login leden
nieuws  24-03-2023 

NOOK Express yourself!

 

 

NOOK inspireert en prikkelt telkens met een ander thema. NOOK – Express yourself! gaat over extravagante, verfijnde en rijk gelaagde interieurarchitectuur en maximalistische interieurs. In de food for thought zelfs ondemocratisch modernisme en en democratisch maximalisme genoemd. De ontwerpen van de interieurarchitecten en -ontwerpers hebben een totale expressie van zichzelf of van de opdrachtgever gemeen. Ontmoet in deze NOOK enkele flamboyante persoonlijkheden met uitgesproken ideeën en meningen, die buiten de lijntjes kleuren. Zij laten zien hoe leuk het kan zijn en welke creativiteit er vrijkomt als het interieur wordt verlevendigd.

 

Neem hier een abonnement of bestel NOOK los!

nieuws  23-03-2023 

Burobas stelt zich voor

 

 

Burobas heeft een missie: vanuit onze grote maatschappelijke betrokkenheid ontwerpen wij duurzame en betekenisvolle interieurs waarmee wij bijdragen aan het geluk en welzijn van de gebruikers. Wij werken met ons team van 12 medewerkers aan mooie opgaven in werkomgevingen, de zorgsector en het onderwijs.

 

 

Bij het maken van een ontwerp gaat het ons om de functionele en de emotionele kant. De functionele kant is geborgd door ons vakmanschap, expertise en ervaring. De emotionele kant vereist een samenspel. Vandaar dat onze slogan luidt: Samen creëren we interieur. Samen met onze opdrachtgevers gaan we in dialoog om tot de kern te komen.

 

 

Om wezenlijk bij te kunnen dragen aan het welzijn van gebruikers en de wensen van onze opdrachtgevers is persoonlijk contact voor ons een ‘must’. Het fundament voor een uniek interieur legt Burobas door heel goed te luisteren en zich te verdiepen in het gebruik van de omgeving. Wij zijn veeleisend voor onszelf maar ook kritisch naar onze opdrachtgevers om tot de essentie te komen van de vraag.

 


Burobas werd 25 jaar geleden opgericht door Bas van Rooij en Bas Lamers. Als gepassioneerde ontwerpers, opgegroeid in de designstad Eindhoven streven we naar echt heel mooie projecten. Burobas is super gedreven om gebruikers en opdrachtgevers te laten zien wat er mogelijk is op interieurgebied. Burobas is innovatief en maakt graag gebruik van nieuwe technieken om tot een beter interieur te komen. Vanuit onze duurzaamheidsvisie stimuleren wij hergebruik van materialen waarmee wij de milieu-impact minimaliseren en het waarde behoud maximaliseren. Tevens richten wij ons op het gebruik van internationale standaarden voor gezonde gebouwen.

 

 

nieuws  09-03-2023 

Introductie Atelier Rest

 

Sinds februari 2023 lid van de BNI en dat óók nog eens een nieuwe naam, tijd voor een korte introductie! Na 9 jaar Spacemonkey (opgericht door Susanne Bakkenist, MIA) is de studio en het werk gegroeid en de koers wordt steeds steviger uitgezet. Dit is een positieve ontwikkeling, want gericht op duurzaamheid, het beschermen van moeder aarde door hergebruik van bestaande materialen en het inzetten van verandering.

 

Samen nieuwe waarden en nieuwe kaders stellen, vanuit een intrinsieke motivatie om een positieve bijdrage te leveren, door te vertragen, her te waarderen en te vereenvoudigen. Intuïtief, creërend en met zachte kracht opzoek naar nieuwe antwoorden op bestaande vragen. We hebben een complex vak en daar drukt ook steeds meer verantwoordelijkheid voor ons leefomgeving op.

 

Atelier Rest is dé plek waar we samen kunnen kijken naar wat er al is en daar de ruimte mee maken. We werken aan diverse opgaven, met name werkomgevingen, maar ook aan transformaties en herbestemming. Dus als er kaders zijn waarin we iets moeten bewaren, gaan wij aan.

 

Studio Spacemonkey transformeert dus naar Atelier Rest, nog midden in de overstap maar volg zeker vast @rest_atelier op Instagram voor gerealiseerde en lopende projecten maar ook voor samenwerkingen! Een soort van coming soon, maar eigenlijk is het er allemaal al. Ik kijk uit naar wat het lidmaatschap brengt aan ontmoetingen en inspiratie.

 

Tot binnenkort! Warme groet, Susanne Bakkenist

 

www.rest.nu

 

 

 

 

 

 

nieuws   

Pliable architecture: 9 meter hoog weefwerk Hella Jongerius

 

 

Pliable architecture: 9 meter hoog 3D weefwerk

van Hella Jongerius voor TU/e voltooid

 

Na een weefproces van bijna twee maanden is dinsdag jl. Loom Room aan de media gepresenteerd, een textiele installatie op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Hella Jongerius heeft samen met studenten van de TU/e en de Design Academy gewerkt aan Loom Room, een vrij werk in textiele 3D-weeftechniek. Inspiratie vond ze in jacquard-weven. En als reactie op het betonnen karakter van de campus zelf, het gerenoveerde LaPlace-gebouw. Publiekelijk toegankelijk en tevens nieuwe uitvalsbasis voor het AI-instituut EAISI. Neuron, zoals het pand uit 1971 nu heet, is een modernistisch gebouw met een macho-uiterlijk. Als contrast dus een geometrische zachte en plooibare constructie. Het met de hand geweven object is groot en expressief, en lijkt uit het kubusvormige atrium op de begane grond te barsten, met op de eerste verdieping een intrigerende creatieve machine. Het weefgetouw blijft hangen, kenmerkend voor Hella, voor wie het proces minstens zo belangrijk is als het product.

 

Meer informatie over Loom Room, het gebouw en de officiële opening op 28 maart is hier te vinden.

 

Projectinfo:

Renovatie van het gebouw: design Team V Architectuur, Royal HaskoningDHV en DGMR.

Loom Room is een initiatief van de TU/e Kunstcommissie in nauwe samenwerking met de Best Teacher Award en het Universiteits Fonds Eindhoven. Het is mogelijk gemaakt met steun van Brabant C en het Mondriaan Fonds.

 

 

 

nieuws  08-03-2023 

King Kongs stelt zich voor

 

King Kongs, opgericht eind 2015 door Mehdi le Mair en Martijn Gosen, is een interieur ontwerpbureau dat zich voornamelijk richt op hospitality design, maar schuwt het niet om andere creatieve verzoeken of ‘indecent proposals’ aan te pakken.

 

King Kongs omarmt nieuwe creatieve missies om een diversiteit van knallende eindresultaten na te streven. Het draait allemaal om de ervaring! ..daarom zijn het niet alleen de grote dingen die voor ons tellen. Of een interieurontwerp nu extreem straightforward is, excentriek of gewoon een muur van rechttoe rechtaan gestapelde stenen is: vanaf de eerste vonk lopen we voorop voor onze opdrachtgevers. Van voor tot achter, van begin tot eind: we bewaken de identiteit en waken continu over de kwaliteit. We geven vorm aan hun gedachten en wensen.

 

 

Van hotel tot (pop-up)restaurant, van kantoor tot retail, van branding tot conceptstores en van erfgoed tot modern. We nemen ons werk serieus, er zit veel kennis onder ons dak en we geloven in wat we toevoegen aan de wereld. Het is wat mensen voelen dat telt, waardoor mensen zich geïnspireerd voelen en wat mensen aan het lachen maakt. Het serieuze niet al te serieus te nemen. Het technische werk maakt niet het verschil, dat is het makkelijke: het is gewoon nodig, dat lossen we toch wel op. Maar dat is niet wat een interieur uitzonderlijk maakt. Wat het verschil maakt, dat wat je niet kunt definiëren, is waar wij aan denken. Het beeld dat we creëren, wat zichtbaar is, is de essentie. We creëren een verbinding tussen onze klanten en het verhaal dat ze willen vertellen.

 

 

In Restaurant Savoury in Oud Turnhout België werd een complete uitbouw en restyling gerealiseerd (i.s.m. Vets Architecten) en een restaurant omgebouwd naar een restaurant mét traiteur. Dit naar aanleiding van de ontwikkelingen en opgedane kennis in de Covid-periode.

nieuws  07-03-2023 

Even voorstellen Ester Lipsch

 

STUDIO ESTER LIPSCH | Interior Design & Realization is een internationaal opererend bureau, gericht op het ontwerp en de realisatie van exclusieve interieur projecten in het topsegment. Het portfolio bestaat hoofdzakelijk uit residentiële projecten, variërend van nieuwbouw tot verbouw, op de meest bijzondere plekken over de hele wereld. In elk project vormt licht daarom een belangrijk uitgangspunt. Het werk onderscheidt zich door een eigentijdse, herkenbare signatuur. De interieurs kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke materialen, zachte kleuren en heldere lijnen die zorgen voor een moderne, serene en tijdloze uitstraling. Topkwaliteit in uitstraling en afwerking is hierbij een vaste waarde.  Lees verder

 

 

nieuws  03-03-2023 

Oudste bni lid Rob Parry overleden

In 1957 ontwierp Rob Parry de grijsrode tweeling brievenbus voor PTT Post 

 

Deze week is het oudste lid van onze vereniging Rob Parry, één van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van de twintigste eeuw, op 97 jarige leeftijd overleden.

 

Gelukkig stond hij vrij recent nog volop in de aandacht tijdens onze bni bike tour DDW en is er in 2015 een interview door bni gepubliceerd. We blikken daar nu op terug en delen de links.

 

“De mooiste stoel die nooit geproduceerd is”

 

Tijdens onze bni bike tour tijdens DDW oktober 2022 bekeken we een filmpje waarin hij gedreven vertelde over het ontwerp van de Rolls chair als onderdeel van het interieur- en productontwerp van een wijnhandel. Hij noemde de stoel “De mooiste stoel die nooit geproduceerd is”. Dat veranderde want Jorrit Tol van Nel.nl kreeg na een audiëntie bij Rob Parry de kans om de Rolls chair in productie te nemen. Het gesprek met Rob Parry over deze stoel vind je in deze link met DDW terugblik.

 

Introductie Rolls chair op DDW – bni bike tour DDW ’22

 

 

Op 27 januari 2022 opende Rob Parry (Den Haag, 1925) de tentoonstelling over zijn werk bij Maison Gaspard de Coligny waar hij woonde.  Lees hier verder over deze tentoonstelling

 

In 2015 publiceerde bni in het toenmalige blad bni Intern dit interview met Rob Parry:

 

 

Lees ook het deze week verschenen verhaal in Volkskrant naar aanleiding van dit overlijden.

 

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/bij-rietveld-leerling-rob-parry-1925-2023-ging-het-meer-om-de-functionaliteit-dan-het-design~b3385290/

 

nieuws   

Ontdek de meest iconische huizen van Midden-Europa

 

Ontdek de meest iconische huizen van Midden-Europa tijdens het ICONIC HOUSES congres met uitgebreide excursies naar 16 meesterwerken in Praag, Pilsen en Brno van 22-26 mei. De post-conference excursie heeft nog eens 9 bijzondere moderne museumwoningen en particuliere woningen op het programma staan van 27-30 mei in Wenen en Ljubljana!

 

In de Werkbundsiedlung in Wenen (1932) begeleiden twee vrouwelijke architecten ons: Silja Tillner, Principal bij Tillner & Willinger Architekten die de huidige eigenaar is van een huis ontworpen door Gerrit Rietveld en gerestaureerd. En Azita Goodarzi, Principal bij Praschl-Goodarzi Architekten en verantwoordelijk voor de renovatie van alle huizen in de Werkbundsiedlung, bezoeken we Haus Loos en een nog te restaureren huis ontworpen door Joseph Hoffmann.

 

Profiteer van deze fantastische efficiënte manier om de klassiekers als Villa Müller en Villa Tugendhat te bezoeken, maar ook nieuwe initiatieven te ontdekken zoals Vila Volman in Čelákovice of het Museum van Torenflats in Kladno.  En Villa Beer en Margarete Schütte-Lihotzky’s voormalige appartement in Wenen. Voor het volledige programma en aanmelden kan hier.

nieuws  10-02-2023 

NOOK Stairs: Learning step by step

 

Onze recente NOOK Stairs is een inspirerend nummer over het architectonisch speelveld van de “koningin van de architectuur”. We laten zien dat trappen zoveel meer zijn dan mensen van het ene niveau naar het andere brengen. Trappen zijn een prachtige gelegenheid voor (interieur)architecten om ruimtes te creëren en ermee te spelen; sculpturale trappen, evacuatie routes, roltrappen, fantasierijke M.C. Escher trappen. We interviewen producenten, staan stil bij toegankelijkheid en de trap als meubelobject. Om dit nummer tot leven te laten komen organiseerden wij zelfs een bni trappen tour.

 

Bestel deze NOOK hier of neem een abonnement op ons kwartaalblad want de volgende NOOK (eind maart 2023) wordt ook weer inspirerend! Lees nu dit artikel uit NOOK Stairs. Voormalig eigenaar van Konijn Houtbewerking, een ambachtelijk trappenmaker met een echt “trappen DNA”, deelt in dit verhaal een deel van zijn schat aan ervaring met ons.

 

 

 

 

 

 

nieuws  09-02-2023 

Terugblik bni trappentour & Nook Live 26-1-23

Op 26 januari jl. organiseerden wij de eerste bni trappen gecombineerd met een Nook Live Stairs en een borrel in Amsterdam. Kijk even mee!

 

video
play-sharp-fill

 

bni trappen tour

 

Onze recente Nook Stairs kwam in deze unieke bni trappen tour tot leven. Architour liet deuren openen die normaliter gesloten blijven. Architect Paul Vlok introduceerde de bezoeklocaties en telkens werd onze groep persoonlijk ontvangen. De 2 uur durende walk & talk tour bestond uit bijzondere panden in de centrumring, alle met de trap als iconisch onderdeel van het gebouw. Bijkomstig voordeel van deze bni middag was het feit dat 16.000 stappen met gemak gehaald werden!

 

beeld Maarten Helle

 

We verzamelden op CS en gingen eerst 9 meter met de roltrap onder het maaiveld naar de nieuwe (‘parel’)  fietsenstalling (door Wurck) die net open was gegaan.

 

beeld Maarten Helle

 

Door naar Droogbak; het rijksmonument in neorenaissancestijl, van advocatenkantoor Clifford Chance. In 2022, door KCAP en Fokkema&Partners, getransformeerd met een trap in de centrale hal die bijdraagt bij aan de gewenste “memorable contemporary client experience”. Foto: Fokkema& Partners

 

 

Vervolgens werden we ontvangen in de bijzondere wereld van de sociëteit van de Koninklijke Industrieele Groote Club en namen in dit Gesamtkunstwerk de trap naar het luxe Hotel Twenty Seven.

 

 

 

 

bron

beeld Maarten Helle

 

De unieke ontvangst bij Guerilla Games was, na een uitgebreide security check, ook indrukwekkend. In het voormalige oude Telegraaf gebouw (door Rijnboutt herontwikkeld) namen we de trap met een weergaloos uitzicht over de binnenstad en werden rondgeleid door een van de creatives.

 

 

 

 

beeld Maarten Helle

 

Als een na laatste werd de creatieve hub Capital C bezocht waar de trap in deze oude diamantbeurs naar de rooftop werd genomen.

 

beeld Maarten Helle

 

Rutger de Vries maakte zijn installatie in het trappenhuis van Capital C met behulp van brandblussers en geperforeerde buizen. Door de blussers te vullen met verf en deze in de buizen te spuiten, ontstaat op de muren een patroon van druipende kleuren.

 

 

 

 

Aan het einde van de tour werd de groep en de gasten die erbij kwamen voor de NOOK Live en borrel, verwelkomd in het Jacoba Mulderhuis van de HvA. Hetty Keiren (Ex Interiors) en Kim Mazeland (Studio Groen+Schild) vertelden over hun grote bijdragen aan het interieurproject.

 

Hetty Keiren over het intensieve project waaraan Ex Interiors heeft gewerkt.

 

Onze editor-in-chief Thierry Somers presenteerde nog meer stairinspiration in Nook Live en ging in op de trap in kunst en film. Ook traponderdelen, zoals de balustrade, die het nummer niet gehaald hebben kwamen aan bod.

 

Tot slot inspireerde Diederick van de Braak de groep met learnings uit veelvuldig contact met ontwerpers. Deze trappentour werd mede mogelijk gemaakt door EeStairs.

 

 

 

 

Nook Stairs

 

Je kunt NOOK Stairs nog steeds bestellen dat kan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid