login leden
nieuws  11-03-2025 

Expo 2025 – Nederlands paviljoen

 

 

 

Zondag 13 april opent de World Expo in Osaka in Japan.  Het Nederlands paviljoen is ontworpen als een volledig cirkelvormig gebouw en heeft een antropogene (‘door de mens gemaakte’) zon. Het symboliseert de opkomende zon – een toekomst die wordt versterkt door samenwerking en schone en onbeperkte energie: een nieuwe dageraad. Bezoekers maken kennis met nieuwe innovatieve oplossingen op het gebied van energietransitie.

 

Naar een circulair systeem

Energie speelt een centrale rol in ons leven. Omdat energie de kern vormt van alles wat we nodig hebben en doen, moeten we de overgang naar schone en hernieuwbare energie versnellen. Vandaag de dag staat de wereld voor twee urgente uitdagingen als het gaat om energietransitie: schaarste van grondstoffen en het einde van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De aarde is een gesloten systeem, er komt niets nieuws bij. We moeten dus extreem voorzichtig zijn met wat we hebben.

Circulariteit is een systeem dat ons in staat stelt beperkte materialen onbeperkt beschikbaar te maken. Daarnaast maken we gebruik van onbeperkte energiebronnen, zoals zon- en windenergie en energie uit water. Met deze transitie kunnen we een nieuwe dageraad creëren. In het Nederlandse paviljoen introduceren we innovaties en technologieën waarvan we verwachten dat ze een grote impact zullen hebben op onze manier van leven. Deze zullen bijdragen aan een nieuwe wereld met schonere energie, waardoor we stappen kunnen zetten naar een meer circulair systeem.

 

Bekijk hier de video: Common Ground

 

 

 

Credits Netherlands Pavilion at Expo 25

Experience design: Tellart
Media design: Tellart Productions
Photography: Tellart

Clients: Ministry of Foreign Affairs, Netherlands and Netherlands Enterprise Agency (RVO)
Architecture: RAU Architects
Engineering: DGMR
Construction: Asanuma

Sound design: Resonate
AI film: Return to Earth
Graphic design: Kessels Kramer
Renders: Plomp
Fit-out and AV hardware supplier: BeWunder
Cultural consultancy: Studio the Future
Fixed furniture: Cooloo

nieuws  09-03-2025 

Terugblik Design Icons

 

Duizenden vintage designliefhebbers uit de hele wereld bezochten op 8 en 9 maart Design Icons in de voormalige scheepsmotorenfabriek De Kromhouthal in Amsterdam. Wederom een succesvolle editie.

 

Marlies Huisman bezocht deze editie en schreef een korte impressie.

 

Back to 30’s up to 80’ . . .

 

Design Icons Amsterdam vond plaats in de prachtig gerestaureerde voormalige scheepsmotorenfabriek De Kromhouthalin Noord. De ideale setting voor de designiconen van de afgelopen eeuw. Een interessant evenement met veel eyecatchers; de perfecte plek voor designliefhebbers en verzamelaars. De items worden elk jaar beter – prachtige vintage designstukken. Veel Camaleonda-banken en dito (zit)elementen van Mario Bellini (voor B&B Italia). De mooiste bank ter wereld – althans, volgens mijn persoonlijke smaak, want ik heb er zelf een. Een klokgave vintage Egg Chair van Fritz Hansen in cognackleurig leer, met fraaie doorleefde en gevlamde slijtageplekken. Toch een nichepubliek, want je moet wel echt van dit soort design houden!

 

Opvallend veel houten accessoires deze keer, met name dieren – voornamelijk eenden in allerlei houtsoorten – maar ook opbergbakken, bureau-accessoires, (onderzet)borden, beelden en slanke objecten zoals vissen, pelikanen en slabestek. De ouderwetse set van drie (bijzet)tafeltjes is weer helemaal hot. Er was veel wit te zien: witte plastic opberglades, musicboxen, platenspelermeubels, stoelen, lounge chairs en salontafels met ruimte voor chips, ijsblokjes en opbergruimte voor je glas of wijnfles – een perfecte combinatie van esthetiek en functionaliteit. Een mooie samenstelling van aanbieders, veel publiek, ook al tijdens de preview, maar vooral: prachtige vintage meubelen.

 

 

 

 

 

 

 

Marlies Huisman is interieur professional. Je kunt haar freelance inhuren. Een duizendpoot op het gebied van interieur en styling. Werkend tussen driedelig corporate grijs heeft ze haar passie voor stoffen, kleuren en materialen jarenlang vormgegeven. Niets is te gek, met haar administratieve achtergrond en stylistische voorgrond, werkt ze zowel voor als achter de schermen. Liefst circulair en sustainable. Balancerend tussen sport, een goed glas wijn, lekker eten, gezin en familie, een sociaal leven, Embu & Toto haar geadopteerde olifantjes en een styling carrière. stoffenblog.com levert ‘food for thought’ en op lampenblog.nl haar storytelling over lampen.

 

nieuws  06-03-2025 

Derde rapportage ruimtelijke ontwerpsector: jonge ontwerpers in beeld

 

De ruimtelijke ontwerpsector staat anno 2025 voor complexe opgaven. De jonge ontwerpers, nog aan het begin van hun carrière, zien hoe het denken over de toekomst wordt gevoed door zorgelijke ontwikkelingen met mogelijk verstrekkende gevolgen voor onze leefomgeving. Wat is hun perspectief op de toekomst? Wie zijn zij en wat hopen zij bij te dragen?

 

Deze derde rapportage over de ruimtelijke ontwerpsector, ‘De ruimtelijke ontwerpsector in perspectief: jonge ontwerpers in beeld’, biedt inzicht inhet profiel van die jonge ruimtelijk ontwerper. Het toont een nieuwe beloftevolle generatie die wellicht vanuit een intrinsieke motivatie, beter geëquipeerd is de huidige opgaven tegemoet te treden, omdat zij geëmancipeerder, internationaler en milieubewuster is. Het rapport is opgesteld door Atelier Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs & Architectenregister.

 

Minister Bruins van Ministry of Education, Culture and Science ontving afgelopen 3 maart tijdens een werkbezoek aan Gouden Piramide winnaar 2024 Nimeto Utrecht in Utrecht, de rapportage ‘De ruimtelijke ontwerpsector in perspectief’ uit handen van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Jorrit Rosema, directeur Architectenregister.

 

Lees hier het rapport in pdf:

Rapportage+jonge+ontwerpers+in+beeld

 

 

 

De eerste Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector verscheen in 2020 onder de titel “Ruimte in Transitie”.  Dit rapport, opgesteld door Atelier Rijksbouwmeester, Bureau Architectenregister, BNA, BNI, BNSP, NVTL en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, bevat 6 aanbevelingen over hoe overheid en markt samen kunnen optrekken bij de grote verbouwing van Nederland. Het vervolg was de tweede jaarrapportage, “De ruimtelijke ontwerpsector ontleed” (2021). Hierin wordt, met data van het CBS en het Architectenregister, een completer beeld geschetst van wie er in de sector werken en onder welke omstandigheden en ingezoomd op vier ontwerpdisciplines: architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. Onderstaand de links naar deze eerdere rapportages:

📄 Jaarrapportage 2021– De ruimtelijke ontwerpsector ontleed
📄 Jaarrapportage 2020 – Ruimte in Transitie

 

nieuws  05-03-2025 

Cracking the numbers

Harmonie, zelfs als wiskunde niet jouw sterkste vak was…

 

In Nook Geometrie legt architect Caroline Voet uit waarom het plastische getal van Dom Hans van der Laan zo’n krachtig hulpmiddel is voor harmonische verhoudingen in de architectuur – en dat op een manier die zelfs voor niet-wiskundigen te volgen is. Uit NOOK geometrie delen we nu dit artikel.

 

Bestel NOOK hier. 

 

 

nieuws   

Terugblik NOOK Live Lakenhal Leiden

 

Terugblik op NOOK Live: Een Inspirerende Duik in Architectuur en Geometrie

 

Sommige verhalen laten zich moeilijk vangen in slechts 1.000 woorden. Daarom brengt NOOK Live deze verhalen tot leven, in een setting waar ontwerp en architectuur samenkomen. Onze laatste editie op 14 februari jl, een vervolg op het NOOK Geometry-nummer, was een unieke ervaring waarin twee grootheden uit de architectuurwereld hun inzichten deelden.

 

Een Reis Langs Palladio’s Villa’s

Het idee voor dit event ontstond uit een gesprek dat onze hoofdredacteur Thierry Somers had met architect Floris Cornelisse over zijn reis langs vijftien villa’s van Andrea Palladio in Veneto. Dit leidde tot een fascinerende lezing over de invloed van Palladio’s werk op de projecten van zijn bureau, Happel Cornelisse Verhoeven. Geen betere locatie voor deze presentatie dan Museum De Lakenhal in Leiden, een gebouw dat dankzij zijn bureau een schitterende restauratie en uitbreiding onderging. Floris deelde niet alleen indrukwekkende foto’s en bouwtekeningen van de Palladio-villa’s, maar gaf ook een inkijkje in hoe Renaissance-principes vertaald werden naar het Nederlands Classicisme binnen het museum.

 

De Bossche School en het Plastisch Getal

Architect Caroline Voet bracht een even inspirerend verhaal over Dom Hans van der Laan, de Dominicaanse monnik en architect die het plastisch getal ontwikkelde – een wiskundige benadering van verhoudingen in architectuur. Ze sprak gepassioneerd over haar boek A House to Live In, waarin ze de huizen van Van der Laan en zijn leerlingen verkent. Met persoonlijke anekdotes en bijzondere inzichten nam ze ons mee in de wereld van de Bossche School, een stroming die nog steeds een grote invloed heeft op hedendaagse architectuur.

 

Een Exclusieve Rondleiding

Als afsluiting volgde een rondleiding door Museum De Lakenhal, onder leiding van Floris zelf. Met een scherp oog voor detail liet hij verborgen juweeltjes van het gebouw zien – van de subtiele kleuraccenten op de muren tot de doordachte constructie van een specifieke trap. Het was een kans om de vertaling van theorie naar praktijk van dichtbij te ervaren.

 

Een Gemiste Kans?

Wie er niet bij was, heeft ongetwijfeld een bijzonder event – met veel waarde voor bij- en nascholing – gemist. NOOK Live bood niet alleen diepgaande architectonische inzichten, maar ook een unieke kans om deze kennis te beleven in een inspirerende setting. Gelukkig zullen er in de toekomst meer van deze bijeenkomsten volgen – want sommige verhalen verdienen nu eenmaal meer dan een pagina in een tijdschrift. De volgende NOOK Live komt er zeker aan…….

nieuws   

De toekomst van akoestiek is modulair


foto Eric de Vries

 

 

Redefining luxury op de Independent Hotel Show
Op de Independent Hotel Show op 11 en 12 maart in de RAI Amsterdam is het hoofdthema Redefining Luxury. Een van de inspirerende onderdelen is het BNI Power Breakfast op 12 maart met een keynote van The Offline Club: “Why Phone-Free Spaces Are the Future”. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door BNI i.s.m. Akuvilt – een innovatieve speler in akoestisch en circulair ontwerp.

 

Innovatief en duurzaam akoestisch design met Akuvilt
Interieurarchitect en productontwerper Karel Bodegom werkte samen met Akuvilt aan een uniek en circulair ontwerp: een opvallende kast volledig vervaardigd uit gerecycled vilt. Dankzij een slim systeem van vouwen, buigen en insteken wordt het meubel zonder lijm of schroeven geconstrueerd. Dit innovatieve materiaal is niet alleen esthetisch en akoestisch, maar ook lichtgewicht, modulair en tot negen keer recyclebaar – een ware gamechanger in duurzaam interieurdesign.

 

Ontdek Akupanel en Akuvilt op de Independent Hotel Show
Benieuwd naar dit vooruitstrevende ontwerp? Bezoek stand L58 tijdens de Independent Hotel Show op 11 en 12 maart in de RAI Amsterdam en ontdek de mogelijkheden van circulair en akoestisch design.

 

 

👉 Bekijk hier meer over Akupanel en Akuvilt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws   

Nieuw Stadsessay: Stop met slopen, bouw duurzaam

 

Afgelopen dinsdag was BNI bij het symposium ‘Beter dan Sloop’ in Nimeto, ontworpen door Maarten van Kesteren en Mevrouw Meijer. Tijdens dit inspirerende evenement presenteerde Fred Feddes zijn essay “Beter dan Sloop”, een krachtig pleidooi voor behoud en renovatie in plaats van sloop. De bouwsector is verantwoordelijk voor 11% van de Nederlandse CO2-uitstoot, en verduurzaming blijft een uitdaging. Feddes stelt dat we moeten stoppen met slopen en in plaats daarvan bestaande gebouwen moeten onderhouden en aanpassen aan nieuwe eisen. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook financieel gunstig. Zes praktijkvoorbeelden uit de woning- en scholenbouw tonen aan hoe renovatie CO2-uitstoot drastisch vermindert en bijdraagt aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Dit essay biedt een inspirerende en onderbouwde route naar een duurzamer bouwbeleid.

 

“Beter dan Sloop” is een uitgave van Stichting Mevrouw Meijer, mede mogelijk gemaakt door onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Erfgoedvereniging Bond Heemschut.

 

 

Het boek gratis te downloaden. Printexemplaren kun je hier bestellen.

nieuws  04-03-2025 

Circulair ontwerpen met Vepa

 

BNI-partner VEPA stelt zich voor

 

Een goed ontwerp is meer dan vorm en functie. Het creëert een balans tussen openheid en geborgenheid, stimuleert interactie waar nodig en biedt rust waar gewenst. Bij Vepa ontwerpen en produceren we meubilair dat écht bijdraagt aan een betere wereld.

 

Lokaal geproduceerd, circulair ontworpen

We produceren alles lokaal, in onze eigen fabrieken in Nederland. Vepa is onderdeel van de Fair Furniture Group en al onze producten – van werkplekken tot loungen, maar ook leerlingensetjes en lockers – worden gemaakt van duurzame materialen. We gebruiken onder andere biologische grondstoffen, gerecyclede kunststoffen en uiteraard duurzaam gecertificeerd hout.

 

Van oud naar nieuw

Niet alles hoeft nieuw te zijn. Met ons Fair Furnished-label geven we bestaand meubilair een tweede kans. In onze eigen fabrieken worden ze gerevitaliseerd of refurbisht. Ook combineren we oud met nieuw en maken duurzame keuzes zonder in te leveren op kwaliteit of uitstraling.

 

Je circulaire regisseur

Circulair ontwerpen vraagt om meer dan duurzame materialen alleen. Het gaat om slim hergebruik, doordacht design en innovatieve oplossingen. We denken graag met je mee over een écht circulaire inrichting en geven geregeld workshops omgekeerd ontwerpen. Benieuwd hoe dit in jouw projecten past? Neem dan eens contact op met onze architectenbezoeker Marlon (m.groot@vepa.nl of 06 59 82 78 98) en kom langs!

 

 

 

nieuws   

Snelstartgids Circulaire Meubels

 

Deze praktische gids biedt heldere inzichten en concrete tips. Ze helpen je als opdrachtgever, ontwerper, bouwer of ketenpartner in de meubelindustrie om bewuste materiaalkeuzes te maken. Zo krijg je betaalbare en maakbare meubels die betaalbaar, duurzaam en circulair blijven, zelfs als je opschaalt.

 

Elk tijdperk en iedere levensfase heeft zo zijn eigen stijl, eisen en wensen. Met de Snelstartgids Circulaire Meubels ontdek je hoe je kiest voor ontwerpen die hier flexibel op inspelen en zo generaties lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan een tafel met stevige poten die ongezien extreem lang meegaan, terwijl je het tafelblad van gerecycled hout eenvoudig vervangt. Perfect voor nu én eenvoudig aanpasbaar voor de toekomst. Afhankelijk van de veranderende behoeften door de tijd. Ontdek met de gids hoe je materialen kiest die aantoonbaar duurzaam zijn, verspilling voorkomen en je zo altijd kiest voor schitterende meubels en interieurs die combineren met een lage vervuilende impact. Dit is jouw kans om zonder angst voor hoge kosten verspilling op grote schaal tegen te gaan en zo gezamenljik de meubelindustrie te transformeren. Voorkom dat strenge wetgeving je verrast en begin vandaag nog, want de tijd om de positieve verandering door te voeren die je wilt zijn, is nu.

 

Bestel de gids HIER (nu met introductiekorting tot eind maart 2025)

 

Over de schrijver

Rick Porcelijn is een Nederlandse onderzoeker en ontwerper die zich richt op duurzaamheid in de meubel- en interieurindustrie. Hij verwierf bekendheid door zijn werk op het gebied van circulaire meubels en het verminderen van de vervuiling die gepaard gaat met meubelproductie en -afval. Rick pleit voor een op data gebaseerde benadering van duurzaamheid, waarbij ontwerpbeslissingen gebaseerd zijn op feiten in plaats van intuïtie. Hiervoor ontwikkelde hij een praktische gids die ontwerpers, makers en ondernemers helpt bij het kiezen van duurzamere en circulaire ontwerpprincipes en materialen. Sinds 2012 leidt hij designbureau 16 Mammals, waar hij met een flexibel team inzichten uit modulaire, demonteerbare winkelformules vertaalt naar uitvoerbare en betaalbare circulaire ontwerpprincipes die opschaalbaar zijn. Zo werkt hij samen met format- en ontwikkelingsteams van onder andere Albert Heijn, Etos, Gall & Gall, NS retail, Bruna en Pearle aan diverse winkelconcepten, waarbij efficiënte productiemethoden gecombineerd worden met revisie en hergebruik van bestaande winkelelementen.

 

 

 

Doe mee aan de workshop van Rick Porcelijn op Material District!

 

Kom op 13 maart naar Material District en neem deel aan Minder CO2. Meer Samenwerken. BNI presenteert op Material District twee programmaonderdelen gericht op circulair ontwerp en samenwerking. In het eerste onderdeel leidt Rick Porcelijn een workshop rondom zijn nieuwe Snelstartgids Circulaire Meubels. Daarnaast geeft Susanne Bakkenist, een van de partners in de nieuwe coöperatie Oboros, een interactieve presentatie over samenwerking en uitdagingen binnen circulair ontwerp. Lees hier verder en bestel een gratis ticket.

 

 

 

nieuws  03-03-2025 

Update Stimuleringsfonds 2025

 

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft op dit moment volgende regelingen en open oproepen openstaan:

 

 

Regeling Immerse\Interact
De Regeling Immerse\Interact is een samenwerking van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Filmfonds. Het doel is om de crossovers tussen beide fondsen, waaronder digitale cultuur, film en vormgeving, te versterken. Immerse\Interact verkent de toekomst van storytelling binnen de wereld van immersieve media zoals VR, MR en AR. Ook interactieve mediaproducties kunnen ondersteund worden. Meer over deze regeling.

 

Open Oproep Emerging Design Practices ABCSSS

De nieuwe Open Oproep Emerging Design Practices ABCSSS staat nu open. Deze oproep is gericht aan startende ontwerpers die zijn gevestigd op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten en hun ontwerppraktijk willen professionaliseren. Aanmelden kan tot uiterlijk 7 april. Lees meer over de voorwaarden.

 

Regeling Architectuur
Op 11 maart 2025 opent de Regeling Architectuur voor projecten die bijdragen aan de kwaliteit, ontwikkeling of verdieping van het vakgebied architectuur in brede zin. Denk aan ontwerpend onderzoek, reflectie en debat. Dit subsidietijdvak worden er maximaal 50 aanvragen in behandeling genomen. Hierbinnen is ruimte voor maximaal 10 vervolgaanvragen en maximaal 10 herziene aanvragen. Bekijk de regeling.

 

Regeling Vormgeving

Op 11 maart 2025 opent de Regeling Vormgeving voor projecten die bijdragen aan de kwaliteit, ontwikkeling of verdieping van het vakgebied vormgeving. Denk aan artistiek onderzoek, productontwikkeling en reflectie en debat. Dit subsidietijdvak worden er maximaal 50 aanvragen in behandeling genomen. Hierbinnen is ruimte voor maximaal 10 vervolgaanvragen en maximaal 10 herziene aanvragen. Bekijk de regeling.

 

Regeling Talentontwikkeling

Voor de beleidsperiode 2025-2028 heeft het Stimuleringsfonds de Regeling Talentontwikkeling vernieuwd. Deze beurs van € 25.000 is bedoeld voor de artistieke en professionele ontwikkeling van opkomende ontwerpers en makers actief op het gebied van vormgeving, architectuur of digitale cultuur en de cross-overs daartussen. Vanaf maandag 31 maart kun je een aanvraag indienen en de regeling sluit op 23 april 2025, 17.00 uur CEST. De eerste 200 aanvragen worden in behandeling genomen. Bekijk de regeling.

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA
  1. word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid