login leden
nieuws  24-05-2024 

Antionoma redefines the Fifth Wall

 

 

Antionoma, A state of the art project – designed by Carina Riezebos for Office by Kisch.

 

Every work environment can be like a stunning still painting by Salvador Dali, where time ticks slowly and the surroundings transform as human desires change. Change, innovation, and progress are the driving forces behind us as a 129-year-old family business, as well as behind designer Carina Riezebos’s design for Office by Kisch. It’s no secret that traditional office environments are being replaced by flexible and innovative workplace solutions. The workplace of the future is characterized by a combination of new technologies, such as artificial intelligence and virtual reality, seamlessly integrating into our daily operations. Productivity from anywhere in the world you may find yourself. Co-working spaces, idea exchange, and creativity are boundless.

 

Antionoma is a space where a purple desktop, made from an innovative solid core material, can float through the space. The desktop features a decorative pattern created with modern CNC techniques and accommodates a mouth-blown crystal vase. The desktop can move from desk height to the ceiling, gradually transforming the space into a place to enjoy a colourful ceiling with a luxurious chandelier of light. The office space as a spiritual sanctuary.

 

 

 

Would you like to know more about Anatomia? Contact Natascha from our partner Kisch. You can find all contact information on our partner page.

 

 

NOOK All eyes on the fifth wall

 

 

In our latest magazine Nook Ceilings, we delve into the world of ceilings, from the breathtaking frescoes of Michelangelo in the Sistine Chapel to innovative contemporary designs. With attention to the historical significance and the modern shift towards functionality over aesthetics, we inspire readers to discover the hidden beauty of the ceiling, the ‘fifth wall’. Order a subscription or a single issue here.

 

nieuws  16-05-2024 

Extra printserie 100-jarig Rietveld Schröderhuis

17 mei 2024

 

Onderstaande limited edition Rietveld Schröder Huis prints waren binnen een paar dagen uitverkocht! In opdracht van het Centraal Museum is nu een NIEUWE gelimiteerde print serie ontworpen.

 

100 NIEUWE UNIEKE PRINTS!

Er is slechts 1 unieke print van elke print. De prints zijn vanaf nu verkrijgbaar -> exclusief in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

 

1 maart 2024

 

Studio Kars + Boom lanceert een unieke serie van 100 prints ter ere van het 100-jarig bestaan van het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Deze collectie, ontworpen als een eerbetoon aan het baanbrekende architecturale werk van Gerrit Rietveld, biedt een geabstraheerde weergave van de huisdetails. Elke print, digitaal gedrukt en voorzien van een handgeschreven signatuur en preegstempel, vertegenwoordigt een poëtische interpretatie van een wandeling door dit iconische gebouw. Volgens Kevin Kars van Studio Kars + Boom, weerspiegelt de serie de visie van Rietveld dat kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen, een principe dat de studio sterk ondersteunt. Met deze prints hoopt de studio liefhebbers de kans te bieden om een stukje erfgoed in huis te halen.

 

De serie is te koop is in het Rietveld Schröderhuis.

 

Voor alle info: karsenboom.com

 

 

nieuws  13-05-2024 

Zomersalon bij Cocoon House in Hilversum

 

In juni opent Cocoon House Hilversum niet alleen de deuren van haar nieuwe showroom in Hilversum, maar verwelkomt ook een divers aanbod van design en kunst in een kleurrijke zomersalon. In deze tentoonstelling gaat het werk van gerenommeerde ontwerpers een interactie aan met de karakteristieke vintage meubels uit de Cocoon House collectie.

 

Van 7 juni tot en met 2 juli zullen 15 ontwerpers hun creaties laten zien, naadloos passend bij onze collectie tweedehands designstukken.

nieuws  02-05-2024 

Interview Adam Furman over Queer uit Nook 1 ’23

Voor NOOK Express Yourself (#1 2023) interviewde onze hoofdredacteur Thierry Somers eind 2022 architect en kunstenaar Adam Nathaniel Furman. Aangezien Queer vandaag het thema is van de Arcam borrel, leek het ons een goed moment om het interview online te delen. Lees hieronder het interview, waarin onder andere zijn project “Boudoir Babylon” wordt besproken, dat de queer kant van zijn werk onderzoekt. Het benadrukt zijn strijd om visuele cultuur te gebruiken als een middel om identiteit uit te drukken, ondanks tegenstand en negatieve reacties. Furman’s werk streeft naar genderneutraliteit en viert de menselijke vorm op een abstracte manier. Hij bekritiseert de koloniale en elitistische connotaties van maximalistisch en postmodern ontwerp, en pleit voor de erkenning van oorspronkelijke bronnen, vooral binnen de queer gemeenschap. Het interview laat zien hoe esthetiek een cruciale rol speelt in het uiten van persoonlijke identiteit, vooral in een context van culturele diversiteit en queer ervaringen.

 

 

 

 

NOOK inspireert en prikkelt telkens met een ander thema. NOOK – Express yourself! gaat over extravagante, verfijnde en rijk gelaagde interieurarchitectuur en maximalistische interieurs. In de food for thought zelfs ondemocratisch modernisme en democratisch maximalisme genoemd. De ontwerpen van de interieurarchitecten en -ontwerpers hebben een totale expressie van zichzelf of van de opdrachtgever gemeen. Ontmoet in deze NOOK enkele flamboyante persoonlijkheden met uitgesproken ideeën en meningen, die buiten de lijntjes kleuren. Zij laten zien hoe leuk het kan zijn en welke creativiteit er vrijkomt als het interieur wordt verlevendigd.

 

 

Neem hier een abonnement of bestel NOOK los!

 

nieuws   

Echo’s van Milaan, een terugblik door FIC

Dit jaar was het weer zover, het moment waar iedere interieurarchitect, inspirator, trendforcaster of consument naar uit kijkt. Milaan Design Week 2024, voor de zoveelste keer op rij gingen Feikje Lasut en Anne Braun op stap als inspirators voor hun eigen platform: Female Interior Creators. Zij hebben hier waanzinnige exposities bezocht en Salone del Mobile. We volgden hen dagelijks met vele reports op Instagram. Lees en kijk onderstaand mee voor een aantal highlights.

 

DIMORE CENTRALE

Combinaties van verschillende kleuren en texturen staan dit jaar centraal bij DIMORE CENTRALE. We zien veel natuurlijke elementen die bijzonder zijn afgewerkt en die dienen als zogenaamde “eye-catchers” in de ruimte. DIMORE staat erom bekend in voorgaande jaren reflecterende kleuren op de wanden aan te brengen, en dit jaar was het weer raak. De zilveren wandafwerking op de binnenplaats zorgde voor een bijzondere touch aan de omgeving!

 

Foto van @female_interior_creators

 

ALCOVA VILLA BAGATTI VALSECCHI

Alcova nodigt het publiek uit in een bijna surrealistische microkosmos; een historisch relevante context waarin installaties, optredens en collectieve momenten kunnen worden gehost. Een samengestelde selectie van experimentele ontwerpstukken zal een dialoog aangaan met de buitengewone architectuur en verrassende nevenschikkingen bieden. In deze zevende editie van ALCOVA MILANO zijn er twee waanzinnige locaties uitgekozen om maar liefst meer dan 80 projecten te presenteren van over de hele wereld.

 

Foto van @female_interior_creators

 

ALCOVA VILLA BORSANI

De kunststromingen van ALCOVA zijn dit jaar te vinden in twee iconische villa’s in het grootstedelijk gebied van Milaan: Villa Bagatti Valsecchi en Villa Borsani, een voorbeeld van rationalistische architectuur en een symbool van een groot creatief seizoen van de twintigste eeuw. Gevuld met te gekke prints en texturen die de ruimte vullen.

 

Foto van @female_interior_creator

 

ARTEMEST

Textuur en kleur zijn essentiële elementen in zowel kunst als design, en wanneer ze samenkomen, creëren ze een rijke en boeiende esthetiek. Texturen voegen diepte en tactiliteit toe aan oppervlakken, terwijl kleuren emotie en visuele interesse opwekken. Wanneer ze harmonieus worden gecombineerd, kunnen texturen en kleuren een krachtige synergie vormen die de zintuigen prikkelt en ruimtes tot leven brengt. Zo ook in de waanzinnige inspiratiekamers die zijn ontworpen door Italiaans vakmanschap.

 

Foto van @female_interior_creator

 

BAXTER

Baxter presenteert de Indoor-collectie 2024, een complex universum van kruisverwijzingen en citaten van de meesters van design en architectuur, die zeker tijdperken uit het verleden oproepen maar de conceptuele en stilistische waarden van die tijd behouden die nog steeds relevant zijn.

 

Foto van @female_interior_creator

 

ALULA

Foto van @female_interior_creators

 

DIESEL

Diesel Living presenteert een meeslepende lifestyle-ervaring, met een gedurfde toepassing van iconisch Dieselrood en zilver. De omgeving communiceert een unieke visie voor thuis- en coöperatieve ruimtes. Red Takeover en Silver Dome presenteren de volledige breedte van Diesel’s collecties voor thuis en thuis. Foto door Diesel Living.

 

Foto van Diesel Living

 

LASVIT

“Wij ontwerpen en produceren locatiespecifieke glazen verlichtingsinstallaties, glaswerkcollecties, en ambachtelijk glas voor architectuur. Door ons werk streven we ernaar om te ontdekken wat overschaduwd wordt door oppervlakkige schoonheid. We zijn op zoek naar betekenisvolle, menselijke en zelfs geestgenezende ervaringen – een bron van vreugde en vervulling die materiële bezittingen vaak niet kunnen reproduceren.” – Lasvit. Foto door Lasvit.

 

Foto van Lasvit

 

HERMES

Hermès onthult tijdens Milan Design Week 2024 ‘The collections for the Home’. De collectie toont de relatie die wij mensen hebben met de wereld om ons heen. Dit wordt vormgegeven door middel van het gebruik van rauwe materialen zoals leisteen en hout. Hierin komt de dubbelzinnigheid van tijd naar voren en laat Hermès zien dat hun home-collectie tijdloos is en ongebonden aan voorbijgaande trends.

 

Foto van @female_interior_creators

 

GUCCI

Het Huis presenteert een speciaal project ter ere van de gouden eeuw van Italiaans design, naar een idee van creatief directeur Sabato De Sarno en mede samengesteld door Michela Pelizzari van P:S. De vijf iconen uit vervlogen tijden worden tentoongesteld in een tentoonstelling ontworpen door architect Guillermo Santomà.

 

Foto van Gucci

nieuws  28-04-2024 

KABK Master graduate wins New European Bauhaus Prize

 

Lina Hülsmann developed ‘Cultivating Companionship’ as her Master’s graduation project at the Royal Academy of Art Den Haag (KABK) in the Interior Architecture Department (INSIDE). The research and project are based in Bersenbrück, a small town in northwest Germany. The project is a proposal for a research residency within a cornfield, uniting a diverse group of people from various professions, ages, and viewpoints, including farmers, biologists, artists, and more. It aims to initiate a conversation about our relationship with the natural world amidst the corn plants and local ecosystems. Bersenbrück’s agriculture serves as a case study for the global shift from self-sufficiency to market orientation since the 1950s, leading to biodiversity loss due to monoculture and chemical use. Notably, modern corn monoculture, covering 205,000 hectares worldwide, has contributed to a 75% decline in Germany’s insect population over the past 30 years. The project’s goal is to counter the Anthropocene mindset by reconnecting with nature and adopting a sustainable approach, employing multispecies thinking and interdisciplinary design to tackle challenges and pave the way for a more harmonious future.

 

The residency’s design draws inspiration from local half-timbered farmhouses, utilizing natural materials and community-driven construction. Material research and multi-cropping within the cornfield focus on promoting biodiversity, enhancing soil health, and fostering creativity in design. For instance, the idea of the Mushroom House is to combine leftover materials from corn-biogas production with oyster mushrooms, to encourage care and support rituals like inviting the local community for mushroom dinners, discussions, and exchanges. The project introduces diversity and nature-inclusive farming and building methods to the cornfield, raising questions and highlighting opportunities. By gathering within the cornfield, it promotes life-centred design thinking for architects, farmers, and all those engaged with the project in any capacity.

 

 

About The New European Bauhaus (NEB)

 

The New European Bauhaus (NEB) is an initiative launched by the European Commission in 2020 under the leadership of Ursula von der Leyen. It aims to promote projects that embody the NEB’s core principles of beauty, sustainability, and inclusivity. Each year, the NEB Prizes recognize outstanding initiatives that align with these principles. In the latest edition, over 500 submissions were received. These submissions undergo a thorough review by a commission, considering various texts and documents provided by the applicants. Finalists are selected based on their demonstration of these principles and are invited to participate in the New European Bauhaus Festival.(*1) At the NEB festival, Lina got the opportunity to get to know the 50 finalists and to engage with a diverse range of initiatives and individuals who share their commitment to the NEB’s ideals. The NEB Prizes encompass four categories:

Each category has a winner and a runner-up in Stand A: Professional and Stand B Rising Stars. Cultivating Companionship by Lina Hülsmann won the first prize in her category Reconnecting with Nature in Stand B.

 

 

Lina, with a background in Interior Architecture from HS Mainz, Germany (Bachelor) and a Master’s in Interior Architecture in Den Haag (KABK), is currently part of the Exist-Women Start-up scholarship by the Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action, Germany. She is passionate about creating spaces that bring people together and transcend traditional boundaries. She’s eager to explore multidisciplinary projects that embrace a holistic approach to design. In the coming year, Lina plans to expand her Graduation project with an exhibition and workshops in Bersenbrück, aiming to spark conversations about the societal impact of design. Additionally, she is currently teaming up with a natural scientist to explore innovative materials like mycelium, fostering sustainable design solutions and creative participatory workshops in this field. Her involvement in initiatives like NEB and Exist-Women demonstrates her proactive mindset, always seeking opportunities for collaboration and growth. If you’re interested in partnering with Lina or exploring new design ventures, she welcomes your message.

 

Watch this video for more information about the project

 

nieuws  25-04-2024 

Saxion start nieuwe Associate Degree

 

In september 2024 start Saxion in Deventer met een innovatieve nieuwe voltijd Associate degree, Interior Brand Identity. Deze spin-off van de bachelor Interior Design biedt studenten een tweejarig traject waarin zij worden opgeleid tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen.

 

Werkveld vraagt naar deze unieke opleiding

De arbeidsmarkt vraagt in toenemende mate om professionals op het gebied van Interior Branding. Deze specialisten fungeren als schakel tussen merken, producten of diensten en de gewenste beleving van de doelgroep. Het vermogen om deze elementen te vertalen naar tastbare ruimtelijke ervaringen, zoals kantoren, winkels of bedrijfsrestaurants, kenmerkt de rol van een Interior Brand Identity specialist. In deze functie vervullen zij een verbindende rol tussen opdrachtgever, ontwerper en uitvoerder.

 

Teamleider Jan Siebers: “Interior Brand Identity gaat over meer dan alleen mooie ruimtes creëren; het gaat over het vertellen van verhalen en het creëren van betekenisvolle ervaringen die mensen verbinden met merken op een dieper niveau. We zijn trots dat we nu de eerste opleiding zijn in Nederland die van start gaat in dit boeiende vakgebied.”

 

Gemakkelijk doorstromen naar bachelor Interior Design

Een Associate degree is een praktijkgerichte hbo-opleiding van twee jaar. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor en kenmerkt zich door directe toepasbaarheid in de praktijk. Na afronding van de opleiding kunnen studenten doorstromen naar verwante hbo-bachelor programma’s. Voor de Interior Brand Identity opleiding betekent dit een naadloze overstap naar de bachelor Interior Design, waarin studenten worden opgeleid tot breed inzetbare interieurontwerpers.

 

Meer informatie voor geïnteresseerden

nieuws  24-04-2024 

Rapid Select van Shaw Contract in neutrale tinten

Shaw Contract kondigt trots de introductie aan van vijf speciaal geselecteerde neutrale tinten in de beproefde Rapid Select-collectie. Rapid Select is gekend als de beste keuze voor vloerbekleding voor professionals die op zoek zijn naar een snelle doorlooptijd, zonder concessies te doen op het vlak van kwaliteit, prestaties of design. De toevoeging van deze warmere en lichtere neutrale tinten vergroot de veelzijdigheid van de bestaande Graph-, Nook- en Roam-stijlen. Hierdoor worden de creatieve mogelijkheden voor commerciële interieurs en onderwijsinstellingen uitgebreid.

 

Rapid Select, style Roam, kleuren Mountain & Cotswold   Style Graph, kleur Sandstone

 

Uitgebreid kleurenpalet voor nog meer creativiteit

De vernieuwing van de collectie introduceert een nieuwe dynamiek in het kleurenspectrum van de diverse stijlen. Graph en Nook beschikken nu over 13 kleurstellingen, terwijl Roam er 8 heeft. Deze uitbreiding biedt professionals een nog groter scala aan opties om elke commerciële ruimte aan te passen aan hun veeleisende normen.

 

Engagement voor koolstofneutraliteit en lage koolstofopname

De Rapid Select-collectie is nu koolstofneutraal en werd geoptimaliseerd voor een lage koolstofuitstoot. Dit gebeurt door gebruik te maken van Shaw Contracts EcoSolution Q100™ vezel. EcoSolution Q100™ is een hoogwaardige nylonvezel gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Ditdraagt bij aan het verlagen van het aardeopwarmingspotentieel (Global Warming Potential of GWP) van Shaw Contract-producten. Rapid Select wordt geproduceerd in een CO2-neutrale fabriek in Schotland en onderstreept het streven van Shaw Contract naar duurzaamheid.

 

Het bevorderen van materiële gezondheid en welzijn

Rapid Select is verkrijgbaar met TaskWorx® en ComfortWorx® backings. De collectie ondersteunt niet alleen koolstofneutraliteit, maar geeft ook prioriteit aan recyclebaarheid en materiaalgezondheid. ComfortWorx® is ontworpen voor akoestisch comfort en comfort onder de voeten, reduceert contactgeluiden met 50% en verbetert de geluidsabsorptie met 65%, vergeleken met standaard tapijttegels en harde oppervlakken. Hierbij is elke vierkante meter gemaakt van 67

PET (Polyethyleen Tereftalaat) plastic flessen. De collectie is samengesteld in lijn met het engagement van Shaw Contract op het gebied van transparantie en zorg voor het milieu. Ze gaat gepaard met een milieuproductverklaring (Environmental Product Declaration of EPD) en beschikt over de Cradle-to-Cradle® – en Indoor Air Comfort Gold®-certificeringen voor lage VOS-emissies.

 

De nieuwe toevoegingen aan de Rapid Select-collectie zijn ontworpen om creativiteit te inspireren, materiaalgezondheid te ondersteunen en commerciële projecten nieuw leven in te blazen. De collectie wordt geleverd met 15 jaar garantie en is ook opgenomen in het Shaw Contract In-Stock UK programma. Dit betekent dat klanten kunnen kiezen uit een speciaal samengestelde selectie vloerbekleding van hoge kwaliteit, die na ontvangst van de bevestiging binnen 24 uur wordt verzonden*. *Leveringsvoorwaarden zijn van toepassing.

 

De Rapid Select-collectie is momenteel te zien in de showroom van Shaw Contract, Vaartweg 10 in Oosterhout.

 

Rapid Select, style Nook in Gravel, en style Roam in Cobblestone

 

Shaw contract is een partner van BNI. Meer info op onze partnerpagina.

 

[branded article]

nieuws   

Terugblik Drawn to Drawing

 

 

 


 

 

 

 

Bovenstaande fotografie: Tomas Mutsaers

 

foto: BNI

 

Was je aanwezig op deze dag en wil je alle foto’s zien? Kijk dan HIER

Fotografie avond: Jelle Hettema (CrA) en BNI en gasten

 

Drawn to Drawing in een 1 minuut

 

We hebben getracht deze dag in 1 minuut samen te vatten:

 

video
play-sharp-fill

 

Reacties en verslagen van deze dag:

 

De datum stond al geruime tijd dik omlijnd in de agenda. Dé workshop “schetsen”, bij de BNI. Lekker tekenen in het Nieuwe Instituut, het architectuurhuis van ome Jo, die andere Limburger. “Wat gaan we precies doen?” Die vraag werd vooraf vaak gesteld, maar altijd ontwijkend en onwetend beantwoordt. Het was een fantastische middag (en het avondprogramma was ongeëvenaard!). Veel déjà vu’s, nuttige informatie, openbaringen, vieze handen en vooral heel veel inspiratie! Een soort van mashup van Miles Davis en The Foo Fighters. De start (So What van Miles Davis) was verhelderend, beetje filosofisch, een korte tour door de expositie “Nederland op de tekentafel” en stuurde ons af op de eerste tekenopdracht. In een strak tempo, leunend tegen de Olympische limiet, mochten we objecten aan het papier toe vertrouwen. Tactiliteit, aaibaarheid, hoekig en structuur waren kernbegrippen en de materiaalkeuze (houtskool) bracht mij terug naar de tijd op de academie. Het gaf inzicht in de mogelijkheden om, met enig tempo, een object en de eigenschappen te kunnen tekenen. Het vervolg hierop stuurde ons langs bestaande structuren, stedenbouw, landschap, architectuur en interieur, die als vertrekpunt diende voor nieuwe (teken)inzichten. De workshop vond zijn hoogtepunt in de samensmelting van ruimtelijkheid, inkaderen, materiaalkeuze, beeldgebruik, diepte en persoonlijke inbreng. Dus eigenlijk het feestje van The Foo Fighters met gitaargeweld en het bezoek van Miles om op verfijnde wijze te improviseren, van “The Pretender” naar “My Hero”!

 

Door Jos Hermans – RoosRos

 

 

Dinsdag 26 maart hebben onze architecten deelgenomen aan een creatieve tekenworkshop en boeiende lezingen over het belang van tekenen voor architecten in het Nieuwe Instituut Rotterdam. Tijdens de workshop werden verschillende onderwerpen behandeld, waaronder het snel waarnemen en onthouden, het in een paar pennestreken weergeven van essentiële waarnemingen, out of the box denken, en het gebruik van materialen op onverwachte manieren. De setting was artistiek en vrij denken stond centraal. Helemaal passend bij de RoosRos Academie. Architect John Mol: “Tekenen is niet alleen een vaardigheid, het is een manier van kijken, begrijpen en communiceren. Het vormt de essentie van architectuur en geeft ons de vrijheid om onze ideeën tot leven te brengen.” Het aansluitende symposium bestond uit zes inspirerende lezingen, elk met concrete inzichten over het architectenvak en tekenen. Verschillende sprekers deelden hun expertise en ervaringen, variërend van aquarellen en cartoontekeningen tot artificial intelligence. Een waardevolle sessie die prikkelt om creatief te blijven denken in ons werk als architecten. Bedankt aan alle sprekers en organisatoren!

 

Door RoosRos – het artikel lees je hier online.

 

Heel blij met het verloop van het symposium gisteravond. Voor een volle zaal in het Nieuw Instituut hielden zes sprekers – Liesbeth van der Pol, Bob Custers, Joost Swarte, Nadia Pepels, Stefan Prins en Wouter Veldhuis – boeiende presentaties over het belang van tekenen voor architecten en toonden ze een gevarieerd scala aan tekenstijlen die inzicht gaven in hun proces van interieurontwerp. De presentaties waren complementair en de architecten spraken bevlogen over de meerwaarde, het vakmanschap en hun liefde voor tekenen met de hand. Stefan Prins lichtte een tipje van de sluier op over de toenemende interesse in het ontwerpen van interieurs met behulp van Artifical Intelligence (AI) en de mogelijkheden die dit biedt. Op een vraag uit de zaal of de sprekers bang zijn dat AI het handtekenen gaat vervangen, antwoordden ze als volgt: Nadia Nena: Ik ben er zelf niet zo bang voor. Tekenen gaat over vertragen, inzoomen, stilstaan en wegleggen. AI is heel direct: je voert een prompt in en je hebt meteen resultaat. Ik denk dat er altijd behoefte blijft aan een vertraagd proces.

Joost Swarte: Tekenen is een proces. Met de input die je aan een AI-machine geeft, ben je eigenlijk met een soort uitkomst bezig. Wat ik heel prettig vind, is dat je in het proces van tekenen onderweg problemen tegenkomt en daarover moet nadenken. Het langzaam werken en alles overwegen, dat vind ik het grootste voordeel van het werken met papier en potlood. Bob Custers: Je zou de vraag ook kunnen beantwoorden met een tegenvraag: wat voor steden zouden we krijgen als die door AI zouden worden ontworpen? Kunnen we daar nog van houden? Ik denk dat architectuur uiteindelijk ook over mensen gaat en als we die band niet meer hebben, dan is de vraag of we er überhaupt in zouden kunnen leven. Wouter Veldhuis: Ik geloof niet dat AI het handtekenen gaat vervangen. Het voegt iets toe en het is de grote vraag hoe je dat maximaal kunt benutten. Stefan Prins: de ontwikkelingen in AI gaan razend snel, maar we staan nog aan het begin. Ondanks vooruitgang zijn we nog niet op het niveau waarop AI prachtige aquarellen kan maken zoals Liesbeth of tekeningen zoals Bob. Dit symposium smaakt zeker naar meer…

 

Thierry Somers – hoofdredacteur NOOK  

 

 

Vanavond was ik te gast bij het door de BNI georganiseerde debat ‘Drawn to Drawing’, waar 6 bevlogen ontwerpers spraken over de rol en betekenis van de tekening, of beter: de handschets als middel om te zoeken naar het karakter van het gebouw, introspectie, de klare lijn, de sociale ecologie van de buurt en als middel om samen tot identiteit van een plek te komen. Zelfs in een tijd dat AI al onze beelden in seconden kan maken, zorgen tekeningen ervoor dat je vertraagt, onderzoekt, heroverweegt en dat het verhaal van de plek of het gebouw gestalte krijgt. De tekening onderzoekt de essentie, de kern en krijgt gestalte in aquarellen, praatplaten en schijnbaar eenvoudige schetsen.

Vraag nooit een ontwerper naar een tekeningetje. Het is het middel om te communiceren en samen gestalte te geven aan identiteit! Een tekening is een verhaal! Ik gun alle ontwerpende disciplines meer tekenkracht! Dank Liesbeth van der Pol, Bob Custers, Joost Swarte, Nadia Nena Pepels, Stefan Prins en Wouter Veldhuis voor jullie inspirerende verhalen. En Taco Hylkema, Evaline Kruyssen voor een mooie avond.

 

Eric van der Kooij – Conceptontwikkelaar / Stedebouwkundige bij Bouwfonds Property Development

 

Trots dat we gisteren een volledig uitverkocht symposium hebben georganiseerd rondom de waarde van tekenen voor architecten. De dag puilde uit, met bijna 60 deelnemers aan de middagworkshop en meer dan 200 gasten gedurende de avond in het Nieuwe Instituut Rotterdam. Het symposium ontstond naar aanleiding van de NOOK ‘Drawing’ van de BNI en mijn boek The Joy of Daily Drawing. De relevantie van het handtekenen voor architecten en ontwerpers is benadrukt door 6 gepassioneerde sprekers. Voor mij ook een mooie afsluiting van een intensief boekproces met Renate Boere, Quirine Dob en Eleonoor Jap Sam. Voor de mensen die het boek willen bestellen En nu weer aan het werk aan mijn volgende tekening…

Mogelijk gemaakt door: BNI Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten- College van Rijksadviseurs- Nieuwe Instituut Rotterdam Organisatie: Evaline Kruyssen – Thierry Somers – Bob Custers Moderator: Hedwig van der Linden Sprekers: Liesbeth van der Pol – Bob Custers – JoostSwarte – Nadia Nena Pepels – Stefan Prins – Wouter Veldhuis. Met bijdragen van: VOCUS architecten bna – Dok architecten – Powerhouse Company – Dérive

 

Bob Custers – architect & founder VOCUS 

 

Unieke art print nu te bestellen!

 

Nadia Nena Pepels (architect, TU Delft) onderzoekt, ontwerpt en ontwikkelt ideeën voor de stedelijke transitie opgave uitgaande van wat er al is. In haar projecten maakt ze het onzichtbare zichtbaar.  In haar tekeningen streeft ze ernaar om de gemeenschappelijke belangen van bewoners, bedrijfseigenaren, belanghebbenden en andere betrokken partijen in kaart te brengen, door in gesprek te gaan over hun ervaringen en behoeften voor de plek. In haar presentatie toonde Nadia een tekening die zij op eigen initiatief is begonnen om het verhaal van het Museumpark te vertellen in de context van de veranderingen die het ondergaat: “In de diverse biotopen van het Museumpark onderzoek ik hoe de ruimte het gebruik faciliteert. Voor wie ontwerpen we? Deze tekening maakt de stemmen van het park zichtbaar en bevraagt de rol van het stadspark”.

 

Specificaties:

Art print in genummerde oplage
Alle tekeningen worden afgedrukt op 300gsm museum etching papier
Afmeting: 60cm (b) x 30cm (h)
De prints zijn gesigneerd en genummerd in edities van 90.

Niet ingelijst: 100 euro
Ingelijst: 170 of 200 euro

Ook is er een posterprint van de tekening beschikbaar voor 20 euro.

Bestellen: Studio NADIANENA – www.nadianena.com – studio@nadianena.com

 

Ingelijst 1: clip on lijst met ontspiegeld glas (170 eu)

 

Ingelijst 2: eiken ongelakt (wissellijst) met ontspiegeld glas (200 eu)

 

Lees en bestel!

 

Nog meer inspiratie? Bestel het leesvoer uit het symposium via de links onder de covers.

 

Bob Custers: THE JOY OF DAILY DRAWING

 

Liesbeth van der Pol: Met Karakter!

 

Joost Swarte: En Toen De Stijl

 


Wouter Veldhuis: ONDERWEG NAAR DE RECHTVAARDIGE STAD

 

NOOK 2023 03. Architectural Drawing

nieuws  23-04-2024 

Extra update Stimuleringsfonds april/mei 2024

Naast de reguliere openstaande regelingen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, te vinden op de subsidiepagina, heeft het fonds de volgende oproepen open staan.

 

De deadlines voor april en mei:

Komende weken sluiten onder meer de volgende regelingen en oproepen:

22 april: Open Oproep Fresh perspectives

30 april: Open Oproep Residency Think Tanger

14 mei: Open Call Building Beyond #4

tussen 2 en 24 mei: Open Oproep Residency buitenland

 

 

 

Open Oproep Fresh perspectives

 

De Open Oproep Fresh perspectives staat weer open tot en met maandag 22 april 2024! Hiermee ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie makers in het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op sociale, culturele, politieke en economische vraagstukken. Het fonds stimuleert daarbij sectoroverstijgende samenwerkingen waarin makers, ontwerpers en architecten samen met andere organisaties tot nieuwe en verrassende benaderingen kunnen komen. De procedure bestaat uit twee fasen, één voor het vooronderzoek en/of experiment en één voor het vervolg daarvan. Lees hier of jouw project in aanmerking komt.

 

 

 

Open Oproep Residency Think Tanger

 

In het najaar van 2024 en in het voorjaar/de zomer van 2025 biedt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie twee residency-perioden aan bij het multidisciplinaire, culturele platform Think Tanger in Tanger, Marokko. De werkperioden van twee maanden bieden ontwerpers de kans om onderzoek te verrichten en nieuw werk te creëren met een focus op vormgeving, urbanisme en de dynamiek tussen sociale en ruimtelijke aspecten. Ontwerpers, architecten, spatial practitioners of makers kunnen tot uiterlijk dinsdag 30 april 2024 een voorstel bij het Stimuleringsfonds indienen.

 

Open Call Building Beyond #4

The Creative Industries Fund NL and The Prince Claus Fund jointly organize the programme Building Beyond for the fourth and last time. We invite experienced artists, cultural practitioners, and creatives from the African continent to define the future of public space and community on the growing African continent by activating the imagined possibilities of their local context. The deadline for the submission of applications is 14 May 2024.

 

Open Oproep Residency buitenland
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie roept makers, ontwerpers en beschouwers uit de creatieve industrie op om een voorstel in te dienen gericht op een residency in het buitenland. Ben jij gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden en wil je een werkperiode doorbrengen in een buitenlandse residency? Met een residency kun je internationale contacten opdoen, werkterreinen verkennen en netwerken uitbreiden en opbouwen. De nadruk ligt op uitwisseling en wederkerigheid; het gekozen thema of onderwerp moet relevant zijn voor de residency-plek of de organisatie die de residency mogelijk maakt. Een voorstel indienen kan tussen 2 mei 2024 en 24 juni 2024. Deze oproep verschijnt hier vanaf 2 mei.

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid