login leden

INBO

Wij zijn INBO. De ontwerpers die mensen centraal durven te zetten. Zo betrekken we gebruikers graag bij ons werk. Zij weten namelijk écht wat ze nodig hebben. We vragen, onderzoeken en ontwikkelen. Wat we bedenken, bouwen we ook.
Ons doel is om buurten socialer en gezonder te maken. Daarom ontwerpen we plekken waar mens, stad en natuur elkaar ontmoeten: ruimtes om je thuis te voelen. Ruimte voor mensen.

Team interieur van INBO:
Rodi van der Horst (architect/interieurarchitect-partner)
Maarten Hooijmeijer (architect/interieurarchitect)
Joop Tobben (architect)
Joanne van Vreeswijk (interieurarchitect)
Evelien Kranstauber (ruimtelijk ontwerper / interieurarchitect)
Frédéric Lens (interieurarchitect)
Tom Oudijk (projectleider)
Wouter Grevink (bouwkundige)
Afra Schavemaker (bouwkundige)
Stefan Plas (architect)
specialisatie: woningen, kantoren, bedrijfspanden, scholen, bibliotheken, musea, zorginstellingen, monumenten, industrieel erfgoed, tentoonstellingen, verbouwingen, renovaties, herbestemmingen
adres

INBO

Koningin Wilhelminaplein 29

1062 HJ Amsterdam

e-mail: inbocommunicatie@inbo.com

website: http://www.inbo.com

telefoon: 0204212422

Project(en)

Huis van de Gemeente Dronten

Dronten is een gemeente van en voor heuse pioniers. Ruim zestig jaar geleden legden ze Oostelijk Flevoland droog. Nu zijn ze de aanjagers van circulariteit en duurzaamheid. Deze geschiedenis en de identiteit van de Drontenaren zijn zichtbaar in het grondig gerenoveerde Huis van de Gemeente Dronten. Wij transformeerden dit gemeentelijk monument (1982) van een donkere en gesloten kantooromgeving naar een licht en open publiek gebouw. Dit deden we samen met raadsleden, ambtenaren en inwoners. Hun inbreng in dit participatietraject is terug te zien en te ervaren in het resultaat.

Het vernieuwde gemeentehuis is een toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit. Het streven was om de kringlopen van energie en materiaal te sluiten. Het heeft nul op de meter. Ook heeft het een circulair interieur. Wat houdt dat laatste in? Een greep uit de maatregelen: We sloopten het bestaande inbouwpakket ‘slim’ om hergebruik te stimuleren en de hoeveelheid afval te reduceren: Plafondlatten gaven we een tweede leven door de publieksbalies daarmee af te werken. We pasten biobased materialen toe, zoals biolaminaat met mosselgruis en akoestische panelen van gerecyclede PET-flessen. We ontwierpen de maatwerk interieurelementen demontabel en herbruikbaar, door verlijmde verbindingen te vermijden. De QR-code erop geeft de geïnteresseerden inzicht in de herkomst van het materiaal.

Het interieur weerspiegelt de Drontenaar als polderpionier. Sommige bewoners stonden zo’n zestig jaar geleden hier letterlijk met de voeten in de klei. Waar eerst de Zuiderzee lag, hebben zij een stuk land verworven. Het concept ‘opgebouwd uit lagen’ is vertaald naar het ontwerp, met verwijzingen naar het bodemprofiel (natte/droge klei) en aangevuld met hoogtelijnen (onder/boven NAP). En verder? Een licht atrium met publieksbalies vormt het dynamische hart van het gemeentehuis. Hier springt de levende groenwand met 2.400 planten direct in het oog. Op de begane grond zijn goede vergaderfaciliteiten te vinden, met een restaurant en de raadszaal. Deze zaal heeft met een ovalen tafel een opstelling gekregen, die geschikt is voor zowel vergaderingen van de gemeenteraad als kleinere ceremonies. De verdiepingen faciliteren het activiteitgericht werken.

Maria Montessorigebouw Nijmegen

Een duurzaam, prettig en gezond gebouw, nagenoeg energieneutraal. Dat was het uitgangspunt voor ons ontwerp voor de nieuwbouw van het Maria Montessorigebouw voor de faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Om de grote faculteit een prettige en inspirerende omgeving voor onderzoek, onderwijs en studie maken, hebben wij het gebouw zo ontworpen dat het kleinschalig ervaren wordt: met nabijheid van studenten en onderzoekers, vakgroepen en onderwijsactiviteiten. Er is warme sfeer door het gebruik van veel hout, en veel ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Ook de ontspannen maar precieze inpassing in het landschap, de vorm van het gebouw en de opbouw van de gevel, waarin twee verdiepingen door grote witte kaders schijnbaar worden samengevoegd maken de schaal menselijk.

Aan het begin van het ontwerpproces hebben we daarnaast een paar belangrijke keuzes gemaakt, die het gebouw niet alleen aangenaam, maar ook duurzaam maken: Veel daglicht bijvoorbeeld. Dat levert een prettig werk- en studeerklimaat waar weinig kunstlicht nodig is. De compacte opzet met aantrekkelijk lichte atria beperkt het gevelvlak, en dat is gunstig voor het energiegebruik. Uitnodigende en strategisch gelegen trappen zorgen ervoor dat de liften minder gebruikt worden. Tenslotte maken we gebruik van een bijzonder warmte-terugwinwiel in de klimaatinstallatie – uitgevonden door onze teampartner Deerns.

Maar de belangrijkste manier waarop we van het Maria Montessorigebouw een prettig energiezuinig gebouw maken, is misschien wel het principe ‘gebouw volgt mens’: alleen waar mensen aanwezig zijn, doet de klimaatinstallatie z’n werk. Bijzonder is dat medewerkers hun raam open kunnen doen. Iets dat erg gewaardeerd wordt. Uiteraard schakelt de klimaatinstallatie in de ruimte waar het raam open staat vanzelf uit.

Inbo office Amsterdam

Bij een nieuw interieurontwerp van je eigen kantoor stel je jezelf als eerste de vraag: wat voor bedrijf zijn we eigenlijk? We zijn geen corporate organisatie en we zijn ook niet heel chic of extreem hip. Hoe vertaal je dat naar de inrichting? Het nieuwe kantoor aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam voelt direct prettig informeel en straalt tegelijkertijd professionaliteit uit, en dat is precies wat onze huisvesting zou moeten zijn.

Het is een thuis geworden voor iedereen, voor eigen medewerkers én voor gasten. In de eerste plaats komt dit door de liefde die ons eigen interieurteam in de inrichting heeft gestopt. Daarnaast voelt het heel eigen omdat iedereen er nauw bij betrokken is geweest. Alle collega's zijn gevraagd waar ze naar zoeken in ‘het ideale kantoor’. De meest gehoorde wensen: concentratie, keuzemogelijkheid en duurzaamheid. Ze zijn uiteindelijk allemaal verwerkt in het interieur. De werkplekken langs de gevel worden van het middendeel met gemeenschappelijke functies gescheiden door een 'zwarte slang', waar ruimte is voor formeel en informeel overleg. Zo is er veel ruimte voor ontmoeting, maar kan iedereen ook geconcentreerd werken.

Met onze klanten zijn we veel in gesprek over circulariteit en willen dit zelf natuurlijk in de praktijk testen en laten zien. De inrichting van een nieuw kantoor is de uitgelezen kans om dit te doen. Het nieuwe interieur is ontworpen als een basis die continue kan worden aangepast aan de (toekomstige) wensen van onze collega's. Het duurzame karakter laat zich ook zien in het hergebruik van veel materialen. De trap die niet meer nodig bleek, is nu een klein amfitheater geworden. Er staan bijvoorbeeld grote 'weesplanten', verzameld uit oude kantoren. De lunchtafels hebben tafelbladen die in het Fotomuseum Rotterdam als ondergrond dienden voor tentoonstellingen. Het akoestisch materiaal dat op het plafond is gespoten, bestaat uit oude krantensnippers. Als je goed kijkt, kun je de foto’s nog zien.

Circulariteit gaat ook over betrokkenheid: Die wordt bij uitstek geïllustreerd door de zwerm koffiekopjes in het café bij de entree. Iedere medewerker heeft een eigen meegebracht kopje in een kleur geschilderd. Samen symboliseren ze individuele persoonlijkheid en het geheel.
En de gastvrijheid waar Inbo voor staat: Kom je ook eens een kopje koffie drinken?

vind een interieur­architect

vind een IA

word lid

 

Profiteer van de voordelen van een lidmaatschap van bni. Word nu lid

 

klik hier

word lid