login leden

Toine Pennings

Na 25 jaar bij interieur architecten bureaus aan hospitality, kantoor en residentiële projecten te hebben gewerkt, ben ik begin 2023 mijn eigen ontwerp studio begonnen.

Als bouwkundig interieurarchitect specialiseer ik me in het structureel verbouwen en uitbreiden van high end residentiele projecten voor ambitieuze designliefhebbers.

Van materialisering tot maatwerkmeubels, van verlichtingplan tot constructieve aanpassingen, van bouwkundige details tot bouwaanvraag.

Daarbij leg ik het liefst een verbinding tussen binnen en buiten en werk ik altijd vanuit het gebruik van de woning. Hoe leef je in huis? Wat heb je daarvoor nodig?

Zodat het straks niet alleen mooi is, maar ook helemaal kloppend voelt.

Van mijn klanten krijg ik vaak terug dat ze het prettig vinden dat ik zo down to earth ben en gestructureerd werk. Ik sta van begin tot eind naast ze, van kennismaking tot een glas heffen op het resultaat.

Met deze totaalaanpak verzorg ik naast het beeldend- en technisch ontwerp ook de esthetische uitvoeringsbegeleiding, eindcontrole en nazorg.

Kortom, gewoon alles van A tot Z.

Ga naar mijn website om een aantal voorbeelden van mijn werk te bekijken.
specialisatie: woningen, monumenten, verbouwingen, renovaties, herbestemmingen
adres

Toine Pennings

Leidsekade 84

3531HA Utrecht

e-mail: info@toinepennings.nl

website: http://toinepennings.nl

telefoon: 0653407754

architectenregister: 4.100615.002

Project(en)

'Een eigen identiteit toegevoegd.'

‘Kunnen we het originele jaren ’60 karakter van dit pand terugbrengen en het naar de duurzaamheidsnorm van deze eeuw tillen?’

Mijn opdrachtgevers kochten het pand in een staat waarin de originele ziel was vervaagd en wilden graag een eigen identiteit, meer licht, plus een wijnkamer en grote leefkeuken toevoegen.

Door een slimme herindeling heb ik alle woonwensen in de bestaande woning kunnen implementeren. Ook is het gelukt om de woning energiezuinig te moderniseren en delen te verwijderen die in de laatste 60 jaar waren toegevoegd, maar niet karakteristiek bij de originele bouwstijl pasten.

De centraal in de woning gelegen oude eetkamer is nu een patio. Hierdoor is er een beter verblijfsklimaat ontstaan dat een verademing aan licht en lucht binnen brengt.

Verder heb ik zichtlijnen gecreëerd waardoor je overal in de woning de omliggende tuin kan zien. Iets wat zeer kenmerkend is voor deze modernistische bouwstijl.

Hierbij ligt de focus op een sterke binnen-buiten-relatie door buitenmuren die binnen doorlopen of kozijnen die niet lijken te bestaan. Alsof het groen uit de tuin naast je zit op de bank.

'Rust door natuurlijke materialen.'

De bestaande woning was zeer gedateerd en qua oppervlakte te klein voor de wensen van de opdrachtgevers. Gelukkig gaf de relatief grote tuin binnen het bestemmingsplan mogelijkheden om fors uit te bouwen. Het bestaande bijgebouw werd daarvoor gesloopt, waardoor we maximaal konden uitbreiden en de woning 80m2 vergunningsvrij hebben vergroot.

Het landelijk karakter van de woning heeft plaatsgemaakt voor een minimalistisch interieur in rustige kleuren. Echte materialen zoals beton, staal, geolied hout en grof mineraal stucwerk maken van het interieur een rustgevend ‘ton-sur-ton’ geheel.

De bestaande gevel van de oude woning is in de aanbouw overal goed voelbaar. Buiten loopt binnen door. Grote openingen in de gevel (gekaderd door staalplaten) geven aan waar voorheen de entree-deur en ramen zaten. Je stapt nu via houten steppingstones vanuit de woning de lager gelegen aanbouw in.

De grote schuifpui over de gehele breedte van de aanbouw maakt het uitzicht op de achtertuin tot een prachtig schilderij. Omgekeerd kijk je door de kamerhoge entree-pui vanaf het terras dwars door de woning heen naar de voortuin.

Heerlijk zoals je de groene omgeving altijd proeft als je in de woning bent.

'Meer ruimte met behoud van licht'

‘Onze kinderen worden groter en iedereen heeft behoefte aan meer ruimte. Daarom willen we graag aan de achterzijde uitbouwen, zonder de tuin volledig dicht te bouwen.’ Deze opdrachtgever wilde ook graag een soort tuinkamer toevoegen met een verbinding naar de garage.

Ik heb een verbinding gemaakt tussen de woning en de garage die meer een overkapping is dan een ‘gesloten’ aanbouw.

Door een carport-achtige dakconstructie te maken, krijg je meer het gevoel dat je buiten zit.

Onder een afdak dat onderdeel is van de woning, maar ook van de tuin. Zodat je in de winter ook ‘buiten’ zit. Maar als het donker is en je de gordijnen dicht trekt, je gewoon binnen bent.

De overkapping is dichtgezet met ranke stalen kozijnen. Daarmee maximaliseer je de lichttoetreding, maar voelt het niet als een zware constructie.

Door de ruimte tussen het dak van de garage en dat van de aanbouw niet dicht te zetten, behoud je een mooie zichtlijn naar buiten en veel licht naar binnen.

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid