trekken zich het lot aan van de zwarte wouwen, vogels die nauwelijks kunnen overleven in het zwaar vervuilde Delhi. Hun geïmproviseerde dierenopvang is een eilandje van hoop in een stikkende metropool. Deze prijswinnende documentaire is onderdeel van het India-programma van AFFR.

Voor Western-fans én landschapsarchitecten:
– The Taking (Alexandre O. Philippe, 2021) Kunnen we de wereld om ons heen nog wel zien zonder beïnvloed te worden door de beelden uit de films die we ervan kennen? The Taking is een visueel overrompelende reis door Monument Valley, met zijn spectaculaire rotsformaties, waar tientallen westerns werden opgenomen: cinema als de nieuwe kolonisator. Met een gastcollege van filmmaker Martin Koolhoven.

Voor ethici:
– The View (Ole Stenum, 2020) Een gevangeniscel met zicht op een blinde muur of op een magnifiek landschap: wat is een zwaardere straf? Een ontluisterende film over misverstanden rond de bouw van een nieuwe gevangenis aan de kust van Groenland. Met een inleiding door strafrechtadvocaat Inez Weski.

Voor critici:
– Modernism, Inc. (Jason Andrew Cohn, 2023) Architect Elliot Noyens’ ontwerpen voor IBM waren een voorbeeld voor veel bedrijven van het belang van corporate identity. Het verhaal over ontwerptalent Noyes, gevierd en verguisd architect, industrieel ontwerper en pionier, wordt ingeleid door schrijver, curator and criticus Deyan Sudjic.

 

Om niet te missen

 

 

****BNA / BNI debat – De jonge architect, toen en nu****

De film Make Do With Now volgt vijf jonge Japanse architectenbureaus die alle op hun eigen wijze hun praktijk runnen. In TXL – Berlin Tegel Airport kijken we mee met het net afgestudeerde architectentrio dat in 1965 de prijsvraag won voor Berlin Tegel Airport en daarmee hun roem vestigden. Aan de hand van deze voorbeelden gaan we het gesprek aan met jonge Nederlandse (interieur)architecten over de uitdagingen van de huidige architectuurpraktijk.

 

Meer info en aanmelden voor deze 2 films met debat kan nu HIER (voor leden gratis)

 

The Masters: Susan Schuppli
Contested spaces – betwiste ruimtes – zijn complex en moeilijk te omvatten. Architectuur kan als methode dienen om grip te krijgen op deze complexiteit. Susan Schuppli – onderzoeker bij het bureau Forensic Architecture – belicht in haar lezing hoe architectuur en film deze ingewikkelde kluwen van politiek, oorlog en klimaatverandering kunnen ontrafelen. Aan de hand van Schuppli’s werk, gaat architect Sereh Mendias in gesprek over deze vernieuwende rol van architectuur.

 

‘Radikale’ tijden – film, een fietstocht en de ‘Big Brutal Quiz’
In veel opzichten zijn de jaren 60 en 70 een voorbeeld voor vandaag. Net als nu waren er waren er volop initiatieven voor ‘cohousing’, biologische voedselproductie en het afbouwen van fossiele brandstoffen. Daarom is dit een goed moment om met een brede selectie films en documentaires terug te blikken op de oplossingen die radicale groepen toentertijd bedachten, en die hun tijd tientallen jaren vooruit bleken te zijn. Naast films over zelfbouw, alternatief materiaalgebruik en experimentele woonvormen komt daarbij ook het Brutalisme aan bod, met films, een fietstocht door de stad én een pubquiz.

 

Facts & Figures AFFR 2023

AFFR 2023
AFFR 2023 – Contested Space
4 – 8 oktober LantarenVenster & Theater Zuidplein
Volledige programma online/start kaartverkoop op dinsdag 12 september via www.affr.nl

 

AFFR 2023 OPENING NIGHT
A Plan for Paradise, (Tehtävänä paratiisi), 75 min
Kati Juurus, 2023
Woensdag 4 oktober 20:15 (zaal open 19:30)
Theater Zuidplein, Gooilandsingel 95, 3083 DP Rotterdam
Kaartverkoop voor de openingsavond is gestart op dinsdag 29 augustus, tickets via www.affr.nl

 

Over AFFR
AFFR is het grootste internationale filmfestival over architectuur, de stad en het landschap. Op het festival zijn ieder jaar zo’n 80 films te zien; die gaan niet alleen over architecten en hun gebouwen, maar over de hele ‘door mensen ontworpen’ wereld – over de openbare ruimte en haar gebruikers, over woningbouw, woningnood en gentrificatie, en over de stikstofcrisis, ontbossing en de toekomst van de landbouw. Het festival laat graag onbekende invalshoeken en onthullende verhalen zien en biedt haar publiek zo een nieuw en ander perspectief op opgaven en mogelijke oplossingen.
 

nieuws  11-09-2023 

Invoering WKB gefaseerd: nieuwbouw 1-1-24, verbouw halfjaar later

Minister De Jonge heeft gekozen voor een “zachtere landing” van de Wet Kwaliteitsborging en derhalve een knip aangebracht in datum invoering voor nieuwbouw en verbouw. Voor nieuwbouw gaat de WKB 1-1-24 en voor verbouw een halfjaar later. Deze optie was in een eerder stadium al in een besluit opgenomen. Lees hier zijn brief

 

NB) Op 2 november a.s. staat De Wet Kwaliteitsborging voor interieurarchitecten; het stelsel en de mogelijkheden weer op onze agenda. Bereid je voor op een nieuwe manier van werken.

nieuws  07-09-2023 

Nook Symbiosis – Reverse Thinking

 

Nook Symbiosis – Bouwen in harmonie met de natuur

 

video
play-sharp-fill

 

De bouwsector draagt voor ongeveer 10-15% bij aan de totale CO2-uitstoot door de productie van bouwmaterialen. In dit nummer van Nook onderzoeken we wat interieurarchitecten kunnen bijdragen aan CO2-reductie.

 

We laten voorbeelden zien van innovatieve architecten en ontwerpers die niet uit noodzaak, maar uit overtuiging in harmonie met de natuur willen werken. “Duurzaamheid is niet de som van het aanvinken van vakjes in een spreadsheet,” legt Roosmarie Carree uit toen we haar interviewden over haar ontwerp voor een charmant sanitairgebouw op Camping de Vliert. In een ander artikel bespreken we hoe hennep als duurzaam bouwmateriaal een positieve impact heeft op het milieu. Bijvoorbeeld de isolerende eigenschappen van hennep die Hester van Dijk van Overtreders W gebruikte voor het Voice of Urban Nature paviljoen op de Floriade vorig jaar. Verder spraken we met zonne-energieontwerper Marjan van Aubel over hoe zij zonne-energie op een esthetisch verantwoorde manier in ons dagelijks leven brengt en duiken we in het groeiende repertoire van biobased materialen. Diederik de Koning en Laura van Santen (la-di-da design) gaan zelfs nog een stapje verder door de schoonheid van erosie van biobased materialen te laten zien. Anton Maertens van BC Materials, het bedrijf dat bijdroeg aan het Belgische paviljoen op de huidige architectuurbiënnale in Venetië, legt uit hoe ze negen ton uitgegraven aarde transformeerden in circulaire bouwmaterialen.

 

Nook Symbiosis staat vol met inspirerende verhalen van bevlogen architecten en leveranciers die de huidige bouwcultuur willen veranderen en hoe zorgvuldig om te gaan met onze bronnen.

 

Bestel HIER dit dit nummer op neem een abonnement

 

 

 

7-9-23

 

Nu online: Reverse Thinking:

 

 

 

 

 

nieuws  06-09-2023 

Update Stimuleringsfonds september 2023

Naast de reguliere openstaande regelingen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, te vinden op de subsidiepagina, heeft het fonds de volgende oproepen open staan.

 

De deadlines voor september en oktober

 

Komende weken sluiten onder meer de volgende regelingen en oproepen:

15/9: Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren
20/9: Open Oproep Residency buitenland

11/10: Regeling Vormgeving

11/10: Regeling Digitale cultuur

12/10: Regeling Architectuur

24/10: Regeling Festivals en publiekspresentaties

 

Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren

De Open Oproep Platforms voor ontwerpend leren staat tot en met 15 september 2023 open voor platforms, organisaties of instellingen met een programma dat jongeren stimuleert om praktische en strategische ontwerpskills op te doen of verder te ontwikkelen. Denk hierbij aan productontwerp, textiel- en modeontwerp, ruimtelijk ontwerp, creative coding of bijvoorbeeld visual storytelling. Partijen die in oprichting zijn, kunnen ook een aanvraag indienen binnen deze open oproep. Meer weten?

 

Open Oproep Professionalisering en praktijkverdieping

Met de Open Oproep Professionalisering en praktijkverdieping geeft het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie makers de mogelijkheid een onderscheidende strategie te ontwikkelen voor een toekomstbestendige ontwerppraktijk. De open oproep is gericht op zowel beginnende als ervaren makers met een eigen praktijk op het gebied van vormgeving, architectuur of digitale cultuur. Neem deel aan het online spreekuur op 18 september 2023. Je hebt tot uiterlijk 4 oktober 2023 de tijd om een voorstel in te dienen.

 

Open Oproep Bouwen aan talent voor startende makers en ontwerpers
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie roept startende ontwerpers en makers binnen de disciplines architectuur, vormgeving en digitale cultuur, of de crossovers daartussen, op deel te nemen aan een samenwerkingstraject van vier maanden met ervaren ontwerpers. Er is in deze ronde keuze uit 18 ontwerpopgaves van verschillende ontwerppraktijken binnen de gehele breedte van de creatieve industrie. Het samenwerkingstraject biedt startende ontwerpers en makers de mogelijkheid om samen te werken aan een actueel vraagstuk en ontwerpopgave, nieuwe kennis en vaardigheden op te doen en het eigen netwerk uit te breiden. Dien uiterlijk 18 oktober 2023 een voorstel in voor de Open Oproep Bouwen aan talent.

 

Open Oproep Literatuur op het scherm

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds zijn op zoek naar Nederlandstalige schrijvers, dichters, interactieontwerpers, gamemakers of digitale mediamakers die samen een literaire productie ontwikkelen gericht op het digitale domein. De Open Oproep Literatuur op het scherm staat open voor alle vormen van Nederlandstalige literatuur (poëzie en proza, kinder- en jeugdliteratuur). Ook de keuze voor het platform, de hard- en software is vrij, zolang het een digitaal platform betreft. Dien uiterlijk 2 oktober 2023 een voorstel in.

 

Open Oproep Fresh perspectives (einde week online)
Met de Open Oproep Fresh perspectives ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie makers in het bieden van nieuwe perspectieven op sociale, economische, politieke en economische vraagstukken. Het fonds stimuleert daarbij sector overstijgende samenwerkingen waarin makers, ontwerpers en architecten samen met andere organisaties tot nieuwe en verrassende benaderingen kunnen komen.

   

 

 

nieuws  05-09-2023 

Ronde tafel architectuurbeleid op 6 september

Op woensdag 6 september organiseert de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer van 10.45 tot 14.15 uur een – via livestream te volgen – ronde tafel gesprek over het architectuurbeleid. De inmiddels demissionaire regering kondigde deze zomer aan te gaan onderzoeken of er weer een Nederlands architectuurinstituut kan komen. Aan het gesprek nemen deel Francesco Veenstra, Kirsten Schipper, Nathalie de Vries, Ole Bouman, Jan Fokkema, Josien Paulides, Art Kallen, Syb Groeneveld, Saskia van Stein.

 

Link en alle position papers vind je hier:

https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2023A05178

 

nieuws  04-09-2023 

Nieuwe entree door Merk-X verrijkt Museumplein’s culturele iconen

© Flashtag Photography

 

 

De historische hoofdentree van het Concertgebouw is vrijdag 2 september 2023 met trompetgeschal door staatssecretaris Gunay Uslu heropend. 5000 bezoekers kwamen af op de seizoensopening en de opening van de nieuwe hoofdentree. Merk-X heeft deze in ere hersteld en gerenoveerd. Voor het eerst in de geschiedenis van het Concertgebouw kijkt de bezoeker nu vanuit het entreegebied uit op alle grote culturele spelers aan het Museumplein: het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk.

 

Algemeen directeur Simon Reinink: ‘Met deze heropening sluit Het Concertgebouw weer aan bij het Museumplein. Geweldig dat we deze feestelijke dag samen met zoveel muziekliefhebbers mogen vieren!’

 

 

Voor het eerst in 35 jaar openden op 2 september jl. de deuren van de oorspronkelijke voorentree om het publiek te ontvangen. Sinds in 1988 aan de zuidzijde een nieuwe entree- vleugel aan het monument was toegevoegd, waren die immers gesloten gebleven. Daardoor raakte de symmetrie van het 19de-eeuwse gebouw van architect Dolf van Gendt aangetast. Maar belangrijker: het Concertgebouw verloor daarmee ook zijn directe oriëntatie op het culturele ensemble van het Museumplein, en vooral de visuele verbinding met het Rijksmuseum – de andere culturele zwaargewicht van de hoofdstad. De voorgevel werd geleidelijk een blinde vlek in de stedelijke omgeving; een plek waar auto’s, trams en fietsers meer aanwezigheid hadden dan het gezicht van de wereldberoemde muziektempel.

 

 

Renovatie

 

Een monument – zeker wanneer het zo intensief wordt gebruikt als het Concertgebouw – ontkomt niet aan voortdurend onderhoud en aanpassing.Van oorsprong was de hoofdentree nogal krap, met kassa’s, een kleine werkruimte en wat later ook de Champagnebar. Bij de recente renovatie zijn de oude installaties en de bar verwijderd en verhuisde het invalidentoilet naar het garderobegebied. In de entree zijn nu verrijdbare meubels geplaatst die voor de kaart- controle worden ingezet en tijdens de pauze dienstdoen als buffet.

 

De functie en het aanzicht van de voorgevel zijn aan de eisen van de tijd aangepast. Ramen werden opengemaakt, zodat er daglicht binnenvalt en het zicht in beide richtingen is geopend.Voor het eerst in de geschiedenis van het Concertgebouw kijkt de bezoeker nu vanuit het entreegebied uit op alle grote culturele spelers aan het Museumplein: het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum.

 

 

Architect Evelyne Merkx en haar ontwerpteam van Merk X hebben daarnaast een oplossing gevonden om aan de noordzijde, bij de Jan Willem Brouwersstraat, een oude publieksingang in ere te herstellen. Zo heeft het Concertgebouw nu aan drie zijden van het gebouw royale toegangen die voor een soepele doorstroom van het publiek zorgen. Om concertbezoekers in de nieuwe situatie bij de hand te nemen is in samenwerking met grafisch ontwerper Reynoud Homan (en ondersteund door Paul Mijksenaar) de bewegwijzering binnen en op het gebouw aangepast.

 

Postzegel

 

Juist het contrast met het Rijksmuseum inspireerde de ontwerpers om bij de nieuwe plannen nog eens goed naar de ligging aan het Museumplein te kijken. Waar het Rijksmuseum op een ruim perceel is gebouwd, moest Van Gendt zijn ‘concertzaal’ realiseren op een krap bemeten terrein van slechts 130 x 55 meter.‘Een postzegel’, in de woorden van Evelyne Merkx. Daarom is de ruimtelijke situatie van het Concertgebouw een integraal onderdeel van het ontwerp geworden. Naast diverse ingrepen in het interieur en aan de gevels werkte Merk X, samen met de gemeente, een plan uit voor het herontwerp van de buitenruimte.

 

Aan de zijde van de Jan Willem Brouwersentree zal een plein ontstaan, bestraat met stenen waarin LED-verlichting is aangebracht. Het ontwerp van de nieuwe buitenruimte biedt zo een stralende inbedding voor de complete oudbouw van het Concertgebouw, die ook opnieuw wordt aangelicht. Het ontwerp vormt de opmaat voor een herziening van de verkeersstromen langs de Van Baerlestraat waaraan vanaf 2024 wordt gewerkt.

 

 

Langdurige samenwerking

 

De recente renovatie is onderdeel van een langdurige samenwerking tussen Evelyne Merkx (Merk X, voorheen Merkx + Girod) en het Koninklijk Concertgebouw. Die startte in 1998 met het ontwikkelen van een masterplan waarbij het herstel van kelders en kantoren de eerste stap was. Terwijl deze werkzaamheden vaak nauwelijks door het publiek werden opgemerkt, had de transformatie van de Grote Zaal in 2000 juist een groot effect op de ervaring van de bezoeker. Tijdens de verbouwing bleef de zaal gewoon in gebruik. Het vaste publiek zag dus hoe de om zijn akoestiek vermaarde zaal functioneel en visueel weer tot leven werd gewekt. Eenzelfde proces speelde zich vervolgens af in de Kleine Zaal, de Koorzaal en de Spiegelfoyer. Gangen, trappenhuizen en foyers werden aangepakt en in 2011 was de uitvoering van masterplan 1 voltooid en volgde plan 2. Merkx is steeds betrokken gebleven bij grotere en kleinere aanpassingen aan het interieur van het Concertgebouw.

 

 

Fotograaf: Roos Aldershoff fotografie

 

Credits

 

Team Merk X:

Evelyne Merkx
Josje Kuiper
Bert de Munnik, DMDJ Mark Goudsmit, Acquion

Lichtadviseur:

Joost de Beij

Ontwerp nieuwe tapijten:

Edith van Berkel

Aanpassingen bewegwijzering binnen/buiten:

Reynoud Homan (ondersteuning: Paul Mijksenaar) Herman Haake, Riwi
P. de Letter
Huib Nelissen

Aannemer:

Olle de Graaf

Meubelmaker:

Hoogendoorn
Uitvoering i.s.m. de Facilitaire Dienst Concertgebouw.

nieuws  13-07-2023 

Zomertips . . .

De zomervakantie, tijd voor . . .

 

We hebben deze pagina aangevuld met extra nieuwe zomertips!

Tips mail je naar info@bni.nl dan nemen we deze op.

 

Veenhuizen bestaat 200 jaar! In het kader daarvan zijn 7 unieke, tijdelijke, overnachtingsplekken op verschillende plaatsen in het rechtlijnige landschap geplaatst. De bouwwerken zijn ontworpen en gebouwd door jonge en al gevestigde ontwerpers, architecten en kunstenaars. Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van duurzame materialen die zoveel mogelijk lokaal geteeld, geoogst of gevonden zijn. Zoals de tijdelijke hotelkamer gebouwd met gewassen en mosselschelpen als grondstof

https://www.bitterenzoet.nl/veenhuishotel

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=55754

https://www.kolonienvanweldadigheid.nl/nl/overnachten/3816481972/veen-huis-hotel

 

Proud To Be Soft in MOYA  (Museum of Young Art)

Van 16 april tot 24 september 2023 kun je in de oude karakteristieke fabrieksloodsen van het MOYA museum ondergedompeld worden in de meterslange kleurrijke en uitgesproken textiele kunstwerken van Barbara Broekman. Als boegbeeld en voorloper in de textielkunst heeft Broekman internationale erkenning verworven. Haar werk richt zich op universele thema’s als vrouwelijkheid en verlies. Broekman gebruikt hiervoor zowel ouderwetse textielbewerkingstechnieken als ultramoderne weefmachines. Op zondag 10 september organiseert het museum een ontbijt waar Barbara Broekman ook aanwezig zal zijn om over haar werk te praten. Starttijd 11.00 uur en reserveren via de site van MOYA.

https://moya.museum/

https://www.barbarabroekman.nl/work-on-view

 

Bezielde Schoonheid – Tegels uit de Art Nouveau in de architectuur
Keramiek speelde in de ontwikkeling van de Nederlandse art nouveau (1895-1914) een belangrijke rol. Architecten maakten volop gebruik van tegels voor kleurige accenten en blikvangers aan hun gevels.
https://nederlandstegelmuseum.nl/zien-en-doen/tijdelijke-tentoonstellingen/nu-te-zien/245-bezielde-schoonheid-tegels-uit-de-art-nouveau-in-de-architectuur

 

Bureau Europa Maastricht – Material Landscapes – Architectenbureau Werkstatt onderzoekt bio-based bouwmaterialen. Treed de werkstatt binnen, een werkplaats van gedachten en maakprocessen. Leer hoe de wereld in verandering is en hoe architectuur daar positief aan bijdraagt.

 

Het futurisme & Europa
De esthetiek en wisselwerking van deze stroming met andere avant-garde kunstenaars en stijlen zoals De Stijl en Bauhaus. Schilderijen en sculptuur, meubels, tapijten, keramiek, interieur- en toneelontwerpen, kleding, boeken, grafisch werk en gebruiksvoorwerpen.
https://krollermuller.nl/het-futurisme-europa

 

Damast design – ontwerpen met licht en schaduw
Een tentoonstelling over het ontwerp- en maakproces voor damasten tafelgoed. Een uniek verhaal van ontwerp tot hét pronkstuk op tafel.

https://textielmuseum.nl/tentoonstellingen/damast-design/

 

Arcam Amsterdam

Opening tentoonstelling ‘Out of Office – Amsterdamse maquettes op reis’

Met maquettes van hedendaagse Amsterdamse gebouwen en bouwprojecten zoals het Zuidasdok. Het grootste deel van de 37 maquettes behelst projecten die deel uitmaken van gebiedstransformaties, zoals in het Amstelkwartier en Buiksloterham.

Out of Office zomer tentoonstelling maquettes op reis

 

Black & White – de kracht van contrast
Het ultieme contrast: zwart en wit, donker en licht. De tentoonstelling Black & White combineert de kracht van contrast met de kracht van de natuur.
https://www.flowerartmuseum.nl/nutezien

 

Maarten Baas: It’s about time
In Voorlinden kun je de wonderlijke werken van Maarten Baas zien. Zijn meest recente klokken uit zijn Real Time-serie, de fascinerende beeldinstallatie I think, therefore I was en de digitale waterval Second Nature. En een nieuwe stap in zijn Clay-serie.

En ben je toch in Voorlinden?
Neem dan gelijk de tekeningen mee van Rogier Roeters.

 

Fabrique des Lumières: Dalí & Gaudí
Fabrique des Lumières wordt verlicht door de kunstwerken van een van de meest grandioze kunstenaars aller tijden: Salvador Dalí. Zijn beroemdste psychedelische kunstwerken op het ritme van de muziek van de legendarische band Pink Floyd.
https://www.fabrique-lumieres.com/en

 

Nieuwe kansen, nieuwe kunst
Wat hebben Theater Tuschinski, de Bijenkorf en de synagoge aan het Jacob Obrechtplein met elkaar gemeen? Ontdek het in de nieuwe tentoonstelling over de rol die Joden speelden in de ontwikkeling van kunst- en architectuurstijlen in Nederland, zoals art nouveau, Amsterdamse School en art deco.
https://www.jck.nl/nl/tentoonstelling/nieuwe-kansen-nieuwe-kunst

 

Colour Rush!
Een installatie van Sabine Marcelis staat volledig in het teken van kleur. Op uitnodiging van het Vitra Design Museum creëerde de Nederlandse ontwerpster Sabine Marcelis in het Schaudepot één eenvoudige, golvende beweging door de ongeveer vierhonderd tentoongestelde stukken te sorteren op kleur.
https://www.design-museum.de/en/exhibitions/detailpages/colour-rush-an-installation-by-sabine-marcelis.html

 

Disney – Telling Timeless Stories
Storytelling, maar dan anders. Mickey Mouse, Sneeuwwitje, Pinokkio: wie kent ze niet? Walt Disney Animation Studios weet generaties lang jong en oud te betoveren met de magie van animatie. In de grote internationale tentoonstelling krijg je een kijkje in de keuken van deze wereldberoemde animatiestudio.
https://forum.nl/nl/agenda/disney-telling-timeless-stories?date=28-06-2023

 

Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen
Jugendstil komen we vooral in de steden tegen, maar het opmerkelijke is dat we in kleinere dorpen en steden van Noord-Nederland soms sprankelende voorbeelden tegenkomen.
https://museumtijdschrift.nl/tentoonstellingen/een-vleug-jugendstil-in-oost-groningen/

 

Leven in een stroomversnelling
Nederland in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Ontdek meer over de technische en culturele veranderingen in Nederland na de Eerste Wereldoorlog. Door allerlei vernieuwingen raakt het leven voor veel Nederlanders in meerdere opzichten in een stroomversnelling.
https://museumtijdschrift.nl/tentoonstellingen/leven-in-een-stroomversnelling/

 

ARTIS-Zoomeravonden
De twintigste editie staat in het teken van Planetary Health: een gezonde toekomst van de aarde en al haar bewoners.
https://www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/zoomeravonden/

 

Into Nature: Time Horizons, Drenthe
Zomer van 2023 – Into Nature is een organisatie die kunstwerken verbindt aan de bijzondere kenmerken van het Drentse landschap. Tweejaarlijks organiseren zij een buitententoonstelling en een doorlopend activiteitenprogramma. Deze zomer is het thema Time Horizons en maak je, via een netwerk van wandel- en fietsroutes door het Drentse Borger-Odoorn, kennis met de werken van kunstenaars als Stefan Cools, Maria Barnas, Randy Lee Cutler en Müge Yilmaz. Wil je zien.
https://intonature.net/?utm_source=NS-dagjeuit-ezine-special&utm_medium=dagje-uit&utm_campaign=juni-2023

 

CODA Paper Art
CODA Museum Apeldoorn toont tot en met 12 november 2023 bijzondere papierkunst in de elfde editie van CODA Paper Art. Dat papierkunst meer is dan knippen, plakken en vouwen tonen 22 kunstenaars uit binnen- en buitenland.
https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/coda-paper-art-2023?utm_source=NS-dagjeuit-ezine-special&utm_medium=dagje-uit&utm_campaign=juni-2023

 

Folly Art Norg – een wandeling langs 15 follies rond Norg

30 juli – 27 augustus 2023

 

Kasteeltuin Assemburg en het nieuwe biodiversiteitspad met de sinysfolly van Guusje Witte – student TU Delft

 

ZOMERTENTOONSTELLING ‘AAN DE HORIZON’ in het Centraal Museum

Een zomerse reis door de kunsten met o.a. Etel Adnan, Anna Aagaard Jensen, Baby Reni, Gustave Courbet en Fiona Tan. In deze tentoonstelling reflecteren hedendaagse, moderne en oude kunstenaars op de reis door het landschap. Kunstenaars zoeken immers al eeuwenlang naar een nieuwe horizon, zowel letterlijk als figuurlijk.

https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/aan-de-horizon

 

Schilderswijk Bewonerstours in Den Haag

Jarenlang stond de Schilderswijk bekend als onveilig, maar in de Bewonerstours laten de mooie kanten zien van de meest internationale buurt van Nederland (die maar liefst 120 nationaliteiten telt!). Een twee à drie uur durende wandelingen met verhalen van verschillende buurtbewoners. Je krijgt zo een intiem kijkje in hun leefomgeving. Luisteren naar wonen aan een negentiende-eeuws hofje, staan op de multiculturele Haagse markt, in jeugdcentrum Samson of zitten in een Marokkaans theehuis. Elke wandeling is anders. Kom en laat je verrassen.

https://www.schilderswijkbewonerstours.nl/

 

Klim naar Het Grote Raam

De Grote Sint Laurenskerk is het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar. De kerk is de hele zomer toegankelijk. Plus: Beleef de spectaculaire Klim naar Het Grote Raam vanaf 1 juli 2023! Klim naar 40 meter hoogte en ontdek onderweg het verhaal van de kerk en het raam. Als bezoeker klim je naar 40 meter hoogte, waar je van een fabelachtig uitzicht over Alkmaar en omgeving kan genieten. Al klimmende leer je over nooit eerder vertelde verhalen van de kerk en het raam en kom je oog in oog te staan met Sint Laurens. Nog tot 13 augustus.

www.klimnaarhetgroteraam.nl.

 

Museum Het Schip

Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Bezoek aan het museum het Schip is een ware ervaring.

https://museumtijdschrift.nl/artspot/museum-het-schip-2/

 

Vincent meets Rembrandt

Zonder twijfel zijn Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh twee van de grootste Nederlandse kunstenaars aller tijden. Mijlenver uit elkaar met meer overeenkomsten dan je ooit had kunnen denken. In Vincent meets Rembrandt: the Untold Story* ontdek je, te midden van een continu veranderend 360-graden-canvas op de eeuwenoude binnenmuren van de Noorderkerk, hoe Vincent van Gogh al in zijn Amsterdamse periode gefascineerd raakte door Rembrandt, en hoe zijn werk is geïnspireerd op de schilderijen, etsen en zienswijzen van de grote meester.

Een bijzondere ervaring die al je zintuigen prikkelt.

 

De kunst van architectuur

Ontdek verschillende museumgebouwen, die dienen als een functionele ruimte om kunst en cultuur te exposeren en daarnaast op zichzelf een kunstwerk zijn. Denk aan: Groninger Museum, Kunstmuseum Den Haag, Bonnefanten, Depot Boijmans van Beuningen, Museum Het Schip, Kunsthal Rotterdam

en Museum W.

https://www.museum.nl/nl/architectuur

 

Gebouwde omgeving

Het ABC Haarlem is het centrum voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en de regio Kennemerland. In het ABC doe je mee aan activiteiten rondom interieur, architectuur, stedenbouw en landschap. Het ABC Architectuurcentrum Haarlem richt zich op allen die zich beroepsmatig met de gebouwde omgeving bezig houden. Architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en beleidsmakers en ook voor voor het brede publiek, jongeren en onderwijsinstellingen.

https://www.museum.nl/nl/abc-architectuurcentrum-haarlem

 

Het Czaar Peterhuisje

Is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Peter de Grote logeerde er toen hij voor scheepstimmerman leerde. Russische tsaren, vorsten en zelfs Napoleon bezochten het! Het Czaar Peterhuisje uit 1632 is één van de oudste houten huisjes van Nederland. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 in Zaandam het vak van scheepstimmerman kwam leren.

https://www.museum.nl/nl/czaar-peterhuisje

 

Drawing Centre

Drawing Centre Diepenheim is met zijn bijzondere locatie in de luwte, het kunstpodium waar tijd en ruimte is om echt te kijken, om met elkaar in gesprek te gaan en samen van de kunst en de natuur te genieten. Hét kunstpodium voor tekenen in Nederland. Vanuit nieuwsgierigheid naar de rol en betekenis van het tekenen binnen hedendaagse artistieke praktijken ontstaan tentoonstellingen, publicaties en publieke programma’s. Daarnaast biedt het Drawing Centre residencies, masterclasses en een educatieprogramma aan.

https://www.museum.nl/nl/drawing-centre-diepenheim

 

Pierre Cuypers

Het Cuypershuis vertelt over architect en vormgever Pierre Cuypers, zijn ambitie, visie en bedrijvigheid. De presentatie in het museum laat je ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest het klaarspeelde vele grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid in het bijzondere gebouw – voormalig woon- en werkplaats van Pierre Cuypers – is zicht- en voelbaar, waardoor een bezoek een onvergetelijke en inspirerende ervaring is.

https://www.museum.nl/nl/het-cuypershuis

 

Huis Sonneveld

Aan de rand van het Museumpark in Rotterdam, is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De museumwoning laat zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het modernisme omarmde, en hoe die keuze hun dagelijkse leefomgeving kleurde. Van Nelle & Feyenoord. De stadsvilla is begin jaren 30 ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Zij waren ook verantwoordelijk voor het interieur, in nauwe samenwerking met W.H. Gispen.

https://www.museum.nl/nl/huis-sonneveld

 

Zomervakantie in het TextielMuseum

Ontsnappen aan de warme zomerzon? Nou ja, ontsnappen! Kom naar het TextielMuseum met de hele familie! Dobbel, speel en speur samen door het museum en ervaar hoe textiel gemaakt wordt: van vroeger tot nu. Ga zelf aan de slag in ‘Makersgeheimen #3’, maar mis ook de tentoonstelling ‘Textile now’ niet, waar hedendaagse kunstenaars relevante verhalen vertellen en textiel je aan het denken zet.

 

About

The Upside Down Amsterdam is ’s werelds grootste omgekeerde social media-ervaring. Met 25+ kamers en installaties 1500m2 geestverruimende en kleurrijke ervaring. Allemaal binnen in het thema van ‘The New Dutch’: typisch hedendaagse Nederlandse cultuur op een leuke manier.

 

Watch back

De kick-off Designing Cities For All: Re-Generation. Designing Cities for All is back in 2023/2024 with a brand new focus: regenerative design. With Sarah Ichioka, Sophie Wartenbergh, Amal Abbas-Saal, Pepijn Duijvenstein, & Jackie Ashkin.

https://dezwijger.nl/programma/dcfa-re-generation-kick-off

 

IJsselbiënnale 2023

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel en een uitgebreid programma Nevengeul.

www.ijsselbiennale.nl

 

Shepard Fairey @ STRAAT

Vanaf 7 augustus 2023 is de internationaal invloedrijke, Amerikaanse straatkunstenaar en activist Shepard Fairey (bekend van de Barack Obama campagneposter HOPE) eregast bij het STRAAT Museum in Amsterdam, hét museum voor street art en graffiti. Naast de grote solo tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level (met meer dan 130 objecten) maakt hij twee nieuwe werken: een gigantische muurschildering (14 x 14,8 m) op de imposante zijgevel van het museum en een werk voor de STRAAT collectie.

 

Hoe laat is jouw lievelingskleur?

8760 klokken in 100 kleuren bevragen tijd en kleur in het Kunstmuseum M. in Almere.

Op een kleurrijke manier het tijdsverloop van één jaar ervaren. In de kunstinstallatie 100 colors no.45 ”8760 hours” van de Franse architect, kunstenaar en ontwerper Emmanuelle Moureaux. Haar kunstinstallatie bestaat uit 8760 klokken van papier in 100 kleuren: elke klok staat voor één uur. Alle klokken tezamen staan voor alle uren in één jaar. Het kunstwerk staat stil, maar als je erlangs loopt en wat langer plaatsneemt in de installatie, lijkt het alsof de wijzers van de klokken bewegen. Hoe ervaar jij tijd? Welke kleur past bij dit moment? Ontdek het in het M Punt.

https://jijbentm.art/event/emmanuelle-moureaux/

 

‘100 jaar Mythe Maison d’Artiste’

Het is al 100 jaar lang Early Dutch Design waar we trots op kunnen zijn.

Een tentoonstellingsproject dat in 2023 achtereenvolgens wordt uitgevoerd in Huis Doorn (Doorn), het Kunstmuseum (Den Haag), Museum de Tiid (Bolsward), het Van Eesteren Museum (Amsterdam), de LocHal (Tilburg) en Het Nieuwe Instituut (Rotterdam). Deze musea en culturele centra zullen het project accommoderen en faciliteren.

Lees ook onze eerdere publicatie via deze link: https://bni.nl/nieuws/reconstructie-maison-dartiste/

https://www.100jaarmaisondartiste.nl/

 

Mono Japan

Fans van Japans vakmanschap en design? Dit jaar is het MONO JAPAN event met de nadruk op de verbinding tussen mensen en objecten onder het thema “Gemeenschap”. Van 15 – 17 september in Loods 6 Amsterdam.

https://www.monojapan.nl/

 

 

 

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid