login leden

Maike Daemen

Maike Daemen studeerde architectuur aan de TU in Eindhoven en Delft, maar specialiseerde zich later als interieurarchitect met een master aan de HKU. Met jaren ervaring in het ontwerp van interieurs voor Concrete Amsterdam, werkt ze sinds 2020 voor BiermanHenket.
BiermanHenket heeft een volwaardige interieurstudio. Een team van interieurarchitecten ontwerpt interieurs en inrichtingselementen voor nieuwe en bestaande gebouwen: van een complete herinrichting (op basis van de principes van Het Nieuwe Werken) tot het interieur van een publieksgebouw of een woning.
specialisatie: woningen, hotels, winkels, kantoren, bedrijfspanden, scholen, bibliotheken, musea, zorginstellingen, overheidsinstellingen, religieuze instellingen, monumenten, industrieel erfgoed, verbouwingen, renovaties, herbestemmingen
adres

BiermanHenket

Hal 13a

5296 PZ Esch

e-mail: m.daemen@biermanhenket.nl

website: https://www.biermanhenket.nl/

telefoon: 0411601618

Project(en)

Finesse, 's-Hertogenbosch

Finesse is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken en aanbrengen van houten vloeren en andere interieurelementen. De vraag vanuit Finesse betrof een nieuwe huisvesting met onder andere een showroom waarin verschillende houttoepassingen zijn verwerkt en optimaal tot hun recht kunnen komen. Het ontwerp omvat een kantoor, logistieke ruimte en een showroom. Een transparante showroom is voorzien van een royale vide en op de hoek gesitueerd, die in verbinding staat met twee lagen aan kantoorruimte. Op de begane grond is tevens een werkplaats gesitueerd, waar aan straatzijde monsters worden voorbereid en houten onderdelen geprefabriceerd. Aan de achterzijde bevindt zich de logistieke ruimte en het depot. Vanaf de start is er met een grote duurzame ambitie ontworpen, waarbij de gemaakte keuzes ook van invloed zijn geweest op de architectuur. Zo kenmerkt het gebouw zich in een sterke ritmiek van prefab grenenhouten elementen, die tevens de hoofdconstructie vormen en dus – zowel van binnen als buiten – zichtbaar zijn. Binnen de ritmiek van hout is er gezocht naar dynamiek door het toepassen van geprofileerde stalen gevelbekleding. Ieder stramien kent een unieke samenstelling in deze geprofileerde elementen door variërende combinaties van vier verschillende modellen.

Projectteam BiermanHenket: Joep van As, Jorg de Bie, Sander de Bruin, Maike Daemen, Harm Heerkens, Yvonne Segers-vanWilderen, Marty van de Ven

Anne Frank Huis, Amsterdam

Het Anne Frank Huis is een van de belangrijkste en meest drukbezochte musea in Amsterdam. Om de drukte beter te beheersen én om bezoekers meer historische context en verdieping te bieden, werd een nieuw entreegebied, extra bezoekersfaciliteiten en extra museale ruimten gerealiseerd.

Het Anne Frank Huis ontvangt jaarlijks ruim 1,2 miljoen bezoekers; de eerdere uitbreiding in 1999 (Benthem Crouwel architecten) ging nog uit van ca. 500.000. Aanpassing van het museum was daarom nodig, zonder het authentieke karakter van het achterhuis aan te tasten. Om extra ruimte aan het museum toe te voegen zijn de aangrenzende studentenwoningen aangekocht. Door het toevoegen van een nieuwe grote entreehal met de voordeur aan de Westermarkt kunnen bezoekers beter ontvangen worden. Kassa, museumwinkel, museumcafé, kantoren en educatieve ruimtes werden verplaatst en opnieuw ontworpen. De sanitaire voorzieningen werden uitgebreid en een garderobe en nieuw toegangssysteem toegevoegd. Aan de Westermarkt kwamen aparte toegangen voor personeel, groepen en bezoekers met e-tickets.

Het naast het achterhuis gelegen 17e-eeuwse grachtenpand is gerestaureerd en heeft extra museale ruimten gekregen. De museale route werd aangepast; de start van de expositie is explicieter vormgegeven door een omloop via de tuin. Daarnaast is de route verlengd met trappen en extra geschakelde museale ruimten. De nieuwe museumzaal waarin het dagboek van Anne wordt getoond is zorgvuldig ontworpen. Door het hele complex zijn de installaties vernieuwd en onzichtbaar in de monumentale interieurs geïntegreerd. Met deze aanpassingen worden (wachtende) bezoekers beter gefaciliteerd, verbetert de logistiek rond de entree en kan de onderduikplek intenser worden ervaren - en daarmee het levensverhaal van Anne Frank.

Projectteam BiermanHenket: Henk van Laarhoven, Yvonne Segers-van Wilderen, Janneke Bierman, Jeroen Buskermolen, Bregje Verlijsdonk, Wiebe de Leijer, Jorg de Bie, Sander de Bruin, Kim de Man, Mieke Weterings

Beurs van Berlage, Amsterdam

Met de realisatie van een nieuw entree- en ontvangstgebied, een nieuwe logistieke backbone en de toevoeging van expositiezalen in het souterrain, de toevoeging van een café en een winkel en de renovatie van de belangrijkste publieke ruimtes en multifunctionele zalen is de Beurs van Berlage een vernieuwde publiekstrekker geworden. Met slimme, zorgvuldig ontworpen ingrepen is de ontvangst, beleving, routing en functionaliteit verbeterd. Moderne materialen en kleuren voegen zich verrassend en respectvol met het architectonisch erfgoed van Berlage.

De Amsterdamse Koopmansbeurs werd in 1896 ontworpen door H.P. Berlage en is sinds de opening in 1903 een van de belangrijkste publieke gebouwen van Amsterdam. In opdracht van de CV Beurs van Berlage is het rijksmonument nu naar een 'Palazzo Pubblico' getransformeerd: een hedendaags congres-, vergader- en evenementencentrum met kantoren, restaurants en expositieruimte. De krappe en weinig uitnodigende entree aan het Damrak is nu opener en lichter, onder meer door een nieuwe entreepartij en renovatie van de hal. De ontvangstruimtes zijn opnieuw ingericht, de routing verbeterd en de gevel beletterd. Er zijn nieuwe trappen en liften geïntegreerd, de installatietechniek is geherstructureerd en er is een logistieke backbone aangelegd.

De kelder is gerenoveerd. In het souterrain zijn nu twee expositieruimtes en een facilitaire zone gerealiseerd; deze zijn bereikbaar met een nieuwe trap en een glazen lift. De Graanbeurszaal werd volledig gerenoveerd, als multifunctionele ruimte ingericht voor grote ontvangsten en bijeenkomsten. Diverse andere zalen, zoals de Veilingzaal, de administratiezaal en de break-outs op de eerste verdieping werden gerenoveerd en heringericht. De Beurs van Berlage huisvest momenteel ongeveer 45 bedrijven in diverse kantoren, flexwerkplekken, twee tentoonstellingsruimtes, een dependance van de New York Film Academy, een grand café aan het Beursplein en verschillende ruimtes voor grote internationale congressen en evenementen. Spraakmakende exposities en groots opgezette evenementen zorgen voor een enorme toeloop en een groeiende bekendheid bij het grote publiek. Het door BiermanHenket ontwikkelde masterplan werd in fasen uitgevoerd terwijl het gebouw in gebruik bleef. Stapsgewijs wordt het gebouw tot op heden jaarlijks verder verbeterd en verduurzaamd.

Projectteam BiermanHenket: Janneke Bierman, Joep van As, Armand Bos, Henk van Laarhoven, Jeroen Buskermolen, Bregje Verlijsdonk, Jorg de Bie, Maurice L'homme, Wiebe de Leijer, Elkie Goos, Kim de Man, Fabian Vos, Mirjam Steins

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid