login leden
nieuws  29-07-2021 

Unieke huisbezoeken bij Home Stories/België

Unieke huisbezoeken

 

In het side programma van de tentoonstelling Home Stories – eind maart voor bni bezocht en gepodcast door Roger Haan (lees hier terug) – stonden ook unieke huisbezoeken gepland. Deze konden eerder niet door gaan. Nu wel en omdat er interesse was vanuit leden hebben wij deze info nu als eerste ontvangen. Meld je snel aan, de bezoeken zijn uniek en mogelijkheden beperkt!

 

Huisbezoek Villa Gaverzicht

 

Villa Gaverzicht is een modernistische villa met elementen van art deco uit 1937. De villa was de eigen woning van architect Gentiel Van Eeckhoutte, die zich er helemaal uitleefde met vormen en materialen. De centrale verwarming, een spectaculaire badkamer en talloze balkons maakten van deze woning destijds een van de meest moderne en luxueuze in Waregem en omstreken. In de afgelopen jaren werd de villa door de huidige eigenaar met liefde gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. Daardoor is deze woning als een teletijdmachine naar het wonen in het interbellum. Dit bezoek wordt in goede banen geleid door Artshizzle. De eigenaar en bewoner, een bevlogen verteller, zal inzicht geven in het huis en zijn geschiedenis. Gezien hij Franstalig is zal een deel van het bezoek in het Frans plaatsvinden, maar het team van Artshizzle vertaalt waar nodig.

 

 

 

 

 

 

Zondag 12 september op 2 tijdsloten: Tour 1: 15u-16u15 Tour 2: 16u30-17u45
15 personen max. per tour
Tarief 15 euro
Locatie: Waregem (adres wordt meegedeeld bij inschrijving)

Tickets via deze link.

Fotografie: Jan Verlinde

 

Lees ook:

Villa Gaverzicht – Knack Weekend

 

Huisbezoek Woning Dessauvage

 

 

 

De woning die architect Marc Dessauvage voor zichzelf ontwierp in 1972 is een mooi voorbeeld van de typische betonarchitectuur uit die tijd en leunt aan bij het brutalisme. Ze ligt midden in het bos en bestaat uit een originele geometrische compositie van vierkanten en kruisvormen. Het huis doet denken aan de Villa Rotonda van Palladio, weliswaar in een heel andere omgeving en tijd. Ook dit huis gaat een symbiose aan met het omgevende groen. De huidige bewoners, Thomas Serruys en Katharina Smalle, kochten het huis nadat het bijna 10 jaar had leeggestaan, en restaureerden het met zachte hand. Het is als monument beschermd en toont zowel binnen als buiten nog de authentieke visie van de architect op wonen. Eigenaar en designantiquair Thomas Serruys zal een rondleiding geven in en rond de woning. Dit bezoek wordt georganiseerd door Artshizzle.

 

 

 

 

Zaterdag 28 augustus – 3 tijdsloten – Tour 1: 10u-10u40 – Tour 2: 10u40-11u20 – Tour 3: 11u20-12u
10 personen max. per tour
Tarief 15 euro

Tickets via deze link.

Locatie: Zedelgem / Loppem (adres volgt bij inschrijving)

Fotografie: Kris Vandervorst

 

Lees ook: Woning Dessauvage – Knack Weekend

 

Huisbezoek Woning Heyvaert

 

 

De woning die architect en kunstenaar René Heyvaert voor zijn broer ontwierp was haar tijd ver vooruit en is volgens architectuurcriticus Marc Dubois een van de interessantste woningen uit België in de jaren vijftig. Gebouwd in 1958 echoot ze het internationale modernisme en iconen zoals het Eames House, maar toont ze tegelijk een radicale visie op bouwen en wonen. Ytongblokken, golfplaten en ruwe houtvezelplaten zijn vandaag overal, maar waren in het Vlaanderen van toen ongezien als bouw- en afwerkingsmaterialen voor een gezinswoning. De woning fungeerde als een testproject: voor hoe weinig geld kun je een huis bouwen? Architect Peter Swinnen noemt het ‘een DIY-prefabmeegroeiwoning, avant la lettre’. Hij renoveerde de woning en zal een rondleiding geven. Daarbij komt het verhaal van de woning, haar geschiedenis en de renovatie aan bod. Door de compacte afmetingen en beperkingen in draagkracht op de verdieping zal de rondleiding hoofdzakelijk vanaf buiten plaatsvinden. Daarna splitsen we in twee kleinere groepen om het interieur te bezichtigen. Dit bezoek wordt georganiseerd door Artshizzle.

 

 

 

 

 

 

Zondag 29 augustus – 1 tijdslot – Tour 1: 14u-15u – 15 personen max.
Tarief 15 euro

Locatie: Destelbergen (adres volgt bij inschrijving)

Tickets via deze link.

Fotografie: Filip Dujardin

 

Lees ook: Woning Heyvaert – Knack Weekend

nieuws   

Aerodream; Architecture, design and inflatable structures

Murata Yutaka, Pavillon du groupe Fuji, Exposition universelle d’Osaka, 1970
© Murata Yutaka   © Photo courtesy of Osaka Prefectural Government

 

 

De tentoonstelling

 

De droom van het vliegen vergezelt de mens al sinds Icarus met zijn opblaasbare mantel. De geschiedenis van de inflatables, parallel met die van de luchtvaart, is die van de ontwikkeling van een meer organische verhouding tot het luchtruim. Het omhulsel is een metafoor voor de huid, een bescherming voor het lichaam, die een onmiddellijke nabijheid met de lucht mogelijk maakt. De inflatable geeft het idee van ademhaling; een onmiddellijke relatie tot het levende. De tentoonstelling Aerodream laat de menselijke dimensie van het “pneumatische” zien, vanaf de eerste industriële en militaire toepassingen (luchtschepen, weerballonnen, zwevende assemblages, opblaasbare lokvogels…) tot de ervaringen die door talrijke kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn ontwikkeld.

 

Ons blad NOOK heeft nu als thema AIR. Tijdens de lancering in de indrukwekkende stadscocon in Schiedam bespraken wij de onderwerpen die voor dit thema de revue zijn gepasseerd, zo ook inflatable architecture. Martin Pot liet weten eind juni de tentoonstelling ‘Aerodream; Architecture, design and inflatable structures’ te bezoeken in het Centre Pompidou in Metz. Hier deelt hij kort zijn ervaring.

 

Verslag

 

Nu er steeds meer aandacht is voor de manier waarop wij deze aarde bewonen – en daarmee voor de fysieke/ruimtelijke kaders die dit faciliteren – neemt tevens de noodzaak toe om dieper na te denken over andere, meer fundamentele  oplossingen. Al meer dan 100 jaar zoeken kunstenaars, architecten en ingenieurs systemen en technieken om onze kunstmatige – gebouwde – omgeving vorm te geven, veelal reagerend op technische en/of sociale en maatschappelijke ontwikkelingen, of juist het gebrek daaraan. Het  waren tevens veelal denk-projecten, op dat moment onrealiseerbaar en/of onacceptabel. We kennen de projecten: o.a. Constant’s ‘New Babylon’, Cedric Price’s ‘Fun Palace’, Ron Herron’s ‘Walking City’, Paolo Soleri’s ‘Arcosanti’-project in Arizona, Yona Friedman’s ideeën, enz.  Naast vele ‘harde’ vertalingen zijn er ook de meer abstracte, tijdelijke of meer ruimtelijke ideeën die al te vaak strandden op onbegrip, technische onhaalbaarheid en/of sociale randvoorwaarden.

 

Het Centre Pompidou Metz toont nu een fraaie, goed gedocumenteerde en inzichtelijke tentoonstelling rond ‘inflatable architecture’, projecten variërend van Haus-Rucker-Co’s transparante bol ‘Oase-7’ aan de gevel van het Friedericianum in Kassel tijdens de 1972’ Documenta-5, tot Buckminster-Fuller’s plan voor een gigantische ‘Dome’ over een deel van New York’s Manhattan.

 

Op interieurgebied; afgezien van de bekende opblaasbare stoelen uit de jaren ’70 toont het Centre Pompidou de ontwerpen voor het ‘Maison Gonflable’ van Quentin & Vernier; en de uitvouwbare ‘Caravan Fleure’ van Lotiron & Perriand-Barsac uit 1967, als een fraai schaalmodel.

 

Voor diegenen die deze tentoonstelling niet voldoende reden vinden om Metz te bezoeken zou Shigeru Ban’s ontwerp voor het museum al aanleiding genoeg moeten zijn. De rechthoekige gebouw-volumes worden deels ‘overkapt’ door een golvende houten constructie die de centrale hal omvormt tot een synthese tussen binnen- en buitenruimte.

 

Martin Pot – juni 2021

 

 

 

 

 

Bernard Quentin, Fauteuil Croissant, 1967
Première étude, Milan
21 x 29,5 cm
Collection famille Quentin
© Adagp, Paris, 2020 © Photo : Centre Pompidou, MNAM-CCI/G. Meguerditchian et Ph. Migeat/Dist. RMN-GP

 

Gernot Nalbach, Pneumatic furnishing carpet, 1967
© Gernot Nalbach , Berlin

 

Hans Hollein im mobilen Büro (Hans Hollein dans son bureau mobile), 1969
© Hans Hollein
© Photo : Centre Pompidou, MNAM-CCI/Jean-Claude Planchet/Dist. RMN-GP

 

selgascano + FRPO, Spanish Pavilion, Expo Dubai 2020
© selgascano + FRPO

 

Kengo Kuma, Fu An, 2007
©KKAA courtesy Galerie Philippe Gravier

 

Bezoekinfo

 

CENTRE POMPIDOU-METZ

1, parvis des Droits-de-l’Homme 57000 Metz

+33 (0)3 87 15 39 39 contact@centrepompidou-metz.fr www.centrepompidou-metz.fr

#centrepompidoumetz Centre Pompidou-Metz @PompidouMetz centrepompidoumetz_

 

OPENING HOURS

Every day, except Tuesdays

01.04 > 31.10
MON. | WED. | THU.: 10 am – 6 pm FR. | SAT. | SUN.: 10 am – 7 pm

 

nieuws  20-07-2021 

Lees nu “Clay is alive” uit NOOK Air


Meer leze uit dit nummer? Bestel NOOK hier.

 

 

 

nieuws  28-06-2021 

Graduation Interieurarchitectuur 2021

Bezoek het werk van de graduates!

 

Juist nu verdienen de graduates die de opleiding in lastigere omstandigheden moesten volbrengen alle aandacht. Op deze pagina de mogelijkheden om het werk live (soms besloten) of online te kunnen zien. Raadpleeg de sites van de opleidingen voor actuele updates. Deze kunnen wij niet continue bijhouden. Mail ons info@bni.nl voor aanvullingen.

 

Zwolle

 

 

ArtEZ Art & Design Zwolle finals eindexamen expositie in Grote Kerk 1-11 juli 2021 – Academiehuis in de Grote Kerk, in het hart van Zwolle.

 

Den Haag

 

 

Hogeschool der kunsten Den Haag:

Graduation Show 2021 | KABK 8-11 juli alleen op invitatie!

 

Amsterdam

 

The Sandberg Instituut invites you to save the date for the 2021 Graduation Exhibitions and Events. 75 graduates of the five Main Departments Critical Studies, Design, Dirty Art Department, Fine Arts, Studio for Immediate Spaces and two Temporary Programmes Resolution and Approaching Language will present their final works to the public at Hembrugterrein / Het HEM, Zaandam (NL) from 7 – 10 October​​⁠⁠
⁠⁠More information to be published at the upcoming Graduation website
⁠⁠
In the meantime -> Studio for Immediate Spaces⁠⁠
​​Showing at Maison Descartes / Reneenee from June 22-27.​​⁠⁠
⁠⁠

 

Utrecht

 

 

HKU Master Interior Architecture organiseert een online expo van 23 juni tot en met 26 juni

 

Je bent van harte uitgenodigd om op vrijdag 25 juni de eindpresentaties van de afstudeerders bij te wonen. Hier de ZOOM-link!

 

Rotterdam

 

Willem de Kooning & Piet Zwart Institute

 

 

The 2021 Graduation Show*  will start in July and September with a selection of Master exhibitions throughout the city.

From 27 up until 30 October, 2021 we will host a combined Bachelor and Master Graduation Show at our own buildings at Wijnhaven 61 and Blaak 10.

 

Graduation Show 2021 Master Programme | Piet Zwart Institute:
Master Interior Architecture: Research + Design (MIARD) | July 1- 4, 2021 at Hofbogen.

 

Graduation Show 2021 Bachelor Programme :
October 27-30, 2021 at Willem de Kooning Academy Blaak 10 & Wijnhaven 61.

 

 

Maastricht

 

Hogeschool Zuyd Maastricht -> info volgt

 

 

Breda – Den Bosch

 

 

Graduation Shows NOW SHOW > NEW SHOW en LIVE ALONE DIE TOGETHER.

Laat je verrassen, verwonderen en inspireren door een gevarieerd programma van exposities en online events. Vijf dagen aan digitale presentaties, installaties, performances, video’s en artist talks via de 24/7 online platforms. Mis het niet en maak kennis met de kunstenaars en ontwerpers van de toekomst en hun werk via één van de (live) events of via de digitale platforms.

7 t/m 11 juli

Now Show > New Show (BA)
LIVE ALONE DIE TOGETHER (MA)
Programma voor beide wordt spoedig bekend gemaakt.

 

 

Groningen

 

 


DETOUR – Graduation Show
Bachelors | Masters
19 – 24 Juni 2021
Voormalige Suikerterrein, Energielaan 20, Groningen
www.academieminerva.nl

 

Deventer

 

 

Jan des Bouvrie, founding father van de opleiding Interior Design & Styling – en ere-lid van bni – is op 4 oktober 2020 overleden. De opleiding organiseert op 7 juli een tribute als eerbetoon aan hem en tevens een start van de XPO. Een niet te missen livestream event voor design professionals of liefhebbers. 8 juli om 19:00 live vanuit de Gasfabriek in Deventer. Aanmelden via deze link.

 

Van 8 tot en met 10 juli 2021 presenteren studenten van de bacheloropleiding Interior Design & Styling van de Jan des Bouvrie Academy afstudeerwerk op de XPO. Je vindt er een verscheidenheid aan ruimtelijke ontwerpen.

Locatie: De Gasfabriek, Deventer

Adres: Zutphenseweg 6b (volop parkeergelegenheid)

Tijden: – Donderdag 8 juli 14.00-17.00 uur

– Vrijdag 9 juli 09.00-13.00 uur

– Zaterdag 10 juli 09.00-13.00 uur

 

Bezoek ook in Amsterdam en Rotterdam de expo van het Hout en Meubileringscollege!

 

 

De werkstukken van studenten kun je bekijken tijdens de EXPO2021. Meld je dan nu aan door op   hier te klikken

 

nieuws  21-06-2021 

Tweede Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector verschenen

 

 

Trends en profielen van (bouwkundig) architecten, interieurarchitecten, tuin- en landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen en andere ruimtelijk ontwerpers. 

“Schakel ruimtelijk ontwerpers in bij de grote maatschappelijke opgaven”

 

 

Persbericht 21 juni 2021 –  Tweede Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector verschenen

Ruimtelijk ontwerpers hebben na de economische neergang vanaf 2008 ondanks het herstel na 2014 niet zonder kleerscheuren doorstaan, zo wijst nieuw onderzoek door de Universiteit van Amsterdam uit. Niettemin wordt aan de rol van de ontwerpers bij de ruimtelijke inrichting van Nederland veel belang gehecht. Zij moeten daartoe dan wel beter in positie worden gebracht: door het Rijk, door opdrachtgevers en door zichzelf. Dat staat in de Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector 2021, die Rijksbouwmeester Floris Alkemade aanbood aan demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

De Jaarrapportage 2021 brengt de ruimtelijke ontwerpsector gedetailleerd in beeld. De onderzoekers concluderen dat de beroepsgroep gehavend uit de kredietcrisis is gekomen – met sinds 2010 een verontrustend verlies van een derde van het aantal banen op architectenbureaus. Het gestage herstel vanaf 2014 was ten opzichte van 2008 evident niet volledig. Ook is er een vergaande versplintering van de sector opgetreden door de groei van het aantal zzp-ers van bijna 20 % in 2010 naar 32% in 2018. Een beroepsgroep die bovendien weinig inclusief blijkt: vrouwen maken slechts een derde hiervan uit, ongeveer het laagste percentage in Europa.  Floris Alkemade: “Het zijn cijfers die alle aanleiding geven voor een maatschappelijk debat waarin we de grondvesten van de ontwerpende beroepsgroep tegen het licht houden”.

 

Verschillen tussen disciplines
De Jaarrapportage 2021 laat zien dat er flinke verschillen bestaan tussen de vier ontwerpdisciplines. De (bouwkundig) architecten springen eruit qua aantal, qua aandeel in de bedrijfstak, qua beloning en ook qua sekse-ongelijkheid (deeltijd, beloning). Min of meer spiegelbeeldig is de discipline interieurarchitectuur waar vrouwen zijn oververtegenwoordigd. Maar ook daar zien we de combinatie van vrouw – deeltijd en relatief lager bruto (maand)loon. Zelfs in 2018 zijn deze verschillen tussen mannen en vrouwen in de ontwerpsector nog aanwezig. De tuin- en landschapsarchitecten en de stedenbouwkundigen vormen in aantal de twee kleinere groepen in de sector. Bij hen valt onder meer op dat het brutoloon het hoogste is van alle ontwerpdisciplines. Stedenbouwers en landschapsarchitecten werken ook relatief vaak in overheidsdienst. Uit de Jaarrapportage blijkt ook dat niet alle ruimtelijk ontwerpers zijn ingeschreven in het architectenregister. De titel van architect is op zich geen voorwaarde om als ruimtelijk ontwerper actief te zijn, maar biedt een groot aantal voordelen, zoals het kunnen meedoen aan (Europese) aanbestedingen. Nader onderzoek moet duidelijk maken waarom niet alle ontwerpers inschrijving in het Architectenregister als evident beschouwen.

 

Aanbevelingen
Naast de inzichten in de verschillende ontwerpdisciplines worden in deze tweede Jaarrapportage aanbevelingen gedaan aan de Rijksoverheid, de betrokken organisaties in de ruimtelijke ontwerpsector en de ontwerpbureaus zelf. Zo moet het Rijk meer werk maken van de rol van ruimtelijk ontwerpers bij het denken over de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland. Het onderwijs kan aan de slag met het beter inspelen op de sterk veranderde situatie van de ontwerpers op de arbeidsmarkt. Het onderwerp diversiteit is een verantwoordelijkheid van de ontwerpsector als geheel om hierin verbeteringen te realiseren. Ook ligt er een gezamenlijk taak in het vergroten van het belang van de titel en de inschrijvingen in het Architectenregister.

 

Aanbieding aan minister
Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft het rapport aangeboden aan demissionair minister Van Engelshoven van Cultuur. Alkemade benadrukt in het voorwoord van de tweede Jaarrapportage dat de ruimtelijke ontwerpers veel dichter tegen de politiek aan zouden moeten zitten dan nu het geval is. ‘Zoals het kabinet vertrouwt op de adviezen van de medisch specialisten in het Outbreak Management Team (OMT), zo zou de politiek ook veel vaker en intensiever ruimtelijk ontwerpers kunnen inschakelen bij de aanstaande grote verbouwing van Nederland. Dit geldt zowel op het niveau van het rijk, de provincie, de waterschappen als de lokale overheden.’

 

Inschakelen van ruimtelijk ontwerpers bij de grote opgaven
Demissionair Minister Van Engelshoven kan dit pleidooi onderschrijven: ‘Een waardevol en bruikbaar rapport dat we goed kunnen betrekken bij het beleid rond ruimtelijke ordening. Met collega Ollongren van BZK heb ik onlangs het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp 2021-2024 naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin dringen we aan op het inschakelen van ruimtelijk ontwerpers bij de grote opgaven waar we de komende jaren in Nederland voor staan. Het Rijk speelt daarbij als opdrachtgever en partner in grote gebiedsontwikkelingen zeker een belangrijke rol.’

 

Gezamenlijke reactie Nederlandse branche en beroepsorganisaties
“De ruimtelijke ontwerpsectoren vragen om meer aandacht van de landelijke, provinciale, gemeentelijke politiek en het ontwerponderwijs voor de rol van ruimtelijk ontwerp bij grote maatschappelijke opgaven en transities. De urgente ontwerpopgaven waar Nederland voor staat, zoals de bouw van heel veel nieuwe woningen, de energietransitie en klimaatadaptatie vragen om sterke ruimtelijke ontwerpsectoren. De Jaarrapportage 2021 “De ruimtelijk ontwerpsector ontleed” biedt samen met “Ruimte in transitie” uit 2020 een goede aanleiding om binnen de ontwerpende disciplines zelf, maar vooral ook met politici, opdrachtgevers, bouwers, materiaalleveranciers en bewoners zélf het debat aan te gaan hoe de ruimtelijke kwaliteit van Nederland samen te verbeteren bij het realiseren van deze complexe opgaven.” aldus een gezamenlijke reactie van Nederlandse branche- en beroepsorganisaties voor ruimtelijk ontwerpers BNA, BNI, BNSP, NVTL.

 

Werkwijze
De ‘Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector’ verscheen in februari 2020 voor het eerst. Onder de titel ‘Ruimte in Transitie’ rapporteerde de Rijksbouwmeester samen met de BNA, BNSP, NVTL, BNI, het Bureau Architectenregister, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) over hoe de sector ervoor staat. Dit initiatief krijgt nu een vervolg met de tweede Jaarrapportage. Hierin wordt met name ingezoomd op wie er precies in de ruimtelijke ontwerpsector werkzaam zijn en onder wat voor omstandigheden; daarover ontbraken tot nu toe goede gegevens. Met hulp van het CBS en het Architectenregister konden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam een veel beter en completer beeld schetsen. Naast algemene bevindingen voor de sector als geheel wordt er stilgestaan bij vier ontwerpdisciplines: architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten.

 

Meer informatie

Jaarrapportage 2021 “De ruimtelijk ontwerpsector ontleed” :

 

21-06-21 Jaarrapportage 2021 De ruimtelijke ontwerpsector ontleed.def

 

Jaarrapportage 2020 “Ruimte in Transitie” [link naar PDF]

 

 

 

nieuws  09-06-2021 

NOOK AIR komt 18 juni uit

 

De kwaliteit van het binnenmilieu is, de regelgeving ten spijt, vaak nog slecht. Onze tweede NOOK van dit jaar heeft als thema Air en opent met een interview met Philomena Bluyssen van TU Delft. Met haar boek over het gezonde binnenmilieu won zij al in 2016 de IDEC Book Award.  Ook was zij met, Marcel Loomans van TU Eindhoven, onderdeel van de internationale groep van 39 wetenschappers die recent in Science een oproep deden om nog meer in te zetten op ventilatie in de strijd tegen corona. Het pleidooi in deze publicatie gaat vooral ook over aanpassingen in gebouwontwerp voorbij de pandemie. Lees ook dit artikel in NRC. 

 

Voor de lancering van NOOK AIR op 18 juni in Schiedam maakte Philomena Bluyssen dit korte filmpje voor ons:

 

video

 

Verder in deze NOOK plant-wetenschapper Pieter de Visser van universiteit Wageningen, multi disciplinair architect Mireille Langedijk over bio inspired innovation. En verhalen over klei, hout, hoogte, open lucht scholen, patio’s, projecten en meer. Bestel
NOOK Air nu hier of neem een abonnement op NOOK.

 

 

 

 

Lucht en cultuur

 

Op de “matdag” van ons blad proberen we altijd iets te organiseren.  NOOK #2 van dit jaar verschijnt op vrijdag 18 juni. Het thema is AIR.  Nu het weer kan lanceren dit nummer in Schiedam. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk staat de 26 meter lange en 10 meter hoge, installatie van Florentijn Hofman. Je ervaart een kerk zoals je deze nooit zult ervaren. Speciaal voor het kunstwerk schreef Hofman een muziekstuk met een componist dat tijdens het bezoek is te horen. Laat ons voor 17 juni via onderstaande weten of je even komt. Het buitenterras bij Brasserie Stadhuis staat geboekt en we hebben tijdsloten voor bni gereserveerd in de kerk. Ook als niet-lid ben je welkom. Totaal kost dit je hooguit 1.5 tot 2 uur.

 

10.30 koffie en taart op terras Brasserie Stadhuis Grote Markt 1A Schiedam

11.30-12.30 tijdslot geboekt voor bni-bezoek van de installatie in Sint Janskerk

 

Na de cocon lopen we (als je tijd hebt) naar de recent gerestaureerde Havenkerk om te zien hoe het Kijkdepot met de historische collectie van het museum wordt getoond. Het uitdagende ontwerp is van De Vrijer van Dongen. Met een uniek kastsysteem en opvallende grafische laag wordt de wisselende collectie hier met veel interactiviteit getoond.

 

Als je daarna tijd hebt ga dan ook zeker nog naar de pop-up tentoonstelling van Schiedamse kunstenaars. Dit kan vanaf 13 uur.

 

NB) op de fiets ben je in 20 min op deze locaties vanaf Rotterdam CS!

 

Website Museum

 

beeld: De Vrijer Van Dongen

 

Laat onderstaand weten dat je komt

 

 

 

Ja, ik kom 18 juni 10.30 uur naar Brasserie Stadhuis en de installatie in Schiedam
Deelname voor leden en niet-leden is gratis
Lid van bni:
Zie de privacyverklaring bni
reCAPTCHA is required.

 

 

nieuws  08-06-2021 

Update Stimuleringsfonds

bni nam met het Stimuleringsfonds de per juni openstaande regelingen en programma’s door die voor onze discipline interessant zijn. Onderstaand een overzicht. Meld je aan voor het online spreekuur! Of neem contact op met het fonds voor al jouw vragen!

 

 

Bouwen aan Talent

Met het Bouwen aan Talent programma zet het Stimuleringsfonds samenwerkingstrajecten op tussen startende makers en ontwerpers en ervaren ontwerpbureaus binnen verschillende disciplines, waaronder architectuur. Het doel van de oproep is om de aansluiting van startende ontwerpers met het werkveld tijdens Covid-19 te versterken en het werkveld (bureaus) tijdens deze crisis te ondersteunen door extra ruimte te creëren voor verdiepend onderzoek en experiment. Hiervoor stellen we € 12.500 per samenwerking beschikbaar (€ 6.250 voor de startende ontwerper en € 6.250 voor het bureau).

 

 

 

Voucherregeling Ruimtelijk Ontwerp en Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp

In maart van dit jaar is een tijdelijke impulsregeling (VRO: Voucherregeling Ruimte Ontwerp) en een vierjarig subsidieprogramma (ARO: Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp) gelanceerd om ontwerppraktijken in het ruimtelijk domein te versterken. Ontwerpers kunnen hier samen met semipublieke organisaties een subsidie aanvragen voor hun project. De VRO is er voor kortlopende projecten met een looptijd van 1 tot 3 maanden, terwijl de ARO inzet op grote projecten met een looptijd van circa 2,5 jaar.

 

Je leest er hier meer over en in dit interview krijg je een beter beeld van de aanleiding en het doel. Momenteel staan er 3 open oproepen online die onder de VRO vallen en één open oproep die onder ARO valt.

 

Open oproepen VRO

Vitale steden en dorpen (1 april t/m 30 juni)
Duurzame economie en ruimte (1 mei t/m 31 juli)
Ruimte voor klimaat en energie (1 juni t/m 31 augustus)
Toekomstbestendig landelijk gebied (1 juli t/m 30 september)
Vanaf september worden bovenstaande open oproepen nog eens herhaald in een tweede ronde. Dus van 1 september t/m 30 november open oproep Vitale steden en dorpen, van 1 oktober t/m 31 december Duurzame economie en ruimte etc. Daarna stopt dit programma.

 

Open oproep ARO

Prachtige productielandschappen (1 mei t/m 20 september)
De ARO werkt met een langer tijdspad: twee open oproepen per jaar gedurende een periode van vier jaar, dus 8 open oproepen in totaal

 

Dan is er tot slot nog de jaarlijkse regeling Architectuur (spreekt voor zich) die uiteraard relevant is en Talentontwikkeling. Hieronder een stukje uit dit interview over Bouwen aan Talent waarin we uitleggen wat het verschil is met Talentontwikkeling:

 

Wat is het verschil tussen Bouwen aan talent en de Regeling Talentontwikkeling?

Sinds 2013 krijgen opkomende ontwerptalenten dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds een jaar lang de kans zich optimaal te ontwikkelen op het artistieke en professionele vlak. Dat doen ze vooral op eigen kracht met een beurs van €25.000. In 2021 kunnen 50 talenten worden geselecteerd binnen deze Regeling Talentontwikkeling. Met Bouwen aan talent gaan we kort en krachtig te werk. We bieden in 2021 minimaal 100 samenwerkingstrajecten van drie maanden aan, dus 100 ontwerpbureaus worden gematcht met 100 startende ontwerpers en makers. Word je geselecteerd, dan ontvang je als startende ontwerper een subsidiebedrag van € 6.250 op basis van twee dagen per week voor een periode van drie maanden. Als geselecteerd ontwerpbureau ontvang je hetzelfde bedrag van € 6.250 op basis van een tijdsinvestering van één dag per week voor een periode van drie maanden.

 

Tot slot is er de nieuwe regeling Experiment, maar daar is inmiddels het subsidieplafond bereikt door grote interesse laat het fonds weten.

 

 

Vragen?

 

 

Het Stimuleringsfonds organiseert op 1 juli om 14.00 uur een online voorlichtingsbijeenkomst over de mogelijkheden voor financiële bijdragen voor makers en ontwerpers.
Plannen op het gebied van vormgeving, architectuur en digitale cultuur. onderzoek, een (online) tentoonstelling of een samenwerking die je praktijk versterkt?

Neem dan deel voor een toelichting op de openstaande subsidie regelingen en stel al jouw vragen.

 

Meer info en aanmelden kan hier.

 

 

 

 

nieuws  07-06-2021 

Unieke Kip Caravan door samenwerking met interieurarchitect

 

Panorama Shelter-project  laat buiten echt binnenkomen

 

Interieurarchitect Karel Bodegom nam het initiatief voor een een samenwerking met Kip Caravans. Dit resulteerde in de bouw van de Panorama Shelter. 2021 is een “Ode aan het landschap” themajaar waarin deze bijzondere caravan wordt ingezet om het Nederlandse landschap uit te lichten. Dit initiatief van het NTBC draagt zo bij aan het verkrijgen van meer waardering, kennis en beleving, diversiteit en schoonheid, het totale spectrum van het Nederlandse landschap. Bekijk het filmpje over de shelter en het thema hier.

 

De meest in het oog springende aanpassingen zijn de extra grote warmteweerkaatsende panorama ramen, ramen in de deur en het hefdak, de inductiekeuken, het verhoogde chassis en de energiezuinige verwarming. Daarnaast zijn tal van kleinere aanpassingen doorgevoerd om de unieke natuurbeleving en vergezichten in alle seizoenen puur en volledig tot zijn recht te laten komen.

Transparante mobiele mini woning met innovatieve techniek is warm welkom

 

In dit totaalconcept bundelt de ontwerper duurzaamheid, kracht en creativiteit, samen met de innovatie van Kip Caravans, Van Ruysdael® en HeatFun verwarming.

Karel van Bodegom “Iedereen groeit naar het gebruik van krimpende ruimte. Dit is mijn drijfveer voor dit project met een bescheiden 6m2 comfortabele beslotenheid”.

 

 

 

Karel van Bodegom bij Kip Caravans in de montagehal

 

 

Copyright foto 1 Panorama Shelter in Den Haag: Roel Rozenburg

 

meer info:

 

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm

 

nieuws  06-06-2021 

Partnernieuws: Fractions

 

Perfect passende shutters én een uniek design

 

Met haar jarenlange expertise in raamdecoratie heeft Fractions de shutter een compleet nieuwe betekenis gegeven. Het resultaat is een technisch volmaakt product, uitgevoerd in aluminium en met een nog niet eerder vertoond design, dat dankzij de vakkundige, eigen inmeet- en montageservice perfect in iedere ruimte past. De hoeveelheid licht en lichtinval bepalen vaak op welke plek we het liefst zitten en hoe een woning wordt ingericht. “Daarom is Fractions ook een spel geworden tussen licht en schaduw”, aldus ontwerper Osiris Hertman. “Dit, in combinatie met de technische expertise van Fractions levert een exclusieve vorm van raamdecoratie op met een optimale lichtopbrengst.” De Fractions shutters komen optimaal tot hun recht in ieder interieur, vertelt hij: van modern tot industrieel, tijdloos of klassiek. “De zeven patronen zijn allemaal anders en geven een volstrekt verschillende sfeer aan de ruimte: warm, sensueel, speels en/of krachtig. Je kunt bovendien enorm variëren met de lichtintensiteit. Door de shutters meer of juist iets minder open te zetten, kun je spelen met de patronen en lichttoetreding in ruimte. Als een dans van bewegende patronen, licht en schaduw.”

 

100% ‘Made in Holland’
“De aluminium Fractions shutters kunnen in iedere ruimte en voor ieder raam worden geplaatst”, benadrukt ook Robert van Loosbroek van Fractions. “Fractions is 100% ‘Made in Holland’. Voor de eindgebruiker betekent dit een snelle levertijd en een waarborg van kwaliteit. Door het productieproces, het toepassen van aluminium en het voorkomen van lang transport zijn Fractions uitermate duurzaam. Daarnaast beperken ze de inkijk, zijn ze makkelijker in het gebruik én zeer eenvoudig schoon te maken. Het geheel wordt gedragen in een aluminium omlijsting waarin slimme verstelbaarheid voor montage en een optimale sluiting door middel van magneetstrippen zijn geïntegreerd. De kleuren poedercoatings zijn niet alleen in wit, zwart en diverse natuurtinten verkrijgbaar, maar ook van metallic tot structuur. Osiris Hertman heeft bovendien per model een kleuradvies uitgebracht, die eindgebruikers, (interieur)architecten en designers in onze showroom in Boxtel op afspraak kunnen bekijken. Ook kunnen zij hiervoor terecht bij een uitgebreid netwerk van dealers, verspreid door het land.”

 

Meet- en montageservice
De shutters worden exact op maat gemaakt, zodat ze naadloos in het kozijn vallen, aldus Van Loosbroek. “Om hierbij een juiste maatvoering te borgen, kunnen (interieur)architecten, designers én dealers tevens een beroep doen op onze meet- en montageservice. Hierbij werken we volgens een vaste volgorde. In een eerste offerte wordt op basis van bijvoorbeeld technische tekeningen of aangeleverde maatvoeringen een eerste prijsindicatie afgegeven. Zodra akkoord plannen we de maatvoering op locatie, waarbij de kozijnmaten nauwkeurig analoog én digitaal worden ingemeten. Vervolgens volgt de definitieve offerte, waarna onze eigen montageteams binnen drie weken al de maatwerk Fractions shutters monteren.” De meet- en montageservice heeft de afgelopen maanden al geleid tot prachtige referenties. Bovendien trekt de dienstverlening terughoudende (interieur)architecten, designers en eindgebruikers over de streep. Eventuele inmeet- en montagedrempels zijn namelijk niet meer aan de orde. “In plaats hiervan zijn zij verzekerd van perfect passende shutters én een uniek design.”

 

Uitnodiging

Kom en beleef Fractions zélf. Fractions organiseert op 14 oktober 2021 een speciaal event voor BNI / AINB leden in onze showroom in Boxtel. U kunt kiezen voor een tijdslot van +-1.5u waarin we u uitgebreid over Fractions vertellen, een demonstratie geven, we laten zien wat de mogelijkheden zijn én u een kijkje geven achter de schermen van het maatwerk productieproces, in onze eigen fabriek. We maken er een mooi en interessant evenement van!

 

U kunt het tijdslot boeken op 14 oktober 2021 tussen 11 en 17u via www.fractions.nl/events

 

 

 

 

 

nieuws   

Nieuwe directeur SFA

Het bestuur van de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA) heeft per 1 augustus Marianne Berenschot benoemd tot directeur. Zij volgt Huub de Graaff op die tien jaar directeur is geweest. SFA is de paritaire stichting binnen de architectenbranche met als werkveld de arbeidsvoorwaarden (cao), arbeidsmarktvraagstukken en arbeidsomstandigheden binnen architectenbureaus.

 

Marianne Berenschot heeft geruime tijd gewerkt als advocaat (met als specialisatie arbeidsrecht) waaronder tien jaar met een eigen kantoor. De laatste jaren heeft zij gewerkt als bestuursadviseur en hoofd juridische afdeling van FNV Mooi. Daarnaast heeft zij tal van nevenfuncties bekleed. Marianne vindt het een uitdaging haar bijdrage te gaan leveren aan de architectenbranche. Zowel werkgevers als werknemers kunnen bij haar terecht met vragen over de cao.

 

De huidige directeur Huub de Graaff neemt in september afscheid. Hij gaf de afgelopen jaren SFA gestalte op zijn eigen deskundige en empathische wijze.

 

Op de foto, v.l.n.r.: Marianne Berenschot (nieuwe directeur SFA), Victor Frequin en Zamaney Menso (respectievelijk secretaris-penningmeester en voorzitter SFA) bij het tekenen van het contract

 

 

Over SFA 

SFA heeft als doel om het -samen- werken in architectenbureaus te bevorderen, door zowel werkgevers als werknemers te informeren en helpen bij vragen over arbeidsvoorwaarden (de cao), de arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden. SFA heeft een paritair bestuur, waarin zowel de werkgevers als werknemers zijn vertegenwoordigd. SFA zelf geeft via website en helpdesk informatie en denkt mee met alle werkenden in de branche vanuit een neutrale, onafhankelijke positie. 

Voor meer informatie zie www.sfa-architecten.nl 

 

 

 

oudere berichten

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid