login leden
nieuws  07-02-2020 

Geslaagd interieurarchitectuur-event in Groningen

NL Architects ontwierp Forum als de gebouwde versie van Wikipedia, vormgegeven als ‘zoekmachine’. Voor bni reden hier woensdag jl. met de zoekterm ‘interieurarchitectuur’ een bni-event te organiseren met als doel: intensief browsen door 17.000 m2 over 10 verdiepingen. In de comfortabele filmzalen (ontwerp PrastHooft) trapte Zakelijk Directeur Dirk Nijdam af over achtergrond en ambitie van Forum. Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser presenteerde met welke visie de interieurarchitectuur-opgave vier jaar geleden is aangepakt, alle ontwerpen en het proces. De afgelopen twee maanden bezochten meer dan 600.000 bezoekers Forum. Interieurarchitectuur verbindt de architectuur en alle functies die er samenkomen. De samenwerking van ontwerp-disciplines resulteert in een gebouw waar je graag komt en verblijft. Het doel de bezoeker verrijkt naar buiten te laten gaan is ruimschoots behaald voor de aanwezige vakgenoten en Minerva-studenten.

 

nieuws   

Partnernieuws

Het partnership van de bni is een interactief lidmaatschap. Samen met de leden wordt de passie voor het vak interieurarchitectuur gedeeld door kennisdeling en informatieoverdracht.  Wij verwelkomen VOLA en Donkersloot Tapijt als nieuwe partners die het vak en bni ondersteunen.

 

VOLA

 

Al sinds 1968 is VOLA één van de meest toonaangevende fabrikanten op het gebied van kranen en staat het Deense merk bekend om de minimalistische tijdloze vormgeving en bijna onbegrensde toepassingsmogelijkheden. VOLA biedt naast het unieke design, ook een complete service aan de klant gedurende de installatie en het gebruik ervan. De gehele productie vindt plaats in de eigen fabriek in Denemarken, wat de hoge kwaliteit waarborgt en nieuwe onderdelen zijn tot in lengte van dagen na te bestellen. Het zorgt ervoor dat gebruikers zelfs na vele jaren nog met plezier gebruik maken van hun VOLA items. Duurzaamheid is op dit moment een elementaire term bij elk product en productieproces; bij VOLA is dit al jaren de standaard. In het productieproces wordt bijna 100% van het restmateriaal gerecycled en door middel van de toepassing van doorstroombegrenzers kan er met de kranen water worden bespaard. Naast in de standaardkleuren zoals onder andere chroom, matzwart en geborsteld RVS, wordt de gehele collectie geleverd in prachtige metaalkleuren zoals gunmetal, koper en geborsteld goud. De pure vormen die perfect met elkaar in evenwicht zijn, passen in de gewenste kleuruitvoering in iedere designstijl en maken van iedere badkamer een unieke en persoonlijke wellness ruimte.

 

Kijktip: de serie VOLA on Design zijn korte films gericht op architectuur en design. Inmiddels verschenen: A sustained history – McLaren.Excell,  Wellness and wellbeing – Ilse Crawford, A great Danish designer – Jørn Utzon, Danish design and the future, Norm Architects.

 

 

DONKERSLOOT TAPIJT

 

Donkersloot kijkt constant naar de wereld om zich heen en haalt inspiratie uit fashion, design en architectuur, uit maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, maar ook uit het alledaagse. Het merk blinkt uit met tegeltapijt, breed tapijt en karpetten. Geloof in vernieuwing en creativiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen staat centraal. Donkersloot wil een inspiratiebron en aanjager zijn die anderen aanzet tot innovatie. Circulair tapijt in de professionele omgeving, zo ziet Donkersloot de toekomst. Deze vernieuwing wil het merk op gang brengen door de interieurarchitect te inspireren.

 

Vooral een interieurarchitect die wil opvallen met een ambitieuze en eigentijdse visie op architectuur en het verschil wil maken met zijn/haar ontwerpen. Donkersloot wil graag tijdens het ontwerpproces met je aan tafel zitten om je te inspireren met hun vakmanschap en creativiteit. Samen ideeën vertalen naar een verrassend onderscheidend professioneel interieur, waarvan textiele vloerbedekking een wezenlijk onderdeel is. Donkersloot weet precies wat er mogelijk is en hoe ze hun producten kunnen inzetten om het gewenste beeld te creëren.

 

 

 

 

nieuws  30-01-2020 

Terugblik Professional Experience Programme

 

Arco Hollander, Artez Master’s Degree Interior Architecture,

werkzaam bij Arcom Partners – PEP 2018-1 Interieurarchitectuur

 

Nul werkervaring, een bachelor bouwkunde en een master interieurarchitectuur in mijn
achterzak. Zo begon ik mijn zoektocht naar een carrièrepad. Wat moest ik hiermee en hoe wil ik
gaan bereiken wat ik in mijn hoofd had? Ik ben aan de slag gegaan bij ARCOM in Veenendaal.
In de eerste instantie twijfelde ik nog of ik mijn bekwaamheid zou doorontwikkelen gedurende
het werk of dat ik voor de officiële titel van interieurarchitect moest gaan via de BEP of PEP.

Uiteindelijk koos ik ervoor om na een jaar werken toch met de PEP de titel binnen te slepen. Ik
had absoluut geen behoefte meer aan studeren en schoolbanken, maar aan het fulltime
kantoorleven kon ik ook nog niet helemaal wennen.

 

Het geïntegreerde traject van de PEP bood maandelijkse excursies met lezingen en rondleidingen

door toonaangevende projecten. Dat vond ik toch wel heel verleidelijk ten opzichte van op kantoor blijven.

Deze verwachtingen werden ruimschoots waargemaakt: het depot van Boijmans, het
Atlasgebouw van de TU/e, Naturalis in Leiden, LocHal in Tilburg en de Werkspoorkathedraal in
Utrecht zijn slechts een greep uit de bezochte locaties. Niet alleen werden we er (vaak op de
bouwplaats) rondgeleid, maar we kregen ook lezingen met super interessante
achtergrondinformatie over de totstandkoming, organisatie en bijzonderheden ervan en de
mogelijkheid om vragen te stellen. Iets wat je anders niet snel te weten zou komen. De
eerstvolgende werkdag ging ik vaak geïnspireerd weer aan de slag, met soms ook nieuwe
ideeën over hoe het proces op mijn eigen werkplek verbeterd kon worden.

 

Waar de PEP me met name positief heeft verrast, waren de dagen waar gevestigde namen,
zoals Plein06, Quist Wintermans en Vakwerk Architecten, een boekje open deden over hun
ontstaan, valkuilen, bedrijfsfilosofie of hoe zij hun acquisitie aanpakken of financiering rond
krijgen. Deze inzichten hebben me geleerd dat er op veel verschillende manieren gewerkt kan
worden binnen het vak en er niet één weg naar succes leidt. Ook discussies met
mededeelnemers hebben mij duidelijker gemaakt waar ik sta in het vakgebied en wat mijn eigen
kwaliteiten en valkuilen zijn.

 

Voor mij en veel andere PEP-deelnemers bood het persoonlijke ontwikkelingsplan (POP)
tevens een goede stok achter de deur om je los te weken van de vaste taken van je
assisterende ‘junior’ functie. Het POP is namelijk het perfecte excuus om je aan meer
senior-taken te wagen, zoals het bezoeken van de welstand, bijwonen van overleggen en je
bezig te houden met de verschillende contractvormen die zich op de werkplek voordoen. Dit is
voor mij echt een manier geweest waardoor ik kon groeien binnen het bureau waar ik voor
werkte.

 

Als enige interieurarchitect van mijn lichting miste ik hier en daar wel wat aansluiting. Ik ben het
echter als een kans gaan zien om in de keuken van branchegenoten mee te kijken en de
opgedane kennis toe te passen in de keuken van mijn eigen vak. Ik heb de PEP als bijzonder
leerzaam en inspirerend ervaren en ik heb een waardevol netwerk op kunnen bouwen. Een
betere voorbereiding op mijn verdere professionele ontwikkeling kan ik me niet voorstellen!

 

Meer weten over het geïntegreerde programma, kijk hier

nieuws  27-01-2020 

Laatste tickets Forum met de makers

Je kunt alleen deze week nog een tickets bestellen voor dit event. Meer info zie bericht onder agenda.

 

 

 

nieuws  20-12-2019 

NOOK #4 Retail is uit

NOOK #4 met als thema Retail ligt vandaag bij alle leden en abonnees op de mat. Met o.a. vooraanstaand retail marketeer René Repko over visie en lef om te experimenteren en zijn optimisme over de fysieke winkel. Professor Katelijn Quartier van de Universiteit van Hasselt over haar onderzoek naar de persoonlijke, sensorische en expressieve kenmerken van materialen voor de juiste match in retail. AV-technologie op de winkelvloer, de Mall of the Netherlands en nog heel veel meer. Neem hier een abonnement. Als lid ontvang je NOOK gratis. NOOK is het magazine van bni en AiNB over interieurarchitectuur en verschijnt sinds 2018. NOOK biedt verdieping, inspiratie en opinie. NOOK verschijnt 4 x per jaar.

 

 

 

nieuws  10-12-2019 

Terugblik Beroepservarings­periode

 

 

Roos Limbeek, Interieurarchitect bij HofmanDujardin, ArtEZ, interieurarchitectuur, Zelfstandige route

 

Na een bachelor bouwkunde aan het Windesheim in Zwolle heb ik in 2015 succesvol de master interieurarchitectuur aan het ArtEZ afgerond. Na een kleine omzwerving door Australië en Nieuw-Zeeland ben ik vervolgens in 2016 bij HofmanDujardin in Amsterdam terecht gekomen. Eind 2016 ben ik met de beroepservaringperiode (BEP) begonnen. Dit had in het begin behoorlijk wat voeten in de aarde. Niet alleen was ik de eerste binnen ons kantoor die aan de BEP begon, maar daarnaast was ik ook nog eens omringd door architecten. Dit hield in dat geen van mijn collega’s mijn mentor/begeleider kon zijn. Met hulp van de BNI heb ik gelukkig destijds een externe mentor gevonden.

 

Waar ik tijdens mijn master voornamelijk onderzoekend ben opgeleid, dwingt de BEP je actief in de praktijk het gehele ontwerp- en uitvoeringstraject te doorlopen. Mede hierdoor kom je al vroeg in je carrière in aanraking met alle facetten van het vakgebied. Waaronder acquisitie en contractvorming, maar ook de uitvoering- en controlewerkzaamheden die normaliter door meer senior collega’s binnen het kantoor worden uitgevoerd. Hoeveel je in aanraking komt met de gevraagde eindtermen is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Ik had het voordeel dat ik tijdens mijn werk bij HofmanDujardin op een natuurlijke manier al met bijna alle eindtermen in aanraking kwam. Daarnaast was het doen van de BEP altijd een goede reden om met collega’s van gedachten te wisselen over de verschillende onderdelen binnen het vakgebied. Het hebben van een externe mentor gaf verder ‘extra luxe’ in de zin van dat je vanuit twee bedrijfsperspectieven input ontving.

 

In het begin voelde het maken van een logboek en persoonlijkontwikkelingsplan (POP) heel schools aan en na 6 jaar studeren zit je daar niet direct op te wachten. Daarnaast is de lijst met eindtermen nog heel algemeen en meer gericht op architectuur dan interieurarchitectuur, wat ervoor zorgt dat je creatief moet omgaan met wat er gevraagd wordt. Het positieve van het logboek is wel dat het je dwingt te reflecteren op je werkzaamheden in de eerste twee jaren, iets waar in de praktijk niet altijd tijd voor is. Daarnaast dagen ze je tijdens de BEP uit om na te denken over jouw positie binnen het vakgebied door middel van de POP.

 

Al met al kijk ik postitief terug op deze twee leerzame jaren, waarin ik actief heb mogen kennismaken met het vakgebied. De lichte tegenzin van begin 2016 tegenover de schoolse opzet heeft zich omgezet in erkentenis voor wat ik als deel van de BEP heb mogen ondernemen. En ik kijk ernaar uit om het vakgebied van interieurarchitectuur nog verder te ontdekken.

 

 

nieuws  08-12-2019 

Nieuw lid in beeld: Inbo

Van boven naar beneden: Joanne van Vreeswijk, Nicky Vafaee, Tom/projectleider, Manon Poliste, Anneroos van Vredendaal, Rodi van der Horst

 

Ruimte geven

 

Als architect, stedenbouwer, planoloog, engineer en interieurarchitect werkt Inbo aan de opgaven van morgen. Persoonlijke passie met een brede professionele expertise worden gecombineerd. Samen met opdrachtgevers, collega adviseurs en architecten worden inspirerende omgevingen gecreëerd.  De ontwerpen en adviezen sluiten aan op wat er leeft en speelt in onze dagelijkse leefomgeving. Inbo werkt aan de circulaire stad,  energie-neutrale wijken en aan gezonde gebouwen. Maatschappelijke problemen worden aangepakt en initiatieven uit de samenleving ondersteund. Dit altijd vanuit open gesprekken met een hands-on aanpak met sociale, ecologische en economische impact.

 

Aansluiting bij de bni

 

Het is belangrijk om onderdeel uit te maken van de bni. Het is goed om de krachten te bundelen, de bni vertegenwoordigt de belangen van het vak en biedt het een platform voor kennisdeling. Bij Inbo vinden we kennisdeling erg belangrijk, zowel binnen ons kantoor als daarbuiten. Hoe meer je van elkaar kunt leren, hoe beter de kwaliteit van het vak wordt.

Naast het bundelen van kracht gaat ook om het agenderen van onderwerpen waarmee het vak van interieurarchitect te maken heeft. Zorgen dat onze discipline in een vroeg stadium aangesloten is bij het ontwerp van een gebouw, zodat er vanuit integraliteit een beter ontwerp tot stand komt. Of meer bewustzijn creëren op het gebied van circulariteit.

 

Rodi van der Horst:  “Onze interieurs zijn specifiek, uitdagend en relaxed tegelijk. Ze draaien ‘om mensen, innovatie en verandering’.  – Rodi van der Horst, architect en interieurarchitect – partner”.

 

Wie gebruikt de ruimte en waarvoor?

 

Ons team van interieurarchitecten staat dicht bij gebruikers: wat is de identiteit, hoe gebruiken zij de ruimte, waar liggen de behoeften? We voeren gesprekken met de verschillende betrokken partijen, en toetsen het ontwerp bij opdrachtgevers, facilitair managers, de gebruikers van de ruimte. We denken niet in kaders. Het interieur houdt niet op bij vier muren, er is immers altijd een relatie met het exterieur. Het feit dat bij Inbo ook architecten, stedenbouwkundigen en bouwkundigen werken geeft veel extra kennis die we tot onze directe beschikking hebben.

Inbo bouwt gestaag voort aan een flink portfolio, dat loopt van werkplekconcepten, onderwijsgebouwen en utiliteitsbouw tot publieke gebouwen zoals gemeentehuizen, bibliotheken en zorginstellingen.

 

Meer over Inbo lees je hier

 

nieuws  04-12-2019 

Vacature interieurvormgever / interieurarchitect bij Dedato

Ter versterking van het ontwerpersteam is Dedato op zoek naar een creatief talent dat voor commerciële en particuliere klanten strategische, innovatieve interieurs ontwerpt.

 

Kern van de functie:

Op basis van de wensen van de opdrachtgever werk je aan de conceptuele, technische en praktische implementatie van het ontwerp. Omdat wij werken voor zowel particuliere als commerciële klanten kan het gaan om de inrichting van een woonhuis, kantoorinrichting van een bedrijfspand of het ontwerpen van een nieuwe winkelformule voor een retailer. Wel werk je voornamelijk op opdrachten van commerciële klanten.

 

 

 

Wat we vragen:

Je bent heel goed in staat om de wens van de klant te vertalen in een aansprekend creatief ontwerp. Met jouw technische kennis en gevoel voor esthetiek zorg je ervoor dat het ontwerp in de praktijk ook goed te realiseren is. Omdat onze interieurarchitecten zelf verantwoordelijk zijn voor de goede afronding van het project ben je van het begin tot het einde persoonlijk betrokken en aanspreekpunt voor de klant. Om te komen tot innovatieve oplossingen ben je op de hoogte van de laatste trends in architectuur en design en volg je de (technologische) ontwikkelingen op de voet.

 

Vaardigheden en ervaring

·       Bachelor of Masterdiploma interieurontwerper en/of (interieur)architect

·       Minimaal 5 jaar ervaring als interieurontwerper/architect

·       Ervaring -en voorliefde voor- retail en winkelomgevingen

·       Goede bouwkundige / technische kennis

·       Ervaring met render / 3D-presentatiemethoden is een pré

·       Ontwerp- en tekenervaring met Autocad, Photoshop en Indesign

·       Proactief, flexibel en stressbestendig

·       Uitstekende communicatieve vaardigheden

 

Wie we zijn:

We zijn een strategisch ontwerpbureau gevestigd in de Amsterdamse Houthavens. Voor onze klanten realiseren we uiteenlopende opdrachten. We bedenken onder andere nieuwe winkelconcepten die aansluiten bij de hedendaagse behoeften van de consument, ontwikkelen nieuwe huisstijlen, reclamecampagnes en activaties, en ontwerpen naast productverpakkingen ook complete magazines en innovatieve beursstands. Bij Dedato vind je alles onder één dak. Wel zo handig.

 

Enthousiast?

Word jij onze nieuwe interieurvormgever/interieurarchitect? Mail dan je CV met motivatie naar t.boon@dedato.com. Wil je meer weten over de functie? Neem dan contact op met Tanja Boon via 020-6266233.

 

nieuws  06-11-2019 

Nominatie BiermanHenket Interieur van het Jaar

De Architectenweb Award voor Interieur van het Jaar ging dit jaar naar Happel Cornelisse Verhoeven voor het interieur van De Lakenhal.  BiermanHenket was een van de genomineerden. De jury vond de transformatie van De Beurs van Berlage met vakmanschap is uitgevoerd en constateerde dat het architectenbureau over alles goed heeft nagedacht, van grote ingrepen tot zelfs details als een voeg of de kleur van het geglazuurde keramiek. Dit voorjaar organiseren we een bezoek voor leden onder leiding van bni-lid BiermanHenket om nog meer te weten te komen genoemde details. Lees onderstaand de beoordeling van de jury.

 

foto: Joep Jacobs

 

foto: Roos Aldershoff

 

De Beurs van Berlage is met de realisatie van een nieuw entree- en ontvangstgebied, een logistieke backbone, expositiezalen in het souterrain en de renovatie van een aantal publieke ruimtes en multifunctionele zalen geschikt gemaakt als publiekstrekker in het drukke stadscentrum van Amsterdam. Met slimme, zorgvuldig ontworpen ingrepen verbeterden de ontvangst, beleving, routing en functionaliteit. Moderne materialen en kleuren voegen zich nu verrassend en respectvol met het architectonisch erfgoed van Berlage. Iets wat de jury, volgens de fraaie toelichting bij de nominatie, lijkt te beamen. ‘De jury vindt dat de transformatie met vakmanschap is uitgevoerd. Ze constateert dat het architectenbureau over alles goed heeft nagedacht, van grote ingrepen tot zelfs details als een voeg of de kleur van het geglazuurde keramiek. Het nieuwe entreegebied werkt uitnodigend. Dat de architecten tegelijkertijd de ingrepen zo ingetogen heeft gehouden, krijgt grote waardering van de jury.’

nieuws  05-11-2019 

vacature senior interieurarchitect / ontwerper bij OdV interieurarchitecten

OdV interieurarchitecten is een dynamisch ontwerpbureau met een breed scala aan opdrachten. We ontwerpen en realiseren interieurs die bijdragen aan de identiteit van onze opdrachtgevers, en zijn ervan overtuigd dat een inspirerende en goed ontworpen omgeving positief bijdraagt aan het functioneren van mensen. Daarvoor kruipen we in de huid van de gebruiker, maken we realistische ontwerpen en zijn we graag de regisseur van het hele proces; van schets tot realisatie. We werken met een gedreven en enthousiast team aan mooie projecten, veelal in het publieke domein: bibliotheken, onderwijs, innovatieve werkomgevingen voor (semi)overheden. We zetten samen met onze opdrachtgevers in op duurzaamheid en circulariteit.

 

 

Om invulling te geven aan onze ambities zijn we op zoek naar een:

 

senior interieurarchitect / ontwerper  m/v

 

Functieomschrijving
Als senior interieurarchitect ben je een belangrijke speler binnen het team. Met je enthousiasme en proactieve houding weet je opdrachtgevers en collega’s te inspireren en motiveren. Je hebt goede ontwerpkwaliteiten en werkt veelal in teamverband aan projecten van tien tot tienduizend vierkante meter. Je kent je kwaliteiten en bent leergierig om deze uit te breiden. We zoeken iemand die zich het OdV DNA eigen wil maken en samen met ons wil bouwen aan de (inhoudelijke) groei van het bureau.

 

Wat we vragen
– HBO geschoold, -werk en denkniveau
– communicatief vaardig en teamspeler
– ervaring met en up-to-date kennis van Vectorworks, Photoshop, Indesign
– een positieve mindset
– een flexibele en proactieve houding
– oog voor detail
– bouwkundige kennis is een pré

 

Organisatie / werkomgeving
OdV interieurarchitecten is een groeiend ontwerp- en projectmanagementbureau met een platte organisatie. Alle lijnen zijn kort en we werken in een informele sfeer samen in een open goed ingerichte kantooromgeving met de nieuwste software. Onze groene locatie in Assen heeft een prima bereikbaarheid met zowel eigen- als openbaar vervoer.

 

Wat we bieden
– een dienstverband van 32 – 40 uur in de week
– uitzicht op een vast contract
– werken in een creatief team
– goede secundaire arbeidvoorwaarden
– een groene werkomgeving

 

Reageren of meer informatie
Je kunt je sollicitatie voor deze functie sturen naar: vacature@odv-interieurarchitecten.nl

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Ton Overtoom op 06 22924406.
Borgstee 23b, 9403 TS Assen, 0592-407970, www.odv-interieurarchitecten.nl

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid